Northern Trust indexfondsen kosten

Deze pagina is geschreven door Gerben en hoort bij de gastblog van hem over de kosten van ETF’s en indexfondsen:

De kosten van een ETF of indexfonds

Northern Trust (NT) indexfondsen kosten

Voor mij de ingewikkeldste van allemaal op veel aspecten. Ik heb mijn best gedaan om het te doorgronden, dat is me niet op alle vlakken gelukt. Maar dit is wat ik ervan snap ????:

Ierse fondsen, maar die zijn fiscaal transparant (common contractual funds). Vervolgens maakt men een Nederlands fonds met FBI status wat in het Ierse fonds belegt om het dividendlek te dichten. Het Ierse fonds wordt ook wel de “master” genoemd, en het Nederlandse fonds de “feeder”.

Het NT Emerging Markets fonds gebruikt niet deze structuur, daar heeft de Nederlandse FBI wel rechtstreeks de aandelen.

De financiële jaarverslagen kan ik moeilijk volgen. Steken vrij complex in elkaar voor mij, komt ook door de feeder-master structuur.

NTWC: Northern Trust World Custom ESG Equity Index UCITS FGR Feeder Fund

NTEM: Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index UCITS FGR Fund

NTSC: Northern Trust World Small Cap ESG Low Carbon Index FGR Fund

Fonds TER ITK Dividendlekkage
NTWC 0,15%-0,18%* 0,029% 0,42%-1,05%?
NTEM 0,25% 0,051% 0,42%-1,05%?
NTSC 0,23%-0,27%* 0,076% 0,42%-1,05%?

* Deze fondsen beleggen door in een master fonds, dat fonds heeft ook kosten. Het is mij niet duidelijk of die kosten nog bij de TER moeten worden opgeteld. Bij het hogere cijfer heb ik dat wel gedaan.

Interne transactiekosten (ITK)

Dit vind ik een lastige. Tot 2019 meldde NT in de jaarverslagen wel interne transactiekosten, maar die vond ik opvallend laag in vergelijking met andere fondsen. Misschien werd er een andere rekenmethodiek toegepast.

Sinds 2020 staan er cijfers van een heel andere (hogere) orde, maar toch lijken ze mij nog steeds aan de lage kant voor de grootte en turnover die deze fondsen hebben. De 2020-2021 gemiddeldes staan in bovenstaande tabel. Ik had liever meer data gehad omdat dat een beter beeld geeft, dus neem deze cijfers a.u.b. niet al te nauwkeurig.

De turnover cijfers bij NT World Custom ESG en Emerging Markets Custom ESG zijn gemiddeld meer dan 2x zo hoog als bij andere indexfondsen. Waarschijnlijk komt dit door de ESG-uitsluitingen. Bijvoorbeeld: Berkshire Hathaway voldeed in 2019 niet aan de NT ESG criteria, in 2020 weer wel. Berkshire heeft een aandeel van 0,67% in de index. Alleen met die ene positie heb je dan 1,34% extra turnover te pakken.

Securities lending

Volgens mij worden er geen aandelen uitgeleend bij NT. Maar ik vond het ietwat lastig duidelijk te vinden door de feeder-master structuur.

ESG Beleid

NT heeft hun eigen “NT Custom” index die MSCI voor ze maakt, maar ik kan hier echter geen factsheet voor een snelle overview bij MSCI voor vinden.

Men sluit bedrijven uit op basis van “VN Global Compact Ten Principles”. En op basis van activiteit: tabak, wapens, thermische kolen en kolen energie. Plus bedrijven geclassificeerd als die “zeer ernstige” controverses hebben betrekking tot klant problemen (ik heb geen idee wat dat betekent).

Verder zijn er nog wat aanvullende eisen waar het bestuur van een bedrijf aan moet voldoen. Het small caps fonds gaat nog wat verder en heeft meer uitsluitingen om de “carbon footprint” te reduceren.

Voor World Custom ESG en Emerging Markets Custom ESG ligt het percentage uitsluitingen ergens tussen de 5% en 8,5%. Bij het Small Caps fonds is het wat meer: tussen de 16% en 20%.

Met deze uitsluitingen zal men van het rendement van de hoofdindex (MSCI) afwijken. Op hoeveel procent afwijking men richt is niet bekend. Er is bij mijn weten geen proces om de afwijking zoveel mogelijk te beperken zoals bij Actiam (Cardano) en NN.

De uitsluitingen worden niet los gepubliceerd. Heb even de grootste uitsluitingen zelf bij elkaar gezocht via MSCI door de betreffende NT index met de basis index te vergelijken om een idee te krijgen:

  • Voor het World Custom ESG fonds bijvoorbeeld Shell, Wells Fargo, BHP Group, Philip Morris, Raytheon, Honeywell, Lockheed Martin, Boeing, General Electric en Altria.
  • Voor het EM Custom ESG fonds bijvoorbeeld Vale On, Petrobas, Bajaj Finance en Saudi Aramco.
  • Voor het Small Cap fonds: Marathon Oil, Alcoa, en Targa. En wat bekendere (kleinere) namen: Dolby, Interactive brokers, Ralph Lauren, Thyssen Krupp, Morningstar en TUI. Of in de Nederlandse hoek: Ackermans & van Haaren, Boskalis Westminster, OCI en Air France-KLM

Tracking difference controle

Het zijn Nederlandse fondsen, dus we moeten hier niet al te veel naar kijken. Maar het World Custom ESG fonds blijft bijvoorbeeld tot 0,13% meer achter bij de index als wat je op basis van de kosten zou verwachten. Wat dit dan is is gissen voor mij: cash drag van dividend, meer interne transactiekosten, minder dividend door oplopend vermogen, beetje dividendlek, master fonds kosten, etcetera.

NT World Custom ESG blijft ook wat meer achter als bij Actiam (Cardano), wat hier toch veel op zou moeten lijken. Aanvullend verschil kan misschien door de master-feeder structuur komen en het feit dat het master fonds Iers is.

Bijzonderheden

Het is mij tot mijn persoonlijke frustratie niet goed gelukt om via de helpdesk van NT of via een broker (Rabobank) een aantal zaken met betrekking tot de NT fondsen duidelijk te krijgen, daar waar mij dit voor de andere door mij bekeken fondsen mij wel gelukt is. De NT helpdesk beantwoord geen vragen van particulieren, de meeste andere fondsen uit dit artikel doen dat wel.

Aanvullend op de swing pricing staan er in de EBI en prospectus nog 1-2% uitstapkosten. Waarom en wanneer dit men zou willen toepassen krijg ik geen duidelijkheid over. Zier hier een los topic met meer info daarover.

Alle in de bovenliggende blogpost behandelde fondsen passen vermogensscheiding toe. Meestal brengt men vermogen bij een bewaarbank/custodian onder. Vanguard meestal bij Brown Brothers Harriman bijvoorbeeld. Weinig aanbieders doen dat bij zichzelf.

Northern Trust doet dat wel. Vermogen is ondergebracht bij “Northern Trust Global Services, Societas Europaea”. De bewaarbanken sector is volgens mij zwaar gereguleerd. Dus de NT bewaarbank staat waarschijnlijk wel los van de NT fondsbeheerder. Maar persoonlijk vind ik het prettiger als men het onderbrengt bij een grote andere bewaarbank, in plaats van bij zichzelf. Op deze manier kan men waarschijnlijk wel de kosten wat drukken.

Type fondsen en brokers

Nederlandse Fondsen, maar exclusief via de grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank te krijgen. Zelf snap ik de reden achter dit distributiemodel niet zo goed.

Verder gebruikt Meesman onder water ook NT voor hun eigen aandelenfondsen. Brand New Day doet hetzelfde voor hun Emerging Markets en Small Caps fonds. Meesman heeft het Meesman “Wereldwijd Totaal” fonds. Dat combineert deze drie fondsen voor jou, daarmee wordt het erg eenvoudig. Brand New Day heeft de fondsen in hun aandelen modelportefeuille zitten, dan ben je ook in een keer klaar.

 

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kliklogo kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Mr FOB

Mr FOB heeft in 2016 Financieel Onafhankelijk Blog opgericht. FOB gaat over besparen, beleggen en alles wat verder nodig is om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. Mr FOB is zelf in 2019 gestopt met werken op 49 jarige leeftijd.

FOB is miljoenen keren gelezen, in Nederland erkend als Digitaal Cultureel Erfgoed en verschenen in vele landelijke media. Lees meer over Mr FOB.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


13 reacties

  1. Wouter

    De kosten van het hierboven aangeraden Nothern Trust fonds zijn hoger dan getoond. Volgens de Essentiele Beleggersinformatie van Nothern Trust:

    “De beleggingsdoelstelling van het fonds is om ten minste 85% van de activa te beleggen in het
    Northern Trust World Custom ESG Equity Index Fund (het Master Fund), een subfonds van het Northern Trust UCITS Common
    Contractual Fund”

    Hierdoor ontstaat er een stapeling van kosten en is de 0,15% alleen voor het feeder fonds. Tevens vraag ik mij af waarin de overige 15% in wordt belegd.

    1. Gerben

      Met de bruto tracking difference over 2016-2023 kom ik uit op 0,23% aan gemiddelde kosten. Dat blijft wel wat hoger als wat je zou verwachten op basis van de TER en het feit dat het een dividend efficient fonds is. Ergens zitten toch wat inefficiënties zoals ik boven al genoemd bij de “Tracking difference controle” paragraaf. Van anderen begrijp ik dat stapelen van kosten in de UCITS wereld niet mag. Mocht er toch gestapeld worden dan moeten er 3bps extra worden meegerekend zoals ik boven al schreef.

      De 85% is tenminste, in de praktijk zal het meer zijn. De rest zit in cash vanwege de in- en uitstappers in het fonds.

  2. Ruben

    Hi FOB,

    Sinds 2 jaar beleg in in deze 3 fondsen en sinds dien heb ik altijd de verdeling 78%, 12%, 10% aangehouden. Echter staat de verdeling van deze fondsen volgens https://marketcaps.site/ nu op 81,1%, 10% en 9%. Zou dit voor jou een reden zijn om dit aan te beleggingen te verkopen/kopen zodat je de nieuwe verhouding aanhoudt of is dit verwaarloosbaar?

    Groet,

    Ruben

    1. Mr FOB

      Dat maakt nauwelijks iets uit. Ik zou niets wijzigen, sterker nog, ik heb met hetzelfde te maken en wijzig daadwerkelijk niets.

  3. Frank

    Weet je inmiddels hoe het zit met de uitstapvergoeding waarvan NT melding maakt in essentiele beleggersinformatie ? Een vergoeding van 1-2% die wellicht in rekening gebracht wordt voelt niet lekker en verandert natuurlijk ook de rekenvoorbeelden (kosten NT worden dan een stuk hoger). Ben benieuwd hoe ik dit nu moet lezen/ interpreteren.

    1. Gerben

      Dit staat er in de prospectus bij het world fonds: “Redemption Charge – The Manager may apply on behalf of the Fund a Redemption Charge of up to one (1) per cent of the Net Asset Value per Unit payable to the Manager or its relevant distributor.” (pagina 157). NT wil hier niet op reageren en via de Rabobank krijg ik het niet duidelijk, meer kan ik er helaas dus niet van maken.

  4. Johan

    Dag Mr Fob en Gerben,

    Ik heb de afgelopen twee jaar in VWRL bij DEGIRO belegd. Vanwege een groter vrijgekomen bedrag om te beleggen overweeg ik NT voor langere periode. Voor het gemak om alles onder één dak te hebben wil ik de NT fondsen aanschaffen via ING Zelf op de Beurs. Ik heb een vraag over hoe de kosten tussen grootbanken verschillen. Ik dacht in eerder overzichten te lezen dat de lopende kosten bij ING 0.24% zijn, maar uit het overzicht van ING blijkt dat dit varieert van 0,06% – 0,24%? (of zoals hieronder bij NTEM blijkt 0.25%?)

    NTWC – lopende kosten 0,15% en management fee 0,11%
    NTEM – lopende kosten 0,25% en management fee 0,18%
    NTSC – lopende kosten 0,23% en management fee 0,18%

    Basale vragen:
    – Lopende kosten is hetzelfde als de service fee toch? Waarom verschilt dit per fonds?
    – Klopt het dat de lopende kosten naar ING gaan en management fee naar NT?
    – Klopt het dat de lopende kosten bij de grootbanken nog wat variëren, maar dat de management fee vastligt bij NT en dus overal gelijk is?

    Dank voor jullie antwoord.

    Gr, Johan

    1. Mr FOB

      De door jou aangehaalde lopende kosten van 0,15%-0,25% zijn de kosten die Northern Trust per jaar in rekening brengt. Die zijn bij alle banken hetzelfde.
      Die kunnen bijvoorbeeld door schaalgrootte verschillen per fonds.

      ING rekent daarnaast een zogenaamde basisfee van €20 per jaar en een service fee van 0,24% per jaar. Dit soort kosten kunnen verschillen per bank.

      Ik weet niet waar de management fee die je noemt vandaan komt. Die vind ik niet terug in de factsheets van Northern Trust noch op de website van ING.

  5. Thomas

    Hallo,
    Als ik de TER, ITK en Dividendlekkage bij elkaar optel, dan kom ik op hogere kosten dan Mr. FOB in zijn kosten vergelijk voor beste etf maakt. Zie ik het misschien verkeerd?
    En, Mr. FOB, zie jij het niet als een groot risico dat NT zijn eigen bewaarbedrijf beheert?

    1. Mr FOB

      De dividendlekkage uit de tabel is als percentage t.o.v. het uitgekeerde dividend. Het gemiddelde van 0,42-1,05% uit de tabel is ongeveer 0,7%. Bij 2,5% dividend kom je dan op 0,7% * 2,5% = ongeveer 0,02% aan dividendlekkage. Dat opgeteld bij de ITK en de TER geeft wel ongeveer de 0,22% aan kosten zoals vermeld in De beste ETF.

      Ik zie het niet als een groot risico. Ik heb van diverse experts begrepen dat het risico op problemen met het bewaarbedrijf van NT minimaal is, aangezien die markt sterk gereguleerd is. Maar om dat risico voor mezelf verder te minimaliseren heb ik wel gespreid over 2 fondshuizen (ik hou IWDA aan naast de NT fondsen).

    2. Thomas

      Ach ja, als percentage van het dividend natuurlijk. Bedankt voor de toelichting! Ik kom uit op 22,8375%

    3. Gerben

      Ik komt uit op 0,225% of 0,252% in totaal. Dit bij de actuele 89/11 verhouding voor NTWC/NTEM en 2,5% dividend met een gemiddeld lek voor beide van 0,74%. Als de kosten van het master fonds nog moeten worden meegeteld wordt het 0,252%

      Met betrekking tot Meesman Wereldwijd Totaal: de TER van de drie losse fondsen samen zou op 0,168% uitkomen. Meesman rekent 0,40% tot 1 miljoen. Als je met een grootbank wil vergelijken zou je dus kunnen aannemen dat Meesman 0,40% – 0,168% = 0,232% servicekosten rekent tot 1 miljoen.