Foto om post over beleggen in obligaties te verfraaien

Wat is een obligatie precies?

Home » Alle blogposts » Beleggen » Beleggen voor beginners » Wat is een obligatie precies?

Beleggen in obligaties. Waarom zou je dat doen? En in welke?

Ik beleg in aandelen en obligaties. Ik heb mijn obligatiestrategie gewijzigd nadat ik me recent verder in het onderwerp verdiept heb.

Update 2022: bij de huidige lage rentestanden heeft geld inleggen in deposito’s mijn voorkeur boven beleggen in obligaties voor het stabiele deel van mijn portefeuille; zie Mijn nieuwe beleggingsstrategie

Wat is een obligatie?

Een obligatie is een bewijs dat bijvoorbeeld een overheid of een bedrijf een schuld aan de eigenaar van de obligatie heeft. Deze schuld is ontstaan doordat de obligatiehouder een lening aan de overheid of het bedrijf heeft gegeven.

Heeft een overheid of een bedrijf geld nodig voor bijvoorbeeld een investering? Dan kan het door het uitgeven van een obligatielening aan de financiering komen.

Een obligatie heeft meestal een bepaalde looptijd. Aan het einde van de looptijd betaalt de uitgever van de obligatie de schuld terug aan degene die de obligatie in bezit heeft.

Tijdens de looptijd ontvangt de eigenaar van de obligatie rente over de schuld. Als een obligatie een looptijd heeft van meerdere jaren, ontvangt de eigenaar van de obligatie meestal jaarlijks een rentevergoeding.

Waarom heb ik obligaties in mijn portefeuille?

Ik heb naast aandelen ook obligaties in mijn portefeuille om 3 redenen.

Het is goed om te beseffen dat rendement niet mijn enige doel is. Daarvoor heb ik de aandelen. De obligaties heb ik om onderstaande redenen als aanvulling op de aandelen:

Obligaties verlagen het risico

Ten eerste wil ik slechts een beperkt risico lopen met mijn beleggingen. Kwalitatief goede obligaties geven minder risico dan aandelen. Ik wil obligaties van minimaal investment grade kwaliteit in mijn portefeuille om mijn risico te verlagen.

Ik heb een vaste verdeling aandelen/obligaties in mijn portefeuille, welke steeds meer richting obligaties schuift naarmate ik ouder word.

Die verdeling is gebaseerd op hoeveel risico ik bereid ben te lopen. En die risicobereidheid neemt af naarmate ik ouder word, omdat ik er in de loop van de tijd op in wil kunnen teren. En dan wil ik niet moeten verkopen tijdens een beurskrach.

Ik heb mijn leeftijd als percentage obligaties in mijn portefeuille. Naarmate ik ouder word kom ik dichter bij de opnamefase van mijn portefeuille. Tijdens de opnamefase wil ik deels van het rendement op mijn portefeuille leven en deels van het interen op de portefeuille. Dan wil ik minder risico lopen.

Ik wil overigens niet meer dan 50% obligaties in portefeuille hebben. Met minder dan 50% aandelen in portefeuille heb ik te weinig kans op rendement en met maximaal 50% aandelen tijdens de opnamefase vind ik het risico acceptabel.

Obligaties zorgen voor stabiliteit

Volatiliteit

Ten tweede wil ik dat de beweeglijkheid van mijn portefeuille niet te groot is. Deze beweeglijkheid wordt ook wel de volatiliteit genoemd. Aandelen zijn een uitstekende langetermijninvestering. Maar op de korte termijn kunnen ze heel beweeglijk zijn.

Ik heb tijdens de beurskrach van 2008 geleerd dat ik niet met vrijwel heel mijn vermogen uitsluitend in aandelen belegd wil zijn. 40% van een serieus vermogen zien verdampen en niet weten wanneer de daling stopt en het herstel volgt was voor mij te veel van het goede. Met alleen aandelen vind ik de volatiliteit te groot en slaap ik niet meer rustig. Deze risicotolerantie is uiteraard heel persoonlijk.

Obligaties zijn veel minder beweeglijk dan aandelen. Als voorbeeld: Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van vijf jaar zijn sinds 1926 nooit meer dan 5% per jaar gedaald. Ook is de waarde nooit meer dan twee jaar onder het vorige hoogtepunt geweest.

Anticorrelatie

Met name staatsleningen hebben weinig tot geen correlatie, oftewel samenhang met aandelen. Of ze hebben zelfs anticorrelatie. Dat wil zeggen dat de koers van staatsleningen weinig tot niet meebeweegt met de koers van aandelen, of zelfs in tegengestelde richting. Als de koers van aandelen omhoog gaat kan de koers van staatsleningen omlaag gaan.

Bedrijfsobligaties correleren meer met aandelen dan staatsleningen, in het bijzonder tijdens beursdalingen, zie hier.

Op dit moment hebben staatsleningen een negatieve correlatie, wat wil zeggen dat ze stijgen in waarde zodra aandelen dalen. Met name staatsleningen kun je dus goed gebruiken om een aandelenportefeuille te stabiliseren.

Obligaties geven mij dus stabiliteit en rust.

Obligaties gebruik ik om te herbalanceren

Ten derde gebruik ik ze om te herbalanceren. Wanneer de aandelenkoersen flink dalen verkoop ik obligaties en koop ik aandelen bij. En andersom. Op die manier blijft de verhouding passen bij mijn risicobereidheid.

Ik dacht, en met mij diverse anderen, dat herbalanceren extra rendement oplevert. Je koopt namelijk bij een relatief lage koers in en verkoopt wanneer de koers relatief hoog staat.

Vanguard heeft redelijk recent echter een studie gepubliceerd waaruit blijkt dat herbalanceren geen extra rendement oplevert.

Op basis hiervan hoef je dus niet te herbalanceren om extra rendement te maken. Maar herbalanceren is wel nodig als je het risicoprofiel van je portefeuille in overeenstemming wilt laten blijven met je risicobereidheid. En dat is dan ook wat ik blijf doen.

Rendement

Yield

Een obligatie kan een looptijd hebben van maanden tot wel meer dan 30 jaar.

Afhankelijk van de looptijd wordt er een rente vergoed. Deze renteopbrengst wordt ook wel de yield genoemd. De yield geeft aan wat je aan rente ontvangt als je een obligatie 1 jaar aanhoudt. Deze yield is ten opzichte van de nominale waarde van de obligatie.

Bij langere looptijden wordt over het algemeen een hogere rente vergoed dan bij kortere looptijden. Op langere termijn is er meer risico op inflatie. Om te compenseren voor dit toegenomen risico is de rente hoger bij langere looptijden.

Yield to maturity

Yield to maturity (afgekort YTM), oftewel het rendement tot einde looptijd, is een handige maatstaf om het rendement van obligaties met verschillende looptijden onderling te vergelijken. De YTM wordt meestal weergegeven als een rente op jaarbasis.

In tegenstelling tot yield houdt YTM ook rekening met de huidige waarde van de toekomstige rentebetalingen. Voor meer achtergrondinformatie en de formule die erbij hoort kun je bijvoorbeeld hier terecht.

Yield curve

De renteopbrengst versus de looptijd in een plaatje uitgezet geeft de zogenaamde yield curve van een obligatie. Hier de yield curve voor Amerikaanse staatsleningen:

Obligaties: yield curve Amerikaanse staatsleningen
Bron: http://www.worldgovernmentbonds.com/country/united-states/

Op de x-as staat de looptijd in jaren (y = jaar), op de y-as de bijbehorende rentevergoeding. Het plaatje laat een oplopende curve zien naarmate de looptijd langer wordt. Dat is gebruikelijk en wordt een stijgende yield curve genoemd.

Af en toe heb je te maken met een yield curve die dalend is. Dit duurt meestal maar kort en wordt een geïnverteerde yieldcurve genoemd.

Hier ook nog de yield curve voor Europese Staatsleningen van de hoogste (AAA) kwaliteit zoals die er nu uitziet:

Obligaties: yield curve Europese staatsleningen
Bron: https://www.ecb.europa.eu/stats/financial_markets_and_interest_rates/euro_area_yield_curves/html/index.en.html

Stijgende rente zorgt voor dalende obligatiekoers

Risico’s die je loopt bij het aanhouden van obligaties zijn met name dat de lening niet terugbetaald wordt en dat de koers daalt doordat de rente stijgt.

Door kwalitatief goede exemplaren te kopen, bijvoorbeeld minimaal investment grade, verlaag je het risico dat de lening niet terugbetaald wordt.

Het risico dat de rente stijgt werkt als volgt:

Stel je hebt gekozen voor een rente van 4% en een looptijd van 5 jaar. Nu stijgt de marktrente van 4% naar 5%. Nieuw uitgegeven obligaties zullen dan ook 5% in plaats van 4% rente gaan vergoeden. Je kunt nu bijvoorbeeld een nieuw exemplaar met een rente van 5% en een looptijd van 5 jaar kopen. De vorige obligatie met een rente van 4% die je al had wordt dan minder waard.

Die koersdaling is evenredig met de gemiddelde looptijd. Als je obligatie bijvoorbeeld een looptijd heeft van 5 jaar, dan geeft een stijging van de rente van 1% een daling van ongeveer 1% * 5 = 5% van de obligatiekoers.

Het risico op waardedaling door rentestijgingen kun je derhalve verlagen door de looptijd van je obligaties in te korten.

Even een zijstapje: obligatiefonds of losse obligaties bij stijgende rente?

Om jezelf immuun te maken voor koersdalingen van je obligatie ten gevolge van rentestijgingen kun je hem aanhouden tot het einde van de looptijd. Dan krijg je de nominale waarde uitbetaald en in de tussentijd heb je gewoon de rentebetalingen ontvangen.

Bij een stijgende yieldcurve, zoals die er nu is, is het echter verstandiger om een obligatiefonds met een vaste gemiddelde looptijd aan te houden dan losse obligaties en die aan te houden tot einde looptijd. Dat levert meer rendement op. Zie deze interessante studie van Kitces voor de details.

Obligaties of spaargeld als stabiele component in je portefeuille?

Spaarrekening = obligatie met looptijd van 0 jaar

Een vrij opneembare spaarrekening bij een Nederlandse bank kun je enigszins beschouwen als een obligatie met een heel laag risico met een looptijd van 0 jaar. Een Nederlandse of Duitse staatslening zou je als zo’n obligatie met zeer laag risico kunnen beschouwen. De rente op de vrij opneembare spaarrekening in Nederland past daar dan ook bij en zit tegenwoordig rond de 0-0.35%.

Langere looptijd = meer rendement

Deposito’s zijn spaarrekeningen met vaste, langere looptijden. De rentes zijn daarom over het algemeen ook hoger dan op een vrij opneembare spaarrekening.

Je zou kunnen zeggen dat die zich meer naar rechts op de yield curve bevinden dan een vrij opneembare spaarrekening, welke zich links op de yield curve bevindt.

Deposito = niet flexibel, obligatie = wel flexibel

Dat deposito zit je echter meestal wel voor de looptijd van het deposito aan vast. Door een depositoladder (een aantal deposito’s met oplopende looptijden, bijvoorbeeld eentje van 0.5 jaar, eentje van 1 jaar, eentje van 2 jaar, etc.) aan te schaffen word je flexibeler, maar ben je nog steeds minder flexibel dan met vrij verhandelbare obligaties.

Een voordeel van een obligatiefonds ten opzichte van een deposito(ladder) vind ik dan ook dat ik het wel op elk moment kan verkopen, bijvoorbeeld om te herbalanceren wanneer aandelen flink dalen of stijgen.

Tijdelijk spaarrekening of deposito’s in plaats van obligaties?

Met de huidige lage yields is er evenwel zeker wat voor te zeggen om het stabiele deel van je portefeuille (deels) als geld op deposito’s in te leggen of op een spaarrekening zetten. Je loopt zo geen (of minder) risico op een dalende koers van je obligatiefonds bij een stijgende marktrente. Momenteel daarom een prima alternatief voor obligaties naar mijn mening.

Een persoonlijke afweging die maakt dat ik de voorkeur geef aan obligaties: consequent hierin blijven beleggen in plaats van tijdelijk (deels) in spaargeld heeft voor mij als voordeel dat ik dan niet bezig hoef te zijn met market timing. Vragen die ik anders voor mezelf moet beantwoorden zijn: “Wanneer stap ik weer uit spaargeld? En wanneer stap ik weer terug uit obligaties?” Dat geeft mij onrust, daar wil ik niet aan beginnen.

Ook het feit dat obligaties vrij verhandelbaar zijn vind ik aantrekkelijk. Zodra ik wil herbalanceren kan ik dat ook doen. Afhankelijk van de looptijd van eventuele deposito’s kan dat geld niet beschikbaar zijn om te herbalanceren.

Nog wat overwegingen welke zowel voor spaargeld/deposito’s als voor obligaties kunnen pleiten:

Obligaties van investment grade kwaliteit met een middellange looptijd geven al gauw 2x zoveel rente als vrij opneembaar spaargeld. Deposito’s onder het Nederlandse depositogarantiestelsel met een looptijd van minimaal 1 jaar geven vaak een rente die vergelijkbaar is.

Een spaarrekening of deposito geeft geen transactiekosten, een obligatiefonds kan wel transactiekosten hebben.

Een laatste overweging: zodra de aandelenkoersen flink dalen, dan gaan de koersen van met name veilige staatsleningen meestal omhoog. Men vlucht naar zogenaamde veilige havens. Als je dan staatsleningen verkoopt om met de opbrengst aandelen te kopen, zodat je verhouding aandelen/obligaties weer past bij je risicobereidheid, krijg je meer opbrengst van je verkoop. Die hogere opbrengst heb je bij een spaarrekening niet, want die wordt niet meer waard zodra aandelen in waarde zakken.

Beleggen in obligaties – welke kiezen?

Mijn obligatiebeleggingen tot nu toe

Tot nu toe beleg ik in Europese staatsleningen (25%) en bedrijfsobligaties uitgegeven in euro’s (75%).

Staatsleningen: iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA)

Bedrijfsobligaties: iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (IEAC)

Ik houd daarbij meer bedrijfsobligaties dan staatsleningen aan omdat die typisch iets meer rendement geven dan staatsleningen bij eenzelfde risicoprofiel, zoals vermeld in de Essentiële Beleggersinformatie van beide fondsen.

Deze obligaties zijn in euro’s waardoor ik geen instabiliteit door valutaschommelingen kan krijgen.

Bedrijfsobligaties of staatsleningen?

Bedrijfsobligaties blijken voor een aantal periodes in de geschiedenis beter te renderen dan staatsleningen. Na verder onderzoek kom ik echter tot de conclusie dat dat extra rendement vooral ontstaat doordat ze meer risico met zich meebrengen. Dat strookt dus niet met de informatie in de Essentiële Beleggersinformatie van IEAC en IEGA. Bedrijfsobligaties lijken iets meer op aandelen dan dat staatsleningen dat doen.

Swedroe, een deskundige op dit gebied, gaf daarnaast onlangs een overtuigend pleidooi om voor het stabiliserende deel van je portefeuille geen bedrijfsobligaties aan te houden, zie hier.

Dit alles heeft mij doen besluiten uit bedrijfsobligaties te stappen en uitsluitend in staatsleningen te beleggen voor het obligatiedeel van mijn portefeuille.

Wereldwijd gespreide obligaties gehedged naar de euro

Vanguard pleit in een recent artikel voor wereldwijd gespreide obligaties gehedged naar de euro voor Europeanen. Dit artikel is gebaseerd op een combinatie van ongeveer 20% bedrijfsobligaties en 80% staatsleningen en andere leningen die meestal door overheden gegarandeerd zijn. Zonder dat verder uitgezocht te hebben veronderstel ik dat de conclusies ook gelden voor 100% staatsleningen.

Een inleg in wereldwijde obligaties geeft toegang tot een groter aantal leningen, markten, economieën en inflatie omgevingen dan een inleg uitsluitend in Europese obligaties. Daardoor heb je meer diversificatie en heb je een stabielere portefeuille. En volgens Vanguard zonder verlies aan rendement.
Cruciaal daarbij is dat je valutaschommelingen uitsluit door te hedgen naar de valuta van je eigen land, de euro in mijn geval.

Vanguard laat zien dat wereldwijde obligaties gehedged naar de euro in de periode 1988-2017 significant minder volatiliteit laten zien dan Europese obligaties.

Wereldwijd in obligaties beleggen geeft ook ongeveer 4x zoveel spreiding dan alleen Europees beleggen.

Een ander belangrijk aspect is dat er een vrij lage correlatie is tussen de opbrengst van staatsleningen tussen landen in de wereld in de afgelopen 50 jaar. Als op een plek de rente stijgt, kan het goed zo zijn dat die op een andere plek daalt. Daardoor krijg je bij wereldwijde spreiding van je staatsleningen een stabielere obligatieportefeuille.

Je loopt daarnaast tegenwoordig met uitsluitend Europese staatsleningen een politiek risico. Van de Europese staatsleningen in IEGA is ongeveer 22% Italiaans en 14% Spaans. In beide landen bestaan politieke risico’s die ik niet meer in een dergelijke omvang in mijn stabiele obligatiedeel van mijn beleggingsportefeuille vertegenwoordigd wil zien.

Door wereldwijd gespreid in staatsleningen gehedged naar de euro te gaan beleggen spreid je het risico.

Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (DBZB)

Sinds kort is er een wereldwijd gespreid obligatiefonds beschikbaar dat belegt in staatsleningen van minimaal investmentgrade kwaliteit, dat gehedged is naar de euro en dat fysiek de obligaties uit het fonds aanhoudt. Dat is het Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (ticker: DBZB, ISIN code: LU0378818131).

Dit fonds is sinds kort overgestapt van synthetische replicatie op fysieke replicatie. Daarmee is het fonds gaan voldoen aan de 6 eisen die ik aan goed indexfonds stel.

Mijn nieuwe obligatiestrategie

Spreiding van risico’s is bij beleggen volgens de meeste experts en naar mijn persoonlijke overtuiging altijd nog het beste wat je kunt doen. Ik heb daarom besloten om IEAC en IEGA te verkopen en er DBZB voor in de plaats aan te schaffen.

Ik beleg in dit fonds via DEGIRO.

Je kunt via DEGIRO beleggen in dit fonds via de Duitse beurs Xetra. Het fonds zit sinds 15 april 2021 in de Kernselectie van DEGIRO. Daardoor kun je er zonder transactiekosten in handelen. Wel betaal je per jaar €2.50 aan DEGIRO aansluitingskosten voor de beurs Xetra.

Een voordeel van DBZB ten opzichte van IEAC en IEGA is dat het dividend herbelegt, waardoor je geen dividendkosten meer hebt voor dit fonds bij een DEGIRO Custody account.

Wanneer je het tickersymbool DBZB intypt in de zoekfunctie na inloggen, dan verschijnt het fonds als volgt:

Beleggen in DBZB obligatiefonds via DEGIRO

Via de groene K kun je fonds vervolgens aanschaffen (zie eventueel Instructies voor het aanschaffen van een fonds via DEGIRO).

Beleggingstool

Ik heb het beleggingstool dat past bij mijn beleggingsstrategie hieronder aangepast naar de nieuwe situatie:

Leeftijd

Totaal belegd vermogen  
VWRL
DBZB

Te beleggen bedrag

Hoe inleg te verdelen
VWRL  
DBZB  

 

Beleg jij in obligaties? Zo ja, in welke?

Lezer Toine, hartelijk dank! Ik heb goed met je kunnen sparren over dit onderwerp in de voorbereiding op deze post.

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kliklogo kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Mr FOB

Mr FOB heeft in 2016 Financieel Onafhankelijk Blog opgericht. FOB gaat over besparen, beleggen en alles wat verder nodig is om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. Mr FOB is zelf in 2019 gestopt met werken op 49 jarige leeftijd.

FOB is miljoenen keren gelezen, in Nederland erkend als Digitaal Cultureel Erfgoed en verschenen in vele landelijke media. Lees meer over Mr FOB.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


197 reacties

  1. Dag FOB,

    Vraag: ik ben 34 en beleg al een tijd via Flatex in 20 ETF’s. Hier doe ik veel aan daghandel. Maar daar heb ik geen tijd meer voor. Bij de Giro beleg ik nu 25% van mijn vrije vermogen in de twee fondsen hier genoemd.
    Daarnaast heb ik spaargeld om 5 maanden mee rond te komen en leg ik jaarlijks in bij een pensioenbeleggingsfonfs bij Brand New Day.
    Alles laten zoals het is? Alles van Flatex overzetten naar de 2 fondsen bij de giro? En in 1x of gespreid over de komende maanden? Of nog een ander scenario?

    1. Of je alles zo wilt laten of niet is een persoonlijke keuze. Zie hier voor mijn kijk op alles in een keer inleggen versus gespreid inleggen

  2. Vind je dat IE00BKT6FT27 / iShares Global Govt Bond UCITS ETF EUR Hedged (Dist) | IGLE een goed alternatief is voor DBZB?
    Deze is sinds eind 2019 verhandelbaar op de AEX en lijkt vergelijkbaar.

    1. Die ziet er inderdaad zeer vergelijkbaar uit.

  3. Beste Mr. Fob,

    Na het Corona debacle overweeg ik ook een groot gedeelte in obligaties te steken, zodra we de klap weer te boven zijn, voor dezelfde reden dat jullie dit zijn gaan doen. Want dit was geen prettig reisje de laatste maanden.

    Nu vind ik de 3 maandelijkse dividend uitkeringen wel leuk van VWRL. Mijn vraag is wanneer word het % van DBZB uitgekeerd?

    Met vriendelijke groet.

    1. Mr FOB

      Dat wordt automatisch door het fonds herbelegd

    2. Marie-Loes

      Mijn vraag is, in hoeverre beleggers ooit koers/winst kunnen maken met staats/obligaties in hun aandelen portefeuille (gezien hun tegengestelde beweging). Wellicht geeft dit een lager en ‘schijn-veilig’ gemiddelde t.o.v. alleen (VWRL) aandelen met een winst en verlies gemiddelde, toch?

      Hoe zie jij IE00BZ163K21 t.o.v. IE00BZ163M45 (laatstgenoemde is wel gratis meen ik).

    3. Korte termijn koersbewegingen zeggen niets over lange termijn rendement. Zowel aandelen als obligaties geven tot nu toe op de lange termijn positief rendement, waarbij dat van aandelen hoger is dan dat van obligaties en met grotere koersschommelingen gepaard gaat.

      Zoals je kunt lezen in de post ben ik geen voorstander van bedrijfsobligaties, waar de eerste ETF die je noemt in belegt.

    4. Dat had ik inderdaad begrepen maar wanneer gebeurd dat? Elk kwartaal zoals VWRL of jaarlijks? Ik bedoel hoe/wanneer zie ik het groeien? Want dat vind ik natuurlijk leuk en goed voor de motivatie 🙂

    5. Ik heb er nooit op gelet of dit zichtbaar is, maar het dividend van de uitkerende variant van DBZB wordt in april uitgekeerd, zie hier. Dus wellicht dat het dan voor de herbeleggende variant terug te zien is in de koers.

  4. Ik kan het nergens vinden, maar heb jij een cashbuffer (voor onverwachte uitgaven) of gebruik jij daarvoor je obligatieportefeuille?

    1. Een cashbuffer waar ik ongeveer 6 maanden van kan leven

  5. Interessant artikel mr FOB!
    Ik ben ook enthousiast geworden over het obligatiefonds DBZB, welke dus kennelijk buiten degiro kernselectie valt. Ik kan alleen nergens eenduidig en helder terugvinden welke kosten er verbonden zitten (jaarlijks/per transactie) in het aankopen van deze obligatie.
    Kunt u, of iemand anders, mij informeren met welke kosten in rekening moe houden?

    1. Zoals in de post staat vermeld: dat fonds wordt bij DEGIRO aangeboden op de beurs Xetra, waardoor je daar jaarlijks €2.50 aansluitkosten voor betaalt. Daarnaast betaal je per transactie €4,00 + 0,05%

    2. DBZB (LU0378818131) is zonder transactiekosten verkrijgbaar via Flatex.

  6. Hi Mr Fob,

    Leerzame post, dankjewel!

    Ik vroeg mij af hoe je staat tegenover bescherming tegen inflatie en bescherming tegen renterisico? In hoeverre houd je hier rekening mee bij het aankopen?

    Met deze keuze krijg je o.a. te maken als je obligatie indexfondsen koopt bij de BND pensioenbeleggingsrekening.

    Momenteel koop ik nauwelijks obligaties, maar het is wel een vraag waar ik graag goed op voorbereid wil zijn.

    Alvast bedankt voor de reactie.

    Robin

    1. Verreweg het grootste deel van mijn beleggingen is in aandelen via een wereldwijd gespreide aandelen ETF. Aandelen vormen op termijn een prima inflatiebescherming en daarmee loop je geen renterisico. Aandelen zijn stukjes eigendom in operationele bedrijven. Verkoop, inventaris, fabrieken, apparatuur, merken, enzovoorts. Die stijgen allemaal in waarde tijdens inflatie.

      In plaats van obligaties kun je met de huidige rentestanden ook prima spaargeld/deposito’s aanhouden, zie mijn post over een depositoladder. Daarmee loop je geen renterisico.

  7. vraagje
    Ik wil graag alleen beleggen in obligaties. Met de reden dat ik juist jaarlijks rendement wil zodat ik nu met mijn kinderen minder kan werken.
    Het plan is eigenlijk om over 2 a 3 jaar een ander huis te kopen en met overwaarde en spaargeld wil investeren in vastgoed,
    Maar tot de tijd dat ons nieuwe huis klaar is wil ik de komende 3 jaar nog wel wat rendement hebben van mijn spaargeld.
    Is het verstandig om dan die 3 jaar te investeren in obligaties en zo ja welke ?

    1. Ik zou met een dergelijk korte beleggingshorizon niet beleggen, maar het via deposito’s wegzetten. Bijvoorbeeld via NIBC Direct (Nederlands depositogarantiestelsel) of Raisin (Europees depositogarantiestelsel).

  8. Fijne en heldere blog.
    Ik ben nog een beginner en laat mij vooralsnog leiden door jouw adviezen: 50 % VWRL en 50 % DBZB.

    Beginnersvraagje: Moet je altijd een geheel getal aan aandelen kopen/verkopen?

    Groet, Bert

    1. Ja, je kunt alleen hele stukken kopen van deze fondsen

  9. Zit toch te kijken om het obligatiedeel zo eenvoudig, non-volatiel en goedkoop mogelijk te maken.

    Als uitgangspunt heb ik daarom genomen om te kiezen uit de kernselectie van de Giro en enkel voor staatsleningen te gaan.
    Omdat ik ook wil spreiden, zou je onderste twee kunnen combineren:
    iShares € Govt Bond 7-10yr UCITS ETF EUR (Dist) – Europese staatobligaties
    iShares $ Treasury Bond 7-10yr UCITS ETF USD (Dist) – Amerikaanse staatobligaties

    Is dat een goed idee volgens jullie?

    1. Het idee is trouwens langetermijnbeleggen.

    2. Obligaties gebruik ik voor stabiliteit. Het niet afdekken van je valutarisico van de US obligaties maakt je portefeuille wel wat minder stabiel dan wanneer je dat wel afdekt.

  10. Bestie Mr Fob,
    Aangemoedigd door de geadviseerde DBZB ben ik in de kernselectie van ING op zoek gegaan naar een obligatie ETF. Ik vind XGIN. Die is Inflatiegekoppeld. Is dat te adviseren

    1. Daar moet ik me eens in verdiepen, ik zet het op mijn lijstje

    2. Die zie ik niet in de kernselectie staan hoor?

    3. Dat kan kloppen.
      Er is echter wel een mogelijkheid om zonder transactiekosten in zo’n fonds te handelen. Bijvoorbeeld in DBZB kun je via Flatex zonder transactiekosten handelen.
      Wel even letten op deze 3 punten.

    4. Biefstukfriet

      DBZB is inmiddels ook bij ING verkrijgbaar.

  11. Beste Mr. FOB,

    Voor mij is het belegen voor Financiële Onafhankelijkheid nog nieuw, maar heb er al heel wat over gelezen en ben er enthousiast aan begonnen.
    Ik heb wel een vraag over ETF Obligaties in lijn met de discussie hier.

    Ik beleg via De Giro, zou het liefste goede obligaties kosteloos willen kopen. Echter lijkt het mij om 2 brokers te hebben (De Giro en Flatex) niet handig. Wat is nu het beste om te doen:
    1. DBZB kopen via de Giro (hoe erg is dat, en is bijvoorbeeld veel in één keer kopen slimmer pv 1x per 6 maanden)
    2. Het beste ‘kern selectie De Giro’ alternatief kopen (welke is dat en hoe zou ik dat zelf kunnen bepalen met de juist inzichten en variabelen)
    3. Het bedrag maar op een spaarrekening zetten. Rendementen zullen toch laag zijn nu met staatsobligaties in deze financiële tijd.
    4. Iets anders.

    Al vast bedankt voor het meedenken en het advies. Bedankt voor het mooie blog, super om te lezen.

    1. Opties 1 en 3 zijn beide opties waarbij persoonlijke voorkeur uiteindelijk de doorslag voor een keuze zal moeten geven. Voor optie 3, zie Depositoladder als alternatief voor obligaties. @2) ik ken geen kernselectie alternatief dat wereldwijd gespreid in staatsleningen belegt gehedged naar de euro.

  12. Beste Mr. Fob,

    heeft u ook naar de IBGM (iShares € Govt Bond 7-10yr UCITS ETF EUR, IE00B1FZS806) gekeken? Deze valt binnen DeGiro kernselectie. Ik ben nog niet erg bedreven in de aandelenmarkten, maar behalve dat de spreiding verschilt (IBGM belegt Europees, DBZB wereldwijd) kan ik verder geen redenen vinden waarom de IBGM minder goed is dan de DBZB. Wat zie ik nog over het hoofd?

    1. Naast de beperktere geografische spreiding is ook het aantal posities binnen IBGM (25) aanzienlijk lager dan binnen DBZB (869). Nog een factor welke bijdraagt aan lagere spreiding.
      Via Flatex kun je sinds kort gratis in DBZB handelen.
      Zie mijn post over Flatex waar je op moet letten als je via deze broker handelt.

  13. Vanguard is recent met twee “Global Aggregate Bond” ETF’s gekomen: VAGE en VAGF. Gehedged naar euro en investment grade kwaliteit. Zit wel een mix van obligaties in, niet alleen staatsobligaties. 20% bedrijfs obligaties momenteel.

    Ben zelf wat meer van fan van Vanguard dan Deutsche Bank (DBZB). Zouden deze ETF’s een alternatief kunnen zijn?

    1. Op zich prima aggregate bond ETF’s. Het nadeel van aggregate bond ETF’s vind ik dat de verhouding staatsobligaties/bedrijfsobligaties in de loop van de tijd richting bedrijfsobligaties kan verschuiven, waardoor de correlatie met aandelen sterker wordt. Dat moet je dan in de gaten gaan houden.

  14. Aanvulling: ik vermoed dat je voldoende research hebt gedaan naar ETF DBZB en dat risico’s door illiquide middelen en indexsteekproef voor deze fonds niet/minder van toepassing zijn. Waarom is dat?

    1. DBZB belegt uitsluitend in relatief grote obligaties uitgegeven door overheden in ontwikkelde markten. Zoals Morningstar aangeeft speelt het risico op illiquide effecten zelden bij ETFs met indices samengesteld uit grote obligaties in ontwikkelde markten.

      V.w.b. indexsteekproeven: Ik weet niet hoe groot het risico op een grote tracking error is doordat de geoptimaliseerde sampling van DBZB in een bepaald geval voor afwijkingen zorgt. Ik acht dat risico echter klein, omdat de obligaties binnen DBZB veel minder volatiel zijn dan de aandelen in de opkomende markten, welke in het voorbeeld van Morningstar voor 1.63% tracking error zorgden in de uitzonderlijk beweeglijke markt van 2008. Ik verwacht daarom dat DBZB tracking errors ten gevolge van suboptimale sampling veel kleiner zullen zijn dan 1.63%.

  15. Beste Mr FOB,
    Ik heb interesse in ETF Obligaties en heb jouw artikel met interesse gelezen. Het is nieuw materie voor mij, dus dank voor je heldere uitleg. Wil je overwegen een artikel te schrijven waarin je uitlegt wat “illiquide middelen” en “indexsteekproeven” zijn?

    Voor een zo volledig mogelijk en objectief beeld ben ik op zoek naar een tegengeluid van etf, voordat ik mijn vermogen opbouw in dit product.
    In het artikel van Financieel Dagblad “De opmars van de obligatietrackers” wordt gesproken over de risico’s over etf obligaties. Morningstar schreef een artikel over “Drie manieren hoe aanbieder van ETFs omgaan met illiquide effecten”.
    Ik kan de relatie tussen de risico en de genoemde termen “illiquide middelen” en “indexsteekproeven” niet goed plaatsen. Engels is niet mijn eerste taal en de financiële materie vind ik al lastig genoeg.

  16. Goed en helder artikel FOB. Jammer alleen dat de huidige rentes nu nog zo laag zijn. Ik hoop dat daar snel verandering in gaat komen. Dan stap ik ook in bij één van de genoemde ETFs.

  17. Beste mr FOB,
    Het wordt wat herhaling, maar hartelijk dank voor de info en updates weer. Ik beleg via de Giro en volg grotendeels uw plan met 80-90% aandelen in 50/50 IWDA/VRWL en obligaties 30/70 IEAC/IEGA. Ik heb drie punten/vragen:
    1) ik spreid tussen 2 aandelentrackers om twee redenen. i. twee aanbieders = spreiding risico. ii. meer ontwikkelde markten. Wat vindt u van het spreiden tussen deze twee?
    2) IEAC & IEGA zijn idd suboptimaal in termen van spreiding. DBZB en AAGH lijken goede alternatieven. Heeft u ervaring met DWS als aabieder? Ik overweeg 50/50 in te leggen in beide waarmee ik ook compenseer voor het voor mij hoge percentage (bijna 50%) bedrijfsobligaties in DBZB. Ik ben van plan het aantal transacties te minimaliseren. Wat vindt u van het spreiden? En u zou dus altijd voor hedged kiezen op basis van https://www.financieelonafhankelijkblog.nl/wp-content/uploads/2022/12/ISGGLBD.pdf in tegenstelling tot bv de keuze bij pensioenbeleggen?
    3) ik heb naast deze beleggingen extra spaartegoed. Gegeven dat ik dit aanhoudt, vindt u dan dat er uberhaupt een plek is voor obligaties of ben ik dan dubbel aan het stabiliseren door spaargeld en obligaties aan te houden.

    1. 1) ik acht de kans dat Vanguard in de problemen komt uiterst gering en spreid daarom niet over 2 aanbieders. Ik wil niet overwegen naar ontwikkelde markten, dat zie ik als een vorm van stock picking.
      2) Ik heb door DBZB ervaring met DWS als aanbieder. DBZB heeft geen bedrijfsobligaties. Ik leg alleen in DBZB en leg in de post waar je nu gereageerd hebt uit waarom ik tegenwoordig alleen staatsleningen wil. Brand New Day heeft geen wereldwijd gespreide hedged staatsleningen, anders koos ik die.
      3) Dan ben je dubbel aan het stabiliseren, zie Depositoladder als alternatief voor obligaties

  18. Hoi, wanneer je maandelijks 50 of 100 euro inlegt, kun je dan ook een gedeelte van een aandeel kopen of moet je wachten tot je weer 1 heel aandeel kunt kopen?

    1. Via DeGiro moet je wachten omdat je alleen hele fondsen kunt kopen. Via bijvoorbeeld Brand New Day kun je wel gedeelten van een indexfonds aankopen, maar heb je niet zo’n uitgebreide keuze in fondsen als via DeGiro.

  19. Hi Mr FOB, ik twijfel of het slim is om naast VWRL ook nog in een small / midcap ETF en real estate ETF te investeren. Voegt dat iets toe in jouw optiek?

  20. Ik krijg de melding bij DeGiro dat vanwege nieuwe regelgeving DBZB niet meer gekocht kan worden, is daar meer over bekend? Kan er niks over vinden nl. Overigens bedankt voor je informatieve website, heb er al veel aan gehad!

    1. Hier is mij (nog?) niets over bekend. Ik heb nu geen inleg klaarstaan om te testen of ik wel kan aankopen. Misschien een andere lezer?

    2. Gisteren avond een dagorder klaar gezet voor 22 stukjes DBZB. Zal’t laten weten.

      MrFob: ik vond het lastig precies te zien in de fact sheet van DBZB wat het gemiddelde rendement is over de jaren heen. Kun je laten weten hoe jij dit ziet?

    3. Aankoop werd prima uitgevoerd.

    4. Goed om te weten, bedankt

  21. DBZB herbelegt dividend. Dat is toch enkel relevant als het dividend meer dan 1 nieuw aandeel bedraagt? Met de huidige koers zul je redelijk pak aandelen moeten hebben om hele aandelen aan dividend te hebben, rest deel wordt dan toch gewoon uitbetaald? Of werkt het bij herbeleggen ook in delen?

    1. Er is een herbeleggende en een niet herbeleggende variant van DBZB. Indien je de herbeleggende variant hebt, dan worden dividenden met een waarde van minder dan 1 hele positie in het fonds ook herbelegd. Je krijgt dan een fractie van het fonds bij je totale positie in het fonds.

    2. Dank voor de vele tips. Ik weet niet of mijn vraag hier past maar ik stel vast dat volgens Mr Fob een 70+ persoon eigenlijk beter niet meer belegt vanwege de korte… beleggingshorizon. Wat doet zo iemand dan indien hij onverwacht een kapitaaltje van 300K wil beleggen? Gezien zijn leeftijd wil hij het wel zoveel mogelijk risicoloos houden. Vastgoed kopen? Een spaarrekening brengt enkel verlies op, wat is er nog mogelijk?

    3. Als die persoon het volledig wil gebruiken gedurende de rest van zijn of haar leven lijkt vastgoed me ook niet de oplossing. Dan blijft er denk ik weinig anders over dan een spaarrekening/deposito. Als die persoon het na wil laten aan erfgenamen bij overlijden, dan is de beleggingshorizon mogelijk veel langer dan gedacht en is beleggen daarmee wel een optie. De beleggingshorizon reikt dan namelijk tot aan het punt dat erfgenamen het vermogen willen aanspreken.

    4. Het is de bedoeling dat de persoon in kwestie het kapitaal over laat aan de erfgenamen maar hij wil er een regelmatig inkomen aan overhouden tot aan zijn dood met behoud van kapitaal. Als ik zo links en rechts wat lees dan zouden misschien dividend EFT’s een eventuele mogelijkheid zijn maar tegen kapitaalverlies bij een plots dalende beurs biedt dat allicht ook geen bescherming. Zitten we dan toch weer niet dichter bij vastgoed om wat meer zekerheid te hebben? Alle tips zijn welkom en dank bij voorbaat.

    5. Wellicht is een spaar bv een optie. Zoek op die term op Google. Geen vermogensbelasting en ook geen VPB, aangezien t dan gewoon op de rekening staat of met laag rendement als je het in een deposito stopt om “verlies” vanwege inflatie tegen te gaan.

  22. Hallo,

    Ik probeer DBZB aan te schaffen, maar er staat bij ‘LAAT’ geen bedrag ingevuld. Nu weet ik dus niet wat ik moet invullen achter Limiet. Zou jij mij dit kunnen vertellen?

    1. In het weekend staan er vaker geen bied- en/of laatkoersen vermeld. Je kunt dan niet handelen omdat de beurs dicht is. Maar als er tijdens openingstijden geen laatkoers vermeld staat kun je de koers waartegen het fonds voor het laatst verhandeld is invullen. En dan eventueel met kleine stapjes ophogen als er nog geen transactie plaatsvindt.

  23. Ben erg benieuwd wat je vindt van IBTE (iShares $ Treasury Bond 1-3yr UCITS ETF Euro hedged)?

    Hij heeft een average yield to maturity van 2,52% en een gem. looptijd van maar 2 jaar. Klinkt super veilig tegen zowel renteschommelingen als inflatie vanwege de korte looptijd. Zie ik iets over het hoofd? Bij voorbaat dank!

    1. Nadeel van dat fonds vind ik dat het alleen in Amerkaanse staatsleneningen belegt, waardoor de spreiding beperkt is

  24. Bedankt voor de zeer informatieve blog! Ik heb nog een vraagje.
    Als je ongeveer 500 euro per maand belegt, wat zou je dan aanraden hoe vaak obligaties aan te schaffen gezien de transactiekosten?

    1. Ik zou denk ik 1x per jaar obligaties aanschaffen

    2. Belegger M

      Bedankt voor je reactie! Of zou je dan nog eerder IEAG aanschaffen in plaats van DBZB aangezien deze binnen de kernselectie van de giro valt? Ik hoor het graag van je!

    3. Dat zou ik niet doen

  25. “waardoor je geen dividendkosten meer hebt voor dit fonds bij een DeGiro Custody account.”

    geldt dat ook voor een basic account?

    1. Bij een basic account rekent DeGiro sowieso geen dividendkosten

  26. Ik ben dankbaar voor jouw blog! Ik had het boek van Tony Robbins al gelezen ‘Money Master the Game’ maar voor mij was het niet duidelijk hoe ik nou precies kon beleggen in index fondsen. Dat maak jij nu heel duidelijk, dank je.

    Ik ga beginnen met een bedrag van 5000 euro in 100% Vanguard index fondsen te beleggen. Ik kan me voorstellen als dat bedrag heel groot wordt dat ik het risico wat meer zou willen spreiden maar met dit bedrag kan ik prima slapen als er ineens een beurscrash zou zijn.
    Ook ga ik elke maand geld inleggen van mijn salaris. Ben nu 32, dus heb nog een lange tijd te gaan. Doel voor nu (dat kan uiteraard veranderen) is om er op de lange termijn vastgoed mee te kopen wat ik kan verhuren.

    Heb er gewoon helemaal zin in! Ga zo door 🙂

    Maria

  27. Beste Mr FOB, ik lees jouw blog met interesse. Ik ben al de boeken van Bogle aan het lezen en ook van de Bogle heads. Ik zou een vraag hebben:
    Waroom hanter je geen 3 funds portfolios strategie?
    Zijn de fonds dat je aanbevelt vergelijkbaar?
    grazie

    1. In feite heb ik de nog eenvoudigere uitvoering van het 3 fund Bogleheads portfolio. VWRL is een combinatie van total stock market (= VS) als total international stock market (= alles behalve VS). En DBZB is total bond market.

    2. Gekke vraag, maar in je tooltje is de verdeling in geld gezien en dat komt niet altijd overeen met de mogelijkheden van DeGiro in het aantal mogelijke aandelen te kopen en de kosten daarvan. Aangezien je enkel in hele aantallen kunt aankopen. Hoe maak je nu die beste verdeling met leeftijd en % Obligaties & Indexen? Is dat op het geld verdeeld in die % of het aantal dat je van de betreffende fondsen hebt? 1/3 obligaties en 2/3 Indexen in mijn geval 🙂

    3. Ik doe het op geld verdeeld. Naarmate je belegde vermogen groter wordt, volgt de daadwerkelijke verdeling beter de gewenste verdeling.

    4. Top, dat was ook wel mijn idee de verstandige weg om te bewandelen hiermee. Wil starten met het maandelijks opbouwen hiervan en later de boel dan in de “juiste” % verdelen door eventuele grotere aankopen. (nu geen optie vanwege nieuwbouw woning)

  28. Erg goed artikel!

    Koop je nog steeds obligaties en waarom ja of nee?

    1. Ja, als dat nodig is om mijn portefeuille op de gewenste verdeling te krijgen

  29. Hey Mr Fob

    Ik lees met veel interesse je Blog. Ik zag dat je nu een obligatie fonds aanhoud, DBZB. Echter als je nog niet op Xetra zit, brengt deze tracker toch wel wat extra kosten met zich mee. Ik snap echter wel dat je bent overgestapt naar een fonds dat spreid over de hele wereld.
    Is er een tracker in de kern selectie van de degiro (met wereld spreiding) die je overwogen hebt?

    Gr, Hylco

    1. DBZB is vooralsnog de enige tracker die aan mijn eisen voldoet