DEGIRO heeft aangekondigd per 30 juni 2020 alleen op specifieke Amerikaanse producten verlaagde bronbelastingtarieven aan te blijven bieden. Mijn posities in de Amerikaanse ETF’s VTI en VXUS vallen daar niet meer onder. Daarom heb ik besloten die over te zetten naar Lynx.
Wat is verlaagde bronbelasting?
In Nederland is het belastingtarief op dividend 15%. In andere landen kan dit tarief anders zijn. In Amerika is het bijvoorbeeld 30%. Wanneer je een Amerikaans aandeel, beleggingsfonds of indexfonds hebt dat dividend uitkeert wordt 30% belasting ingehouden op dit dividend.
Nederland heeft met veel landen belastingverdragen. Daardoor hoef je meestal niet meer dan de in Nederland geldende 15% aan belasting te betalen. Dan is er sprake van verlaagde bronbelasting.
Een W8-BEN formulier is een formulier dat je dient in te vullen om ervoor te zorgen dat je gebruik maakt van het belastingverdrag dat Nederland met Amerika heeft. Dit verdrag zorgt ervoor dat je geen dubbele belasting op dividend betaalt. Vaak heeft je broker een digitale mogelijkheid om dit formulier in te vullen.
Wanneer je zo’n formulier ingevuld heb bij DEGIRO, verzorgen zij de verlaging van de bronbelasting vanaf 30 juni 2020 alleen nog maar voor fondsen in dit overzicht.
Zie Dividendbelasting 2020 en ETF’s voor meer uitleg over dit onderwerp.
VTI en VXUS blijven interessant om aan te houden
Ik heb verreweg het grootste deel van mijn aandelenbeleggingen in VTI en VXUS. Ze zijn zeer breed gespreid en spotgoedkoop. Zie De beste ETF in 2025 voor details.
Ik wil deze fondsen graag aan blijven houden. Daarbij wil ik de dividendbelasting tot aan het verdragstarief terugkrijgen, omdat mij dat flink wat kosten scheelt per jaar. Dat kan dus niet meer via DEGIRO.
Amerikaanse ETF’s overboeken naar Lynx
Ik heb bij Lynx geïnformeerd of ik deze Amerikaanse ETF’s naar hen kan overzetten. Dan kan. Die procedure heb ik dan ook in gang gezet door een rekening te openen en dit formulier in te vullen.
DEGIRO rekent in totaal €200 voor het uitboeken van mijn posities in VTI en VXUS, Lynx rekent niets voor het inboeken.
Voor portefeuilles boven de €100.000 betaal je via Lynx geen service fee. Alleen bij eventuele verkoop heb ik wat transactiekosten en bij uitboeken heb ik wat valutakosten voor het omzetten van dollars in euro’s. Dat maakt dit voor mij een erg goedkope oplossing om deze Amerikaanse ETF’s aan te blijven houden.
Via opties kun je deze ETF’s overigens daarnaast ook nog gewoon aankopen via Lynx, ondanks de MiFID II / PRIIPS wetgeving.
Update 8 juli 2020: Ik kreeg een mail waarin werd aangegeven dat het overboeken door Lynx in de praktijk toch niet ondersteund wordt, ondanks dat eerder telefonisch aan mij bevestigd was dat dit wel kon. Als argument wordt gegeven:
“In het kader van de PRIIPs regelgeving is het voor particuliere beleggers niet mogelijk om posities te openen in niet-Europese ETF’s, waarvan de productdocumenten (KIDs) niet beschikbaar gesteld zijn. De genoemde beleggingsproducten vallen hier ook onder. Om die reden kunnen wij de overboeking van de genoemde producten naar de LYNX effectenrekening helaas niet ondersteunen.”
Overzetten kan dus alleen door de posities bij DEGIRO te verkopen, het geld over te boeken naar Lynx en dan de stukken via opties aan te schaffen.
Lynx is een reseller van Interactive Brokers. Mogelijk dat Interactive Brokers zelf wel overboekingen accepteert, dat heb ik niet nagevraagd.
VWRL en DBZB via DEGIRO
Mijn posities in VWRL en DBZB blijf ik gewoon aanhouden via DEGIRO. Daarvoor verandert er niets en blijft DEGIRO wat mij betreft een uitstekende broker om deze aan te houden.
Wordt jij geraakt door deze nieuwe regels van DEGIRO? Zet jij ook fondsen over naar Lynx?
Geef een reactie