indexfondsen, is dat nou zo moeilijk?

Indexfondsen kiezen: 6 punten om op te letten

Home » Alle blogposts » Beleggen » Indexfondsen kiezen: 6 punten om op te letten

Indexfondsen, vaak ook ETF’s of trackers genoemd, winnen steeds meer aan populariteit. Er is een aantal uitstekende indexfondsen waar je in kunt beleggen. Er zit echter ook een heel aantal slechte indexfondsen tussen.

In deze post leg ik uit welke 6 punten maken of een indexfonds een goed indexfonds is. Ook geef ik aan in welke 4 indexfondsen ik zelf beleg. Deze voldoen aan de 6 punten die een indexfonds goed maken. Ik heb met die indexfondsen wereldwijde spreiding tegen minimale kosten in zowel aandelen als obligaties. Een overzicht van de beste indexfondsen met de plek waar je ze aan kunt schaffen vind je in De beste ETF van 2025.

Let wel op: met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Beleggen in aandelen en obligaties

Als je wilt beginnen met beleggen en je aan het inlezen bent raad ik je aan eerst de post Beleggen voor beginners te lezen. Daarin leg ik bijvoorbeeld uit wat een aandeel, een obligatie en een indexfonds zijn. Ook ga ik in op hoe je aandelen, obligaties en indexfondsen kunt aanschaffen en wat een goed moment is om ze aan te kopen of te verkopen. In deze post ga ik dieper in op indexfondsen.

Beleggen in aandelen (of obligaties) kun je doen in losse aandelen of via fondsen. Om mijn risico te beperken wil ik een flinke spreiding van mijn beleggingen. Ik wil belegd zijn in minimaal een paar duizend bedrijven die verspreid zitten over de hele wereld. Ik ben dan minder gevoelig voor individuele bedrijven, sectoren of landen die slecht presteren.

Aangezien ik die wereldwijde spreiding wil, vallen losse aandelen voor mij af. Het zou me veel te veel tijd kosten om ze uit te zoeken. Ook zou ik dan veel te hoge kosten maken doordat ik dan vaak losse posities moet kopen en verkopen. En het zou me opnieuw veel te veel tijd kosten om al die losse posities steeds weer te balanceren.

Er bestaan beleggingsfondsen waar je in kunt beleggen die voor jou duizenden bedrijven in dat fonds hebben zitten. Dergelijke beleggingsfondsen hebben mijn voorkeur. Bij zulke beleggingsfondsen kun je vervolgens kiezen tussen actief en passief beheerde fondsen. Onder die laatste categorie vallen de indexfondsen.

Actief beheerde beleggingsfondsen

Bij beleggingsfondsen heb je zogenaamde actief beheerde beleggingsfondsen en passief beheerde indexfondsen. De actief beheerde fondsen proberen de markt te verslaan, tegen gemiddeld ongeveer 1-2% kosten per jaar. Het is wetenschappelijk aangetoond dat de markt verslaan op de langere termijn nauwelijks of niet lukt.

Passief beheerde beleggingsfondsen: indexfondsen of ETF’s

Indexfondsen en ETF’s vallen onder passief beheerde fondsen welke een index volgen tegen ongeveer 0.03-0.4% aan kosten. Passief beheerde fondsen hebben dus veel lagere kosten dan actief beheerde fondsen.

Wanneer de index die ze volgen een wereldwijd gespreide index is, halen ze automatisch het rendement van de wereldwijd gespreide aandelenmarkt na aftrek van bovengenoemde kosten. Ik beleg in dergelijke indexfondsen en ETF’s.

Er is een klein verschil tussen een indexfonds en een ETF. In een indexfonds kan 1x per dag worden gehandeld. De prijs wordt bepaald aan de hand van de de intrinsieke waarde (ook wel Netto Asset Value of NAV genoemd) op het einde van de beursdag. In een ETF kan gedurende de gehele handelsdag worden gehandeld. De prijs wordt bepaald aan de hand van een bied- en laatkoers.

Een heel leuk boek over actief beheerde fondsen en indexfondsen vond ik Ontmaskerd door Peter van der Slikke; dit geeft een heel interessante inkijk in hoe gewiekst en tegen het klantbelang de wereld van de actief beheerde fondsen werkt. En bijvoorbeeld waarom het timen van je instapmoment niet werkt. Voorbeelden van leuke inzichten die hij beschrijft:

  • Actief beheerde fondsen veranderen vaak van naam om maar positief rendement te kunnen blijven presenteren sinds oprichting
  • Het rendement van de wereldwijd meest bekende S&P 500 index is over de periode 1996-2010 bepaald door slechts 10 dagen, welke van tevoren niet te voorspellen zijn. Indien je de 10 dagen met de grootste koersstijgingen niet belegd zou zijn geweest, dan was je rendement niet het gemiddelde van 6.7% per jaar geweest maar slechts 1.88%. Indien je de 60 beste beursdagen niet belegd zou zijn geweest dan zou je zelfs een negatief rendement hebben gehad. Die losse dagen van grote koersstijging en -daling zijn niet te voorspellen. Buy-and-hold in plaats van proberen in te stappen en uit te stappen op “het goede moment” is dus een no-brainer voor mij.

Indexfondsen kiezen – de 6 punten om op te letten

Er is een voor mij een aantal aspecten dat maakt of een indexfonds een goed indexfonds is:

1. Lage kosten

Triviaal zullen de meesten zeggen. Maar het effect van hogere kosten wordt door velen flink onderschat.

“Slechts” 0.1% extra kosten lijkt wellicht niet veel. Maar als je 30 jaar lang belegt met het historisch beursrendement over de afgelopen decennia van 7% per jaar resulteert die 0.1% niet in 30 * 0.1% = 3% minder rendement maar in maar liefst 21% minder rendement ten opzichte van je inleg.

Dit werkt als volgt: Als ik 100.000 euro 30 jaar lang beleg met een beursrendement van 7% per jaar, dan heb ik na 30 jaar 761.225 euro. Als ik 0.1% kosten heb maak ik nog 6.9% rendement. Dan heb ik na 30 jaar 740.169 euro. Een verschil in opbrengst van ruim 21.000 euro op mijn inleg van 100.000 euro door slechts 0.1% extra kosten! Dat is dus maar liefst 21% minder rendement in plaats van 3% minder rendement ten opzichte van je inleg.

Met behulp van mijn calculator vermogensopbouw berekenen kun je dit eenvoudig zelf narekenen en zien wat wijzigingen van looptijd, rendement en inleg voor effect hebben op je eindkapitaal.

Behalve de kosten die het indexfonds zelf rekent spelen ook de transactiekosten, bewaarloon, dividendlekkage en dergelijke een grote rol. Om die kosten zo laag mogelijk te houden beleg ik in Northern Trust indexfondsen.

2. Wereldwijde spreiding

Ik wil niet afhankelijk zijn van het goed of slecht presteren van een los bedrijf. Zelfs niet van een specifieke sector van bedrijven. Zelfs niet van bedrijven actief in een specifiek land. Zelfs niet van bedrijven actief in een specifiek werelddeel.

Zoals ik in mijn post over de veilige opname aangaf begint het aandeel van de VS in de groei van de wereldeconomie overgenomen te worden door de Aziatische groei economieën. Het voorspellen van waar de groei zal plaatsvinden of haperen is onmogelijk. Daarom wil ik zo breed mogelijk gespreid beleggen, wereldwijd gespreid in alle sectoren.

3. Fysieke replicatie

Ik beleg in indexfondsen die de onderliggende aandelen en obligaties ook daadwerkelijk in portefeuille hebben. Dit soort indexfondsen worden ook wel indexfondsen met fysieke replicatie genoemd. Of een fonds aan deze eis voldoet kun je meestal in de factsheet van het fonds vinden.

Ik beleg niet in indexfondsen die de aandelen- of obligatieposities die in de index horen te zitten middels vage constructies zoals derivaten nabootsen. Dit zijn indexfondsen met synthetische replicatie, waar vooral de uitgevende instanties en banken zelf wijzer van worden.

4. Minimale dividendlekkage

Afhankelijk van het land van vestiging van een fonds en de belastingafspraken die het betreffende land al dan niet met Nederland heeft gemaakt, betaal je meer of minder belasting over je dividend. Gemiddeld heb je te maken met ongeveer 0.1-0.2% aan kosten op je belegde vermogen in aandelen indexfondsen. Dit komt doordat je een deel van de door het fonds ingehouden dividendbelasting niet kunt terugvragen via je belastingaangifte. Dit wordt dividendlekkage genoemd.

De aandelenfondsen die ik heb uitgekozen hebben nauwelijks dividendlekkage.

5. Een fonds moet groot en efficiënt zijn

Als voorbeeld kijk ik naar Vanguard Total International Stock ETF (VXUS) en Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) als aandelenfondsen in een portefeuille.

Door VXUS met VTI in de verhouding 1:1 te combineren heb je dezelfde blootstelling aan de wereldwijde aandelenmarkt als wanneer je het Vanguard Total World Stock ETF (VT) zou nemen. Maar met ongeveer 0.3% meer rendement per jaar! Dit scheelt je bij een gemiddeld rendement van 7% in plaats van 6.7% per jaar voor kosten ruim 61.000 euro aan opbrengst in 30 jaar per 100.000 euro belegd vermogen!

Hoe dit kan? VT heeft 0.14% kosten per jaar en blijft qua performance ongeveer 0.24% achter bij de index per jaar. VTI heeft 0.05% kosten en presteert 0.02% beter dan de index. VXUS heeft 0.13% kosten heeft en presteert 0.03% beter dan de index.

Dit komt doordat VT een nog veel kleiner fonds is (9 miljard $ beheerd vermogen) dan VTI (460 miljard $ beheerd vermogen) en VXUS (219 miljard $ beheerd vermogen). Hierdoor kunnen VTI en VXUS veel kosten-efficiënter werken. Ze volgen de breed erkende index dus meer dan nauwkeurig. In vakjargon: ze hebben een lage tracking error. Met dank aan etf.com voor het uitzoekwerk.

De grootte van een fonds bepaalt ook de liquiditeit, oftewel tegen welke kosten het fonds aan- en verkocht kan worden. Een liquide ETF heeft doorgaans een beheerd vermogen van 1 miljard euro of meer en kent daardoor kleine spreads.

6. Het indexfonds moet nauwkeurig een breed erkende index volgen

In het verleden heb ik het Think Global Equity UCITS ETF indexfonds vergeleken met de hierboven genoemde VTI en VXUS, als een voorbeeld van een alternatief wereldwijd aandelen indexfonds (dit fonds is tegenwoordig overigens ondergebracht in het Van Eck Sustainable World Equal Weight UCITS ETF). Dit indexfonds had echter een hoge tracking error. Daarnaast volgt het ook nog eens een niet breed erkende index. Het volgde een door de uitgever zelf bedachte index, namelijk de Think Global Equity Index. Ten opzichte van deze index had het fonds een flinke tracking error van ongeveer 1.2% per jaar. Het was wel een fonds dat geen last heeft van dividendlekkage, dat is gunstig. De jaarlijkse kosten waren redelijk, namelijk 0.2%.

Als je het rendement van Think Global Equity UCITS ETF over de laatste 5 jaar op het moment van vergelijken afzette tegen dat van VTI en VXUS, zag je een verschil van 1.5% per jaar in het voordeel van VTI en VXUS! De index zelf presteerde dus ook 0.3% slechter dan de breed erkende indexen die VXUS en VTI volgen.

Welke indexfondsen kies ik?

Ik heb mijn portefeuille samengesteld uit de volgende fondsen:

In de post over mijn beleggingsstrategie leg ik uit in welke verhouding ik deze indexfondsen in portefeuille heb bij Interactive Brokers en ABN AMRO ZBB.

In de post Indexfondsen via DEGIRO leg ik met plaatjes uit hoe je een indexfonds via DEGIRO kunt aanschaffen.

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kliklogo kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Mr FOB

Mr FOB heeft in 2016 Financieel Onafhankelijk Blog opgericht. FOB gaat over besparen, beleggen en alles wat verder nodig is om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. Mr FOB is zelf in 2019 gestopt met werken op 49 jarige leeftijd.

FOB is miljoenen keren gelezen, in Nederland erkend als Digitaal Cultureel Erfgoed en verschenen in vele landelijke media. Lees meer over Mr FOB.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


185 reacties

  1. Hoi FOB, hartelijk bedankt voor je informatieve en up-to-date blog. Vraag: waarom kies je er voor te beleggen via ETF ipv in het MF van Vanguard zelf te investeren? Nadeel van de ETFs lijkt me op eerste gezicht dat hun prijjzen onderhevig zijn aan de fluctuaties van de markt, en dus kunnen afwijken van hun Net Actualiteit Value.

    1. Wat bedoel je met het MF?

    2. Mutual fund. Een voorbeeld is VWO (ETF) vs VEMAX (MF). T verschil zit m niet zozeer in de kosten, maar in de volatiliteit in prijs als gevolg van t verhandelen van de ETF

  2. dankje wel, dat bedoelde ik

  3. kan je ook etf doorverkopen? of loop je dan winstuitkering mis?

    1. Zodra je je ETF verkoopt krijg je geen dividend meer uitgekeerd, als dat is wat je bedoelt met je vraag

  4. Allereerst; wat een blog! Heb al veel posts helemaal doorgelezen, sommige meerdere. Complimenten!

    Welllicht mag ik nog wel een suggestie doen, in lijn van de reacties waarop ik reageer, wellicht is handig om deze post nog te updaten met je actuele mandje met beleggingen nu is?

    Of wellicht nog een blog post richting 2019?

  5. Een goed gespreide portefeuille bestaat uit aandelen en obligaties voor optimale risicospreiding. Ik lees dat veel belegers hier zelf losse aandelen en Obligaties kopen a.h. Van hun eigen risicoprofiel. Nu kwam ik de think Total market etf tegen. Een etf bestaande uit zowel obligaties, aandelen en vastgoed. Aangezien deze etf in verschillende risicoprofielen komt lijkt mij dit een mooi alternatief, zeker omdat deze etf elk jaar automatisch opnieuw gebalanceerd wordt. Helaas kan ik maar weinig ervaringen van gebruikers vinden. Wat denken jullie van deze etf en wat zou de reden wel of niet zijn om hier in te beleggen i.p.v. allemaal losse stukjes?

    1. Het is een heel klein fonds en daardoor is het waarschijnlijk niet heel efficiënt. Dat uit zich dan in de koers. Ik heb dit niet verder uitgezocht. Ook de spreiding is beperkt.

  6. Beste Mr FOB,

    Ik heb heel wat posts gelezen op deze website, om zoveel mogelijk kennis te vergaren. Ik ben 27 jaar en ben sinds vorig jaar begonnen met ‘beleggen’ via Fitvermogen. Dit is dus een actief beleggingsfonds en na het lezen van het boek ‘Unshakeable’ en deze website kom ik erachter dat ik beter in indexfondsen kan zitten, vanwege de kosten. Ik heb dus inmiddels een account aangemaakt bij DeGiro en wil het geld van Fitvermogen weghalen en hierin investeren.

    Nu is het de bedoeling dat ik elke maand ook een x % van mijn loon investeer in de indexfondsen die je aanraad. Het gaat hierbij om enkele honderden euro’s per maand. Nu wil ik investeren in Vanguard FTSE All-World UCITS ETF voor de aandelen, dit is kernselectie en zit voor 1x per maand dus geen transactiekosten aan, prima.

    Raad jij aan om daarnaast nu al te beginnen met het investeren in obligaties, of kan ik dit geld beter eerst op een spaarrekening zetten (tot bijv. 10.000 euro)?

    Mocht je obligaties aanraden, gezien het geringe maandbedrag, is het dan handiger om een ETF uit de kernselectie te kiezen, of is het toch rendabeler om het obligatie indexfonds te pakken wat jij aanraad? Ik zat te denken aan IEAC / IE00B3F81R35 (75%) en IEAG / IE00B3DKXQ41 (25%), omdat deze toch in de kernselectie zitten.

    Ik hoor graag jouw advies en ik houd deze website zeker in de gaten!

    1. Zoals ik in Beleggen in obligaties beschrijf beleg ik mijn obligatiebeleggingen tegenwoordig niet meer in bedrijfsobligaties, maar in staatsleningen. Maar gezien de daarmee gemoeide kosten zou ik eerst kleinere bedragen verzamelen via een spaarrekening en bij voldoende omvang pas inleggen in het obligatiefonds.

  7. Hoi,

    Ik kan op DEGIRO de door jou beschreven VXUS en VTI niet vinden. Moet ik hiervoor mijn instellingen veranderen?

    Graag je hulp!

    1. Die zijn vanwege Europese wetgeving sinds begin 2018 niet meer te koop. Ik heb voortaan VWRL in portefeuille. Zie deze post

    1. Dat zijn zeer vergelijkbare fondsen. Ik heb geen specifieke voorkeur.

  8. Durf je wel als ik link van beide indexfondsen zou geven?

    1. Wellicht; wat zijn de links?

  9. Mr FOB, ik twijfel tussen twee indexfondsen. Ze zijn nagenoeg identiek, echter de ene fonds is groter terwijl de andere fonds iets meer dividend uitkeert en ook goedkoper is in aanschaf. Welk zou voor jou zwaarder wegen?

    1. Dat durf ik zo niet te zeggen

  10. Nogmaals dank voor deze site. Mag ik vragen waarom u bijvoorbeeld niet heeft gekozen voor iShares Core MSCI World UCITS ETF, IE00B4L5Y983; de TER daarvan ligt nog wat lager (0,2) dan de kosten van Vanguard FTSE All-World UCITS ETF, IE00B3RBWM25 (0,25).

    1. Die mist de opkomende markten, waaronder China

  11. Sinds 1 augustus 2018 biedt Fidelity 2 indexfondsen aan met een TER van 0 (nul). Dus nul-komma-nul kosten voor de belegger. Hoe ze dat gaan bolwerken vertelt het verhaal niet maar één suggestie is dat ze dat doen door het uitlenen van effecten. Lees het hele verhaal in The Economist (https://www.economist.com/finance-and-economics/2018/08/04/a-milestone-is-reached-with-the-first-zero-cost-tracker-funds).

    1. Ze bieden deze fondsen alleen aan via hun eigen platform, ik vermoed om zo klanten te behouden. Het is in reactie op Vanguard’s recente move: https://www.kitces.com/blog/vanguard-ntf-etf-platform-no-shelf-space-revenue-sharing-distribution-agreements/ en https://www.wsj.com/articles/fidelity-index-fund-fees-tumble-to-zero-1533141096?mod=article_inline

      Deze fondsen zijn vanwege PRIIPS/MifidII niet te verkrijgen in Europa.

  12. Dank voor je heldere uitleg en website. Ben inmiddels sinds april bezig met beleggen volgens jouw strategie (nog zonder obligaties, want herbalanceren doe ik voor nu even met mijn spaarrekening). Wel heb ik een vraagje over het indexfonds FTSE All-World. Je geeft aan in je blog dat daar nu zo’n 9 miljard aan belegd vermogen in zit, maar worden er ook aandelen bijgekocht naarmate meer aandelen van het fonds worden aangekocht? Of blijft het totaal aan aandelen gelijk? Ik stel deze vraag omdat het mij opvalt dat het fonds structureel een klein beetje beter lijkt te presenteren dan de markt. M.a.w. er kopen meer mensen dan er verkopen en daardoor drijft de prijs steeds een beetje op, soms ook tegen de ontwikkelingen op de markt in…

    1. Ik heb me daar nooit in detail in verdiept, maar bij mijn weten koopt dit type fondsen aandelen bij zodra er meer vermogen belegd is in het fonds. Er kunnen kleine afwijkingen in de fondsprestaties zitten ten opzichte van de index die gevolgd wordt, doordat de index nooit 100% exact gevolgd wordt. Dit wordt de tracking error genoemd.

  13. Het is zelfs nog iets gecompliceerder dan de beursnotering van de bedrijven waar de ETF uit opgebouwd is; je zult ook moeten kijken naar waar de betreffende bedrijven inkomsten genereren.

    Je ziet vaak de opmerking dat Europese beleggers geen tracker in de S&P500 willen volgen omdat dit enkel Amerikaanse bedrijven betreft, terwijl in werkelijkheid een derde tot wel 40% van de inkomsten van de S&P500 in buiten de VS gegenereerd worden. Er zijn extreme voorbeelden zoals Philip Morris, wat een Amerikaanse beursnotering heeft, maar geen enkele dollar aan inkomsten genereert in de VS.

    Met Europese multinationals is het niet anders; Shell en Unilever, beiden met een Europese notering, genereren minder inkomsten in Europa dan Philip Morris doet met een Amerikaanse notering.

    Je moet de geografische spreiding zoals die in de factsheet van de ETF vermeld wordt dus met een dikke korrel zout nemen; dit betreft enkel het land waar het betreffende bedrijf een beursnotering heeft en zegt weinig over waar de inkomsten gegenereerd worden en dat is waar het uiteindelijk om draait als het gaat om valutarisico (en veel andere geografisch gerelateerde risico’s).

    1. Bedankt voor je goede aanvulling, mijn gebruik van het woord notering klopt inderdaad niet, zoals je het beschrijft had ik het ook uitgelegd in de aangehaalde post

  14. wat mij opvalt is dat alle genoemde voorbeeld etf´s in dollars worden verhandeld. Ik ben op zoek naar een aantal etf´s voor pensioen beleggen. Is het voor de lange termijn niet beter om een europese tracker te kopen in euro´s? Je pensioen wordt namelijk ook in euro´s uitbetaald. De kans bestaad dat de dollar de komende decenia verder devalueerd en je beleggingen daarmee ook.

    1. Het gaat niet om de euro notering van de etf maar om de notering van de onderliggende aandelen. Zie Aandelen kopen in dollars.

      Als je richting pensioen je aandelen etf (VWRL in plaats van VTI en VXUS tegenwoordig) steeds meer omzet in oligatie etf in euro’s (IEAC en IEGA) bouw je je valutarisico samen met je aandelenrisico af.

  15. Prima blog met vooral veel aandacht voor de praktische kant van het ‘zuinig’ beleggen.

    Ik heb nog wel een suggestie voor het woordgebruik bij het kopje ‘lage kosten’. Op dit moment gebruik je het woord rendement met 2 verschillende definities: éénmaal als samengestelde interest (‘7% per jaar’) en éénmaal als percentage van een nominaal bedrag (’21% van het startkapitaal’). Dit is in mijn ogen enigszins verwarrend/misleidend (in een brochure van een bank zou ik zoiets eerder verwacht hebben). Als je daarentegen bij het nominale bedrag het woord ‘opbrengst’ gebruik is het onderscheid duidelijker. De tweet wordt er niet minder sappig door: 0.1% kosten per jaar bij beleggen geeft niet 3% maar 21% minder opbrengst na 30 jaar. Ik heb ook ‘per jaar’ toegevoegd.

    Even voor de goede orde … het eindkapitaal in het voorbeeld is 2.8% (= 1 – 740.169/761.225) lager na 30 jaar.

    1. Bedankt voor je oplettendheid, ik heb het aangepast

  16. Hi,

    Als ik uw tooltje gebruik zou ik 120 per maand moeten investeren in:
    iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (ticker: IEGA, ISIN: IE00B4WXJJ64)

    Maar als ik het goed gelezen heb rekent DeGiro €2,20 transactiekosten. Aangezien dit een redelijk groot deel is van de inleg weet ik niet of het zinnig is om hier in te investeren.

    Wat is uw advies?

    Cheers,

    BP

    1. Wellicht is IEAG (kernselectie) als vervanging van het duo IEGA en IEAC samen dan te overwegen. Je overweegt dan niet net als ik naar corporate, maar daar zou ik me niet druk over maken

  17. Hi Mr FOB,
    Binnenkort wil ik een ETF kopen die de MSCI World Index volgt en aan de Amsterdamse beurs verhandeld wordt. Omdat de MSCI World Index voor bijna 60% uit Amerikaanse aandelen bestaat, vraag ik mij af wat het beste moment is om zo’n order te plaatsen? Aan het begin van de dag, als de Amerikaanse beurs nog gesloten is, of aan het eind van de dag als er ook op de Amerikaanse beurs gehandeld wordt?? M.a.w. wat is de invloed van de handel in Amerika op de prijs van het betreffende ETF op de Amsterdamse beurs?

    1. Ik heb daar nooit naar gekeken; ik vermoed dat het niet veel invloed heeft

  18. Misschien aardig om te weten: Think ETFs (en Candriam, DWS, UBS) gebruiken https://www.solactive.com/ als indexprovider (bron: Fondsnieuws mei 2018). Door te kiezen voor kleinere, goedkopere indexproviders ipv DJ, MCSI en FTSE kunnen ETF aanbieders besparen op licentiekosten.

  19. Beste Mr. Fob,

    Bedankt voor dit heldere artikel. Ik wil graag per juni starten met beleggen (in indexfondsen). Mijn plan is om maandelijks een x% van mijn loon in een set van indexfondsen te stoppen (net zoals jij hebt). Zijn er additionele kosten aan verbonden om maandelijks ‘maar’ een paar honderd euro in dit soort fondsen te steken? Zoals jij terecht opmerkt, 0.1% extra kosten kan 10.000en euro’s schelen op de termijn. Alvast hartelijk bedankt voor je reactie!

    1. Nee, dat geeft geen extra kosten. Je transactiekosten voor IEGA wegen alleen procentueel gezien zwaarder naarmate je inleg kleiner is.

  20. Ik heb net iShares Core Euro Corporate Bond UETF gekocht, op Euronext. Mijn bedoeling was hetzelfde fonds te kopen als jij, maar volgens mij heb ik een andere nu. Weet jij wat het verschil is? En kan ik qua kosten/ rendement nu beter weer verkopen en het zelfde fonds als jij nemen?

  21. Ik heb een pensioenrekening bij de giro geopend Ik kan daar geen VTI en VXUS vinden VWRL is dat een goed alternatief?

    1. Ik heb VWRL als alternatief gekozen voor VTI en VXUS, zie deze post over VWRL

  22. ten eerste : een zeer informatieve site waar ik met plezier ben ingedoken
    voor mij zeer belangrijk om info te vergaren om een zo een breed mogelijk pakket van etf samen te stellen naast mijn al bestaande dividend portefeuille

  23. Ik wil wereldwijd gespreid beleggen in de naar marktkapitalisatie belangrijkste bedrijven. Dat doe ik via VWRL. Zodra China relatief succesvoller wordt wil ik daar graag meer in beleggen, nu niet. En dat meer beleggen gaat automatisch doordat het dan meer deel gaat uitmaken van VWRL.

  24. Momenteel beleg ik wat aandelen betreft in het VWRL indexfonds. Deze bevat echter “maar” ~3% aandelen uit China. Wat vind jij van een indexfonds met een groot aantal bedrijven waar China, Zuid-Korea en Taiwan bijvoorbeeld inzitten?

  25. Interessante blog! Ik ben het alleen niet met je eens dat je 21% minder OPBRENGST zou hebben. Je opbrengst is in jouw rekenvoorbeeld immers ruim 600k, niet de 100k inleg. Dat je 21% rendement mist tov je inleg à 100k, dat klopt wel.

    1. Bedankt voor je oplettendheid, ik heb het aangepast

  26. Het Actiam Verantwoord Index Aandelenfonds Wereld zit helaas wel in fossiele energie. Exxon-Mobil is een van de grotere beleggingen. Het fonds krijgt van Morningstar ook maar 3 van de 5 “wereldbollen” (een rating voor duurzaamheid). Het ASN Duurzaam Aandelenfonds krijgt de hoogste rating. Ik ga nog eens verder kijken bij Morningstar. De meeste duurzame indexen werken met een “exclusive” methode, waarbij bijvoorbeeld bedrijven die in wapens, tabak en alcohol actief zijn worden uitgesloten. ASN werkt met een “best-in-class” methode waarbij alleen de meest duurzame bedrijven in het fonds worden opgenomen. Ik denk dat de best-in-class methode lastig te vertalen is naar een index. Misschien komt er nog wat in de nabije toekomst, er zit veel ontwikkeling in duurzaam beleggen.

    1. Klopt. En allerlei banken die wellicht niet duurzame industrie financieren zitten er ook in.
      Echt duurzaam zonder flink in te leveren op rendement heb ik nog niet gevonden. Zie ook hier

  27. Dag Mr Fob, volgens het boek van De Beleggingsillusie is een nadeel (kenmerk) van een indexfonds dat het zich grotendeels beperkt tot bedrijven met de hoogste beurswaarde. Geldt dit ook voor VTI, VXUS en VWRL? Zo ja is het dan niet verstandig om een index die zich meer richt op groei die kleinere bedrijven (value-bedrijven) bieden en hun deel in totale wereld marktkapitalisatie in jouw portefeuille erbij te nemen zodoende een nog betere spreiding te bereiken? of zijn de kosten hiervoor te hoog?

    1. VTI en VXUS hebben ook middelgrote bedrijven, VWRL heeft dat minder.
      Ik hou het graag simpel en tweak niet richting bijvoorbeeld kleinere bedrijven. Met een fonds als VWRL heb je simpelweg heel brede spreiding zonder omkijken.

  28. Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Ik ga eens neuzen bij Actiam. Actiam beheert ook de aandelenfondsen van ASN, dus ik vermoed dat ze dezelfde duurzaamheidscriteria hanteren bij hun eigen indexfondsen.

  29. Ik beleg momenteel in het ASN Duurzaam Aandelenfonds. Vanwege de hoge kosten (0,85%) wil ik eigenlijk overstappen naar een ETF maar mijn duurzame beleid handhaven, d.w.z. geen wapens, fossiele en/of kernenergie en alleen bedrijven met een hoge graad van “social governance”. MSCI heeft een aantal duurzame ESF-indexen ontwikkeld en er zijn inmiddels ook wat ETF’s rond die indexen. En sommige beleggingshuizen ontwikkelen hun eigen duurzame indexen. Ik zie er echter zo gauw geen een in de kernselectie van De Giro, waardoor mijn kosten bij een maandelijkse aankoop van 1000 euro toch wel in dezelfde orde van grootte komen als die van een actief beheerd fonds. Wat is jouw advies?

    1. Ik zie best wel wat mensen enthousiast zijn over het ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds Wereld. Dat zit niet in de kernselectie en kost je bij aanschaf van 1000 euro dus ongeveer 0.2% aanschafkosten. Maar dat is slechts eenmalig.

      Het heeft daarnaast 0.15% aan lopende kosten (TER). En die 0.15% moet je vergelijken met de 0.85% van ASN, wat dat zijn de lopende kosten die elk jaar terug komen. Ik heb dividendlekkage niet vergeleken. Die is voor ACIAM maar 0.04%, dus dan blijf je met 0.19% totaal aan lopende kosten zeker flink onder ASN dat zonder dividendlekkage mee te rekenen dus al aan 0.85% lopende kosten komt.

      ASN zit in 140 bedrijven, ACTIAM in 1577 bedrijven. ACTIAM heeft dus veel meer spreiding en daardoor lager risico.

      ACTIAM mist opkomende landen zoals China, dat vind ik wel een gemis. Daarvoor zou je ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds Opkomende Landen erbij kunnen nemen.

      Het is ook niet helemaal passief beheerd, maar wel zo goed als.