VWRL Vanguard

VTI en VXUS niet meer te koop – VWRL als alternatief?

Home » Alle blogposts » Beleggen » VTI en VXUS niet meer te koop – VWRL als alternatief?

Ik beleg wereldwijd gespreid in aandelen via de combinatie van twee Vanguard indexfondsen. Dit zijn de fondsen VTI en VXUS in een verhouding 50/50, zie hier voor details.

Per 1 januari 2018 geldt de nieuwe Europese wetgeving MiFID II/PRIIPS. Deze verplicht uitgevende instellingen om indexfondsen te voorzien van documentatie in de taal van de koper. Van VTI en VXUS is geen Nederlandstalige documentatie beschikbaar. Daardoor mogen VTI en VXUS niet meer verkocht worden in Nederland zolang er geen Nederlandstalige documentatie van beschikbaar is. Beleggingen in VTI en VXUS die je al hebt mag je wel blijven aanhouden en verkopen.

Wat is een goed alternatief?

VTI en VXUS niet meer te koop

Vanguard Nederland gaf me te kennen dat zij niet op de hoogte zijn van plannen binnen Vanguard om die documentatie in het Nederlands aan te gaan maken. Ze verwijzen naar hun huidige Vanguard alternatieven waarvan al wel Nederlandse documentatie beschikbaar is.

VWRL als alternatief

Het alternatief van Vanguard dat het dichtst in de buurt komt van de VTI/VXUS combi is VWRL, oftewel de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ISIN: IE00B3RBWM25). 

Ik heb bij andere bekende aanbieders zoals iShares, SPDR en Deutsche X-trackers geen vergelijkbaar, beter alternatief kunnen vinden.

Prestaties VWRL

Laatste update: 18 januari 2018

Hoe presteert dit fonds in vergelijking met VTI/VXUS (50/50) en in vergelijking met VTI/VXUS in de verhouding waarbij VTI aangehouden zou zijn in de hoeveelheid dat de Verenigde Staten daadwerkelijk onderdeel van de marktkapitalisatie van de wereldeconomie hebben uitgemaakt? Ik heb de prestaties in dollars vergeleken, zodat wisselkoerseffecten geen rol spelen in het vergelijk.

De afgelopen jaren vormden de Verenigde Staten niet exact 50% van de wereldeconomie naar marktkapitalisatie. Binnen VWRL werd de positie van de VS nauwkeuriger gevolgd en zag die er als volgt uit:

VS in VWRL

In een tabel weergegeven zien die prestaties (koersstijgingen of -dalingen inclusief dividend) in % per jaar er als volgt uit:

VTI VXUS VWRL

Gemiddeld genomen presteert VWRL 0.50% slechter per jaar over de afgelopen 5 jaar dan de combi VTI/VXUS. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de lagere efficiency van VWRL doordat het veel kleiner is, de andere allocatie (small caps ontbreken) in combinatie met de hogere dividendlekkage (zie onder).

Vanuit het oogpunt van het volgen van de wereldeconomie bezien is VWRL aantrekkelijk omdat je dan zonder omkijken de wereldmarkt blijft volgen met de correcte allocatie.

Kosten VWRL

De kosten die Vanguard per jaar rekent voor VWRL bedragen 0.25%. Voor de combi VTI/VXUS zijn deze kosten 0.08% (gemiddelde van VTI 0.04% en VXUS 0.11%). VWRL is dus 0.17% duurder per jaar dan VTI/VXUS.

Dividendlekkage VWRL

Trackerbelegger (update 2023: website bestaat ondertussen niet meer) heeft laten zien dat de dividendlekkage van VWRL ongeveer 10% per jaar bedraagt. De combi VTI/VXUS zit op 3% (gemiddelde van VTI 0% en VXUS 6%). Bij een dividend van ongeveer 2% per jaar is dat een verschil van 10%*2% minus 3%*2% = 0.14% in het nadeel van VWRL.

Update 9 januari 2018: De bovenstaande 0.14% hoeft niet apart meegerekend te worden. De dividendlekkage zit al in de koers verwerkt zoals die in bovenstaande tabel weergegeven is. Ik heb namelijk de volgende terugkoppeling van Vanguard gekregen: de dividendbelasting die het fonds moet afdragen zit in de NAV verwerkt, en daarmee ook in het koersrendement. 

Conclusie prestaties

Bij elkaar opgeteld presteerde VWRL de afgelopen 5 jaar gemiddeld 0.67% slechter per jaar dan de combi VTI/VXUS (0.5% + 0.17%).

Mocht je Vanguard Amerika via Twitter willen vragen de documentatie alsnog beschikbaar te stellen:

@Vanguard_Group Please make the KIID for VTI and VXUS available in The Netherlands, so we can keep on trading them under MiFID II/PRIIPS Delen op X

Spreiding VWRL

VWRL belegt in 3098 bedrijven, zowel in volwassen als in opkomende markten. VTI/VXUS belegt in 3624 + 6267 = 9891 bedrijven, ook in volwassen en in opkomende markten. VWRL heeft dus ongeveer 3x minder spreiding dan VTI/VXUS.

3098 bedrijven geeft overigens nog steeds een flinke spreiding. Ter vergelijking: de Nederlandse wereldwijd gespreid beleggende Think Global Equity UCITS ETF belegt in 249 bedrijven.

Aanschafkosten, beurskosten, dividendkosten en valutakosten

Via mijn broker DEGIRO kan ik VWRL zonder kosten 1x per maand aanschaffen omdat het in de DEGIRO kernselectie valt. Dat gold ook voor VTI en VXUS.

VWRL is genoteerd aan Euronext Amsterdam en geeft daardoor geen beurskosten bij DEGIRO. VTI en VXUS geven elk €2.50 beurskosten per jaar doordat deze aan twee verschillende Amerikaanse beurzen genoteerd staan.

Met een standaardaccount bij DEGIRO heb je voor geen van de fondsen dividendkosten. Met een Custodyaccount heb je met VWRL €4 minder dividendkosten per jaar dan met de combi VTI/VXUS, ervan uitgaande dat het totaaldividend voor beide opties gelijk is.

VWRL noteert in euro’s aan Euronext Amsterdam. Dat geeft geen valutakosten. VTI en VXUS zijn genoteerd in dollars en geven daardoor 0.1% valutakosten bij aan- en verkoop.

Conclusies

VWRL gaf de afgelopen 5 jaar ongeveer 0.67% minder rendement per jaar dan de combinatie VTI/VXUS. Dit komt waarschijnlijk te maken met de lagere efficiency van VWRL doordat het veel kleiner is, de andere allocatie (small caps ontbreken) in combinatie met de hogere dividendlekkage.

VWRL is een breed gespreid indexfonds dat voldoet aan al de 6 punten waaraan een indexfonds wat mij betreft moet voldoen.

Nieuwe aandelenbeleggingen doe ik voortaan in VWRL. Mijn bestaande VTI/VXUS beleggingen hou ik voorlopig aan.

Wat doe jij nu VTI en VXUS (voorlopig?) niet meer verkocht mogen worden in Nederland?

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kliklogo kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Mr FOB

Mr FOB heeft in 2016 Financieel Onafhankelijk Blog opgericht. FOB gaat over besparen, beleggen en alles wat verder nodig is om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. Mr FOB is zelf in 2019 gestopt met werken op 49 jarige leeftijd.

FOB is miljoenen keren gelezen, in Nederland erkend als Digitaal Cultureel Erfgoed en verschenen in vele landelijke media. Lees meer over Mr FOB.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


306 reacties

  1. Update 2 mei 2018: VTI en VXUS zijn ook niet meer verkrijgbaar via Binck: https://www.binck.nl/docs/librariesprovider9/overige-klantdocumenten/Binck-fondsenlijst.pdf?sfvrsn=4

  2. Bedankt Jaap! Dit is echt nuttige info. Ik ga deze route ook volgen.

  3. Die entry en exit charge zijn bij mijn weten alleen van toepassing op institutionele beleggers die rechtstreeks kopen en niet zoals wij via een broker op de beurs.

  4. @Jeroen WRD lijkt interessant maar volgens deze site:; https://www.justetf.com/servlet/download?isin=IE00B4X9L533&documentType=KID&country=UK&lang=en
    kost het naast de 0.15% ook nog 3% entry en 3% exit charge

  5. Ja via Interactive Brokers UK kun je wel Amerikaanse ETF’s aanschaffen (let op: met de Nederlandse broker Lynx, dat gebruikt maken van het IB platform, kun je geen Amerikaanse ETF’s aanschaffen).

  6. Vreemde valuta aankopen kost 2 USD per transactie. Geld overschrijven gewoon via een overschrijving van je bankrekening naar je IB account. Geld storten op je IB account is kosteloos, en je kunt ook 1 keer per maand kosteloos geld opnemen (vanaf 2 keer per maand opnemen worden er wel kosten in rekening gebracht).

  7. Kan je vti en vxus wel aanschaffen via interactive brokers?

  8. Interessant. @Jaap: weet je al hoe het zit met currency conversion kosten, en op welke manier (en met welke kosten) kan je geld overboeken van en naar je account bij IB?

  9. Daarom zojuist een account geopend bij Interactive Brokers. Wanneer je tussen de USD 10 000 en USD 100 000 in je account hebt, betaal je tenminste USD 10 per maand aan ‘service’ kosten, ook als je geen transacties maakt (boven de USD 100 000 komen deze kosten te vervallen). Transacties worden van deze kosten afgetrokken. Nu kost en transactie 1 dollar per aankoop, dus wanneer ik weer maandelijks ga investeren dan is dat 4 dollar transactiekosten per maand wat betekent dat ik 10-4 = 6 dollar aan servicekosten betaal.
    Ik ga dus terug naar maandelijkse inleg omdat ik die 10 dollar sowieso betaal, of ik nu aankopen doe of niet – in elk geval tot het moment dat ik USD 100 000 geinvesteerd heb.
    Verder is W8-Ben ook mogelijk via Interactive Brokers en is de veiligheid tegen een failliet van de broker hetzelfde als met NL brokers.

    Voor wie tenminste USD 10 000 heeft en aankopen doet van tenminste zo’n 500 dollar per transactie (wat overeenkomt met 0,02% aankoopkosten) lijkt Interactive Brokers dus een beter alternatief te zijn dan te ‘zwichten’ voor Europese ETF’s.

  10. Mijn strategie bestaat eruit om uiteindelijk van het dividend te leven dat uitgekeerd wordt; daarom beleg ik in ETF’s die voornamelijk of uitsluitend bestaan uit dividendaandelen. Mijn portfolio bestaat uit VYM (40%), VYMI (40%), VNQ (10%), VNQI (10%). Gewogen TER van 0,18%, gewogen dividend lek van 0,12%, totale kosten TER + dividend lek 0,30%.
    Het beste alternatief wat ik kon vinden was VHYL (80%) met TRET (20%). Minder goede spreiding en totale kosten TER + dividend lek 0,60%, het dubbele van mijn huidige portfolio. Geen bevredigende optie dus.

  11. Je moet de TER van de verschillende fondsen niet optellen maar middelen. Net als met spaarrekeningen: eentje met rente 1% en eentje met rente 2% geeft 1.5% gemiddelde rente en geen 3%.

    IEAG is wellicht wat je zoekt.

    Mijn kijk op valutarisico vind je hier

  12. Hoi FOB. Ik kan nergens een obligatie ETF vinden als BND (Vanguard Total Bond Market Index Fund ETF) die in euro genoteerd is. Jouw obligatie fonds zijn wel in euro genoteerd maar IEAC en IEAG hebben totaal 0.40 TER + 0.25 ter van VWRL is totaal 0.65. En een van de obligatie fonds zit niet in kern selectie van de Giro. VWRL TER 0.25 en BND TER 0.05. Totaal 0.30 i.p.v 0.65. Ik kan op dit moment BND niet via de giro kopen. Anders had ik wel gedaan. Valuta risico is toch altijd? Dit geldt ook voor VTI en VXUS toch? Als ik een totaal bond market kan vinden die in euro genoteerd is dan kies ik wel liever euro. Weet jij een totaal bond market ETF die in euro genoteerd is?

  13. Welke subreddit volg je?

  14. Kan iemand me uitleggen hoe de koers van VWRL in elkaar zit? De aandelen zijn wereldwijd gespreid, dus 51% US, 10% west EU ,8% Japan enzv.. Benchmarkt is FTSE All World maar wel in NL genoteerd. Als alle aandelen wel goed doen maar met de Nederlandse economie niet goed gaat dus koers van VWRL kan daar ook last van hebben terwijl aandelen goed doen? VWRL wordt handelt tussen 09:00 en 17:00 terwijl alle Americanse beursen tot 22:00 uur door gaan. Als de koers van grote aandelen zoals apple, facebook, amazon ezv heel goed of heel slecht doen, dan zie ik de invloed pas volgende dag om 09:00? Ik snap het echt niks van hoe de koers van VWRL wordt bepaald.

    m.v.g sabey

    1. De Nederlandse economie heeft alleen invloed op de koers van VWRL via de bedrijven die handel drijven in/met Nederland en die in VWRL vertegenwoordigd zijn. Als aandelen uit VWRL het goed of slecht doen tijdens sluitingstijd van de Nederlandse beurs, dan zie je dat pas de volgende dag terug in de koers van VWRL.

  15. Ter info: ik lees op Reddit en Tweakers dat Lynx de fondsen VTI en VXUS ondertussen ook niet meer aanbiedt.

  16. Sebastiaan Franken

    Nee, dat zijn de fondskosten die je aan ACTIAM betaald bij iedere transactie. Zie ook de informatie op hun site: https://www.actiam.nl/nl/documenten/fondsen/Documents/AVIA-fondsen/essentiele-beleggersinformatie/Ebi_AVIA_Wereld.pdf

    Het grote verschil zit hem in het feit dat dat een actief beheerd beleggingsfonds is, in tegenstelling tot VXUS, VTI, VWRL etc. welke trackers/ETF’s zijn. Bij de laatste categorie moet jezelf iets meer nadenken over wat je koopt, maar als je iets als VWRL koopt heb je een dusdanig goede spreiding dat je risico’s hetzelfde zijn als bij een vergelijkbaar actief belegginsfonds (die deze trackers zelden outperformen, mede door de lage vaste kosten). Verder verwijs ik je graag naar de ontzettend goed geschreven artikelen op deze site over waarom je juist voor trackers moet kiezen. Maar de keuze is aan jou.

    1. Hmmm… Actiam verantwoord index aandelenfonds wereld kan je niet echt kenschetsen als een actief beheerd fonds volgens mij. Het fonds is niet zo breed als VWRL, want belegt niet in small caps, maar volgt grotendeels MSCI World Index. Ook tamelijk breed gespreid lijkt me.

      De eenmalige aankoopkosten van 0,11% zijn in een buy and hold strategie niet echt heel erg relevant in mijn opinie. Het verschil in de TER tussen VWRL van 0,2% en de TER van het Actiam fonds van 0,15% is mijns inziens belangwekkender. De TER wordt elk jaar weer in rekening gebracht, en dus heb je de aankoopkosten van 0,11% na iets meer dan twee jaar terugverdiend met de lagere TER.

      Uiteindelijk vind ik dat het echt niet zo heeeeel veeeeel uitmaakt hoor. Het Actiam fonds mag dan op termijn iets goedkoper zijn, maar dat is zelfs met grotere vermogens een relatief klein verschil (0,05% van 1.000.000 = 500 euro per jaar verschil).

      Voor mij persoonlijk telt ook mee dat het een Nederlands beleggingsfonds is, en dat daarmee belastingefficiency grotendeels gegarandeerd is. Bovendien kan je elk bedrag inleggen (maandelijks?) en heb je niet perse te maken met een prijs per aandeel, is er geen spread, en last but not least: er is enige sturing op duurzaamheid (rechten van de mens, fundamentele arbeidsrechten, corruptie, het milieu, wapens, dierenwelzijn en klant- en productintegriteit).

    2. Eens Jeroen. Met dien verstande dat de TER van VWRL zelfs 0,25% is dus 0,10% hoger. Dividendlekkage is ook veel hoger (10% vs 2%). MSCI World index heeft de afgelopen 4 jaar gemiddeld overigens ook nog iets beter gepresteerd dan VWRL. Jammer dat VTI en VXUS dit moment niet meer kunnen (althans niet op een normale manier via de giro). Jeroen ik zou overigens nu niet in 1x het volle bedrag inleggen. De indexen staan vrij hoog maar goed het blijft een glazen bol….

    3. Dat is inderdaad een afweging. Ik weet niet goed hoe ik die €40K het beste kan gaan inleggen. Ik weet ook niet of de koersen nog verder omlaag gaan, of vanaf nu weer stabiliseren of omhoog gaan. Het is koffiedik kijken wat mij betreft.

      Wat ik wel weet is dat ik ooit ongeveer €23K heb ingelegd, en dat deze inleg groeide naar €40K. Als ik het niet toevallig liquide had gemaakt, dan zou de waarde vandaag ongeveer €36K zijn geweest. Ook dan zou ik gewoon ‘buy and hold’ hebben toegepast.

      Een gevleugelde uitspraak luidt “time in the market is better than timing the market”. Misschien klopt dat wel, want in die tijd krijg je in ieder geval wat dividend rendement. Als ik vandaag zou inleggen (kan niet want kapitaaloverdracht is nog niet compleet), dan heb ik per toeval de dip even niet meegemaakt. 🙂 Daar ben ik dan op zich al tevreden mee.

  17. Je bedoelt transactiekosten bij de giro van 2 euro plus 0,02%? Of zijn dit andere kosten die je eenmalig moet maken en die je niet hebt bij bijvoorbeeld VWRL?

  18. Sebastiaan Franken

    Je rekent jezelf te rijk Ivo. De TER mag dan wat lager zijn maar je vergeet dat je ook in en uitstap kosten hebt van respectievelijk 0,11 en 0,06%.

  19. Actiam verantwoord index aandelenfonds wereld lijkt me het beste. Lage TER 0,15% (dus flink lager dan VWRL), laag dividendlekkage 0,04% (dus wederom veel lager dan bij VWRL). Verder fysieke replicatie. Volgt een goede erkende index (MSCI World) en haalt ook nog een aantal bedrijven eraf die niet duurzaam zijn en mijns inziens op lange termijn niet goed zullen overleven (duurzaamheid wordt steeds meer erkend en gestimuleerd). Verder gewoon een Nederlands fonds dus geen valutakosten en minder onzekerheid tov buitenlandse markten. Wel wat minder spreiding dan VWRL (geen opkomende markten) maar dat hoeft niet slecht te zijn. Je ziet namelijk dat opkomende markten op lange termijn slechter presteren dan de ontwikkelde. Ik hoor zeker graag als ik het verkeerd zie.

    1. Precies wat ik overweeg te doen, Yvo! Ik ben bezig met een kapitaaloverdracht van een geblokkeerde banksparen rekening naar een pensioenrekening van DeGiro. Zodra die overdracht compleet is wil ik voor rond €40K Actiam verantwoord index aandelenfonds aankopen (kapitaaloverdracht heb ik een week geleden geinitieerd, maar is nog steeds niet doorgevoerd — mijn stukken die ik aanhield bij de grootbank waren toevallig net verkocht toen de beurzen begonnen in te zakken. Nu zijn we -10% verder maar is mijn verlies nul, omdat ik puur toevallig nog liquide zit)

      Het aandelenfonds kent zeer lage kosten, prima spreiding, en je aankopen zonder veel te rekenen in tegenstelling tot ETF’s.

  20. Beste Mr FOB
    Ik heb met interesse kennisgemaakt met uw blog. Ik was net zover dat ik bij De Giro een account heb aangemaakt om volgens uw tip te beleggen in VTI en VXUS…..maar helaas pindakaas….niet meer te koop !
    Wil ze ook niet kopen via een andere broker (te onzeker) en overweeg nu om mijn geld te beleggen in VWRL.
    Ik ben een beginnende belegger , wil er niet al te veel omkijken naar hebben ! Ik heb 15.000 euro te “besteden” en wil dat minimaal 10 jaar laten staan. Wat is uw advies (ik pin u er niet op vast hoor…..snap dat beleggen altijd een risico met zich meebrengt) : op dit moment (koers gedaald afgelopen week) instappen of nog wachten ? Het hele bedrag dan in één keer beleggen of spreiden ? En is De Giro de beste broker voor mij ?
    Dank alvast voor uw reactie !

    1. Zie deze post hoe ik tegen het in een keer inleggen versus spreiden aankijk. Voor VWRL is DeGiro de goedkoopste broker.

  21. Bedankt voor de info over de Amerikaanse erfbelasting! Ik had hier nog nooit over gehoord of aan gedacht! Dit maakt het hele verhaal nog een tandje ingewikkelder, ook omdat het niet geheel duidelijk is hoe het nu precies zit. Want op de site van VEB kom ik het volgende tegen: https://www.veb.net/vragen-van-beleggers#8714

    Een Amerikaanse ETF via een Nederlandse broker is misschien nog te doen. Maar een Amerikaanse ETF via een Amerikaanse broker is misschien vragen om problemen. Nu ben ik niet van plan om dood te gaan op korte termijn, maar toch, je weet ’t nooit…

    En ik zie Lynx gewoon als IB in een Nederlands jasje, je rekening wordt aangehouden bij IB UK wat onderdeel is van IB USA

  22. De kosten van Interactive Brokers zijn volgens mij interessanter. In Nederland maakt Lynx bijv gebruik van het IB-platform.

  23. @Scot,
    Daar Heb ik wel even over gedacht..je kunt bij TastyWorks bijv vanuit Nederland gewoon een account aanmaken. Weet niet hoe dat zit met estate tax, daar heb ik niks over gelezen. Dacht dat alles werd verrekend tijdens de aanschaf van een ETF en die kosten komen veel lager uit dan bij Nederlandse brokers.

  24. Update 18 januari 2018: Ik heb de prestaties van VTI/VXUS in de juiste allocatie naar regio toegevoegd. Mijn conclusie waarom VTI/VXUS beter presteerde de afgelopen 5 jaar dan VWRL heb ik op basis daarvan aangepast:
    Dat heeft waarschijnlijk te maken met de lagere efficiency van VWRL doordat het veel kleiner is, de andere allocatie (small caps ontbreken) in combinatie met de hogere dividendlekkage

  25. Hebben jullie al overwogen om de combi VTI/VXUS te kopen bij een Amerikaanse broker zoals Interactive Brokers ? Enige issue is de US Estate Tax. Er is wel een verdrag met NL maar niemand weet volgens mij hoe het echt werkt.

  26. Heb Lynx gevraagd hoe ze het voor elkaar krijgen de producten toch nog aan te kunnen bieden: ze vertalen de KIID’s zelf! Heel slim en fijn dat ze dat doen. Mijn overstap naar Lynx staat dan ook in de planning.

    Hier gevonden: https://www.reddit.com/r/DutchFIRE/comments/7qsyo9/vanguard_niet_meer_mogelijk_via_degiro_wat_zijn/

    Lynx lijkt hiermee the way to go, lump sum instappen kost je max. €45 en nog een paar euro transactiekosten.

  27. ; is inderdaad wat je moet hebben in de Nederlandse sheets.

    Ik keek naar dezelfde sites als jij, Vanguard is laatst geüpdate eind Nov, en Morningstar uit mijn hoofd eind Dec. Die van Fidelity vorige vrijdag. De verschillen zitten dus in de peildatum, en ik heb de meest recente genomen. Vond ook een andere site die dezelfde update datum had en hetzelfde percentage, dus ik denk niet dat Fidelity het verzint, of die andere moet het overgenomen hebben van Fidelity. Volgens mij was het etfdb maar weet het niet zeker.

    Tussen VWRL en VT kunnen ook kleine verschillen zitten doordat VWRL geen smallcaps meeneemt.

  28. Spreiding: 1606 aandelen (versus 1670 voor MSCI world index)
    Verhandelbaarheid: het is een indexfonds, geen ETF. Dat betekent inderdaad een andere verhandelbaarheid; eenmaal daags aankoop/verkoop moment en afwikkeling op T+3.
    De aan en verkoop (exit)fee: bij ABN AMRO 0%. De exitfee waaraan je refereert zijn de maximale in/uitstapkosten die een distributeur (in mijn geval ABN AMRO) in rekening mag brengen. Vooral in UK is een in- en uitstapvergoeding gebruikelijk bij beleggings- en indexfondsen, in NL gelukkig niet.

    Veel belegginssucces toegewenst!

  29. Goed punt, wat je zegt klinkt eigenlijk logisch: als je VTI/VXUS op moment van aankoop (en bijkopen) maar in de juiste verhouding hebt staan (momenteel dus niet 50/50!) zou het ongeveer gelijk moeten groeien als 100% VT.

    In dat geval begrijp ik niet waarom anderen hun bestaande VTI/VXUS hebben ingeruild voor VWRL, of dit overwegen. 0.25% winst opgeven puur om de portfolio eenvoudiger te houden?

    1. Bert Thomassen

      Ed, voor nog een leek in jullie midden: in welke aankoopverhouding moeten VTI en VUXUS dan staan bij een aankoop van zeg eens € 40.000?

    2. Dat werkt anders volgens mij. VWRL (en naar ik aanneem ook VT, maar daar heb ik de gegevens niet van en van VWRL wel) had 48% VS in 2013. Dat is het aandeel van Amerikaanse bedrijven in de marktkapitalisatie van alle bedrijven in de wereld.

      Als je begin 2013 48 euro in VTI had belegd was die eind 2017 98.89 euro waard (48*1,3348*1,1257*1,0037*1,1274*1,2117).
      Als je begin 2013 52 euro in VXUS had belegd was die eind 2017 72.77 euro waard (52*1,1487*0,9516*0,959*1,0471*1,2749).
      Een 48/52 inleg is dan dus verschoven naar een 98.89/72.77 verhouding, oftewel 58/42. En dat terwijl het aandeel van de VS naar marktkapitalisatie in de wereld in die periode gestegen is van 48% naar 52% in plaats van naar 58%. En die verdeling naar marktkapitalisatie is de verdeling die VWRL volgt.

      De beurskoersen van VTI en VXUS groeien dus anders dan de marktkapitalisatie van de desbetreffende regio’s.

    3. MRFob, volgens mij moet er rekening gehouden worden met dividenduitkering. Die wordt meegeteld in de rendementen die jij gebruikt voor je berekening, maar worden niet echt automatisch herbelegd. Ik geloof dat als je puur zou kijken naar de koers van de ETF, de verhouding weer rechtgetrokken wordt.

      Ik denk dat ik straks zelf even de berekeningen ga doen.

    4. Dat zou kunnen, daar had ik niet aan gedacht. Ben benieuwd naar je berekeningen

    5. Ik kan zo gauw niet vinden wat de verhouding was tussen de USA en de rest van de wereld in 2013, of welk jaar dan ook. Waar heb jij die 48% vandaan gehaald?

    6. Ik heb van Vanguard de factsheets over de afgelopen jaren gekregen. Het aandeel VS was van 2013-2017:
      0,48 0,516 0,523 0,532 0,518

    7. Ik krijg bijna hetzelfde resultaat als jij, ook als ik puur naar de koers kijk.

      Maar ik snap vooralsnog niet hoe dit het geval kan zijn. Wellicht is er iemand die slimmer is die het uit kan leggen.