Van Eck ETF’s: de kosten

Deze pagina is geschreven door Gerben en hoort bij de gastblog van hem over de kosten van ETF’s en indexfondsen:

De kosten van een ETF of indexfonds

Van Eck ETF’s: de kosten

Voor zover ik weet de enige aanbieder van Nederlandse index ETF’s. Voorheen bekend onder de naam Think. Hebben een aantal Nederlandse dividend efficiënte ETF’s, ik pak er even VanEck Sustainable World Equal Weight uit.

TSWE: VanEck Sustainable World Equal Weight UCITS ETF

Fonds TER ITK Dividendlekkage
TSWE 0,20% nihil 0,018%*
  • 0,42%-1,05% lekkage * 2,5% dividend resulteert in gemiddeld 0,018% dividendlekkage

Interne transactiekosten (ITK)

Wat er in het jaarverslag bij transactiekosten staat zijn andere kosten, maar die moeten volgens IFRS regels daar onder staan. In jaarverslag vermeldde transactiekosten op de winst-verlies rekening moeten ‘harde’ transactiekosten zijn. Die heeft men niet, men betaalt alleen spread, maar die zit meteen in de koers.

Securities lending

VanEck leent geen aandelen uit.

ESG Beleid

Men sluit bedrijven uit die niet voldoen aan de verantwoordelijk bedrijfsgedrag principes van de Verenigde Naties. Daarnaast worden de volgende sectoren uitgesloten: alcohol, dierproeven, defensie, wapens, gokken, pornografie, tabak en kernenergie. Enkele voorbeelden van uitsluiting zijn: Amazon, Airbus, Alphabet (Google), Boeing, Meta (Facebook), Mastercard, Shell, Toyota en Unilever.

Tracking difference controle

Men blijft zo’n 0,15% meer achter bij de bruto index als wat ik op basis van de bekende kosten zou verwachten. In het jaarverslag wordt cashdrag aangehaald als belangrijkste component. Hulde voor de uitleg en transparantie van van VanEck: dit is de enige aanbieder die ik heb kunnen vinden die zich meet tegen een bruto index en ook uitleg geeft waar het verschil in zit.

Er is bij Nederlandse fondsen altijd wel wat cashdrag. Bij VanEck werkt het ietsje anders. Er wordt vier keer per jaar dividend uitgekeerd in plaats van één keer. Het dividend wat het fonds van de aandelen ontvangt wordt in de tussentijd niet geherinvesteerd, dit wordt gewoon cash aangehouden. Bij bijvoorbeeld een Vanguard fonds zoals VWRL, dat ook dividend uitkeert, werkt dit anders. Ontvangen dividend binnen het fonds wordt meteen geherinvesteerd. Als hulpmiddel om de transactiekosten hierbij te beperken worden derivaten gebruikt.

Bijzonderheden

Spreiding: TSWE neemt de 250 grootste en meest liquide bedrijven mee uit de Developed World die aan hun ESG criteria voldoen. VanEck gebruikt geen MSCI, maar om even een beeld te krijgen: in de MSCI World index hebben de 250 grootste bedrijven momenteel een gewicht van ongeveer 65% van de hele index waar iets meer dan 1500 bedrijven in zitten.

De gebruikte index voor TSWE is een gelijk gewogen index, geen markt-gewogen index. Ook is het maximale gewicht van de regio’s Noord-Amerika, Europa en Azië beperkt tot 40%. In de praktijk zal dit momenteel betekenen dat je minder in Amerika zit dan bij een market cap gewogen fonds.

In het verleden had VanEck nog een variant van dit fonds zonder ESG screen: TGET. In 2021 is dat fonds opgeheven en samengevoegd in dit fonds.

Type fondsen en brokers

Nederlandse ETF die via allerlei beurzen verhandelbaar is. Dus bij veel brokers te krijgen.

 

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kliklogo kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Mr FOB

Mr FOB heeft in 2016 Financieel Onafhankelijk Blog opgericht. FOB gaat over besparen, beleggen en alles wat verder nodig is om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. Mr FOB is zelf in 2019 gestopt met werken op 49 jarige leeftijd.

FOB is miljoenen keren gelezen, in Nederland erkend als Digitaal Cultureel Erfgoed en verschenen in vele landelijke media. Lees meer over Mr FOB.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *