Ik heb het altijd heel leuk gevonden om zelf groenten te kweken. Eerder in mijn stadstuintje tussen de gewone planten door. Nu ik wat meer ruimte heb in de tuin, kweek ik groenten in een aparte moestuin.
Nou word je van zelf groenten kweken niet rijk. Voor besparen op kosten van eten kun je beter de post Goedkoopste supermarkt & boodschappen bespaartips lezen.
Maar van zelf groenten kweken word je wel zelfredzaam. En als je dat als levenshouding aanneemt en op zo veel mogelijk fronten toepast word je wel rijk. Daarnaast is het ook nog eens gezond.
Omdat ik altijd baalde dat mijn tomaten het niet redden in de koude grond, heb ik een kas gebouwd. Ik heb een kas van hout gemaakt en kunststof platen gebruikt voor de beglazing. Hout omdat ik dat veel mooier vind dan aluminium en kunststof platen omdat die veel sterker, lichter en goedkoper zijn dan glas.
Een houten kas kopen kost al gauw ettelijke duizenden euro’s. Als je hem zelf maakt ben je voor een paar honderd euro klaar.
Mocht je dat ook altijd al eens hebben willen doen, maar er nog niet aan toe gekomen zijn: hier de uitleg hoe ik het gedaan heb.
Hoe maak je een houten kas?
Materialen
Ik ga hier geen maten vermelden, omdat die sterk afhangen van hoe groot je de kas wilt maken. Ik zal hier wel de gebruikte typen materialen noemen.
- Douglas balken 45x45mm. Ze kosten ongeveer 1,60 euro per meter
- Douglas plankjes voor de onderkant van de deur
- UV bestendig polycarbonaat 2mm dikke platen voor de “beglazing”. Ik heb online een restpartij gekocht via Perlaplast kunststofshop. Scherpe prijs en een zeer goede klantenservice. Transportbedrijf was te laat met bezorgen, vervolgens is de eigenaar van het bedrijf de platen hoogstpersoonlijk af komen leveren
- Oude tegels die je verticaal in de grond plaatst als fundament en die je kunt gebruiken als paadje in je kas; meestal gratis via marktplaats af te halen
- Verzinkte houtschroeven en verbindingsplaatjes om de palen mee aan elkaar vast te maken
- Druppelslang om de planten water te kunnen geven zonder de bladeren nat te maken. Planten als tomaten kunnen niet goed tegen natte bladeren, dan is een druppelslang ideaal
- Deurrail om de schuifdeur aan op te hangen, te verkrijgen bij de bouwmarkt
Stappen
Fundament
- Graaf een sleuf voor het fundament. Plaats hierin verticaal tegels en laat die 5-10 cm uit de grond steken. Het hout moet op verticaal in de grond geplaatste tegels geplaatst worden. Het hout mag de grond niet rechtstreeks raken in verband met duurzaamheid.
- Laat een spleet in je fundament waar tussen je de druppelslang naar binnen leidt
Kozijnen
- De kozijnen voor aan de onderkant van de beglazing kun je heel eenvoudig maken. Zaag een profiel van 2 schuine randen en een opstaande rand waar de beglazing tegen aan komt te staan in de balken met een invalcirkelzaag (ik heb een Festool inclusief geleiderail; niet de goedkoopste maar wel de beste en meest waardevaste en dat betaalt zich uit):
- De verticale kozijnen en dak kozijnen kun je heel gemakkelijk maken door met de invalcirkelzaag een strook van ongeveer 1 cm dik van de balk af te zagen. De beglazing klem je straks tussen de strook en de rest van de balk.
- Vervolgens plaats je de kozijnen en zet je ze met de verbindingsplaatjes aan elkaar:
Beglazing
- Zaag de polycarbonaat platen met de cirkelzaag op maat
- Klem de beglazing in de verticale kozijnen door de houten strip met houtschroeven aan de balk vast te zetten
Deur
- Het kozijn aan de onderkant van de beglazing van de deur krijgt een zelfde profiel als alle andere kozijnen die je aan de onderkant van de beglazing hebt gebruikt.
- In de overige kozijnen van de deur frees je een sleuf waar de beglazing in valt, in plaats van een strip van 1 cm van de balk afhalen waar je de beglazing tussen klemt
- Aan de kant van de kozijnen waar je de plankjes van de deur in gaat laten vallen frees je ook een sleuf
- Zet de deur in elkaar met houtschroeven, voordat je de bovenkant monteert schuif je de beglazing in de sleuf (beglazing niet te zien op foto):
- Plaats de beglazing in de kas
- Monteer de deurrail aan de kas en hang de deur in de deurrail
Roestwerende afwerking
Werk de metalen delen af met de Hammerite die je nog over hebt van het maken van de buitentafel ;-).
En klaar ben je!
Kweek jij je eigen groenten? Heb je ook een kas?
Geef een reactie