VWRL Vanguard

VTI en VXUS niet meer te koop – VWRL als alternatief?

Home » Alle blogposts » Beleggen » VTI en VXUS niet meer te koop – VWRL als alternatief?

Ik beleg wereldwijd gespreid in aandelen via de combinatie van twee Vanguard indexfondsen. Dit zijn de fondsen VTI en VXUS in een verhouding 50/50, zie hier voor details.

Per 1 januari 2018 geldt de nieuwe Europese wetgeving MiFID II/PRIIPS. Deze verplicht uitgevende instellingen om indexfondsen te voorzien van documentatie in de taal van de koper. Van VTI en VXUS is geen Nederlandstalige documentatie beschikbaar. Daardoor mogen VTI en VXUS niet meer verkocht worden in Nederland zolang er geen Nederlandstalige documentatie van beschikbaar is. Beleggingen in VTI en VXUS die je al hebt mag je wel blijven aanhouden en verkopen.

Wat is een goed alternatief?

VTI en VXUS niet meer te koop

Vanguard Nederland gaf me te kennen dat zij niet op de hoogte zijn van plannen binnen Vanguard om die documentatie in het Nederlands aan te gaan maken. Ze verwijzen naar hun huidige Vanguard alternatieven waarvan al wel Nederlandse documentatie beschikbaar is.

VWRL als alternatief

Het alternatief van Vanguard dat het dichtst in de buurt komt van de VTI/VXUS combi is VWRL, oftewel de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ISIN: IE00B3RBWM25). 

Ik heb bij andere bekende aanbieders zoals iShares, SPDR en Deutsche X-trackers geen vergelijkbaar, beter alternatief kunnen vinden.

Prestaties VWRL

Laatste update: 18 januari 2018

Hoe presteert dit fonds in vergelijking met VTI/VXUS (50/50) en in vergelijking met VTI/VXUS in de verhouding waarbij VTI aangehouden zou zijn in de hoeveelheid dat de Verenigde Staten daadwerkelijk onderdeel van de marktkapitalisatie van de wereldeconomie hebben uitgemaakt? Ik heb de prestaties in dollars vergeleken, zodat wisselkoerseffecten geen rol spelen in het vergelijk.

De afgelopen jaren vormden de Verenigde Staten niet exact 50% van de wereldeconomie naar marktkapitalisatie. Binnen VWRL werd de positie van de VS nauwkeuriger gevolgd en zag die er als volgt uit:

VS in VWRL

In een tabel weergegeven zien die prestaties (koersstijgingen of -dalingen inclusief dividend) in % per jaar er als volgt uit:

VTI VXUS VWRL

Gemiddeld genomen presteert VWRL 0.50% slechter per jaar over de afgelopen 5 jaar dan de combi VTI/VXUS. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de lagere efficiency van VWRL doordat het veel kleiner is, de andere allocatie (small caps ontbreken) in combinatie met de hogere dividendlekkage (zie onder).

Vanuit het oogpunt van het volgen van de wereldeconomie bezien is VWRL aantrekkelijk omdat je dan zonder omkijken de wereldmarkt blijft volgen met de correcte allocatie.

Kosten VWRL

De kosten die Vanguard per jaar rekent voor VWRL bedragen 0.25%. Voor de combi VTI/VXUS zijn deze kosten 0.08% (gemiddelde van VTI 0.04% en VXUS 0.11%). VWRL is dus 0.17% duurder per jaar dan VTI/VXUS.

Dividendlekkage VWRL

Trackerbelegger (update 2023: website bestaat ondertussen niet meer) heeft laten zien dat de dividendlekkage van VWRL ongeveer 10% per jaar bedraagt. De combi VTI/VXUS zit op 3% (gemiddelde van VTI 0% en VXUS 6%). Bij een dividend van ongeveer 2% per jaar is dat een verschil van 10%*2% minus 3%*2% = 0.14% in het nadeel van VWRL.

Update 9 januari 2018: De bovenstaande 0.14% hoeft niet apart meegerekend te worden. De dividendlekkage zit al in de koers verwerkt zoals die in bovenstaande tabel weergegeven is. Ik heb namelijk de volgende terugkoppeling van Vanguard gekregen: de dividendbelasting die het fonds moet afdragen zit in de NAV verwerkt, en daarmee ook in het koersrendement. 

Conclusie prestaties

Bij elkaar opgeteld presteerde VWRL de afgelopen 5 jaar gemiddeld 0.67% slechter per jaar dan de combi VTI/VXUS (0.5% + 0.17%).

Mocht je Vanguard Amerika via Twitter willen vragen de documentatie alsnog beschikbaar te stellen:

@Vanguard_Group Please make the KIID for VTI and VXUS available in The Netherlands, so we can keep on trading them under MiFID II/PRIIPS Share on X

Spreiding VWRL

VWRL belegt in 3098 bedrijven, zowel in volwassen als in opkomende markten. VTI/VXUS belegt in 3624 + 6267 = 9891 bedrijven, ook in volwassen en in opkomende markten. VWRL heeft dus ongeveer 3x minder spreiding dan VTI/VXUS.

3098 bedrijven geeft overigens nog steeds een flinke spreiding. Ter vergelijking: de Nederlandse wereldwijd gespreid beleggende Think Global Equity UCITS ETF belegt in 249 bedrijven.

Aanschafkosten, beurskosten, dividendkosten en valutakosten

Via mijn broker DEGIRO kan ik VWRL zonder kosten 1x per maand aanschaffen omdat het in de DEGIRO kernselectie valt. Dat gold ook voor VTI en VXUS.

VWRL is genoteerd aan Euronext Amsterdam en geeft daardoor geen beurskosten bij DEGIRO. VTI en VXUS geven elk €2.50 beurskosten per jaar doordat deze aan twee verschillende Amerikaanse beurzen genoteerd staan.

Met een standaardaccount bij DEGIRO heb je voor geen van de fondsen dividendkosten. Met een Custodyaccount heb je met VWRL €4 minder dividendkosten per jaar dan met de combi VTI/VXUS, ervan uitgaande dat het totaaldividend voor beide opties gelijk is.

VWRL noteert in euro’s aan Euronext Amsterdam. Dat geeft geen valutakosten. VTI en VXUS zijn genoteerd in dollars en geven daardoor 0.1% valutakosten bij aan- en verkoop.

Conclusies

VWRL gaf de afgelopen 5 jaar ongeveer 0.67% minder rendement per jaar dan de combinatie VTI/VXUS. Dit komt waarschijnlijk te maken met de lagere efficiency van VWRL doordat het veel kleiner is, de andere allocatie (small caps ontbreken) in combinatie met de hogere dividendlekkage.

VWRL is een breed gespreid indexfonds dat voldoet aan al de 6 punten waaraan een indexfonds wat mij betreft moet voldoen.

Nieuwe aandelenbeleggingen doe ik voortaan in VWRL. Mijn bestaande VTI/VXUS beleggingen hou ik voorlopig aan.

Wat doe jij nu VTI en VXUS (voorlopig?) niet meer verkocht mogen worden in Nederland?

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Mr FOB

Mr FOB heeft in 2016 Financieel Onafhankelijk Blog opgericht. FOB gaat over besparen, beleggen en alles wat verder nodig is om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. Mr FOB is zelf in 2019 gestopt met werken op 49 jarige leeftijd.

FOB is miljoenen keren gelezen, in Nederland erkend als Digitaal Cultureel Erfgoed en verschenen in vele landelijke media. Lees meer over Mr FOB.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

306 reacties

  1. Ik heb op het “Beleggen op de beurs in de praktijk” (tweakjes) forum een post van een forumbezoeker gelezen waarin stond dat het beschikbaar maken van een KID niet verplicht is als het fonds zich niet op de EU markt richt. In dat kader zouden brokers VTI & VXUS toch gewoon verhandelbaar mogen houden, ondanks het ontbreken van een KID?

    https://www.afm.nl/nl-nl/professionals/veelgestelde-vragen/priips

    In die Q&A staat:
    Moet een aanbieder (ontwikkelaar) een Eid opstellen wanneer een product (met de kenmerken van een PRIIP) niet bedoeld is voor verkoop aan retailbeleggers, maar het mogelijk toch bij deze retailbeleggers terecht kan komen?
    Nee, dit is niet nodig. De PRIIP’s-verordening stelt dat een Eid alleen hoeft te worden opgesteld als de ontwikkelaar aangeeft dat het product aan retailbeleggers mag worden verkocht.Om het risico te verkleinen dat retailbeleggers producten kopen die niet geschikt zijn voor hen, vindt de AFM het wenselijk dat aanbieders (ontwikkelaars) in hun reclamemateriaal en productinformatie duidelijk aangeven dat het product niet geschikt is voor retailbeleggers. Bovendien is het wenselijk dat de ontwikkelaar de ketenpartners expliciet meldt dat het product ongeschikt is voor retailbeleggers.

    @MrFOB: waar ik verder nog we benieuwd naar ben, is wat jouw analyse is van dit kosten/rendementoverzicht: https://m.imgur.com/gallery/VX0jB

  2. Als je VTI/VXUS aanhoudt passen die zich automatisch aan (immers groeit de VS dan groeit VTI automatisch mee). Alleen als je zelf inlegt of herbalanceert is het dan wel belangrijk de juiste recente verhouding te pakken (dat is 1 minuut werk om even bij VT te kijken). Met vast 50/50 werk je steeds tegen de marktontwikkelingen in en corrigeer je dus onnodig/fouttief.

    Ik ben wel benieuwd hoe VWRL dan presteert t.o.v. VTI/VXUS in de juiste verhouding vergeleken. Makkelijkst is dan om VT met VWRL te vergelijken over de laatste 5 jaar.

    1. VT over de afgelopen 5 jaar is als volgt: +22,8%, +3,7%, -1,8%, 8,5%, +24,5%. Dat geeft gemiddeld 11.5% rendement per jaar, vrijwel identiek aan VWRL.

  3. Ook ik ben beginnend belegger en vond VXUS en met name VTI net lekker gaan met DeGiro..

    Ik snap nog 2 dingen niet helemaal goed en heb een andere vraag, wellicht dan een van jullie dit mij uit wil leggen:

    1) Waarom houd je behalve de 2 obligatie ETFs maar 2 ETFs voor aandelen en waarom niet meer verschillende? Wat is het nadeel van meerdere als ze toch in de gratis Tracker zitten?

    2) Waarom praten jullie over het wel of niet continueren van VTI/VXUS? Als je ze nu hebt en ze gaan prima waarom zou je ze dan weg doen?

    Mijn overige vraag:

    3) Ik lees mensen over Binck die deze nog wel zou verhandelen, klopt dit, en is het dan inderdaad niet slim om ze nu daar aan te schaffen nu het nog kan of zie ik iets over het hoofd? Ik zou met 200 transactietegoed ook daar kunnen beginnen en wellicht komen ze überhaupt nooit meer op DeGiro.

    Groetjes,

    Wouter

  4. Een gedeelte van het verschil in rendement is tevens te verklaren door de keuze om de verhouding wat betreft VTI en VXUS constant op 50/50 te zetten. Gezien VTI in de afgelopen 5 jaar aanzienlijk meer rendement heeft behaald dan VXUS (84% vs 22%) is deze ratio in de afgelopen 5 jaar sterk veranderd. Als je kijkt naar VT (en tevens VWRL) is de huidige verhouding 53/47, terwijl dit 5 jaar geleden nog 42/58 was. Met een oorspronkelijk kleinere allocatie naar de VS is het dan niet verwonderlijk dat VWRL slechter presteert dan een portfolio die voor de gehele periode uit 50% VTI en 50% VXUS bestaat.

    1. Uitstekende aanvulling, ik was me er niet van bewust dat de allocatie VS versus de rest van de wereld zo hard verschoven was in zo’n korte tijd. Ik heb het toegevoegd aan de post.

      Update 18 januari 2018: Als je naar de prestaties van VTI/VXUS in de exact juiste verhouding VS/rest van de wereld kijkt zie je dit niet terug. Dit heb ik toegevoegd aan de post. Het feit dat VTI/VXUS beter presteerde dan VWRL heeft waarschijnlijk te maken met de lagere efficiency van VWRL doordat het veel kleiner is, de andere allocatie (small caps ontbreken) in combinatie met de hogere dividendlekkage

  5. Net reactie gehad van Vanguard Europe.

    ________

    Good afternoon,

    Thank you for your email.

    With effect from the 3rd January 2018, MIFID II and PRIIPs regulations require various additional disclosures for European regulated funds. Vanguard’s US domiciled ETFs are approved and regulated by the SEC which has different disclosure requirements to those stipulated by MiFID II and PRIIPs. As Vanguard’s US domiciled products are not registered in Europe under AIFMD, these products are not actively marketed in Europe. Therefore, Vanguard does not provide PRIIP KIDs or the transaction costs, ongoing charges and target market analysis for our US domiciled ETFs.

    We understand that some investors are very disappointed with the above, however please be assured that our range of European domiciled equity and fixed income ETFs are fully compliant with MIFID II and PRIIPs and remain available to European investors through distributors. Each of these products will be supported with the appropriate UCITS KIIDs. Please also note that there is no requirement for UCITS funds to produce PRIIP KIDs until Jan 2020.

    __________

    Vanguard gaat VTI en VXUS alleen markten op VS markten.

    LET OP – UCITS (wat VWRL is) zijn nog geldig tot 2020 en daarna hebben deze ook een PRIIPS/KIDs nodig. Ik heb de vraag uitstaan of VanGuard UCITS wil voorzien van anders zijn we na 2 jaar ook een goed alternatief armer.

  6. Super dat je het allemaal zo goed hebt verwoord! Ik heb ook contact gehad met Vanguard, eerst n.a.v. jouw tweet en vervolgens nog per mail. Hun reactie was als volgt:

    “With effect from the 3rd January 2018, MIFID II and PRIIPs regulations require various additional disclosures for European regulated funds. Vanguard’s US domiciled ETFs are approved and regulated by the SEC which has different disclosure requirements to those stipulated by MiFID II and PRIIPs. As Vanguard’s US domiciled products are not registered in Europe under AIFMD, these products are not actively marketed in Europe. Therefore, Vanguard does not provide PRIIP KIDs or the transaction costs, ongoing charges and target market analysis for our US domiciled ETFs.

    We understand that some investors are very disappointed with the above, however please be assured that our range of European domiciled equity and fixed income ETFs are fully compliant with MIFID II and PRIIPs and remain available to European investors through distributors. Each of these products will be supported with the appropriate UCITS KIIDs. Please also note that there is no requirement for UCITS funds to produce PRIIP KIDs until Jan 2020.”

    Ik heb gezocht op de site en kwam inderdaad ook uit bij VWRL, inmiddels de eerste stukken aangeschaft. De VTI en VXUS die ik al had laat ik staan.

    Bedankt Mr FOB!

  7. Update 9 januari 2018: VWRL presteerde de afgelopen 5 jaar niet ongeveer 0.7% maar 0.57% minder goed dan VTI/VXUS 50/50.

    De ongeveer 0.14% dividendlekkage per jaar die VWRL meer heeft gehad de afgelopen 5 jaar dan VTI/VXUS 50/50 hoeft namelijk niet apart meegerekend te worden. De dividendlekkage zit al in de koers verwerkt zoals die in de tabel met rendementen in de post weergegeven is. Ik heb namelijk de volgende terugkoppeling van Vanguard gekregen: de dividendbelasting die het fonds moet afdragen zit in de NAV verwerkt, en daarmee ook in het koersrendement. 

    Ik heb dit in de post verwerkt.

  8. Sebastiaan Franken

    Voor iedereen die nog op zoek is naar een ander alternatief: de iShares Core MSCI World UCITS ETF (IWDA) is weliswaar een herbeleggende ETF maar met een ETR van 0,20 wel een nog goedkoper alternatief dan VWRL. Er is ook een uitbetalende variant, maar die ETR is dan weer hoger dan die van VWRL en niet interessant.

    1. Sebastiaan Franken

      Prima aan te vullen met iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (EMIM) voor de mensen die ook de BRIC landen etc in hun portefeuille willen (ETR van 0,25).

  9. Dank!

  10. Bedankt voor de snelle reactie!

    Ik had inderdaad de vergelijking gezien tussen DeGiro en Meesman (mooie uitwerking!). Ik vroeg me alleen af of DeGiro nog steeds het hoogste rendement biedt over de afgelopen 5 jaar nu VTI/VXUS (tijdelijk) niet meer beschikbaar zijn.

    Het is geen perfecte vergelijking, maar om de vergelijking toch te maken heb ik de tabel gebruikt “rendement na aftrek kosten” in de DeGiro VS Meesman blog. Als ik daar 0,7% van het rendement van DeGiro afhaal (extra kosten uit deze blog van VWRL tov VTI/VXUS) dan is het rendement van beide aanbieders bijna gelijk (klein voordeel voor DeGiro).

    Dan komt de keuze dus meer op andere factoren, zoals het gemak bij Meesman of de betere spreiding bij DeGiro.

    Is dit in uw ogen ook een redelijke vergelijking? Ik zag nml.dat er meer mensen een soortgelijke vraag hebben gesteld.

    1. Dat lijkt me een redelijke vergelijking, zonder e.e.a. in detail verder bekeken te hebben. De 0.7% moet overigens 0.57% zijn, zie mijn recente reactie en de update in de post.

      Ik heb het verschil in opbrengsten zoals ik dat in die post had uitgerekend ook voor VWRL even uitgerekend, ervan uitgaande dat VWRL 0.7% minder oplevert per jaar dan VTI/VXUS:

      Een Custody account van DeGiro levert dan 7.1% meer op in totaal dan een Meesman account over de 5 vergeleken jaren in plaats van de 11.9% voor VTI/VXUS uit de Meesman post.

      Een standaard account van DeGiro levert dan 8.3% meer op dan een Meesman account over de 5 vergeleken jaren dan de 13.1% voor VTI/VXUS uit de Meesman post.

      Ook heb je via DeGiro met VWRL inderdaad nog steeds een betere spreiding dan via Meesman. Via VWRL beleg je wereldwijd gespreid naar marktkapitalisatie in 3098 bedrijven. Via Meesman overweeg je de opkomende landen met 10% en onderweeg je Europa en de Pacific en beleg je in 2500 bedrijven.

  11. Beste FOB,

    Opnieuw bedankt voor deze post. Ik heb een aantal vragen:
    – Soms staat er in de naam van een ETF: (Dist). Zo is er een iShares Core EUR Corp Bond UCITS (Dist) ETF variant. Weet u wat het verschil is?
    – U geeft aan dat wereldweide spreiding voor u belangrijk is. Ik kan me voorstellen dat een te grote spreiding ook nadelen met zich meebrengt, namelijk dat er meer kans is op slecht presterende bedrijven in de portefeuille. Daarom bedacht ik het volgende waarbij de spreiding nog steeds groot is: Nikkei 225 ETF, S&P 500 ETF en een Euro Stoxx 50 ETF (Of AEX ETF – afhankelijk van de voorkeur). Vervolgens kun je het risico wat afdekken door in bedrijfs- en staatsobligaties te gaan zitten – al is het mij nog niet helemaal duidelijk waarom dit het risico afdekt, misschien kunt u daar wat uitleg over geven.

    Bedankt.
    Mvg,
    Sean

    1. -Dist betekent dat het fonds het dividend uitkeert, Acc betekent dat het fonds de dividenden herbelegt in het fonds en niet uitkeert.
      -Minder spreiding vergroot de impact van een slecht presterend bedrijf of slecht presterende regio in je portefeuille. Wat jij voorstelt bevat bijvoorbeeld geen China. Dat land zou ik niet willen missen.
      -Obligaties dempen de beweeglijkheid van je portefeuille en zijn als zodanig heel geschikt om in tijden van sterk dalende aandelenkoersen je te helpen rustig te blijven zitten en zelfs aandelen bij te kopen ten koste van obligaties. In die zin dekt het het risico op verkopen van aandelen vanuit paniek bij dalende beurzen af. Ook zijn obligatiekoersen in het verleden vaak gestegen wanneer aandelenkoersen daalden. Of dat nog zo is zou ik eens moeten uitzoeken. Als dat nog zo is dempen ze op die manier ook het risico van je portefeuille.

  12. Natuurlijk! Ik dacht dat je het abonnement op de koersinfo bedoelde. My bad!

  13. Mr. FOB,

    Met veel plezier heb ik door uw verschillende blogs heen gelezen. Eén van mijn goede voornemens was om mijn spaargeld niet meer alleen op een spaar/deposito rekening te houden maar ook in ETF’s te beleggen, uw strategie en uitleg waren erg nuttig voor het bepalen van mijn eigen strategie en het meekrijgen van mijn vrouw.
    Inmiddels een DeGiro account geopend – daar overigens tevergeefs naar een duidelijke handleiding gezocht, zodat ik met enkele YouTube instructiefilmpjes mezelf wegwijs heb gemaakt.
    Toch aan u een vraag over het order proces voor a) een inleg ineens en b) maandelijks ‘bijkoop’ orders:
    a) om bij een limiet of market order het aantal stukken te weten, deel ik dan het bedrag door de laatste of door de laat prijs? Aangezien er een timelapse van 15 minuten op zit.
    b) kies ik het best voor limiet of market prijs als ik een paar stukken wil bijkopen?
    Ik houd het graag simpel maar wil geen risico’s lopen of teveel betalen.

    Overigens ook dank voor de huishoudboek tool – iets te uitgebreid voor mijn maar door wat categorieen samen te voegen erg handig!

    1. Zie Indexfondsen via DeGiro voor hoe ik fondsen aankoop.

  14. Daar ben ik inderdaad ook heel benieuwd naar. Ik sta nu voor de keuze tussen DeGiro en Meesman. Liefst wil ik het zelf beleggen bij DeGiro (beter spreiding/lagere kosten?), maar als Meesman goedkoper is dan beleg ik het graag daar.

    1. Zie mijn post over het vergelijk tussen Meesman en DeGiro

  15. Bedankt voor dit nuttige artikel. Ik heb jouw tweet naar Vanguard getweet en ik kreeg vrij snel de volgende reactie:
    “VG offers many MiFiD II compliant European domiciled UCITS ETFs throughout Europe. Please email [email protected] for a list. We’re confident you’ll find investments that meet your needs. If you have additional queries please send an email to the address above.”

    Nog een vraag/suggestie: heb je het rendement en de kosten van de Vanguard fondsen wel eens vergeleken met het aanbod van Brand New Day? Volgens mij is BND met 0,59% beheerkosten en 0,5% inlegkosten duurder dan de Vanguard fondsen via deGiro. Klopt dat of zie ik iets over het hoofd?

    1. Brand New Day is duurder dan DeGiro. Fondsrendementen heb ik niet in detail vergeleken

  16. Ik heb via DeGiro een aardige positie in het vanguard world stock index fund (IE00B03HCZ61), heeft een van jullie of dit fonds ook last heeft van dit probleem? DeGiro heeft nog niet op mijn mails gereageerd. Me dunkt dat ze aardig wat mails hebben gekregen de afgelopen tijd…

    En misschien een gek idee, maar DeGiro is ook actief in Ierland. Zou je een Ierse rekening bij DeGiro kunnen openen als omweg?

  17. @sebastiaan: Zwitserland is geen lid van de europse unie, dus daar gelden deze regels dan niet

  18. Sebastiaan Franken

    Gewoon? Ook die is helaas alleen nog op de Zwitserse beurs verkrijgbaar en niet meer vanuit Amsterdam. Dat betekent potentieel meer dividend lekkage maar belangrijker: niet in de kernselectie. Vreemd toch?
    Is mijn Engels wel goed genoeg om op de Zwitserse beurs iets te kopen maar niet in Nederland?

  19. Hmm, ik wacht nog even af maar VWRL lijkt dan het beste alternatief. Was net als enkele anderen hier zo te lezen net begonnen met VTI+VXUS alleen misschien verkoop ik die dan wel. Het is natuurlijk niet wereldschokkend, maar aangezien ik nog slechts 2k had belegd is het toch 0,25% aan jaarlijkse beurskosten.

  20. Beste Mr Fob, ik meen te herinneren dat ik een staartje heb gezien van de VTI en VXUS van de afgelopen 10 a 15 jaar, maar kan het nu niet meer vinden. Heb jij informatie wat de fondsen de afgelopen 10 a 15 jaar hebben gedaan? Ik wil namelijk weten wat ik kan verwachten bij een crisis etc

    1. Klik maar op de links naar VTI en VXUS vermeld in de post, daar vind je de rendementen van de afgelopen jaren.

  21. Sebastiaan Franken

    Laat ik het anders vragen:
    Waarom verhandelen ze geen iShares Edge MSCI World Momentum Factor UCITS ETF meer? Hun documentatie is volledig in het Nederlands beschikbaar en zat tot voor kort (samen met een paar andere smart betas) in de Kernselectie.

    1. Is gewoon beschikbaar: ISIN IE00BP3QZ825.

  22. Sebastiaan Franken

    Is het meer mensen opgevallen dat ook een deel van de iShares ETF’s niet meer vindbaar zijn op De Giro?
    Ik was op zoek naar de smart beta ETF’s, maar nu vind ik alleen nog IE00BYXPXL17, IE00BYXPXK00 en IE00B6SPMN59 en dan op de Zwitserse beurs. De Blackrock iShares producten hebben echter allemaal gewoon netjes nederlandstalige factsheets en KIID’s, dus ik snap niet waarom die niet verhandelbaar zijn. Iemand hier een verklaring voor?

    1. Ik kan er wel meerdere vinden. Ik heb als steekproef gezocht naar IE00BZ0PKT83 en IE00BD1F4M44 en die zijn in ieder geval beschikbaar. Als je zoekt naar ETF’s dan moet je soms wel het vinkje uitzetten bij “Laat alleen Populaire producten zien”.

  23. Dank voor uw snelle reactie en al uw inspanningen voor dit blog. Ben er erg mee geholpen!

  24. Super bedankt! Het zal je maar gebeuren dat je zo’n goed blog opzet, en dan ineens met deze (tamelijke) ingrijpende gevolgen te maken krijgt. Zie dan maar eens het hoofd koel te houden en zo snel met een goed alternatief te komen. Daarnaast altijd een antwoord klaar op de vragen en wat extra informatie indien nodig. Mijn complimenten! Ik blijf daarom ook gewoon dezelfde strategie volgen, die tot vandaag prima rendement heeft opgeleverd. Zonder dit blog was dat in ieder geval niet gelukt.

    1. Bedankt voor je aardige woorden!

  25. Ik heb maar eens een mail gestuurd naar DeGiro. (mail: [email protected])
    Deze luidt als volgt:

    Goedendag,

    Ik begrijp dat u als de DeGiro zijnde, de trackers van o.a. Vanguard (VXUS en VTI) geblokkeerd heeft om beleggers te beschermen. Ik heb vernomen dat dit voort vloeit uit de wet PRIIPS. Jammer dat deze maatregel voor mijn idee zo plompverloren uit de hemel komt vallen en zonder voorbericht werd doorgevoerd.

    Wel, bij deze maak ik kenbaar het blokkeren van de trackers volledige betutteling te vinden en wellicht moet ik niet bij u zijn, maar bij de regering. Uit onderzoek van medebeleggers en vanuit mijn eigen onderzoek kan gezegd worden dat deze trackers wellicht tot één van de veiligsten behoren die er zijn. Ook dat een belegger de documenten niet zou kunnen begrijpen ivm de engelse taal vindt ik een beperkende gedachte. Maar goed, dat is mijn mening.

    Los daarvan hierbij de vraag: U geeft aan dat de mogelijkheden worden geblokkeerd totdat de juiste documenten beschikbaar zijn. Zijn er binnen DeGiro op korte termijn plannen om de mogelijkheid tot aankoop van deze trackers weer vrij te geven?

    Graag verneem ik van u.

    Met vriendelijke groeten,

  26. Sorry, bericht was bedoeld als antwoord op het bericht van Mr. FOB – 6 januari 2018 om 11:45

  27. De beurskosten zijn toch niet noodzakelijk als je de positie alleen maar wilt aanhouden? Zelfs als je wilt aan- of verkopen is dat niet strikt noodzakelijk. Zelf heb ik ook een Custody account bij DeGiro, zonder extra abonnementen op koersinfo. Kwestie van een real-time bied- of laatkoers opzoeken op bijv. etf.com en de order inleggen.
    Tot begin dit jaar handelde in maandelijks in ETF’s als VTI, VEU, VNQ, etc. zonder betaalde koersinfo.

    1. Om fondsen als VTI en VXUS aan te houden op beurzen in de VS betaal je 2.50 euro per beurs per jaar. Deze fondsen staan niet genoteerd op de gratis beurs Euronext in Amsterdam. Dat staat los van een vrijwillig eventueel abonnement op realtime koersinfo

  28. Bedankt voor de snelle reactie, uw hulp wordt erg op prijs gesteld! Ik begin net met beleggen en uw blog heeft mij erg veel geholpen. De bogleheads forum is top maar voor de Nederlandse investeerder is uw blog een betere hulp. Gaat u alstublieft door met wat u doet!

  29. bij de giro is autofx 0.1% over het bedrag ipv 10euro + 0.02 (at is bij handmatig ,en pas goedkoper vanaf 12500 euro)

    Daarnaast staat vwrl in euro’s genoteerd op amsterdam (gratis bij de giro) ipv op 2 amerikaanse beurzen (extra kosten/jaar)

  30. @ Ben Bentvelzen. Goede vraag, zou ik ook graag willen weten. Ik ben ook benieuwd of het nog eventuele gevolgen heeft voor het herbalanceren. Ik neem aan dat men nu in de bedragen die bij VTI en VXUS verschijnen bij elkaar optelt, en vervolgens in VWRL stopt?

    1. Inderdaad, VTI & VXUS optellen en dat in VWRL stoppen.
      VTI en VXUS moet je daarnaast ongeveer 50/50 in portefeuille zien te houden. Als ze erg uit de pas gaan lopen (bijvoorbeeld meer dan 5%) dien je degene die je het meest hebt zoveel te verkopen totdat je evenveel hebt als de andere. Het vrijgekomen bedrag kun je dan ook in VWRL stoppen.

Gelieve een geldig emailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Bedankt voor het inschrijven. Bevestig aub je inschrijving via de link die naar je inbox of spamfolder gestuurd is.