- De vermogensbelasting (box 3) is van 31% naar 32% gestegen per 1 januari 2023.
- Deze belasting wordt geheven over forfaitaire (fictieve) rendementen, welke verschillen per vermogenscategorie. Forfaitaire rendementen 2023: banktegoeden 0,92%, overige bezittingen: 6,17%, schulden: 2,46%. De vermogensbelasting per categorie is vervolgens 32% * forfaitaire rendement.
- Per categorie wordt de vermogensbelasting daarmee: banktegoeden: 0,29%, overige bezittingen: 1,97%, schulden: 0,97%.
- Het heffingsvrije vermogen is € 57.000,- (fiscale partners: € 114.000,-).
Wat is je situatie?
Ik wil mijn vermogensbelasting 2023 berekenen
Ik wil uitleg over hoe vermogensbelasting opgebouwd is en over de peildatum
Ik wil vermogensbelasting verminderen of voorkomen
Ik wil weten of ik in 2023 beter spaargeld of obligaties aan kan houden
Ik wil meer weten over de jaarruimte, welke per 2023 flink verhoogd is
Toelichting
De Belastingdienst gebruikt tot op heden zogenaamde forfaitaire rendementen voor spaargeld, beleggingen en schulden. Daarover heft ze belasting. Een forfaitair rendement is een fictief rendement waarvan de belastingdienst aanneemt dat je dat behaald hebt.
De rechtbank heeft echter bepaald dat er alleen geheven mag worden over daadwerkelijk behaald rendement. De Belastingdienst mag alleen daadwerkelijk behaalde rendementen belasten. En ze moet de daadwerkelijke verdeling van spaargeld en beleggingen aanhouden. Dit is een grote wijziging voor de Belastingdienst, waarvoor ze verwachten zeker nog tot 2027 nodig te hebben. Voor de tussenliggende jaren werkt het kabinet met overbruggingswetgeving.
Overbruggingsperiode tot 2027
De tijdelijke wetgeving gaat wel uit van de daadwerkelijke verdeling van spaargeld, beleggingen en schulden. En daarbij probeert de Belastingdienst forfaitaire rendementspercentages te gebruiken die dichtbij de echte percentages voor sparen, beleggen of lenen liggen. Dat lukt echter nog niet altijd even goed. De beurzen stonden in 2022 flink in de min, maar ging de Belastingdienst wel uit van een positief rendement. Om massale bezwaren te voorkomen is de Belastingdienst nog aan het kijken hoe ze dit op moeten lossen.
Verhoging vermogensbelasting
Naast de overgang naar het belasten van daadwerkelijk behaald rendement is ondertussen de vermogensbelasting over het rendement omhoog gegaan van 30% in het verleden naar 36% vanaf 2024.
Vermogensbelasting verminderen of voorkomen
Je kunt vermogensbelasting over beleggingen voorkomen via pensioenbeleggen. Pensioenbeleggingen zijn vrijgesteld van vermogensbelasting en inleg mag je aftrekken van de inkomstenbelasting. Daardoor kan dit tot wel 4x meer opleveren dan gewoon beleggen. Ik doe zelf om deze reden aan pensioenbeleggen en doe dat via Brand New Day.
Je kunt vermogensbelasting over spaargeld voorkomen via groensparen.
Ook kun je vermogensbelasting verminderen door beleggingen rondom de peildatum 1 januari te verkopen en terug te kopen. Hier ga ik uitgebreid op in in deze blogpost.
Heb je vragen of opmerkingen? Maak hieronder gebruik van de reactiemogelijkheid.
Geef een reactie