versleten tractor

Welke verzekeringen hebben wij?

Home » Alle blogposts » Besparen » Welke verzekeringen hebben wij?

Welke verzekering is nodig? Een tijdje terug vroeg Minimaal Leven in de reacties op mijn post over een aantal bespaartips of ik niet eens een post kon wijden aan verzekeringen doorlichten. Dat doe ik graag. Ik hoop met deze post niet alleen haar, maar ook andere Nederlanders te helpen meer geld over te houden door onnodige verzekeringen op te zeggen. Want wij Nederlanders zijn me een partij over verzekerd!

verzekerde tractor

Nederlanders zijn over verzekerd

Nederlanders zijn een volkje dat graag op zeker speelt. In 2009 waren we het duurst verzekerde volk ter wereld. In 2014 moesten we alleen de Zwitsers voor laten gaan. In 2014 gaven we gemiddeld 4090 euro aan premies uit per persoon per jaar! Bangladesh was hekkensluiter met gemiddeld 4 euro per persoon per jaar.

Onnodige verzekeringen

We worden vaak verleid allerlei onzinnige verzekeringen af te sluiten, zoals een verlengde garantie op een wasmachine of een mobiele telefoon. Dergelijke aankopen horen volgens de wet langer mee te gaan dan de een of twee jaar die bij de aankoop meestal wordt aangegeven. Je hebt dan dus gewoon recht op vergoeding van een deel van de reparatie- of vervangingskosten in geval van uitval van het product.

Laks in aanpassen lopende verzekeringen

Nederlanders verzekeren zich niet alleen voor allerlei onnodige zaken, maar zijn ook laks in het aanpassen van lopende verzekeringen. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat ongeveer de helft van de in Nederland rijdende auto’s is over verzekerd. Na aanschaf daalt de auto in waarde. De verzekering wordt vaak niet omgezet van all risk naar WA/casco of WA. Daardoor is de auto over verzekerd. En dat terwijl de all risk verzekering bij schade slechts naar dagwaarde uitkeert. En dat is meestal niet veel meer terwijl nog wel de volle premie is betaald.

Vuistregel: alleen verzekeren wat je niet zelf kunt betalen

Bij het afsluiten of doorlichten van verzekeringen hanteer ik altijd de regel dat ik geen schades verzeker die ik zelf kan betalen. Ik heb daarbij een cash reserve aangelegd voor noodgevallen, die ik in geval van schade kan aanspreken.

Welke verzekeringen hebben wij wel?

Zorgverzekering

Een aantal verzekeringen is verplicht in Nederland. Bijvoorbeeld de zorgverzekering. Ik heb daarbij een maximaal eigen risico genomen, omdat ik over het algemeen weinig zorg nodig heb en in geval van nood het extra eigen risico kan betalen. Ik heb geen aanvullende verzekeringen, omdat die meestal maar zeer beperkte dekking hebben en relatief duur zijn. Hier kun je zien wat je kunt besparen op je zorgverzekering.

WA autoverzekering

Ook zo’n verplichte als je een auto of motor rijdt. Mijn auto is 9 jaar oud, een WA verzekering voldoet daarom prima voor mij. Hier kun je zien wat je kunt besparen op je autoverzekering.

WA verzekering

Niet verplicht. Maar hebben we wel. Als we bijvoorbeeld onverhoopt iemand invalide maken kunnen we de kosten niet dragen. Dus hebben we ons hiervoor verzekerd. Dit is ook een relatief goedkope verzekering om te hebben.

Opstalverzekering

We hebben een koophuis en kunnen het niet uit eigen zak betalen wanneer de boel bijvoorbeeld afbrandt. Dus zijn we hiervoor verzekerd.

Inboedelverzekering

Goed dat ik deze post schrijf. Deze heb ik nu nog wel, maar ik besef me nu dat we bij schade een nieuwe (tweedehands) inboedel kunnen betalen. Dus dit is de eerstvolgende verzekering die eruit vliegt. Weer een beetje sneller financieel onafhankelijk.

Overlijdensrisico verzekering

Verplicht bij onze hypotheek. En uit ervaring weet mijn vrouw helaas hoe nuttig deze verzekering kan zijn. Toen haar vorige partner plotseling overleed hoefde zij haar huis niet uit op dat moment door deze verzekering. Dat wil je er dan niet bij hebben. Maar op het moment dat je huis hypotheekvrij is is deze niet meer nodig.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtszaak kan heel duur uitpakken. Daarom hebben we deze verzekering. We hebben er 2x gebruik van moeten maken en hebben daarmee de premie voor de rest van ons leven er al uit. Eén van de twee zaken was een aannemer die ruim een jaarsalaris claimde vanwege asbest problemen tijdens een verbouwing. Na anderhalf jaar juridisch getouwtrek heeft het ons uiteindelijk niets gekost. Blij dat we die advocaatkosten niet uit eigen zak hebben hoeven betalen. Hier kun je zien wat je wat je kunt besparen op een rechtsbijstandverzekering.

Doorlopende reisverzekering

We gaan elk jaar een paar maal op pad. Kosten in het buitenland kunnen onvoorspelbaar zijn en erg hoog oplopen en dus hebben we ons verzekerd. Een doorlopende verzekering is dan de voordeligste optie die we hebben kunnen vinden. Hier kun je zien wat je kunt besparen op een reisverzekering.

We zijn ook lid van de wegenwacht. Deze hebben we wel eens nodig (3x afgelopen jaar) doordat we een oudere auto rijden of doordat we gewoon niet opletten met lichten uit doen (of beter gezegd niet uit doen). Dat werkt perfect op die manier.

Voor de rest hebben wij geen verzekeringen. Ik hoop dat dit lijstje helpt om kritisch naar je eigen verzekeringen te kijken en erop te besparen. Zodat we uiteindelijk zakken op de mondiale ranglijst, maar vooral er zelf financieel beter van worden in plaats van de verzekeringsmaatschappijen.

Hoe ben jij verzekerd? Licht jij jaarlijks je verzekeringen door?

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kliklogo kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Mr FOB

Mr FOB heeft in 2016 Financieel Onafhankelijk Blog opgericht. FOB gaat over besparen, beleggen en alles wat verder nodig is om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. Mr FOB is zelf in 2019 gestopt met werken op 49 jarige leeftijd.

FOB is miljoenen keren gelezen, in Nederland erkend als Digitaal Cultureel Erfgoed en verschenen in vele landelijke media. Lees meer over Mr FOB.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


20 reacties

  1. Wannabe Mrs Mustache

    En we borrelen door want ook de uitvaartverzekering gaat eruit. Hebben zat reserve om die te kunnen ophoesten mocht het zo zijn.

  2. Wannabe Mrs Mustache

    Wij hebben net de overlijdensrisico verzekering net omgezet. Van 45 euro per maand naar 18.
    Scheelt een slok op een borrel zou mijn opa gezegd hebben.

    1. Dat scheelt heel wat flessen borrel per maand!

  3. Bedankt voor het heldere lijstje! Ik sta er hetzelfde in maar omdat onze buffer nog erg klein is hebben we een aantal verzekeringen nog wel lopen. Zodra de buffer op niveau is gaan we de autoverzekeringen als eerste aanpassen.

  4. Als ik vragen mag, hoe zijn jullie terechtgekomen bij ZLM? Hebben jullie daar ook een vergelijker voor gevonden?

    1. Via een bekende, niet via een vergelijker

  5. MustardSeedMoney

    We normally call every year to ensure that we still have good deals on our insurance. Whether it’s life insurance, car insurance or even home insurance. We find that the rates slowly creep up every year, so we want to make sure that we’re not paying too much.

    1. Thanks for sharing, just calling them to ask for a better deal sounds like a good suggestion

  6. We hebben alleen nog zorg,auto,opstal,inboedel, wa en overlijdensrisico. Ik overweeg ook de inboedel eruit te gooien maar moet ook nog uitzoeken wat nou precies onder opstal en wat onder inboedel valt. Pas ook nog overgestapt van overlijdensrisicoverzekeringen die aan de hypotheek gekoppeld zijn. De premies daarvan zijn tov 5 jaar geleden enorm gedaald. Ook meteen annuitair dalend omgezet in een vast bedrag. We hebben onze spaarhypotheek ingekort en de overlijdensrisicoverzekering die daaraan gekoppeld was bleek bij uitkeren eerst te controleren wat het restant is van je spaarhypotheek en slechts dat bedrag uit te keren. Je kreeg dan wel de teveel betaalde premie terug. In ieder geval niet handig als je bijstort of inkort. Besparing 180 euro per jaar. Bij afsluiten hypotheek hadden we ook nog een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten (weet niet meer of dat verplicht was) maar na later alle voorwaarden eens doorgelezen te hebben, die meteen eruit gegooid! Besparing 600 euro per jaar. Aan de provisies kun je trouwens ook heel goed zien welke verzekeringen bij je hypotheek dubieus zijn.

    1. Goed om te weten, ik zal ook de voorwaarden van onze overlijdensrisicoverzekering er eens op na slaan om na te gaan of we niet te veel premie betalen, wij hebben namelijk ook bij gestort

  7. We hebben ongeveer dezelfde verzekeringen, maar zijn nu van plan om de Overlijdensrisico verzekering eruit te gooien. Er komt tenslotte genoeg passief inkomen binnen om de kosten te dekken, dus het is nu echt zonde van die 360 euro per jaar. We hadden het echter wel nodig toen we de hypotheek afsloten en wilde ook even aanzien hoe het financieel zou gaan in het eerste half jaar nadat we in onze nieuwe huis zijn gaan wonen. Kortom, deze gaat eruit per begin 2017. Overigens hebben nog steeds geen doorlopende reisverzekering afgesloten, maar dat komt vooral doordat we dit jaar ook nog niet echt op een grote vakantie zijn gegaan (en de trips die we wel gedaan hebben waren met de auto, dus willen we de gok ook nog wel eens nemen).

    1. Dat tikt inderdaad lekker aan, 360 euro per jaar besparen! Mooi dat jullie genoeg passief inkomen hebben om dat op te vangen mocht het nodig zijn.

  8. Je kunt eenvoudig een waarschuwingspieper op je autoverlcihting (laten) zetten, kost een paar euro, en dan gebeurt het je nooit meer dat je je lampen laat branden. Kun je je ANWB-lidmaatschap opzeggen.

    1. Bedankt voor de tip! Hebben ze ook zoiets voor de ventilator in de auto? Mijn vrouw moet vaak in haar auto wat op haar laptop doen voor haar werk en vergeet dan wel eens de contactsleutel om te draaien en de ventilator daarmee uit te zetten…

  9. Ach ja, Nederlanders en verzekeringen… Ik zit op het absolute minimum. Ik heb alleen een zorgverzekering (met maximaal eigen risico) en een gecombineerde WA/inboedelverzekering.

    Opstalverzekering is geregeld via de VvE, in mijn zorgverzekering zit een ziektekostendekking voor Europa (verder kom ik niet en waardevolle spullen heb nauwelijks bij me), een auto heb ik niet, een uitvaart kunnen mijn nabestaanden zo van mijn spaarrekening betalen en voor de dierenartskosten van mijn katten zet ik elke maand 30 euro opzij (het geld dat ik anders aan een verzekering kwijt zou zijn).

    Rechtsbijstand heb ik nooit overworgen. Ik vind het moeilijk om me situaties voor te stellen waarin ik die nodig zou hebben.

    1. Ja, die Nederlanders en verzekeringen… Is dat mede waarom je emigreert? ;-). Serieus, lekker minimale dekking heb je!

  10. Auto (WA) inboedel, opstal, WA, reis. OVR voor de hypotheek en zorgverzekering hier. We gaan er zondag even weer voor zitten.

    1. Goed bezig! Vandaag zelf de energie overstap gedaan, weer bijna 300 euro bespaard 🙂

  11. Je noemt de WA verzekering, dat doen veel mensen maar het is geen WA verzekering want er is niets wettelijks aan. Het is de aansprakelijkheidsverzekering particulieren. De enige WA verzekering die er is is die voor de auto.

    Net zoals iedereen het altijd heeft over ‘een hypotheek NEMEN’ terwijl het een ‘hypotheek GEVEN’ is. De bank neemt een hypotheek.

    Ik ben erg blij met mijn inboedelverzekering: toen ons huis afbrandde werd de vervangende woonruimte betaald uit de inboedelverzekering en niet uit de opstalverzekering. Ook de keuken en de montage daarvan kwam uit de inboedel en niet uit de opstalverzekering. Een schade aan een deel van mijn inboedel kan ik ook wel dragen maar alles inclusief stoffering, keuken en vervangende woonruimte nee, dat trekt mijn buffer niet.

    1. Bedankt voor je reactie. Wist niet dat vervangende woonruimte, stoffering en keuken + montage onder inboedel vallen!