VWRL Vanguard

VTI en VXUS niet meer te koop – VWRL als alternatief?

Home » Alle blogposts » Beleggen » VTI en VXUS niet meer te koop – VWRL als alternatief?

Ik beleg wereldwijd gespreid in aandelen via de combinatie van twee Vanguard indexfondsen. Dit zijn de fondsen VTI en VXUS in een verhouding 50/50, zie hier voor details.

Per 1 januari 2018 geldt de nieuwe Europese wetgeving MiFID II/PRIIPS. Deze verplicht uitgevende instellingen om indexfondsen te voorzien van documentatie in de taal van de koper. Van VTI en VXUS is geen Nederlandstalige documentatie beschikbaar. Daardoor mogen VTI en VXUS niet meer verkocht worden in Nederland zolang er geen Nederlandstalige documentatie van beschikbaar is. Beleggingen in VTI en VXUS die je al hebt mag je wel blijven aanhouden en verkopen.

Wat is een goed alternatief?

VTI en VXUS niet meer te koop

Vanguard Nederland gaf me te kennen dat zij niet op de hoogte zijn van plannen binnen Vanguard om die documentatie in het Nederlands aan te gaan maken. Ze verwijzen naar hun huidige Vanguard alternatieven waarvan al wel Nederlandse documentatie beschikbaar is.

VWRL als alternatief

Het alternatief van Vanguard dat het dichtst in de buurt komt van de VTI/VXUS combi is VWRL, oftewel de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ISIN: IE00B3RBWM25). 

Ik heb bij andere bekende aanbieders zoals iShares, SPDR en Deutsche X-trackers geen vergelijkbaar, beter alternatief kunnen vinden.

Prestaties VWRL

Laatste update: 18 januari 2018

Hoe presteert dit fonds in vergelijking met VTI/VXUS (50/50) en in vergelijking met VTI/VXUS in de verhouding waarbij VTI aangehouden zou zijn in de hoeveelheid dat de Verenigde Staten daadwerkelijk onderdeel van de marktkapitalisatie van de wereldeconomie hebben uitgemaakt? Ik heb de prestaties in dollars vergeleken, zodat wisselkoerseffecten geen rol spelen in het vergelijk.

De afgelopen jaren vormden de Verenigde Staten niet exact 50% van de wereldeconomie naar marktkapitalisatie. Binnen VWRL werd de positie van de VS nauwkeuriger gevolgd en zag die er als volgt uit:

VS in VWRL

In een tabel weergegeven zien die prestaties (koersstijgingen of -dalingen inclusief dividend) in % per jaar er als volgt uit:

VTI VXUS VWRL

Gemiddeld genomen presteert VWRL 0.50% slechter per jaar over de afgelopen 5 jaar dan de combi VTI/VXUS. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de lagere efficiency van VWRL doordat het veel kleiner is, de andere allocatie (small caps ontbreken) in combinatie met de hogere dividendlekkage (zie onder).

Vanuit het oogpunt van het volgen van de wereldeconomie bezien is VWRL aantrekkelijk omdat je dan zonder omkijken de wereldmarkt blijft volgen met de correcte allocatie.

Kosten VWRL

De kosten die Vanguard per jaar rekent voor VWRL bedragen 0.25%. Voor de combi VTI/VXUS zijn deze kosten 0.08% (gemiddelde van VTI 0.04% en VXUS 0.11%). VWRL is dus 0.17% duurder per jaar dan VTI/VXUS.

Dividendlekkage VWRL

Trackerbelegger (update 2023: website bestaat ondertussen niet meer) heeft laten zien dat de dividendlekkage van VWRL ongeveer 10% per jaar bedraagt. De combi VTI/VXUS zit op 3% (gemiddelde van VTI 0% en VXUS 6%). Bij een dividend van ongeveer 2% per jaar is dat een verschil van 10%*2% minus 3%*2% = 0.14% in het nadeel van VWRL.

Update 9 januari 2018: De bovenstaande 0.14% hoeft niet apart meegerekend te worden. De dividendlekkage zit al in de koers verwerkt zoals die in bovenstaande tabel weergegeven is. Ik heb namelijk de volgende terugkoppeling van Vanguard gekregen: de dividendbelasting die het fonds moet afdragen zit in de NAV verwerkt, en daarmee ook in het koersrendement. 

Conclusie prestaties

Bij elkaar opgeteld presteerde VWRL de afgelopen 5 jaar gemiddeld 0.67% slechter per jaar dan de combi VTI/VXUS (0.5% + 0.17%).

Mocht je Vanguard Amerika via Twitter willen vragen de documentatie alsnog beschikbaar te stellen:

@Vanguard_Group Please make the KIID for VTI and VXUS available in The Netherlands, so we can keep on trading them under MiFID II/PRIIPS Share on X

Spreiding VWRL

VWRL belegt in 3098 bedrijven, zowel in volwassen als in opkomende markten. VTI/VXUS belegt in 3624 + 6267 = 9891 bedrijven, ook in volwassen en in opkomende markten. VWRL heeft dus ongeveer 3x minder spreiding dan VTI/VXUS.

3098 bedrijven geeft overigens nog steeds een flinke spreiding. Ter vergelijking: de Nederlandse wereldwijd gespreid beleggende Think Global Equity UCITS ETF belegt in 249 bedrijven.

Aanschafkosten, beurskosten, dividendkosten en valutakosten

Via mijn broker DEGIRO kan ik VWRL zonder kosten 1x per maand aanschaffen omdat het in de DEGIRO kernselectie valt. Dat gold ook voor VTI en VXUS.

VWRL is genoteerd aan Euronext Amsterdam en geeft daardoor geen beurskosten bij DEGIRO. VTI en VXUS geven elk €2.50 beurskosten per jaar doordat deze aan twee verschillende Amerikaanse beurzen genoteerd staan.

Met een standaardaccount bij DEGIRO heb je voor geen van de fondsen dividendkosten. Met een Custodyaccount heb je met VWRL €4 minder dividendkosten per jaar dan met de combi VTI/VXUS, ervan uitgaande dat het totaaldividend voor beide opties gelijk is.

VWRL noteert in euro’s aan Euronext Amsterdam. Dat geeft geen valutakosten. VTI en VXUS zijn genoteerd in dollars en geven daardoor 0.1% valutakosten bij aan- en verkoop.

Conclusies

VWRL gaf de afgelopen 5 jaar ongeveer 0.67% minder rendement per jaar dan de combinatie VTI/VXUS. Dit komt waarschijnlijk te maken met de lagere efficiency van VWRL doordat het veel kleiner is, de andere allocatie (small caps ontbreken) in combinatie met de hogere dividendlekkage.

VWRL is een breed gespreid indexfonds dat voldoet aan al de 6 punten waaraan een indexfonds wat mij betreft moet voldoen.

Nieuwe aandelenbeleggingen doe ik voortaan in VWRL. Mijn bestaande VTI/VXUS beleggingen hou ik voorlopig aan.

Wat doe jij nu VTI en VXUS (voorlopig?) niet meer verkocht mogen worden in Nederland?

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Mr FOB

Mr FOB heeft in 2016 Financieel Onafhankelijk Blog opgericht. FOB gaat over besparen, beleggen en alles wat verder nodig is om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. Mr FOB is zelf in 2019 gestopt met werken op 49 jarige leeftijd.

FOB is miljoenen keren gelezen, in Nederland erkend als Digitaal Cultureel Erfgoed en verschenen in vele landelijke media. Lees meer over Mr FOB.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

306 reacties

  1. Beste Mr.Fob,
    Inmiddels al 160 reacties op dit stuk. Sommige gaan er diep op in, andere zijn meer algemene vragen. Ook worden al veel andere opties genoemd van brokers en alternatieve tickers. Vraag die bij mij nog ligt nu het jaar 2018 2 weken oud is : blijf je via de giro in VWRL, ga je voor de time being naar Lynx met de combi vti-vxus nu het nog kan óf heeft één van de reacties je op een ander idee gebracht?
    Groeten,
    Jaco

    1. Ik vind de optie om via Lynx te beleggen ook een interessante gedachte. Op het tweakers forum heeft iemand het doorgerekend waaruit blijkt dat VTI/VXUS via Lynx interessanter is dan VWRL via DeGiro. Overigens heb ik ook DeGiro zelf gevraagd of ze niet hun eigen beleid zouden moeten herzien nu na een paar weken blijkt dat ze de enige broker in Nederland zijn die geen non EU ETFs meer aanbied. Ik hoop dat ze het gaan heroverwegen…

    2. Vooralsnog ga ik voor VWRL via DeGiro voor nieuwe aankopen en hou ik mijn bestaande posities in VTI en VXUS aan. Ik herbalanceer VTI en VXUS niet naar de verhouding zoals die binnen VWRL voor VS/de rest van wereld geldt, maar verkoop van deze posities niets. Daar kijk ik op zijn vroegst begin volgend jaar naar.

      Het is onduidelijk voor hoe lang Lynx en Binck VTI en VXUS nog aanbieden. Als ze over een tijdje er ook mee moeten stoppen (wellicht uiterlijk per volgend jaar) zou ik de daar opgebouwde VTI en VXUS willen overhevelen naar DeGiro omwille van de eenvoud. Want IEAC en IEGA wil ik sowieso via DeGiro blijven doen. Over een tijdje overhevelen naar DeGiro brengt kosten met zich mee.

      Indien Lynx en Binck deze fondsen op de langere termijn toch mogen blijven aanbieden, dan mag DeGiro dat ook en verwacht ik dat ze ook weer beschikbaar zullen komen via DeGiro. Dan kan ik op dat moment zonder transactiekosten mijn VWRL positie omzetten in VTI/VXUS.

      Als ze per volgend jaar wel via Lynx en Binck beschikbaar blijven en niet via DeGiro, ga ik ze wel via die route aanschaffen. Dan zet ik mijn DeGiro VWRL positie om in VTI en VXUS posities via Lynx.

      De maximaal paar tienden van een procent rendement die ik mogelijk misloop dit jaar neem ik voor lief. Ik loop ook risico op minder rendement als ik VTI en VXUS via Lynx ga aanschaffen in plaats van VWRL via DeGiro als ik bij stoppen van VTI/VXUS via Lynx kosten voor overhevelen moet maken. En het scheelt me een hoop gedoe.

    3. Volgens mij is je portfolio overboeken van Lynx naar DeGiro gratis. Lynx rekent geen kosten (voor zover ik kon vinden op Google), en DeGiro rekent alleen kosten bij portfolio onder de 3000 euro.

    4. Ik zie het. Binck heb ik ervaring mee, dat was en is 25 euro per regel

  2. Ik vind het op het moment te vroeg om over te stappen naar VWRL; alleen DeGiro heeft VTI/VXUS stopgezet. Gezien het dividendlek en de hogere fondskosten is het nog altijd een betere keus om VTI/VXUS bij Lynx te kopen. Ja, daar heb je wel transactiekosten, maar als je belegt voor decennialang, vallen eenmalige kosten in het niet. En momenteel hebben ze nog een mooie actie voor gratis transactietegoed ook!

    By the way, als je makkelijk wil weten wat je verhouding VTI/VXUS zou moeten zijn, en je trackt je portfolio in Google Sheets, kan je deze formule gebruiken om het huidige aandeel VS in het fonds VT op te vragen: Dit is beter dan op de site van Vanguard kijken want daar is hij op het moment “as of 11/30/2017”, beetje achterhaald.

    =QUERY(IMPORTHTML(“https://screener.fidelity.com/ftgw/etf/goto/snapshot/portfolioComposition.jhtml?symbols=VT”,”table”,8),”SELECT Col3 LIMIT 1″)

    Daarnaast kan je ook deze formule gebruiken om te zien wanneer het voor het laatst geupdate is, gebeurt volgens mij iedere vrijdag:

    =IMPORTXML(“https://screener.fidelity.com/ftgw/etf/goto/snapshot/portfolioComposition.jhtml?symbols=VT”,”//div[8]/span”)

    In Excel zijn er ook mogelijkheden om dit automagisch op te vragen.

    1. Gaaf die query! Ik moest de “,” wel door “;” vervangen in Google Sheets. Ik vind het echter lastig te bepalen welk percentage je het beste kan volgen. VWRL staat 31/12/17 op 54.2% US (https://www.vanguard.nl/portal/instl/nl/en/product.html#/fundDetail/etf/portId=9505/assetCode=equity/?portfolio) terwijl VT op 52.0% staat (https://personal.vanguard.com/us/funds/snapshot?FundId=3141&FundIntExt=INT&ps_disable_redirect=true#tab=2). MorningStar.nl geeft net weer andere percentages op diezelfde dag. Pak je de FTSE All-World Index Factsheet dan is het 51.3% op 29/12/17. Het is me niet 100% duidelijk of die Fidelity feed ook daadwerkelijk het meest accurate nummer is? Is er een “holy grail” qua percentage om te pakken?

    2. 54.2% is North America. North America is inclusief Canada en dus niet hetzelfde als United States, US staat iets lager in de VWRL sheet op 51.8%

    3. Als je naar beneden scrollt zie je mijn antwoord, op de een of andere manier is die niet onder jouw antwoord terecht gekomen…

  3. Dat quoten lukte mij ook niet, graag gedaan 🙂

    1. Misschien iets dat Mr Fob kan aanpassen op de site. Het lukt wel als je reageert via de link in de email notificatie. Die verwijst naar: https://www.financieelonafhankelijkblog.nl/vwrl-vti-vxus/?replytocom=2418#respond .. het nummer “2418” komt overeen met het “comment” nummer als je over de datum van een post “zweeft”. Die kan je ook zelf in de URL plakken om zo te reageren. 🙂

    2. Ah 🙂

    3. Mijn Virtuele Vent

      Kwam er ook niet uit.

    4. Ik heb mogelijkheid tot antwoorden op andere reacties aanstaan, als dat is wat je bedoelt. Een groot deel van de lezers lukt het ook. Het heeft wellicht met het browsertype te maken of het je vervolgens lukt of niet.

  4. Na lang rekenen heb ik er voor gekozen om mijn eenmalige inleg te besteden aan VT via Lynx.

    Zoals uitgebreid besproken is de VTI/VXUS combinatie koning. Ook al zijn deze (net als VT) nu nog overal behalve bij DeGiro aan te schaffen, ben ik bang dat dit aan het eind van het jaar zal stoppen en ook de andere brokers je er niet meer in laten handelen. Wanneer dat gebeurt kan je niet meer herbalanceren en loop je – zeker op een lange horizon – een groot risico met een portfolio te blijven zitten waarin Amerika over of ondervertegenwoordigd is.

    VT is slechts marginaal duurder (0.11% ipv ~ 0.08%) en zal automatisch in balans blijven ook al kan je er zelf niet meer in handelen. Prima om voor jaren aan te houden zonder naar om te kijken. En vergeleken met VWRL win je 0.1% aan dividendlek en 0.14% aan TER. Via Lynx geen service fee en door het 500 euro welkomstegoed tot end april gratis aan te schaffen.

    1. Voor zover ik het snap, is het een misvatting dat je VTI/VXUS moet herbalanceren. Groeit de VS, dan groeit VTI in de juiste verhouding automatisch mee. Zo blijft VTI/VXUS altijd de juiste verhouding volgen. Alleen als je bijkoopt/verkoopt, is het belangrijk dat je de meest recente verhouding volgt (anders raken ze inderdaad uit balans). Overigens zal je altijd kunnen blijven verkopen mocht de balans toch scheef gaan. De andere brokers verwachten niet dat ze eind dit jaar moeten stoppen met niet-EU ETFs zonder Nederlandse documentatie, maar er is inderdaad nog veel onduidelijk.

  5. IEMA heeft wel minder spreiding dan EMIM. Zit nog te twijfelen. Kan iemand mij eens uitleggen hoe je de verhouding berekend? Stel ik wil een verdeling IWDA en EMIM, wat zou dan de verhouding moeten zijn? Met 50 / 50 kom je er niet denk ik.

  6. Sander van de Weerd

    Bedankt Sebastiaan voor je antwoord. Ik heb DeGiro een mail gestuurd om te vragen of EMIM niet als alternatief (emerging markets) in de tracker kernselectie toegevoegd kan worden. Ik vraag me ook af waar een tracker dan aan moet voldoen. Is alweer een week geleden. Hebben het denk ik nogal druk met mailtjes beantwoorden nu VTI en VXUS uit de handel zijn.

  7. Zouden Binck & Lynx ook goedkoper zijn indien je maandelijks bijkoopt? En ook in combi met IEAC & IEGA?

    Bv. stel dat ik 30K wil beleggen (80% VWRL, 15% IEAC, 5% IEGA), en maandelijks 200 EUR wil bijkopen, wat raad jij dan aan? Mijn horizon is 10/15 jaar.

  8. Hoi Sander,
    wat ik helaas nog over het hoofd gezien had, is dat EMIM niet in de kernselectie zit. Ik heb wel een goed alternatief gevonden dat er wel inzit: iShares MSCI EM UCITS ETF USD (Acc) (EUR) | IEMA, IE00B4L5YC18. Nadeel van deze is wel een TER van 0,68.
    Maar omdat je verdeling 89/11% moet zijn om een gelijke verdeling met VWRL te krijgen komt de TER overeen (0,89×0,20 + 0,11×0,68 + 0,25). Helaas is het dus geen goedkoper alternatief, maar wel een goed alternatief (performance in de afgelopen jaren is zeer vergelijkbaar).

    Ik hoop overigens dat De Giro een aantal nieuwe trackers aan de kernselectie toe zal voegen nu er zoveel uit zijn verdwenen.

  9. Nog een ander alternatief:

    DE FGR indexfondsen van Northern Trust, kosten 0,15%. Ik koop ze via ABN AMRO, bij periodieke inleg geen transactiekosten, wél jaarlijkse servicekosten Beleggen Plus van 0,08% (0,18% bij portefeuille < 100k Beleggen).

    Deze Northern Trust indexfondsen zijn in NL gevestigd als Fonds voor Gemene Rekening en dus fiscaal geoptimaliseerd voor NL belastingplichtige, dus minimale dividendlekkage.

    https://www.fgrinvesting.com/nl/

    Keuze uit wereldwijd, Europa, US of Emerging Markets.

    1. Buiten verminderde spreiding en verhandelbaarheid heeft Northern Trust een rare (maximale) exit fee van 3% in hun documentatie staan. Normaal wordt er geen fee berekend, maar dat mogen ze in uitzonderlijke gevallen dus wel. Bij de andere hier besproken ETFs staat de exit fee op 0%. Voor mij reden ze te vermijden.

    2. Buiten de mindere spreiding/verhandelbaarheid heeft Northern Trust een rare “exit-fee” van maximaal 3-4%. Die wordt normaal niet gerekend maar dat kan in sommige omstandigheden dus wel. Dat zie je bij de andere genoemde fondsen hier niet (maximaal 0%). Voor mij reden ze te vermijden.

  10. Sander van de Weerd

    Zijn IWDA en EMIM trouwens samen vergelijkbaar met VWRL qua spreiding en rendement?

  11. Ik heb VTI en VXUS verkocht en heb besloten om te gaan voor de IWDA en EMIM combinatie. Wel vervelend dat er geen emerging markets etf in de tracker kernselectie staat. Deze twee trackers laat ik staan in mijn custody account. Verder heb ik een basic account voor wat losse dividendaandelen en wat dividendETF’s.

  12. Sander van de Weerd

    Sabastiaan, zit inderdaad ook te kijken naar alternatieven dieherbeleggend zijn. DeGiro biedt het custody account aan waarbij onze aandelen niet uitgeleend worden, maar rekent wel kosten bij dividendverwerking, wat weer een jaarlijkse kostenpost betekent die de lagere transactiekosten overschaduwt. De combinatie die jij nu voorstelt, in welke verhouding zou je die dan in portefeuille nemen? En hoe zit het dan met de Ter van 0,20% + 0,25% ?

  13. Ik vind de conclusie van 0.57% verschil die nog in het artikel staat wat misleidend. De 50/50 strategie was een losstaande keuze, het is vrijwel geen moeite om VTI/VXUS wel in de juiste verhouding te volgen. Voor een eerlijke vergelijking kom je op 0.17% verschil in fondskosten en 0.1% verschil in rendement (verklaart door dividendlek gecombineerd met kleinere portfolio). Dan zit je dus op 0.27% extra kosten VWRL t.o.v. VTI/VXUS als conclusie. Maak je de keuze om af te wijken van de juiste verhouding dan heb je nog eens 0.3% extra gemist de laatste 5 jaar (totaal 0.57%). In dat geval kan je sowieso beter VT of VWRL pakken om altijd de juiste verhouding te volgen en niet zelf te speculeren welke markt het beter gaat doen.

    Is het niet logischer om een artikel te plaatsen om van broker te switchen ipv beleggingsstrategie? Ik verwacht dat zowel Binck als Lynx nu goedkoper zijn (zelfs in vergelijking met standaard DeGiro) wanneer je voor een aantal jaar belegt?

  14. Tjonge dit bericht en deze blog maken wel wat los. Nogmaals dank mr FOB voor alle informatie en uitzoekerij. Ik leer veel van deze website, echt fijn.

    Ter informatie: Van DeGiro kreeg ik onderstaand antwoord op mijn vraag wat het vervolg is en of ze eventueel actie ondernemen t.o.v. de Vanguard indexen:

    Bedankt voor uw e-mail.

    Hierin zijn wij afhankelijk van de uitgevende instellingen en kunnen u daarom geen verwachting geven. Onze excuses voor het ongemak.

    Mocht u nog andere vragen hebben dan hoor ik dat graag van u.

    Met vriendelijke groet,

    …..

    I http://www.degiro.nl

    DEGIRO

  15. Uit deze link
    https://global.vanguard.com/documents/questions-in-respect-of-vanguards-us-domiciled-products.pdf
    blijkt wel dat Vanguard US niet van plan is om Eids op te stellen voor de Europeese/Nederlandse markt.

    Geen VT, VTI, VXUS, VEA, VEU, VWO e.d. meer en bij de Ierse producten zijn we aanzienlijk meer dividentbelasting kwijt aan de VS.

  16. Het lukt me niet om fatsoenlijk te quoten hier… Was een antwoord op jesse.

  17. Dank je! Inderdaad zelf samenstellen dan. Ik ga jouw suggesties eens bekijken. En dan APAC + Japan erbij.

  18. Als je een Europa en een pacific fonds neemt heb je het grootste gedeelte van de developed market ex de VS al te pakken, met bijkomend voordeel dat je het zelf kan herbalanceren

  19. Wel bijzonder de dat documentatie van VWRL op de vanguard site (en gelinkt door DeGiro) nog gewoon Engels is en niet in het KID-format. Anyway, bedankt voor het artikel. Dat helpt goed.

    1. Hij staat ook in het Nederlands op hun site, zie hier

  20. Reactie van Vanguard Europe. Het lijkt erop dat ze PRIIP and KIDSs voor UCITS gaan aanbieden mocht dat nodig zijn. Long term lijkt het dat VWRL een alternatief is 🙂

    _________________________

    Hello

    Please note that when it becomes necessary, we will produce the appropriate PRIIP KIDs for UCITS funds, so you will be able to continue to invest in them.

    Best wishes

  21. Een aardig vraagstuk, heb er ook even naar gekeken.
    Ik vind ook niet zo 1-2-3 een Europees genoteerde ETF in Developed ex US. Samenstellen is de makkelijste optie een optie, ik denk dan aan:

    -vooral Europa (amundi msci europe / stoxx 600).
    -ongeveer 25% Japan (nikkei van db / msci japan van hsbc zijn voordelig)
    -10% in australie en hong kong mis je dan nog

    De voorgestelde etf’s zijn overigens kernselectie met de minimale TER voor de betreffende regio.

  22. Ben hier al sinds 3 januari mee aan het stoeien, wellicht hebben jullie nog ideen…
    Ik ben op zoek naar een ETF die verhandelbaar is bij DeGiro ter vervanging van VEA of EFA: Dus wereldwijd ontwikkelde markten EX de VS.
    Het hoeft geen exacte replica te zijn, maar belangrijk is wel dat de VS er niet bij zit. Weet iemand een goede kandidaat?

    Ik dacht, appeltje eitje, maar in de praktijk valt het erg tegen. In het ergste geval moet ik er zelf maar één samenstellen voor mijn pensioenrekening en mijn privébeleggingen elders onderbrengen.

  23. Vraag: zie bij Lynx het fonds VTI arca staan, waar gewoon in gehandeld kan worden
    Is dit nu het fonds waarover al enige tijd gesproken wordt en waarin bij de Giro in elk geval momenteel niet gehandeld kan worden
    Ben zeer recent begonnen met beleggen in indexfondsen

    1. Dat is de goede inderdaad. Bij alle brokers kan je er gewoon in handelen, alleen als je bij DeGiro zit niet (en moet je dus voor alternatieven gaan of afwachten tot ze het oplossen).

  24. Ik zag net dat VWRL op DE Giro niet handelbaar is ???

    1. In Zwitserland zie ik hem als niet handelbaar staan. Op Euronext Amsterdam zie ik hem gewoon te koop staan.

  25. Zeer nuttige informatie. Het heeft me aangezet om naast mijn account bij Meesman eens te kijken naar DeGiro i.v.m. de andere /betere spreiding van de index.

    Hoe kijk je tegen de DNB garantieregeling van €100000 p.p. die ik niet heb bij DeGiro? Het is best ‘eng’ om daar dan een aardige som geld in te brengen.

    1. Zie de paragraaf DeGiro veiligheid in deze post

  26. Dit kostenoverzicht is niet van mij. Ik heb ‘m van betreffend Tweakers forum.

    Even wat anders: ik heb zojuist telefonisch contact gehad met Binck Bank en gevraagd naar de reden waarom zij nog wel VTI & VXUS aanbieden. Reactie: Binck interpreteerd de regels omtrent PRIIPS anders dan DeGiro. Ze hebben dit voorgelegd aan de AFM en die zijn vooralsnog akkoord met hun interpretatie. Medewerker benadrukte wel dat het allemaal nog niet is uitgedokterd en dat het vooralsnog een beetje een grijs gebied blijft.

  27. Dat is een mooi kosten overzicht Thomas, zou je die svp kunnen/willen delen met alle mensen hier? (dropbox of googledrive bijv)?
    Bij voorbaat dank!

  28. Mijn Virtuele Vent

    Bedankt voor de tips Sebastiaan. Ik heb net wat van deze gekocht. Doet het over 5 jaar wat beter. En de kosten zijn 25% lager.

  29. Correctie: het kosten/rendementoverzicht staat hier: https://imgur.com/a/KdFLZ

Gelieve een geldig emailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Bedankt voor het inschrijven. Bevestig aub je inschrijving via de link die naar je inbox of spamfolder gestuurd is.