Jaren geleden kon je in Nederland nog gewoon rechtstreeks in Amerikaanse ETF’s beleggen. Uitstekende spreiding, degelijke ETF’s, spotgoedkoop, kortom, niets te klagen. Ik belegde toen in de Vanguard fondsen VTI en VXUS (zie De beste ETF voor uitleg over deze ETF’s).

In 2018 zag ik me genoodzaakt op zoek te gaan naar een alternatief, omdat Amerikaanse ETF’s in Europa niet meer rechtstreeks verkrijgbaar waren. Ik kwam toen uit bij VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF), zie VTI en VXUS niet meer te koop – VWRL als alternatief?. Ook een uitstekend Vanguard fonds, maar helaas wel duurder dan VTI/VXUS. Desalniettemin jarenlang met plezier in belegd.

Vanguard heeft altijd bekend gestaan als een fondshuis dat het belang van de investeerder voorop had staan. Oprichter John Bogle is hier altijd (zeer terecht naar mijn mening) om geroemd. Hij is ook degene geweest die ETF’s geïntroduceerd heeft, waarmee kosteneffectief beleggen voor het grote publiek eenvoudig toegankelijk werd. Zodra Vanguard daar mogelijkheden toe zag verlaagde het de lopende kosten, waarmee het belang van de investeerder inderdaad gediend werd.

VWRL is sinds 2018 de populairste ETF van Nederland geworden en stond vorig jaar nog in de top als een van de meest verhandelde ETF’s bij DEGIRO. Zowel de dividend uitkerende variant VWRL als de dividend herbeleggende variant VWCE stonden in de top 4.

Maar sinds augustus 2024 is VWRL (VWCE) ondertussen de duurste ETF geworden uit het overzicht in De beste ETF. Nog steeds een uitstekende ETF, maar niet bepaald goedkoop meer. Niet doordat VWRL duurder is geworden, maar doordat de concurrentie (veel) goedkoper is geworden. Oftewel, Vanguard loopt niet meer voorop.

De TER (Total Expense ratio, de lopende kosten die de ETF zelf in rekening brengt) van VWRL is ondertussen ruim 3x zo hoog als die van de uitstekende Amundi Prime All Country World UCITS ETF.

Ook de onlangs sterk in prijs verlaagde SPDR MSCI ACWI UCITS ETF, welke nu op plek 3 in De beste ETF is beland, heeft een TER die ongeveer de helft bedraagt van die van VWRL.

Ik ben benieuwd of Vanguard de markt gaat volgen of zelfs weer voorop gaat lopen. Zo niet, dan zijn de alternatieven gelukkig uitstekend, zoals in de ge-update blogpost De beste ETF van 2024 beschreven.

Mocht je Vanguard via X (Twitter) willen vragen de TER van VWRL en VWCE te verlagen:

@Vanguard_Group Please bring TER of VWRL and VWCE in line with competition to keep them attractive for Dutch investors Share on X

Ben jij, net als ik, door de relatief hoge kosten uit VWRL gestapt (zie mijn beleggingsstrategie)? En aan de VWRL/VWCE-beleggers de vraag: Blijf jij in VWRL of VWCE beleggen? Of stap je alsnog over?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


Let op: met beleggen kun je jouw inleg verliezen. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

13 Reacties

  1. Ik heb sinds 2018 een deel VWRL bij DeGiro en nog een deel VWRL bij de ABNAMRO.
    Dat heeft me bepaald geen wind eieren gebracht en houd ik vooralsnog zo.
    De kosten is wel een ding natuurlijk ook de service kosten bij ABN doet elke maand wel pijn maar ja waar moet ik anders naartoe waar je minder kosten betaald ja bij de DeGiro betaal je minder maar daar heb ik 75% weg gehaald toen DeGiro slecht in het nieuws kwam.

    Ik zou nog wel een derde bank / broker willen die ook VWRL heeft en die niet te klein is en niet te duur.

    Dus ja wij zitten nog steeds 100% in VWRL.
    Ik verwacht de komende weer een aardige stijging dus nee ik ga niet veranderen en heb ook niet zo zin om alles tot op de stuiver uit te zoeken. E.e.a. zal vast en zeker gunstiger kunnen maar dan moet ik er nog meer tijd in steken alles uit te zoeken. Het loopt wel lekker zo. VWRL is lekker breed en als die small caps eens wat meer beginnen te stijgen komende jaren als de economie aantrekt en stabieler word misschien hier of daar eens een oorlog ophoud dan word het nog wat.

  2. Ik heb bij degiro in vwrl belegd, daarnaast bij de ing belegd in nt.
    Ik kijk eigenlijk niet meer om naar degiro, en beleg alleen nog maar via ing.
    plan is om over 15 jaar weer eens te kijken naar de beleggingen.

    Is dat een goede strategie of kan ik beter verkopen en herbeleggen?

  3. Ja, ik blijf voor mijn pensioen in VWRL beleggen. Niet helemaal van harte, maar ik was op zoek naar een pensioenrekening met lage lopende kosten, geen verplichte minimale totale/maandelijkse inleg, geen storting- of incassokosten en geen kosten voor het openen van de rekening zelf. Ik kwam uit bij DEGIRO. Als je eenmaal bij DEGIRO zit, dan ben je voor lage(re) kosten aangewezen op de niet al te ruime ‘kernselectie’. VWRL lijkt dan de beste keuze. Ik wil t.z.t. misschien nog wel overstappen naar Brand New Day (fractionele aandelen, geautomatiseerd proces, veiligheid), maar ik had de indruk dat DEGIRO voor nu rendabeler was en omdat ik wat jonger ben leek dat me belangrijker. Corrigeer me vooral als dit niet klopt. 🙂

  4. Sinds meerdere ETF’s op de markt komen, kijk ik zeker naar de TER. Uiteraard is het van belang om geen appels met peren te vergelijken om niet zomaar de goedkoopste te nemen. Gelukkig zijn daar mooie platforms en zo kan men toch een mooie keus maken.

    • Prima ETF als je alleen in Amerikaanse bedrijven wilt beleggen, maar je mist een flink deel van de rest van de wereld.

  5. Dank maar weer!

    Het enige wat me irriteert bij NT (ABNAMRO) is dat het zo lang duurt tot een aan- of verkoop is verwerkt. Daar zitten vaak drie tot vier dagen tussen. Dat zou in deze tijd toch een stuk sneller moeten kunnen.

    • In het kader van ‘de markt niet timen’ zou dat niet zo’n probleem moeten zijn. Al deel ik je mening wel. Bij plotse dalingen door paniek in de markt, zou ik wel willen timen maar dat kan dan niet.