Wonen in een Tiny House in Nederland
Woonkosten zijn de grootste kostenpost in ons huishoudbudget, zoals voor de meeste Nederlanders. De leeftijd waarop we financieel onafhankelijk kunnen zijn hangt voor een groot deel af van onze woonlasten.
Daarnaast wonen wij in een huis dat gerust een stuk kleiner mag voor ons tweeën, niet alleen om financiële redenen. Daarom ben ik al een tijdje bezig me te verdiepen in goedkoper en duurzamer wonen. Wellicht gaan Mrs FOB en ik samen met een bevriend stel binnen afzienbare tijd twee energie neutrale houten huizen zelf bouwen om onze woondroom te realiseren.
Op mijn zoektocht kwam ik Marjolein Jonker tegen, pionier binnen de Tiny House beweging in Nederland en bewoonster van een Tiny House van het eerste uur. Tiny Houses zijn wellicht de meest kostenefficiënte manier van wonen die er is. Ik ben erg blij dat zij niet alleen mij, maar ook jullie hier wil vertellen over het wonen in een Tiny House.
Persoonlijk
Kun je iets over jezelf vertellen?
Hallo! Ik ben Marjolein Jonker, sommige mensen kennen mij als ‘Marjolein in het klein’. Sinds mei 2016 woon ik in een zelfvoorzienend Tiny House van 20 m2, dat ik heb laten ontwerpen en bouwen. Ik ben Tiny House Nederland pionier en ambassadeur, projectleider van stichting Tiny House Nederland en met mijn bedrijf Marjolein in het klein verzorg ik lezingen, workshops en trainingen en geef ik advies over de Tiny House movement in Nederland.
Wat zijn jouw levensdoelen?
Ik vind het belangrijk mezelf te blijven ontwikkelen zodat ik steeds vaker tevreden ben, interessante ervaringen opdoe en steeds wijzer wordt. Ja dat is mijn doel, een tevreden, wijze oude vrouw worden die iets te vertellen heeft en zo iets teruggeeft aan de wereld. Ik zou het heel mooi vinden wanneer ik later, als ik op mijn leven terugkijk, kan zeggen dat ik anderen geïnspireerd heb om hun hart te volgen en beter voor de aarde en elkaar te zorgen.
Wie zou je graag eens ontmoeten en waarom?
Ik ben een beetje fan van Jan Rotmans, daar zou ik best eens een kopje thee mee willen drinken. Of Oprah Winfrey, maar ik zou ook geen nee zeggen tegen een date met Chris Hemsworth hoor! Of misschien toch beter van niet, waarschijnlijk zou er geen zinnig woord meer uit mijn mond komen haha!
Tiny house
Hoe ben je in aanraking gekomen met het fenomeen Tiny House?
Ik was al een paar jaar zoekende naar een ander huis, een andere manier van wonen en leven, maar ik kon het niet vinden voor mijn budget. Op een dag kwam ik een foto van een beeldschoon klein houten huisje op een trailer tegen op internet, een Tiny House in Amerika. Ik begon me te verdiepen in het fenomeen en werd volslagen verliefd op het concept en de filosofie die er achter zit.
Ik besloot er voor te gaan en zelf zo’n huisje te laten ontwerpen en bouwen. Geheel naar mijn wensen en op mijn maat, hier in Nederland. Dat was in februari 2015, je kon toen nog niets vinden over Tiny Houses in Nederland op internet. Ik heb dus aardig het wiel uit moeten vinden en heb over al die stappen op weg naar wonen in een Tiny House in Nederland geschreven op mijn blog, Marjolein in het klein.
In februari 2016 startte de bouw van mijn Tiny House en sinds eind mei woon ik er in, met heel veel plezier.
Hoe bevalt het om in een Tiny House te wonen?
Oh ik geniet zo van mijn huisje en de omgeving waar ik woon! Het is nog mooier geworden dan ik van te voren had durven hopen en het heeft echt alles wat ik nodig heb. Nou ja, bijna alles, ik heb geen wasmachine. Dat hoort er een beetje bij, je moet keuzes maken wanneer je in een Tiny House wilt wonen. Je kunt niet alles hebben.
Mijn huisje is volledig ‘off-grid’, het is niet aangesloten op nutsvoorzieningen en riolering. Mijn energie krijg ik van de zon, water valt uit de hemel. Op die manier wonen betekent dat je heel bewust om moet gaan met je verbruik, dat was nu precies wat ik wilde. Een huis dat me stimuleert, of zelfs dwingt, beter voor de aarde te zorgen. Want zeg nu zelf, we maken er toch een potje van?
Maar het heeft zo zijn uitdagingen, zelfvoorzienend wonen. Vooral in de winter, ik heb soms te maken met een bevroren waterleiding en te weinig zon = te weinig stroom. Het hoort er bij, het is een beetje pionieren. Experimenteren, uitproberen, verbeteren en weer verder gaan.
Wat waren je drijfveren om in een Tiny House te gaan wonen?
Ik wilde meer natuur om me heen, niet 30 jaar krom liggen voor een hypotheek voor een huis dat niet naar mijn zin is, mijn ecologische voetafdruk verkleinen en mijn leven weer een beetje terugbrengen naar de basis. Niet meer zoveel consumeren, meer focus op menselijk contact en ervaringen. Daar komt het zo’n beetje op neer.
Ik denk dat we al veel te lang gedwongen worden om op een manier te leven die niet bij ons past. Hard werken in een baan die je ziel verschrompelt, veel geld verdienen, veel geld uitgeven, consumeren consumeren consumeren, een groter huis kopen, een duurdere auto, globalisatie, economische groei.. En maar zo door tot de aarde uitgeput is en de mensen ook.
Steeds meer mensen hebben er genoeg van, gaan stilstaan en nadenken. Waarom doen we dit eigenlijk? Kan het ook anders? Moet het eigenlijk niet anders? We roepen om verandering, maar het gebeurt niet, we moeten het zelf doen. De Tiny House movement is hier een symptoom van. De overheid trekt zich nadrukkelijk terug, dus mensen gaan zelf oplossingen zoeken. Prima, maar dan moet de overheid daar ook de gelegenheid toe geven. En daar schort het nogal aan.
Hoe groot is je Tiny House?
De buitenmaten van mijn huisje zijn 6,6 meter lang, 2,55 m breed en 4 meter hoog vanaf de grond. Het is op een trailer gebouwd en kan met rijbewijs BE over de snelweg vervoerd worden. Het woonoppervlak, de slaapvide meegerekend, is ongeveer 20 m2.
Hoe vind je het dat je lastig of niet aan een vaste standplaats kunt komen?
Dat is natuurlijk erg jammer, daar moet verandering in komen. Wanneer mensen met zo’n innovatieve en duurzame oplossing komen voor hedendaagse problematiek dan zou men dat toe moeten juichen, niet af moeten schrikken met beperkende regelgeving.
We zien een stijging van het percentage kleine huishoudens die nog zeker tot 2045 aanhoudt volgens het CBS, tot een percentage van 44% eenpersoonshuishoudens in 2060. Ons huidige woningaanbod is daar totaal niet op gericht. We hebben pittige doelstellingen om de bouw duurzamer te maken, de wachtlijsten voor sociale woningbouw zijn op veel plaatsen absurd lang en er wordt maar geroepen om burger participatie. Need I say more?
Stichting Tiny House Nederland zet zich in om Tiny Houses geaccepteerd te krijgen als een legale en volwaardige woonvorm. De behoefte is enorm groot, kijk alleen maar naar de plek waar ik woon. We hebben een omgevingsvergunning aangevraagd voor een Tiny House pilot van 5 huisjes voor 5 jaar, waarvoor zich inmiddels al 370 geïnteresseerden hebben aangemeld. De vergunning is in september aangevraagd maar is nog steeds niet verstrekt. Het projectplan is al in mei ingediend. Waarom moet dit zo lang duren, wanneer het om een experimenteel en tijdelijk project gaat? Ik begrijp het niet.
Hoe gemakkelijk verplaats je je Tiny House?
Mijn huisje kan vrij eenvoudig verplaatst worden, ik zal er wel weer wat spullen uit moeten halen omdat hij nu te zwaar is volgend de regels van de RDW. En bovendien wil je je glaswerk ook wel inpakken als je de weg op gaat denk ik 😉 Maar dan kan hij met een zware auto of trekker verplaatst worden, geen probleem. De vlonder is demontabel en moet apart vervoerd worden. Ik heb inmiddels voor mijn watervoorziening de leidingen ingegraven, die zal ik dus weer moeten uitgraven als ik ga verhuizen. Maar het is een stuk makkelijker dan de doorsnee verhuizing! Hopelijk ook minder stressvol.
Hoe hoog zijn je vaste lasten?
Ik heb een lening afgesloten voor de bouw van mijn huisje, die ben ik nog 4,5 jaar aan het aflossen. Daarnaast betaal ik een klein bedrag aan huur voor de grond. De verzekering is vrij duur, er zijn nog weinig verzekeringsmaatschappijen die aan boord stappen van deze groeiende trend. Wordt dat niet eens tijd, mensen? Ook Tiny House financieringsmogelijkheden zijn er nog nauwelijks, vooral als je een THOW (Tiny House On Wheels) bouwt. Het is immers roerend goed, dus een hypotheek krijg je niet. Een persoonlijke lening is schrikbarend duur. Ik heb het geluk dat ik geld bij een vriend heb kunnen lenen tegen een gunstig tarief, hij kreeg er op de bank bijna niets voor en zo hebben we wat je noemt een win-win situatie.
Wat kost een tiny house om te laten ontwerpen en laten bouwen?
Ga maar uit vanaf 45.000 en.. zo duur als je wilt. Gemiddeld zal het zo tussen de 50.000 en 60.000 euro kosten. Wanneer je (deels) zelf bouwt en ontwerpt wordt dat veel minder, helemaal als je gebruikte materialen benut.
Update: Marjolein heeft een interessante post geschreven op haar blog met meer details over de kosten: Wat kost een Tiny House?
Zijn er hypotheekverstrekkers die meewerken om een Tiny House te financieren?
Triodos heeft laten weten mogelijkheden te zien, zolang het Tiny House vast staat aan de grond (geen wielen) en er inschrijving in het BRP (Basis Registratie Personen) op het adres mogelijk is. Ook de Rabobank heeft interesse getoond. Voor huisjes op wielen helaas nog niet, hoewel dit toch een vorm is die veel aspirant bewoners aanspreekt. Ik zie een markt, wie nog meer? 😉
Is het moeilijk om zelf een Tiny House te maken (zijn er jou bijvoorbeeld bouwpakketten bekend?)?
In Amerika zijn er genoeg voorbeelden te vinden van mensen die zonder enige bouwervaring toch een eigen Tiny House in elkaar zetten, soms met veel bloed, zweet en tranen maar het kan. In Nederland is er nog geen ‘bouwpakket’ maar daar zal nog dit jaar verandering in komen. Ik heb al berichten gezien van de eerste aanbieders.
Hoeveel mensen wonen er in Nederland al in een Tiny House?
Nog maar een enkeling. Het ligt er natuurlijk aan wat je definitie van een Tiny House is. Er wonen al jaren mensen in kleine huisjes in Nederland, chalets, caravans, etc. Maar deze nieuwe vorm, die toch echt weer van een ander niveau is, daar zijn er nog maar weinig van en nog minder die bewoond zijn. Dat heeft alles te maken met de beperkende regelgeving.
Wat zijn de gemeenten of gebieden in Nederland waar de lokale overheid goed meewerkt om een Tiny House neer te zetten?
Er zijn al heel wat gemeenten die interesse hebben getoond, een paar die echt doorpakken zoals Almere, Haarlem en Den Helder. Op de kaart van Tiny House Nederland kun je precies zien wat er speelt.
Wat zou je anders doen als je opnieuw een Tiny House zou neerzetten?
Niet zo veel eigenlijk! Ik zou geen inpandige regenpijpen meer nemen, omdat ik nu een watertank moet ingraven of een extra pomp nodig heb om het regenwater in de tank te krijgen. Gelukkig heb ik een plek aan de waterkant bij mijn huisje die een stuk lager gelegen is, daar loopt het water zo in de tank. Ik zou wel iets eerder beginnen met het isoleren van de leidingen en onder mijn huisje, het is geen pretje om onder de trailer te moeten kruipen in de kou en nattigheid. Verder ben ik dik tevreden!
Financiële onafhankelijkheid
Ben je met het onderwerp financiële onafhankelijkheid bezig, ernaar op weg of misschien zelfs al gearriveerd?
Ik ben voor mezelf begonnen als zzp’er sinds november, dus mijn financiën houden me best een beetje bezig zeg maar. Over 4,5 jaar is mijn huisje afbetaald en zijn mijn woonlasten heel laag, ik kan dan gaan sparen voor een eigen stukje grond en wat weg gaan zetten voor mijn oude dag. Ik heb dan echt niet zoveel meer nodig, dat is een heel prettig gevoel!
Wat is je advies voor mensen die net begonnen zijn aan hun reis op weg naar financiële onafhankelijkheid?
De beste methode om financieel onafhankelijk te worden, is zo min mogelijk uitgaven te hebben. Zo snel mogelijk hypotheekvrij zijn past goed in dat plaatje. Maar als geld je enige beweegreden is om in een Tiny House te gaan wonen kom je van een koude kermis thuis denk ik. Dan houd je het nooit vol, zo wonen. Je moet er meer uit halen want je moet ook concessies doen. Het helpt om een tikje idealistisch te zijn denk ik.
Ten slotte
Wat zijn je favoriete websites, facebookgroepen en fora op het gebied van Tiny Houses?
Mijn eigen website Marjoleininhetklein natuurlijk, en Tiny House Nederland! Tiny House Nederland heeft ook een forum en Facebook groep en pagina, daar kun je enorm veel informatie vinden over Tiny Houses en de movement in Nederland.
Is er een boek dat je zou kunnen aanbevelen als iemand meer over het onderwerp wil lezen?
Ik vond Tiny House Living – Ideas for Building & Living Well van Ryan Mitchell een fijn boek. Daarnaast Turning Tiny, en van Nederlandse bodem Slim Ruimtegebruik van Marcel van Mierlo.
Wat zou een goede eerste stap zijn voor mensen die aan de slag willen om een eigen Tiny House te realiseren?
Begin met goed onderzoek te doen online, op de bovengenoemde websites. Ik geef ook workshops aan mensen die hun eigen Tiny House willen realiseren, daarmee heb je meteen een vliegende start.
Iets voor jou, een Tiny House?
Heb je vragen aan Marjolein? Stel ze hieronder!
Inspirerende tips die je kunnen helpen eerder te stoppen met werken?: Eerder stoppen met werken – 11 tips
Geef een reactie