Ik werk ondertussen ruim 20 jaar. In de loop van de jaren is er in mijn werk, zoals bij vrijwel iedereen, stapje voor stapje van alles veranderd. Deze veranderingen zijn voor mij een stimulans geweest om op weg te gaan naar financiële onafhankelijkheid.
Recent kwam ik voor het eerst een artikel tegen waarin ik deze veranderingen heel genuanceerd beschreven vond worden.
Werkplezier – Essay Paul Verhaeghe
Paul Verhaeghe is een Belgische hoogleraar en psychotherapeut. Hij heeft zich uitgebreid verdiept in het onderwerp werkplezier.
Over het essay: het is een stuk waar je even voor moet gaan zitten, maar zeer de moeite van het lezen waard! Zie hier. Bron: Liberales
Zijn oplossing voor het herwinnen van werkplezier, die hij vooral bij aangepast beleid van de overheid en bedrijfsleiding ziet, vul ik graag aan met die van mezelf:
Werkplezier herwinnen
Het was niet zo dat ik geen plezier meer had in mijn werk. Maar het was wel minder geworden door alle prestatiegerichtheid en onredelijkheid die er in de loop van de jaren ingeslopen is.
Een deel van dat verloren werkplezier heb ik herwonnen. Dat heb ik gedaan door spaarzamer te gaan leven en het geld dat ik uitspaar steeds meer voor me te laten werken. Oftewel, ik word steeds minder afhankelijk van mijn werkgever.
En ik trek me daardoor steeds minder en uiteindelijk niets meer aan van wat de Madoffs en de évolués, zoals Verhaeghe ze noemt, al dan niet van me vinden of met me willen. Ik heb daardoor een stuk autonomie en zelfwaardering herwonnen.
En wat ik helemaal leuk vind: hoe meer ik financieel onafhankelijk geworden ben, des te meer werken de Madoffs en de évolués allemaal voor mij. Ik beleg het vermogen dat ik opbouw in indexfondsen. Het bedrijf waar ik werk maakt onderdeel uit van deze fondsen. Daardoor staan mijn managers voortaan steeds meer bij mij “op de loonlijst” in plaats van andersom.
Vanaf het eerste moment dat ik op dat pad zat ben ik me al weer beter gaan voelen. Het voelt geweldig om minder of niet meer afhankelijk te zijn van de (financiële) waardering van een niet altijd even redelijke werkgever!
Herken jij hetgeen Paul Verhaeghe beschrijft? Hoe ga jij daar mee om?
Lees ook: Eerder stoppen met werken – 11 tips
Geef een reactie