Update n.a.v. reacties onder deze blogpost: op Zweedse spaarrekeningen en deposito’s wordt geen erfbelasting ingehouden. Die kun je eenvoudig afsluiten bij bijvoorbeeld Resurs (2,90% rente op vrij opneembare spaarrekening) of Klarna (tot 3,03% rente op deposito).
Ik kreeg van lezeres Sofie de volgende vraag: “weet jij hoe het zit met erfbelasting bij een spaarrekening in het buitenland, zoals via Openbank of Raisin?” Daarop moest ik haar een antwoord schuldig blijven.
Zij was daarnaar aan het kijken en het lijkt erop dat je bij een overlijden rekening moet houden met buitenlandse regels. Ondanks dat ik zelf op dit moment er niet aan toe kom me hier verder in te verdiepen leek het me goed de info die zij tot nu toe verzameld heeft in deze blogpost te delen.
Om te beginnen een mail die ze van het Spaanse Openbank heeft gehad:
Zoals telefonisch besproken nogmaals de informatie over wat te doen als de rekeninghouder komt te overlijden.
Onderstaande mail zullen wij versturen naar de erfgenaam:
De documenten die wij van u nodig hebben zijn als volgt:
1. Overlijdensakte.2. Verklaring van erfrecht (met apostille) in het geval dat er géén testament is.
3. Testamentaire akte (+ apostille) in het geval dat er wél een testament is.
4. Kopie document van de erfgena(a)m(en).
5. Geschreven instructies ondertekend door bevoegde wat te doen met tegoeden (handtekening moet gelegaliseerd zijn).
U krijgt een document van ons waar het saldo op staat op de datum van overlijden en een document met het huidige saldo.
Dit document heeft u nodig om te voldoen aan de successierechten.
Belangrijk zich te realiseren dat Openbank zich door het Spaanse erfrecht verplicht ziet de afdracht van successierechten zeker te stellen alvorens over te kunnen gaan tot het ter beschikking van de rechtmatige erfgenamen stellen van de bij Openbank gehouden tegoeden in de nalatenschap.
Voor deze procedure kunt u hulp zoeken van een belastingadviseur (‘representante legal en España para no residentes’ of ‘representante fiscal en España’) of mogelijk kan het Spaanse consulaat / ambassade uitkomst bieden.
Meer informatie van de Spaanse Hacienda: https://sede.agenciatributaria.gob.es/Sede/en_gb/no-residentes/impuesto-sobre-sucesiones-donaciones/adquisiciones-mortis-causa-modelo-650.html
In het document ´Overeenkomst voor dienstverlening aan particulieren´ staat bij kopje 1.1.3 (pagina 5) een korte beschrijving over de afhandeling.
Ik toon hieronder nog wat quotes uit mailcorrespondentie die ik met haar gehad heb.
Zojuist met iemand van de OpenBank gesproken die specialist was.
Ze heeft het proces weer uitgelegd. En ze bevestigt dat deze Spaanse bankrekening bezit is in Spanje is en daardoor ook valt onder de erfbelasting in Spanje.
Dus eerst moet je als erfgenaam melden dat partner/familielid is overleden, met diverse documenten die gelegaliseerd moeten worden.
Dan krijg je van hen een overzicht van het saldo op datum overlijden en huidig saldo, dan moet je naar je belastingadviseur (met kennis van Spaanse erfbelasting). De Spaanse ambassade zou ook kunnen helpen.
Dan moet je aangifte doen in Spanje.
Daarna met dat bewijs weer naar de Openbank en dan wordt daarna de rekening vrijgegeven.
Mij is nog niet duidelijk of zij dan de successierechten van die rekening betalen of dat je dat dus al eerder vanuit je eigen rekening hebt gedaan. Het is dus niet zo dat de Openbank de berekening maakt, die moet je zelf doen met je adviseur en bij de belastingdienst van dat land/die landen aangifte van doen)
Het is een lang proces. Je kunt als erfgenaam dus een tijd niet bij die rekening.
Italië is laag tarief erfbelasting, Frankrijk en Spanje zijn erg veel/hoog, Estland heeft geen erfbelasting.
Wanneer je getrouwd bent hoef je bijna nergens erfbelasting te betalen. Tenzij je heel heel veel vermogen hebt. En als je heel veel vermogen hebt in Nederland waarover je wel erfbelasting moet betalen, dan kun je volgens mij de belasting die je in Spanje hebt betaald mogelijk aftrekken, zodat je niet dubbel betaalt.
Iedere situatie is anders en ieder van ons zal eigen afwegingen moeten maken. Maar dat kan pas als je je er bewust van bent. Op tweakers zag ik ook het spaartopic Deel 3; ook daar vragen mensen zich af hoe het zit en of ze dat risico durven te nemen voor hogere rente of een spaaractie.
Raisin net weer gebeld want op de mail reageren ze niet. Ze gaan het nog eens navragen, ze denken dat je alleen in NL belasting moet betalen. Ik weet dat dat niet zo is… Dus ik vraag me af hoeveel kennis ze hiervan hebben.
In mei heb ik een gesprek met een notaris die bekend is met erfrecht en erfbelasting in Spanje. Wellicht kan zij mij nog meer details geven. Maar telefonisch hebben ook zij bevestigd dat een bankrekening in Spanje inderdaad onderworpen is aan Spaans belastingrecht. En dat samenwonen in Nederland voor de Spaanse wet geen recht geeft op vrijstellingen en lage tarieven.
Mocht je erfgenaam zijn van iemand met een buitenlandse bankrekening, dan moet je een specialist zoeken die kennis heeft van al die verschillende landen. Dus daar kun je ook nog een behoorlijke rekening verwachten. En tijd, het zal veel tijd in beslag nemen in al die landen.
Kortom, ben je hiervan bewust als je spaart in het buitenland. Bij overlijden kunnen nabestaanden met regels te maken krijgen van het land waar de rekening onder valt.
Heb jij ervaring met het afwikkelen van een erfenis, waarbij buitenlandse tegoeden in het spel waren? Zo ja, hoe liep dat?
Geef een reactie