Via Santander Consumer Bank kun je een vrij opneembare spaarrekening tegen 2,95% rente aanhouden. Doordat de rente maandelijks bijgeschreven wordt is deze eigenlijk zelfs 2,99% op jaarbasis. Santander Consumer Bank valt onder een Belgisch bijkantoor van het Spaanse Santander. Ik zie naast de rente 2 punten om op te letten: depositogarantie en erfbelasting.
Santander rente
De rente van 2,95% op deze spaarrekening is relatief hoog. Bij Nederlandse grootbanken krijg je momenteel 1,5% tot 1,7%. De hoogste rente bij een Nederlandse partij is bij mijn weten op dit moment 2,10%.
Er zijn tegenwoordig ook buitenlandse brokers die relatief veel rente betalen over niet belegd, vrij opneembaar geld. Bij Trade Republic krijg je bijvoorbeeld 3% (of eigenlijk 3,05% op jaarbasis omdat de rente dagelijks berekend wordt). Zie daarbij Trade Republic sparen review.
Is sparen bij Santander veilig?
Alle banken in de EU nemen verplicht deel aan hun nationale, wettelijke depositogarantiestelsel. Hierbij worden je banktegoeden – inclusief rente die is aangegroeid maar nog niet bijgeschreven – beschermd tot € 100.000 per rekeninghouder per bank.
Sinds 1 januari 2024 bedraagt de wettelijke terugbetalingstermijn 7 dagen.
Santander valt onder het Spaanse depositogarantiestelsel. Spanje is niet zo kredietwaardig als bijvoorbeeld Nederland of Duitsland. Maar de kans dat het depositogarantiestelsel van Spanje haar verplichtingen niet na kan komen acht ik niet groot, omdat Spanje een kredietwaardigheid heeft van A-. Santander Consumer Bank zelf krijgt van Fitch ook een A- rating. Daarmee lijkt sparen bij Santander me behoorlijk veilig.
Ik kan me wel voorstellen dat je in een noodsituatie iets meer risico loopt dat het wat langer kan duren voordat je je geld terugkrijgt.
Santander erfbelasting
Moet je als nabestaande bij het overlijden van de rekeninghouder nou wel of geen erfbelasting betalen over spaargeld dat je in een buitenland aanhoudt dat erfbelasting heft? Eerlijk gezegd is het mij niet helemaal duidelijk. En daarmee is het wat mij betreft een risico om rekening mee te houden.
Ik heb er niets over kunnen vinden op de site van Santander Consumer Bank. Maar Santander’s dochter Openbank laat klanten weten dat je met de Spaanse instanties te maken krijgt als nabestaande van een Nederlandse spaarder, zie mijn eerdere blogpost over Sparen in het buitenland en erfbelasting.
Erfbelasting is naar ik verwacht voor de meesten minder spannend voor een vrij opneembare spaarrekening dan voor een langlopend deposito. Bij een vrij opneembare spaarrekening kan er bij een overlijden dat je aan ziet komen wellicht nog tijdig simpelweg uitgeboekt worden naar een Nederlandse tegenrekening.
Santander bronbelasting
Een ander aspect om normaalgesproken rekening mee te houden wanneer je geld buiten Nederland stalt is zogenaamde bronbelasting.
Bronbelasting is een vast percentage belasting dat door sommige landen ingehouden wordt bij de uitbetaling van je rente. Meestal kun je als Nederlander deze belasting verminderen of er vrijstelling van krijgen.
Op de site van Santander staat vermeld dat over de spaartegoeden van Nederlandse spaarders in Spanje en België geen bronbelastingen ingehouden worden.
Santander sparen review conclusies
- Je kunt via Santander Consumer Bank tegenwoordig eenvoudig buiten Nederland een spaarrekening of deposito aanhouden.
- De rente voor de vrij opneembare spaarrekening (2,95%) is via hen aanzienlijk hoger dan bij een Nederlandse grootbank (1,5%) of het Nederlandse Ayvens Bank (2,10%), maar net iets minder dan bij een buitenlandse broker als Trade Republic (3%).
- De rentes op deposito’s (maximaal 2,55%) zijn lager dan op de vrij opneembare spaarrekening.
- Buitenlandse depositogarantie en erfbelasting zijn zaken om rekening mee te houden bij sparen Santander. Bronbelasting is volgens Santander bij hen voor Nederlandse spaarders nihil.
Heb jij ervaring met Santander Consumer Bank? Zo ja, hoe is die?
Geef een reactie