Vanguard ETF’s: kosten Amerikaanse variant

Deze pagina is geschreven door Gerben en hoort bij de gastblog van hem over de kosten van ETF’s en indexfondsen:

De kosten van een ETF of indexfonds

Vanguard ETF’s: kosten Amerikaanse variant

Vanguard US heeft een unieke coöperatieve eigendomsstructuur, dat geeft een beperking van de belangenverstrengelingen tussen de fondsbeheerder en de eindklant. Geen winstoogmerk: de winsten gaan weer terug de fondsen in om de kosten te verlagen. Erg goedkoop en enorm belegd vermogen daardoor. In VTI zit bijvoorbeeld zelfs meer dan $1 biljoen vermogen.

VT: Vanguard Total World Stock

VTI: Vanguard Total (US) Stock Market

VXUS: Vanguard Total International Stock

Fonds TER ITK Lending Dividendlekkage
VT 0,07% 0,003% -0,020% 4,8%
VTI 0,03% 0,001% -0,015% 0%
VXUS 0,07% 0,005% -0,047% 7,7%

Interne transactiekosten (ITK)

Interne transactiekosten van het laatste boekjaar genomen.

Securities lending

Kan hier helaas geen info over vinden in de jaarverslagen of de prospectus. Ik neem even aan dat het grofweg met dezelfde methodiek werkt als bij Vanguard EU. Lening inkomsten gemiddelde uit de laatste boekjaren genomen, is meestal het meest representatief.

Dividendlekkage

Buiten de US lekken deze fondsen wel gewoon. Voor lekkage steeds het gemiddelde over 2015-2021 genomen. Het gemiddelde lek over 2019-2021 is voor VXUS 8,55% en voor VT 5,56% ten opzichte van het uitgekeerde dividend. Dat is dus wel wat hoger dan in de jaren daarvoor.

ESG Beleid

Deze fondsen hebben geen uitsluitingen.

Tracking difference controle

Ik zit ook hier met de gevonden kosten precies of heel dicht bij de tracking difference. De gevonden kosten lijken mij dus compleet.

Bijzonderheden

Als het mogelijk is verlaagt Vanguard de prijzen, dit vanwege de filosofie om de diensten tegen zo laag mogelijke kosten aan te bieden. In de afgelopen jaren hebben we vaak gezien dat Vanguard dit waarmaakt. Vanguard VT is bijvoorbeeld in de afgelopen jaren van een TER van 0,18% naar 0,07% gegaan.

Deze fondsen zijn in dollars genoteerd, dus je hebt wat extra kosten om valuta om te zetten

Alle Amerikaanse Fondsen houden 15% belasting in bij dividend uitkeren naar jou. Let dus op of je wel dividendbelasting in box 3 kan verrekenen, zie opmerkingen eerder.

Door VTI en VXUS te combineren in de 59%-41% verdeling kan je een eigen VT maken. Zie hier hoe ik aan deze verdeling kom. Door de lagere TER van VTI kom je dan iets goedkoper uit. Het lijkt ook alsof daarmee de dividendlekkage lager zou zijn. Ik denk niet dat dat zo is. Het komt waarschijnlijk omdat het aandeel van de US nu groter is als in het verleden en in het algemeen dividend in de US wat lager ligt als in andere landen. Dat wordt bij berekenen van de lekkage van VT wel meegenomen en als je VTI-VXUS in de huidige verhoudingen combineert zonder te corrigeren voor het lagere dividend niet.

Voor het US deel zit er wel een verschil tussen VT en VTI met betrekking tot de gevolgde index. VTI volgt de CRSP Total US Market indexen VT volgt voor zijn USA deel de FTSE USA all cap index. De CRSP index neemt net wat meer (hele) kleine bedrijven mee in de index.

Je kan te maken krijgen met Amerikaanse regels.

Type fondsen en brokers

Amerikaanse ETF’s die via de Amerikaanse beurs te koop zijn, dus aankopen is wat moeilijker. De volgende mogelijkheden zijn er:

  • Bij IB of Lynx aankopen via opties. Meer info hier.
  • “Professional status” bij IB of Lynx bemachtigen. Dan kan je deze fondsen wel aankopen. Echter niet voor iedereen weggelegd, meer info hier.
  • Een account bij een Amerikaanse broker openen. Er zijn er wel weinig die nog Nederlandse klanten accepteren, en die er zijn hebben meestal geen vergunning om in Nederland beleggingsdiensten aan te bieden.

 

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Gelieve een geldig emailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Bedankt voor het inschrijven. Bevestig aub je inschrijving via de link die naar je inbox of spamfolder gestuurd is.