Invesco fondsen kosten

Deze pagina is geschreven door Gerben en hoort bij de gastblog van hem over de kosten van ETF’s en indexfondsen:

De kosten van een ETF of indexfonds

Invesco fondsen kosten

Met een synthetische ETF kan je het dividendlek in de US dichten. Vandaar dat ik deze synthetische ETF los meeneem.

SC0H: Invesco MSCI USA

Fonds TER ITK Dividendlekkage
SC0H 0,09%* nihil 0%

* Dit is de TER van 0,05% plus de swap fee van 0,04%.

Interne transactiekosten (ITK)

Worden helaas niet vermeld in de jaarverslagen. Er zijn alleen interne transactiekosten kosten voor de substitution basket. Meestal worden daar zeer liquide aandelen gekozen. De turnover zal ook laag zijn omdat men geen index hoeft te volgen hiervoor. De tracking difference geeft er ook geen aanleiding toe dat hier veel kosten worden gemaakt.

Securities lending

Volgens mij wordt er wel wat aan lending gedaan, maar kan er helaas weinig info over vinden.

ESG Beleid

Deze fondsen hebben geen uitsluitingen.

Tracking difference controle

Top: sinds 2018 volgt men na kosten vrij netjes de bruto index. Ik kom maar 1bps (0,01%) tekort. Dat zouden eventueel de interne transactiekosten van de substitution basket kunnen zijn.

Bijzonderheden

De US is momenteel met ongeveer 68% van MSCI World of 60% van MSCI ACWI (World + Emerging Markets) een flinke component. Belasting op US-dividend is voor Ierse ETF’s momenteel 15%.

Als je in de US geen dividendbelasting hoeft te betalen, kan je dus je dividendlek op je totale portefeuille ten opzichte van normale Ierse fondsen flink naar beneden brengen.

Amerikaanse bedrijven keerden in het verleden wel iets minder dividend uit dan gemiddeld. Bij benadering zou je je totale dividendlek 7% naar beneden kunnen brengen. Dus tot rond de 5%. Je komt dan op VT (Vanguard Total World ETF) achtige lekkage percentages uit zonder dat dit fonds moeilijk verkrijgbaar is of dat je in box 3 moet kunnen verrekenen.

Andere aanbieders synthetische ETF’s

Er zijn meer synthetische ETF-aanbieders. Maar ik behandel alleen Invesco hier. Invesco is voor zover ik kan vinden de enige partij die volledig transparant is over counterparties, substitution basket, swap fees, etc.

Andere varianten Invesco

Er is ook een S&P500 variant, daar heb ik even niet naar gekeken omdat de spreiding van MSCI USA wat beter is. Er is ook een MSCI World variant. Die lijkt op papier dezelfde voordelen voor het USA gedeelte te bieden, maar dan in één fonds. In het verleden lijkt dat nog niet helemaal te werken, meer info hier.

Met 3 miljard dollar vermogen voor de USA variant en 15 miljard voor de S&P500 zijn deze fondsen blijkbaar vrij populair.

Je hebt met alleen dit fonds de USA los. Je zal om wereldwijd te blijven beleggen moeten gaan aanvullen met Europa, Azië ex Japan, Japan, Canada en Emerging Markets. Vanguard EU heeft daar wel goede opties voor, behalve voor Canada. Dus je komt al snel bij 5-6 posities uit. Het lijkt mij alleen logisch dit te doen bij een ietwat grotere portefeuille en bij een broker met lage transactiekosten zoals Interactive Brokers ingesteld op “Tiered Pricing”.

Synthetische versus fysieke ETF

Een punt van aandacht: een synthetische ETF werkt anders dan een fysieke ETF en kent daardoor andere risico’s. Hier een aantal links met goede informatie daarover:

Het belangrijkste risico bij dit soort producten is “counterparty risk”. Ofwel als er iets mis zou gaan bij de tegenpartij waarmee de swap is afgesloten.

Om dat risico te beperken spreidt Invesco bij het MSCI USA fonds momenteel over drie tegenpartijen: Goldman Sachs, Morgan Stanley en JP Morgan Chase.

Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Dat is dat deze drie tegenpartijen allemaal tegelijk failliet zouden gaan en precies op dat moment de substitution basket -4.5% tov de index zou staan. Dan is het fonds die 4,5% kwijt.

Dit moet ook vrij onverwacht gebeuren. Invesco checkt de namelijk de kredietwaardigheid van de tegenpartijen regelmatig. Als ze niet meer aan S&P niveau A2 voldoen worden ze gewisseld.

Bij fondsen die aan securities lending doen is er trouwens ook dit soort tegenpartij risico.

 Type fondsen en brokers

Ierse ETF die via allerlei beurzen verhandelbaar is. Dus bij bijna alle brokers te krijgen.

 

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kliklogo kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Mr FOB

Mr FOB heeft in 2016 Financieel Onafhankelijk Blog opgericht. FOB gaat over besparen, beleggen en alles wat verder nodig is om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. Mr FOB is zelf in 2019 gestopt met werken op 49 jarige leeftijd.

FOB is miljoenen keren gelezen, in Nederland erkend als Digitaal Cultureel Erfgoed en verschenen in vele landelijke media. Lees meer over Mr FOB.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 reacties

  1. Danielle

    Heel interessant en nuttige info!

    Wat zijn de verhoudingen tussen MSCI World, Europa, Azië ex Japan, Japan, Canada en Emerging Markets?

    1. Gerben

      Op https://marketcaps.site is dat te vinden.

  2. John

    Interessant artikel! Dank.

    Het is voor mij ook nog niet helemaal duidelijk of het belastingvoordeel ook voor een MSCI World fonds geldt. Dat zou natuurlijk de mooiste oplossing zijn.

    In de link van Invesco wordt daar wel naar gehint maar echt duidelijk wordt het niet. Wat mij verder doet twijfelen of het uberhaupt wel mogelijk is bij een MSCI World fonds is het volgende. Lyxor biedt een S&P 500 fonds aan waarbij ze actief adverteren met het belastingvoordeel van belastingwet 871(m): https://www.lyxoretf.ch/pdfDocuments/DTP127198%20-%20S&P%20500%20ETF%20CH%20-%20250919_7b8dc830b740a16201077991d82a48ff.pdf
    Ze bieden ook een synthetisch MSCI World fonds aan, maar daar benoemen ze het belastingvoordeel niet.
    Uit jouw nuttige berekening op Reddit kwam het voordeel ook al niet naar voren. Ik ga ervoor alsnog dan maar ook vanuit dat er alleen een voordeel is voor een US index.

    In jouw artikel leg je uit hoe je alsnog wereldwijd kan beleggen door 5 a 6 fondsen toe te voegen.
    Ik ben zelf een aantal wereldfondsen tegengekomen waar de US positie bewust weggelaten is: https://www.investopedia.com/articles/etfs-mutual-funds/042816/3-largest-global-exus-etfs-veu-vxus.asp

    Zou dit wellicht een praktische oplossing zijn (slechts 2 fondsen nodig) om en wereldwijde dekking en lage kosten en geen lekkage over de US positie?
    Ik ben benieuwd wat jij van deze mogelijke oplossing vind.

    1. John

      Ik denk dat ik het antwoord ondertussen zelf al gevonden heb..

      Alle drie de etf’s uit mijn link komen uit Amerika dus hier niet te koop. Ik heb helaas nog geen world ex us etf’s kunnen vinden die bij Degiro of een andere reguliere broker te koop zijn.

    2. Gerben

      Of het voor een world fonds werkt zag ik in de performance in ieder geval niet volledig terug. Wil dat zelf wel een paar jaar zien voordat ik er in stap.

      De genoemde ex USA ETFs zijn Amerikaanse ETFs. Dus helaas niet eenvoudig in Europa verkrijgbaar.