SPDR MSCI ACWI UCITS ETF (SPYY)

Deze ETF is een van de goedkoopste wereldwijd gespreide ETF’s die vanuit Nederland te verkrijgen is. Het heeft de onderliggende effecten daadwerkelijk in bezit (fysieke replicatie), waarbij 2.757 bedrijven zijn opgenomen in de index (peildatum 20/08/2024) en 2.382 in de ETF (optimized sampling, doen vrijwel alle ETF’s).

De ticker van de in euro’s noterende versie van SPDR MSCI ACWI UCITS ETF is SPYY of ACWE, afhankelijk de beurs waarop de ETF genoteerd is. De ISIN-code is IE00B44Z5B48.

State Street Corporation

State Street Corporation is de op één na oudste continu werkende bank in de Verenigde Staten; zijn voorganger, Union Bank, werd opgericht in 1792. State Street staat qua activa op de 14e plaats op de lijst van de grootste banken in de Verenigde Staten.

Het is een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld, met een vermogen van 3,7 biljoen dollar onder beheer en 40,0 biljoen dollar onder bewaring en administratie in 2023. Het is de grootste bewaarbank ter wereld die effectendiensten aanbiedt en wordt door de Financial Stability Board als een systeemrelevante bank beschouwd. Samen met BlackRock en Vanguard wordt State Street beschouwd als een van de drie grote indexfondsbeheerders die het Amerikaanse bedrijfsleven domineren.

MSCI ACWI index

De index die gevolgd wordt is de MSCI ACWI (All Country World Index) Index. Het fonds volgt zowel de ontwikkelde als de opkomende markten. Het mist de kleine bedrijven (“small caps”). Het is daarmee vergelijkbaar met, maar goedkoper dan de populaire Vanguard FTSE All-World UCITS ETF, welke als ticker VWRL of VWCE heeft.

Er worden geen bedrijven uitgesloten op basis van ESG criteria. Daardoor wordt de markt relatief nauwkeurig gevolgd.

Wanneer je het fonds via Interactive Brokers aanschaft, wordt het voor je bewaard bij een zogenaamde Centrale Effecten Bewaarinstelling (Central Securities Depository, CSD). Die zijn zeer sterk gereguleerd en daarmee relatief veilig. Ook zijn bij CSD’s je eigendomsrechten relatief goed afgedekt.

Gerelateerde blogpost: Interactive Brokers Nederland review

De ETF is te verkrijgen op diverse beurzen. Zie hier voor details.

Lopende kosten SPDR MSCI ACWI UCITS ETF

De TER (Total Expense Ratio) bedraagt 0,12%.

Dividendlekkage schat Gerben op 0,30%. Interne transactiekosten en inkomsten ten gevolge van het uitlenen van effecten schat hij even groot en vallen daarmee tegen elkaar weg.

De lopende kosten van Interactive Brokers zijn nihil.

De totale lopende kosten van de SPDR MSCI ACWI UCITS ETF komen daarmee uit op 0,12% + 0,30% = 0,42%. Dit is erg laag, zie De beste ETF voor een vergelijk met een aantal andere wereldwijd gespreide goede ETF’s of indexfondsen.

Met small caps: SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF

Mocht je de small caps mee willen nemen in je portefeuille, dan biedt State Street tegen 0,05% hogere lopende kosten daarvoor de SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF. De ISIN-code voor dit fonds is IE00B3YLTY66.

De MSCI ACWI IMI index, welke deze ETF volgt, bevat 8.895 bedrijven. De ETF zelf bevat 3.498 bedrijven.

Ook deze ETF is eenvoudig aan te schaffen via Interactive Brokers.