bevroren denneappels

Herbalanceren geeft maximaal beleggingsrendement

Home » Alle blogposts » Beleggen » Herbalanceren geeft maximaal beleggingsrendement

Herbalanceren kan je helpen om met het minste risico het meeste beleggingsrendement te halen.

Om een ​​succesvolle belegger te zijn moet je laag kopen en hoog verkopen. Beleggers die zich door emoties laten leiden doen vaak precies het tegenovergestelde. Ze kopen als de markt al een tijdje stijgt en verkopen als de markt al een tijdje daalt.

Herbalanceren stelt je in staat om je niet door emoties te laten leiden en laag te kopen en hoog te verkopen. Ik heb deze maand geherbalanceerd omdat de aandelenkoersen sterk gestegen zijn.

Wat is herbalanceren?

Herbalanceren is het herstellen van de beoogde beleggingsmix van je beleggingsportefeuille, wanneer de huidige beleggingsmix niet meer hetzelfde is als de beoogde beleggingsmix.

Een beleggingsportefeuille heeft een bepaalde beleggingsmix over verschillende fondsen, bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Ik beleg bijvoorbeeld in een tweetal aandelen indexfondsen en een tweetal obligatie indexfondsen.

Doordat aandelen- en obligatiebeleggingen niet even hard groeien kan de beleggingsmix gaan afwijken van de beoogde beleggingsmix. Dit is te herstellen door te herbalanceren.

Herbalanceren stelt je in staat om het risico van je portefeuille te beperken en om te profiteren van het fenomeen “mean reversion”.

Mean reversion

De theorie van mean reversion suggereert dat, vroeg of laat, de rendementen van aandelen terugkeren naar hun gemiddelde rendement. De S&P500 index heeft een gemiddeld rendement van 10% per jaar gehad tussen 1928 en 2014. Maar sommige maanden of jaren was dit rendement veel hoger of lager dan het gemiddelde.

Dus als we maanden of jaren hebben van boven gemiddelde prestaties, dan is de kans groot dat deze gevolgd worden door maanden of jaren van beneden gemiddelde prestaties. Hetzelfde geldt andersom. De rendementen keren terug naar hun gemiddelde.

Market timing

Er zijn volop beleggers die denken te kunnen voorspellen wanneer koersen gaan dalen of stijgen. Dit heet market timing. Beleggers die de markt proberen te timen hebben de neiging om hun rendement te ondermijnen. Ze kopen meestal wanneer de koersen al aan het stijgen zijn. En ze verkopen, vaak zelfs in paniek, wanneer de koersen al aan het dalen zijn. Dit is dodelijk voor je rendement.

Market timing en de S&P500 index

Het rendement van de wereldwijd meest bekende S&P 500 index is over de periode 1996-2010 bepaald door slechts 10 dagen, welke van tevoren niet te voorspellen zijn. Indien je de 10 dagen met de grootste koersstijgingen niet belegd zou zijn geweest, dan was je rendement niet het gemiddelde van 6.7% per jaar geweest maar slechts 1.88%. Indien je de 60 beste beursdagen niet belegd zou zijn geweest dan zou je zelfs een negatief rendement hebben gehad. Die losse dagen van grote koersstijging en -daling zijn niet te voorspellen.

Hoeveel en hoe vaak herbalanceren?

Stel je hebt 50% van de waarde van je portefeuille in aandelen en 50% in obligaties belegd, precies zoals je het verdeeld wilt hebben. Als de aandelenkoersen nu iets stijgen kun je bijvoorbeeld 51% van de waarde van je portefeuille in aandelen en 49% in obligaties hebben. Je hoeft dan niet meteen te herbalanceren. Transactiekosten kunnen dan relatief veel gaan drukken op je rendement.

Jaarlijks herbalanceren

Wellicht de eenvoudigste manier om overmatig herbalanceren te vermijden is jaarlijks te herbalanceren. Het is een zeer eenvoudige methode, maar het nadeel is dat over die periode veel kan veranderen in de huidige beweeglijke markten.

Drempel herbalanceren

Een alternatief is om te herbalanceren wanneer de verdeling meer dan bijvoorbeeld 5% afwijkt van de gewenste verdeling. In onze 50-50 portefeuille betekent dit dat je moet herbalanceren wanneer de waarde van het deel aandelen of obligaties meer dan 55% uitmaakt van je portefeuille. 5% wordt vaak aanbevolen als drempelwaarde. Ik hanteer ook deze drempel.

Herbalanceren bij inleggen

Ik beleg maandelijks wanneer ik mijn salaris uitbetaald krijg. Op dat moment koop ik altijd dat fonds bij dat het slechtst gepresteerd heeft. Daarmee ben ik ook een beetje aan het herbalanceren. Ik koop dan tegen mijn gevoel, namelijk dat fonds dat het slechtst presteert. Maar dat is precies wat je moet doen vanuit het oogpunt van mean reversion. Daarmee koop je altijd relatief laag in.

In de post Waar moet ik in beleggen? heb ik een interactief tooltje opgenomen waarmee je direct kan zien in welk fonds je moet inleggen als je dezelfde beleggingsstrategie volgt als ik. Zo herbalanceer je automatisch.

Onthoud dat stijgende markten niet eeuwig duren en dat mean reversion heel krachtig is. Beweeglijke markten vragen om herbalanceren. En je lange termijn succes wordt bepaald door discipline, risico controle en laag kopen / hoog verkopen.


Herbalanceer jij je beleggingsportefeuille?

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Mr FOB

Mr FOB heeft in 2016 Financieel Onafhankelijk Blog opgericht. FOB gaat over besparen, beleggen en alles wat verder nodig is om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. Mr FOB is zelf in 2019 gestopt met werken op 49 jarige leeftijd.

FOB is miljoenen keren gelezen, in Nederland erkend als Digitaal Cultureel Erfgoed en verschenen in vele landelijke media. Lees meer over Mr FOB.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

44 reacties

  1. Hoi hartelijk dank voor je super heldere blog. Ik heb een vraag over de timing van herbalanceren. Ik snap dat je dat doet bij een 5% afwijking maar als we nu naar de afgelopen “korte covid-19” crash kijken waren er dagen dat de verhouding volledig scheef liep. Een paar dagen later was de verhouding alweer hersteld. Wat heb jij in die periode gedaan en wat raad je aan in het vervolg te doen? Zelf ben ik gaan handelen en dat heeft me onnodig transactiegeld gekost en waarschijnlijk ook rendement ook al kan ik dat lastig berekenen. Ik wil graag voorbereid zijn op het volgende dal of piek ;-).

    1. Zoals ik in deze latere post aanhaal heeft Vanguard laten zien dat herbalanceren niet helpt om rendement te verhogen, maar wel om je risicoprofiel te laten blijven aansluiten bij je gewenste risicoprofiel. Daardoor heb ik de 5% grens losgelaten en kijk ik ongeveer 1x per jaar, los van een dip als tijdens de coronacrisis. Dat geeft me meer rust.

    2. Dennis Bruins

      Beste Mr Fob,
      Dank voor het antwoord. Helder artikel dat uitlegt dat herbalanceren geen extra rendement oplevert en ook rustgevend om een keer per jaar naar herbalanceren te kijken. Je zin “1x per jaar, los van een dip als tijdens de coronacrisis” is nu waar het mij juist om gaat. Heb je tijdens de dip geherbalanceert of ook toen niet? Met vriendelijke groet, Dennis Bruins

    3. Toen heb ik niets gedaan.

  2. Beste Mr.FOB, nog gefeliciteerd met jullie FIRE!

    Ik volg pas recent je en andere FIRE blogs en heb een ‘probleem’:
    Je schreef:
    Onthoud dat stijgende markten niet eeuwig duren en dat mean reversion heel krachtig is. Beweeglijke markten vragen om herbalanceren. En je lange termijn succes wordt bepaald door discipline, risico controle en laag kopen / hoog verkopen.

    Ben jarenlang nogal slordig /nochalant omgesprongen met de financiën maar wil nu toch geld zelf laten werken.
    Ben eind 40er, heb 100k nu en over tijdje nog 60k, heb appartement in de verhuur en eigen huis al hypotheekvrij.
    Laag kopen lukt nu niet in deze Bull market maar wat raad je aan?
    Toch wachten (maar hoe lang?) op de aanstaande recessie of toch NU beleggen in indexfondsen?
    Pffff, moeilijke keuze

    1. Zie deze post voor hoe ik tegen inleggen of wachten aankijk

    2. Het voelt in deze tijd onnatuurlijk om niet je hele inleg in aandelen/VWRL te zetten, ongeacht de ‘balans’, omdat de koersen zo laag staan. Een beetje timen op dit macro-niveau kan toch niet zo slecht zijn? Of heb je zo’n afkeer van timen, dat je zelfs dat niet zou doen?
      Ik zou voor mezelf een tijdelijke fase van overweight in aandelen afspreken en dan als de aandelen weer 5% of 10% gestegen zijn na deze uitzonderlijke crisis weer herbalanceren. Ik denk dat ik daar mee om kan gaan.

    3. Ik doe niet aan market timing, levert vrijwel nooit iets op behalve onrust

  3. Je geeft aan dat je op dit moment belegt in 4 indexfondsen. Twee aandelenfondsen en twee obligatiefondsen. Maar wat als één van die fondsen nu zeer slecht presteert en je zou willen overstappen naar een andere indexfonds. Zou je daarvoor kiezen?

    En stel dat je bijvoorbeeld 10 jaar lang, maandelijks een bedrag heb ingelegd op een bepaalde Indexfonds. Is het dan verstandig om de winst te nemen en over te stappen op een andere Indexfonds? Een mens houd zo nu en dan toch van iets nieuws zeg maar….

    1. Ik beleg tegenwoordig nog maar in 2 indexfondsen doordat door veranderde Europese wetgeving een aantal fondsen niet meer verkrijgbaar is en doordat mijn inzicht in het optimale obligatiefonds gewijzigd is, zie Obligaties.

      De enige redenen voor mij om over te stappen zouden zijn omdat een fonds niet meer beschikbaar is of omdat er een beter fonds beschikbaar komt dan ik nu heb. Niet omdat ik af en toe wat anders zou willen.

  4. Ow ja op die fiets. Dus je kijkt gewoon per maand welke van de 2 fondsen slechter heeft gepresteerd en dan kies je de slechtste. Dan 1x per jaar herbalanceren.

  5. Goedemorgen Mr FOB,

    de keuze om het laagste fonds te kiezen is niet meer relevant toch? Aangezien je nu nog maar in 1 fonds belegd?

    1. Ik beleg in 2 fondsen: VWRL en DBZB. Dus het is nog wel relevant.

  6. Dank voor je antwoord. Mijn vraag is nog niet helemaal beantwoord. Laat ik het met een voorbeeld specificeren: stel dat het online/excel tool aangeeft dat je van twee obligatiefondsen moet bijkopen, namelijk fonds A voor 500 euro en fonds B voor 1000 euro. Volg je dit dan precies (en koop je dus beide fondsen aan), of koop je enkel fonds B aan?

    1. Dan koop ik beide aan.

  7. Mooie en duidelijke artikelen!
    Ik heb een vraag m.b.t. de strategie die je hanteert voor herbalanceren, iets wat ik nog niet helemaal begrijp:

    Je schrijft dat je bij maandelijkse inleg het fonds aankoopt dat het slechtste heeft gepresteerd, en verwijst daarbij naar het online/Excel tool. Het tool geeft echter een verdeling aan over de diverse fondsen.
    Leg je maandelijks *alleen* in het fonds in dat het slechtst gepresteerd heeft, of koop je “verdeeld” in gebaseerd op het online/Excel tool? Zou je er wellicht een voorbeeld bij kunnen geven?

    Bij voorbaat dank!

    1. Ik koop dat aan wat het online/excel tool aangeeft. Dat is het slechtst presterende fonds. Daarmee herbalanceer je automatisch.

  8. Hi,

    Misschien een gekke vraag maar kun je ook delen van indexfondsen kunt kopen? Het is anders namelijk toch relatief lastig om je gewenste verdeling te bereiken? Stel je begint net en je heb één aandeel van 70 euro en één obligatie van 30 euro in obligaties. Stel je aandeel stijgt tot 80 euro en je obligatie blijft 30. Dan kun je toch niet 2,7% van je 80 euro aandeel verkopen om vervolgens te investeren in je obligatie fonds? Uiteraard snap ik dat als je meer inleg hebt hier flexibeler in wordt.

    Cheers,

    BP

    1. Dat kan niet via DeGiro, wel via bijvoorbeeld Brand New Day of Meesman

  9. Hallo, dank voor je informatieve blog. Ik ben vanaf november vorig jaar begonnen met beleggen. Ik zet maandelijks zo’n 700 euro apart en wil voorlopig een ratio van 70% aandelen (ETF: VWRL) en 30% cash/obligaties aanhouden. Daarnaast heb ik nog een flink stuk spaargeld dat ik gedurende 2 jaar wil inleggen (dus iedere maand een vast deel bovenop die 70% van 700 euro). Uiteindelijk kom ik op 70/30 ratio voor het gehele stuk uit. Ik snap op zich het principe van herbalanceren wel maar snap niet hoe je daar mee om gaat als je nog in die opbouwfase zit. Ik ben tenslotte nog niet aanbeland bij de gewenste ratio. Hoor graag of je hiervoor nog tips hebt.

    1. Je kunt inderdaad pas herbalanceren als je “in balans” geweest bent. Tot die tijd gewoon stapsgewijs inleggen lijkt me

  10. Mr Fob herbalanceert u ook als de verhouding VTI en VXUS meer dan 5% verschilt? En hoe doe u dat nou de Giro hier niet meer in handelt?

    1. Ik herbalanceer die als die elk meer dan 5% van de gewenste verdeling gaan verschillen, dus bijvoorbeeld als de verhouding 45%/55% geworden is. Dan verkoop ik degene die ik teveel heb zodanig dat de verhouding weer als gewenst is en koop daar VWRL voor terug.

  11. Je geeft aan dat je maandelijks de fondsen koopt die het slechtst gepresteerd hebben, maar hoe kun je dat zien? Is er bij De Giro een makkelijk overzicht waarbij je dat kunt zien?

    1. Met het tooltje in deze post zie je dat vanzelf

  12. Je hebt het vaker over de S&P 500. Lijkt mij ook een degelijk en goed gespreide index. Wat is de reden dat je daar niet in belegd bij de Giro?

    1. S&P500 is “slechts” 500 Amerikaanse bedrijven. De indexfondsen die ik gebruik hebben een veel bredere spreiding

  13. Mag ik vragen waarom je niet gewoon een tijdje het andere fonds blijft aankopen?

    1. Dat doe ik ook, tenzij de fondsen meer dan 5% uit de pas lopen. Dan herbalanceer ik omdat ik bij mijn gewenste risicoprofiel in de buurt wil blijven.

  14. Hallo! Ik begrijp uit je verhaal dat je ook wel eens beleggingen verkoopt? Mag ik hieruit concluderen dat je niet perse een buy and hold strategie hanteert? In dat geval zou ik ook graag willen weten wanneer je besluit te verkopen? Is dat puur wanneer je ziet dat 1 van je fondsen goed heeft gepresteerd, en je je deel van de winsten in de slechtst presterende stopt? Groetjes

    1. Ik verkoop alleen om te herbalanceren zodat mijn gewenste verdeling van de fondsen weer hersteld wordt. Dat doe ik als de verdeling meer dan 5% van de gewenste verdeling afwijkt voor een bepaald fonds.

  15. Hallo,

    Bedankt voor uw informatieve blog. U geeft aan dat u 2 aandelen ETF heeft en 2 obligaties ETF. De aandelen vallen in de kernselectie van De Giro. Maar die obligaties zie ik er niet tussen staan. Klopt dat? Is de Giro dan nog steeds het goedkoopste, als je de extra kosten meerekent?

    Alvast bedankt

    1. Ja, DeGiro blijft de goedkoopste. IEAC is ook kernselectie, zie kernselectie. Zie verder goedkoopste broker

  16. Ik ben onlangs begonnen met een klein deel te beleggen. Het is mij echter nog niet duidelijk hoe de dividend uitkering werkt. Ik kan hier niet echt iets over vinden op de blog. Na een aantal dagen kreeg ik al een uitkering via de fonds VTI. Dit bedrag is gestort op mijn gewone rekening. Mijn vraag is, wordt er standaard op 1 moment uitgekeerd? Hoe zit dat met de andere fondsen(VXUS)? Wanneer koop je daar weer aandelen van, volgende maand om kosten te besparen en wel weer rendement?

    1. Dividend wordt op vaste momenten uitgekeerd die kunnen verschillen per fonds. VXUS en VTI keren elk kwartaal uit. Je kunt dat direct herbeleggen als je die maand nog niets aangeschaft hebt of het anders de volgende maand meenemen om transactiekosten te vermijden.

  17. Het is me volgens mij nog niet helemaal duidelijk…

    Ik doe ook wat “Ontsla De Baas” op vier juni schrijft, ik verdeel mijn maandelijkse inleg fifty-fifty over mijn Obligatie- en Aandelenportefeuille, waarbij ik dan weer een verdeling maak tussen de onderlinge portefeuilles, zodat ik feitelijk steeds mijn ideale beleggingsmix aanhoudt. Dan is m.i. een jaarlijkse herbalancering niet nodig.

    Mr. Fob, je schrijft dat jij dit ook doet, is dan je jaarlijkse herbalancering wel nodig..?

    1. Mijn belegd vermogen is ondertussen zo groot dat ik het bij stevigere koersfluctuaties niet meer gebalanceerd krijg met uitsluitend mijn maandelijkse inleg.

  18. Ontsla De Baas

    Ik herbalanceer alleen tijdens het aankopen elke maand. De methode die ik gebruik is de waarde nemen van je totale portefeuille plus het bedrag dat je gaat inleggen die maand, en op basis daarvan bepalen wat de verhouding (in euro’s) over je fondsen zou moeten zijn. De verschillen per fonds met de werkelijke waarden koop ik dus aan. Hierdoor hoef ik niet te herbalanceren, en daardoor ook zelden te verkopen.

    1. Zo doe ik het ook. Dat neemt niet weg dat ik af en toe extra moet verkopen en aankopen om de balans te herstellen

  19. Ik herbalanceer ook niet, want ik heb ook alleen aandelen. Ik heb ze wel verdeeld over vijf verschillende etf’s (van Think en Vanguard) en qua aankopen pas ik dezelfde strategie toe als jij: het fonds dat het slechtst presteert. Mijn ervaring tot nu toe is echter dat ze elkaar niet zo heel veel ontlopen.

  20. Nog niet gedaan. Ben ook pas half jaar bezig. En ik denk dat ik wel ga balanceren tussen verschillende aandelen. Maar alleen als de prijzen daarnaar zijn….

    1. Dat is nog wat kort ja, hoewel de VS tracker VTI het relatief goed doet na de verkiezing van Trump en ik daardoor ten koste van VTI geherbalanceerd heb. Leuk vooruitzicht om te kunnen gaan balanceren. Is toch een soort winst nemen 🙂

  21. Nope, gewoon blijven kopen en rustig door gaan (timen gaat idd toch niet). Heerlijk die buy and hold strategie 😉
    Hebben geen obligaties, dus herbalanceren is voor ons geen optie. In ieder geval niet op deze manier.

    1. Met jullie portefeuille kun je inderdaad hooguit herbalanceren tussen de verschillende fondsen

Gelieve een geldig emailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Bedankt voor het inschrijven. Bevestig aub je inschrijving via de link die naar je inbox of spamfolder gestuurd is.