Santander sparen review

Santander sparen review: 2 punten om op te letten

Home » Alle blogposts » Beleggen » Sparen » Santander sparen review: 2 punten om op te letten

Via Santander Consumer Bank kun je een vrij opneembare spaarrekening tegen 2,95% rente aanhouden. Doordat de rente maandelijks bijgeschreven wordt is deze eigenlijk zelfs 2,99% op jaarbasis. Santander Consumer Bank valt onder een Belgisch bijkantoor van het Spaanse Santander. Ik zie naast de rente 2 punten om op te letten: depositogarantie en erfbelasting.

Santander rente

De rente van 2,95% op deze spaarrekening is relatief hoog. Bij Nederlandse grootbanken krijg je momenteel 1,5% tot 1,7%. De hoogste rente bij een Nederlandse partij is bij mijn weten op dit moment 2,10%.

Er zijn tegenwoordig ook buitenlandse brokers die relatief veel rente betalen over niet belegd, vrij opneembaar geld. Bij Trade Republic krijg je bijvoorbeeld 3% (of eigenlijk 3,05% op jaarbasis omdat de rente dagelijks berekend wordt). Zie daarbij Trade Republic sparen review.

Is sparen bij Santander veilig?

Alle banken in de EU nemen verplicht deel aan hun nationale, wettelijke depositogarantiestelsel. Hierbij worden je banktegoeden – inclusief rente die is aangegroeid maar nog niet bijgeschreven – beschermd tot € 100.000 per rekeninghouder per bank.

Sinds 1 januari 2024 bedraagt de wettelijke terugbetalingstermijn 7 dagen.

Santander valt onder het Spaanse depositogarantiestelsel. Spanje is niet zo kredietwaardig als bijvoorbeeld Nederland of Duitsland. Maar de kans dat het depositogarantiestelsel van Spanje haar verplichtingen niet na kan komen acht ik niet groot, omdat Spanje een kredietwaardigheid heeft van A-. Santander Consumer Bank zelf krijgt van Fitch ook een A- rating. Daarmee lijkt sparen bij Santander me behoorlijk veilig.

Ik kan me wel voorstellen dat je in een noodsituatie iets meer risico loopt dat het wat langer kan duren voordat je je geld terugkrijgt.

Santander erfbelasting

Moet je als nabestaande bij het overlijden van de rekeninghouder nou wel of geen erfbelasting betalen over spaargeld dat je in een buitenland aanhoudt dat erfbelasting heft? Eerlijk gezegd is het mij niet helemaal duidelijk. En daarmee is het wat mij betreft een risico om rekening mee te houden.

Ik heb er niets over kunnen vinden op de site van Santander Consumer Bank. Maar Santander’s dochter Openbank laat klanten weten dat je met de Spaanse instanties te maken krijgt als nabestaande van een Nederlandse spaarder, zie mijn eerdere blogpost over Sparen in het buitenland en erfbelasting.

Erfbelasting is naar ik verwacht voor de meesten minder spannend voor een vrij opneembare spaarrekening dan voor een langlopend deposito. Bij een vrij opneembare spaarrekening kan er bij een overlijden dat je aan ziet komen wellicht nog tijdig simpelweg uitgeboekt worden naar een Nederlandse tegenrekening.

Santander bronbelasting

Een ander aspect om normaalgesproken rekening mee te houden wanneer je geld buiten Nederland stalt is zogenaamde bronbelasting.

Bronbelasting is een vast percentage belasting dat door sommige landen ingehouden wordt bij de uitbetaling van je rente. Meestal kun je als Nederlander deze belasting verminderen of er vrijstelling van krijgen.

Op de site van Santander staat vermeld dat over de spaartegoeden van Nederlandse spaarders in Spanje en België geen bronbelastingen ingehouden worden.

Santander sparen review conclusies

  • Je kunt via Santander Consumer Bank tegenwoordig eenvoudig buiten Nederland een spaarrekening of deposito aanhouden.
  • De rente voor de vrij opneembare spaarrekening (2,95%) is via hen aanzienlijk hoger dan bij een Nederlandse grootbank (1,5%) of het Nederlandse Ayvens Bank (2,10%), maar net iets minder dan bij een buitenlandse broker als Trade Republic (3%).
  • De rentes op deposito’s (maximaal 2,55%) zijn lager dan op de vrij opneembare spaarrekening.
  • Buitenlandse depositogarantie en erfbelasting zijn zaken om rekening mee te houden bij sparen Santander. Bronbelasting is volgens Santander bij hen voor Nederlandse spaarders nihil.

Heb jij ervaring met Santander Consumer Bank? Zo ja, hoe is die?

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Mr FOB

Mr FOB heeft in 2016 Financieel Onafhankelijk Blog opgericht. FOB gaat over besparen, beleggen en alles wat verder nodig is om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. Mr FOB is zelf in 2019 gestopt met werken op 49 jarige leeftijd.

FOB is miljoenen keren gelezen, in Nederland erkend als Digitaal Cultureel Erfgoed en verschenen in vele landelijke media. Lees meer over Mr FOB.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

31 reacties

  1. Verlaagd naar 2.95% :/

    Jammer

    1. Ik zie gewoon nog 3,10% op hun site staan.

    2. Excuus. Vanaf 26 november 2.95%

  2. Een spaarrekening openen vergt even wat tijd maar met een PC en en telefoon bij de hand ging het ons makkelijk en in 1 keer redelijk af.

    We hebben meteen de rekening op 2 namen gezet.

    De laatste stap, namelijk het controleren van je tegenrekening door het overmaken van een klein eerste bedrag duurt een dag of 3 maar daarna is alles zeer overzichtelijk via de PC (mijn voorkeur) en de app.

    Overmaken en terugstorten van het geld gaat eenvoudig en snel (1 dag).

    De rente krijg je elke maand en op de PC kan je op elke dag van de maand laten berekenen hoeveel dat is. Momenteel 3,2 % en dat is een procent meer dan bij bijvoorbeeld de Leaseplanbank in Nederland. Bij bv een inleg van 25000 euro is dat toch 250 euro per jaar meer.

    Resumé; aanmelden ging redelijk snel en eenvoudig, eenvoudige en overzichtelijke spaarrekening en goede rente. Veilige bank (A-) en garantiestelsel van Spanje (A-) tot 100.000 euro (200.000 voor een koppel). Geen bronbelasting.

  3. N.a.v. de diverse slechte ervaringen met Santander die hieronder beschreven staan: jullie zijn bepaald niet de enigen. Zie ook https://nl.trustpilot.com/review/santanderbank.com. Ik heb de bank om een reactie gevraagd middels hun contactformulier.

  4. Zoals ik het begrepen heb wel.

  5. Ik heb geen rekening bij Santander, maar wel bij een de dochteronderneming Openbank.
    Ik heb hier een gratis betaalrekening en tevens een spaarrekening. Zit wel 2FA op.
    Heb ooit de klantenservice gebeld omdat SMS niet werkte, was een tijdelijk storing.

    Vreemd dat de spaarrekening bij Santander geen 2FA heeft maar de bankrekening wel. Een financiele rekening zonder 2FA is not done vandaag de dag.

    1. Ik heb Santander twee keer via hun contactformulier gevraagd waarom ze geen MFA hebben op hun spaarrekening maar geen reactie gekregen.

  6. Aangetrokken door de mooie rente hebben wij een spaarrekening bij Santander aangevraagd. Aanmeldprocedure liep vast in een contract wat niet getekend kon worden. 40 minuten in de wacht gehangen om een medewerker te spreken. Gevolg was dat we een dag later weer dezelfde e-mail kregen met een niet werkende link.
    Santander stuurt gebruikersnaam en wachtwoord onbeveiligd in één e-mail door en heeft geen mogelijkheid voor Two Factor Authorization.
    Conclusie: We hebben de aanvraag geannuleerd.
    Ons vertrouwen in de veiligheid en klantvriendelijkheid van deze bank is te veel geschaad, alleen al in de aanmeldprocedure.

  7. Nav de post over erfbelasting in Spanje heb ik een mail gestuurd naar Santander. Er kwam een mail terug die niet inging op mijn vraag. Als mijn deposito is afgelopen zeg ik mijn rekening op. Heb geen vertrouwen in de professionaliteit van deze vestiging.

  8. Waardeloze bank. Rekening geopend, vervolgens bij het aanpassen van het ontvangen wachtwoord krijg ik een foutmelding dat het wachtwoord onjuist is. Vervolgens, na een aantal keer geprobeerd te hebben, is het account geblokkeerd. Op een bericht via het contactformulier wordt niet gereageerd. Bellen is een drama, irritant muziekje en alleen maar wachten zonder enige vorm van indicatie. Na 30 minuten in de wacht heb ik het opgegeven. Hier ga ik geen euro stallen, totaal onbetrouwbaar.

  9. Na aanmelding blijkt er geen MFA op het account te zitten. Ik wilde daarom een ander (veiliger) telefoonnummer instellen. Dit kan alleen via een formulier dat je terug moet e-mailen, terwijl de e-mail niet veilig is, geeft Google aan. Lees net op security.nl over een lek met gegevens van diverse buitenlandse ‘vestigingen’ van Santander.

    Kortom: veiligheid staat niet hoog op de prio lijst. Snel weer opzeggen dan maar.

    1. Hans de Vries

      Hé Arnout, heb je over mijn ervaring met Santander Consumer Bank gelezen? Ik heb nog steeds geen reactie van deze bank gekregen. Ze hebben hun veiligheid niet op orden. Datalek van mijn gegevens is evident. De mij door derden via hun email toegezonden weblink laat nog steeds al mijn persoonlijk gegevens zien. M.a.w., dat ik nog steeds niet afgeschermd.

  10. Ik heb sinds enkele maanden een vrij opneembare spaarrekening bij Santander. De video-autorisatie ging bij mij fout, maar ik werd netjes telefonisch geholpen. Geld overmaken duurt minimaal 24 uur en in het weekend vinden geen transacties plaats. De inlogprocedure is nogal simpel en alle limieten voor overschrijven en opname staan default op onbeperkt. Die heb ik op een vrij laag bedrag ingesteld. Er zit geen wachttijd op het wijzigen van de limieten, dus wel fraude-gevoelig.

    Ik heb op mijn woning een aflossingsvrije box 3 hypotheek en streef ernaar om op mijn spaargeld een hogere rente te ontvangen dan de hypotheekrente. Anders kan ik beter gaan aflossen. Ook moet het vrij opneembaar zijn, ik heb slechte ervaringen met het vastzetten van spaargeld voor langere tijd (o.a bij Dela)

    De 3,6% van Santander is nu het dubbele van mijn hypotheekrente dus erg aantrekkelijk!

  11. Hans de Vries

    Beste mensen,

    Vandaag een bizarre ervaring bij mijn aanmelding als klant van Santander Consumer Bank. Na doorlopen van de procedure video verificatie, moest ik mijn persoonlijke gegevens invullen. Na deze invulprocedure kreeg ik de samenvatting van de door mij opgegeven persoonlijke gegevens te zien.

    Tot mijn verbijstering zag ik op de plek waar mijn persoonlijke gegevens hadden moeten staan die van een voor mij totaal onbekende persoon vermeld en wel zijn naam, emailgegevens en 06-nr. Ik heb toen de aanmeldprocedure beëindigd, want hier had ik geen vertrouwen meer in.

    Niet veel later en tot mijn verbazing werd ik door die persoon – met het voor mij onbekende emailadres – opgebeld. Hij vertelde mij dat hij over mijn volledige gegevens beschikte en mij zodoende kon opbellen. Ook mijn paspoortnummer en BSN dus. Deze man heeft een bedrijf in de financiële dienstverlening en is zich ook kapot geschrokken. Hij wil zijn klanten niet bloot stellen aan zoveel geklungel van Santander Consumer Bank. Santander Consumer Bank ga u schamen!

    Deze verbijsterende ervaring heb ik uiteraard aan Santander Consumer Bank voorgelegd. Je zou zeggen dat hieraan met de nodige urgentie aandacht wordt besteed. Dus niet en nog geen reactie.

    Inmiddels ligt er een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

  12. Voordeel van Santander Consumer bank is dat je een rekening kunt openen met 2 rekeninghouders. Kan bij bijv. Raisin en Openbank niet

  13. Geen ervaring met Santander. Persoonlijk zou ik naast erfbelasting en depositogarantiestelsel zeker ook de klantvriendelijkheid en bereikbaarheid van de bank meenemen in de overwegingen… Gedupeerde rekeninghouders bij Bunq Bank hadden dat met terugwerkende kracht waarschijnlijk ook liever gedaan.

  14. Beste “Mr. Fob”,

    Ik las net de blog. Had nooit aan erfbelasting op tegoeden bij buitenlandse banken gedacht. Dus nuttig voor me om te lezen.
    Zag dat je verwees naar Bunq als hoogste spaarrente bij een Nederlandse partij. Dat klopt volgens mij maar als toevoeging: bij Yapi krijg je op dit moment 2,6% en bij Credit Europe zelfs tijdelijk 3,75%. Beide zijn Turkse banken maar wel onder NL depositogarantiestelsel. Om de één of andere reden wordt Credit Europe vrijwel nergens vermeld, valt me op.

    Met vriendelijke groet,
    Ed

    1. Ik zet op mijn lijstje om eens naar die Turkse banken met NL depositogarantie te kijken.

  15. Zoals steeds weer, dank voor het delen van je bevindingen. En inmiddels spaar-reviews van heel wat interessante banken gelezen. Voor mij blijft nu eigenlijk alleen de N26-bank (met wel 4% rente op hun betaalde N26 Metal rekening) nog over review. Zeer benieuwd waar je tegenaan loopt en je mening als geheel. Alvast dank (en mss wel van heel veel andere lezers van je blog). Gr. wil

    1. Ik zal daar eens naar kijken.

  16. Hi Mr.Fob,

    het ligt er een beetje aan wat je een Nederlands partij vindt, want momenteel heeft de YAPI Kredi bank een rente van 2,6% en deze heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank. Voor mij dan Nederlands genoeg 🙂

    1. Tot nu toe goede ervaring. Inschrijven koste wat handelingen maar ging redelijk vlot. Bank heeft een handige app waar je gebruik van kunt maken. Overschrijven door de weeks is vaak binnen een uur al zichtbaar op de rekening, valt mij alles mee! Weekend overschrijven is pas op de eerste werkdag zichtbaar. Wat mij betreft een aanrader.

  17. Erfbelasting betaal je in het land waar je belastingplichtig bent. Het maakt niet uit waar het geld staat. De Belastingdienst schrijft op haar website:’ Ga uit van de waarde van alle bankrekeningen en spaarrekeningen die de overledene had op de dag van overlijden. Het gaat om rekeningen in Nederland en buiten Nederland.’ Bij emigratie moet zelfs, bij overlijden binnen 10 jaar na emigratie, erfbelasting betaald worden.

    1. Helaas heffen spanje, italië en frankrijk ook erfbelasting voor niet-residenten. Alle (nederlandse) erfgenamen dienen derhalve in spanje erfbelasting af te tikken, daarna wordt een spaarrekening pas vrijgegeven.

      https://blog.abacoadvisers.com/inheritance-tax-in-spain-2/

    2. Dat is niet juist. Ik heb een spaarrekening bij de Openbank (dochter onderneming van het Spaanse Santander). Spanje heft erfbelasting voor niet bewoners die geld hebben op Spaanse rekening.

  18. Voor wat betreft veiligheid is het aan te raden deze video hierover te kijken: https://www.youtube.com/watch?v=OmL7F34YCx0.

    Je geld op een bankrekening is niet jouw bezit. Het is een toezegging van de bank aan jou. Als het puntje bij paaltje komt, zou je je geld weleens kwijt kunnen zijn.

  19. Ik ben nu een klein maandje klant bij Santander. Dus nog geen rente ontvangen. Het openen van een rekening vergt veel stappen maar is op zich goed te doen. Het duurt even voordat overschrijvingen binnen zijn (meestal een dag tot een halve dag). Er is een telefoonnummer maar dat is volgens mij niet goed bereikbaar. Minpunt vind ik het ontbreken van 2FA, zowel op de site als in de app. Trade Republic en Lloyd’s bank hebben dit wel. De tijd moet uitwijzen of Santander solide en betrouwbaar is. Grootste risico vind ik nu dat ze binnen een paar maanden de rente weer gaan verlagen als het geld eenmaal binnen is.

    1. Heb een paar keer met de klantenservice gebeld. Je wordt goed geholpen. Vriendelijke Vlaming die je te woord staat

    2. +1 mbt MFA. Echt een groot minpunt. Zeker in het licht van het recente nieuws rond Bunq.

  20. Ik houd zelf ook een vrij opneembare spaarrekening aan bij Openbank.
    Vriendelijke en behulpzame klantenservice.
    Die heb je namelijk nodig wanneer je grotere bedragen wil overmaken naar b.v een nederlandse prive rekening.

Gelieve een geldig emailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Bedankt voor het inschrijven. Bevestig aub je inschrijving via de link die naar je inbox of spamfolder gestuurd is.