indexfondsen, is dat nou zo moeilijk?

Indexfondsen kiezen: 6 punten om op te letten

Home » Alle blogposts » Beleggen » Indexfondsen kiezen: 6 punten om op te letten

Indexfondsen, vaak ook ETF’s of trackers genoemd, winnen steeds meer aan populariteit. Er is een aantal uitstekende indexfondsen waar je in kunt beleggen. Er zit echter ook een heel aantal slechte indexfondsen tussen.

In deze post leg ik uit welke 6 punten maken of een indexfonds een goed indexfonds is. Ook geef ik aan in welke 4 indexfondsen ik zelf beleg. Deze voldoen aan de 6 punten die een indexfonds goed maken. Ik heb met die indexfondsen wereldwijde spreiding tegen minimale kosten in zowel aandelen als obligaties. Een overzicht van de beste indexfondsen met de plek waar je ze aan kunt schaffen vind je in De beste ETF van 2025.

Let wel op: met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Beleggen in aandelen en obligaties

Als je wilt beginnen met beleggen en je aan het inlezen bent raad ik je aan eerst de post Beleggen voor beginners te lezen. Daarin leg ik bijvoorbeeld uit wat een aandeel, een obligatie en een indexfonds zijn. Ook ga ik in op hoe je aandelen, obligaties en indexfondsen kunt aanschaffen en wat een goed moment is om ze aan te kopen of te verkopen. In deze post ga ik dieper in op indexfondsen.

Beleggen in aandelen (of obligaties) kun je doen in losse aandelen of via fondsen. Om mijn risico te beperken wil ik een flinke spreiding van mijn beleggingen. Ik wil belegd zijn in minimaal een paar duizend bedrijven die verspreid zitten over de hele wereld. Ik ben dan minder gevoelig voor individuele bedrijven, sectoren of landen die slecht presteren.

Aangezien ik die wereldwijde spreiding wil, vallen losse aandelen voor mij af. Het zou me veel te veel tijd kosten om ze uit te zoeken. Ook zou ik dan veel te hoge kosten maken doordat ik dan vaak losse posities moet kopen en verkopen. En het zou me opnieuw veel te veel tijd kosten om al die losse posities steeds weer te balanceren.

Er bestaan beleggingsfondsen waar je in kunt beleggen die voor jou duizenden bedrijven in dat fonds hebben zitten. Dergelijke beleggingsfondsen hebben mijn voorkeur. Bij zulke beleggingsfondsen kun je vervolgens kiezen tussen actief en passief beheerde fondsen. Onder die laatste categorie vallen de indexfondsen.

Actief beheerde beleggingsfondsen

Bij beleggingsfondsen heb je zogenaamde actief beheerde beleggingsfondsen en passief beheerde indexfondsen. De actief beheerde fondsen proberen de markt te verslaan, tegen gemiddeld ongeveer 1-2% kosten per jaar. Het is wetenschappelijk aangetoond dat de markt verslaan op de langere termijn nauwelijks of niet lukt.

Passief beheerde beleggingsfondsen: indexfondsen of ETF’s

Indexfondsen en ETF’s vallen onder passief beheerde fondsen welke een index volgen tegen ongeveer 0.03-0.4% aan kosten. Passief beheerde fondsen hebben dus veel lagere kosten dan actief beheerde fondsen.

Wanneer de index die ze volgen een wereldwijd gespreide index is, halen ze automatisch het rendement van de wereldwijd gespreide aandelenmarkt na aftrek van bovengenoemde kosten. Ik beleg in dergelijke indexfondsen en ETF’s.

Er is een klein verschil tussen een indexfonds en een ETF. In een indexfonds kan 1x per dag worden gehandeld. De prijs wordt bepaald aan de hand van de de intrinsieke waarde (ook wel Netto Asset Value of NAV genoemd) op het einde van de beursdag. In een ETF kan gedurende de gehele handelsdag worden gehandeld. De prijs wordt bepaald aan de hand van een bied- en laatkoers.

Een heel leuk boek over actief beheerde fondsen en indexfondsen vond ik Ontmaskerd door Peter van der Slikke; dit geeft een heel interessante inkijk in hoe gewiekst en tegen het klantbelang de wereld van de actief beheerde fondsen werkt. En bijvoorbeeld waarom het timen van je instapmoment niet werkt. Voorbeelden van leuke inzichten die hij beschrijft:

  • Actief beheerde fondsen veranderen vaak van naam om maar positief rendement te kunnen blijven presenteren sinds oprichting
  • Het rendement van de wereldwijd meest bekende S&P 500 index is over de periode 1996-2010 bepaald door slechts 10 dagen, welke van tevoren niet te voorspellen zijn. Indien je de 10 dagen met de grootste koersstijgingen niet belegd zou zijn geweest, dan was je rendement niet het gemiddelde van 6.7% per jaar geweest maar slechts 1.88%. Indien je de 60 beste beursdagen niet belegd zou zijn geweest dan zou je zelfs een negatief rendement hebben gehad. Die losse dagen van grote koersstijging en -daling zijn niet te voorspellen. Buy-and-hold in plaats van proberen in te stappen en uit te stappen op “het goede moment” is dus een no-brainer voor mij.

Indexfondsen kiezen – de 6 punten om op te letten

Er is een voor mij een aantal aspecten dat maakt of een indexfonds een goed indexfonds is:

1. Lage kosten

Triviaal zullen de meesten zeggen. Maar het effect van hogere kosten wordt door velen flink onderschat.

“Slechts” 0.1% extra kosten lijkt wellicht niet veel. Maar als je 30 jaar lang belegt met het historisch beursrendement over de afgelopen decennia van 7% per jaar resulteert die 0.1% niet in 30 * 0.1% = 3% minder rendement maar in maar liefst 21% minder rendement ten opzichte van je inleg.

Dit werkt als volgt: Als ik 100.000 euro 30 jaar lang beleg met een beursrendement van 7% per jaar, dan heb ik na 30 jaar 761.225 euro. Als ik 0.1% kosten heb maak ik nog 6.9% rendement. Dan heb ik na 30 jaar 740.169 euro. Een verschil in opbrengst van ruim 21.000 euro op mijn inleg van 100.000 euro door slechts 0.1% extra kosten! Dat is dus maar liefst 21% minder rendement in plaats van 3% minder rendement ten opzichte van je inleg.

Met behulp van mijn calculator vermogensopbouw berekenen kun je dit eenvoudig zelf narekenen en zien wat wijzigingen van looptijd, rendement en inleg voor effect hebben op je eindkapitaal.

Behalve de kosten die het indexfonds zelf rekent spelen ook de transactiekosten, bewaarloon, dividendlekkage en dergelijke een grote rol. Om die kosten zo laag mogelijk te houden beleg ik in Northern Trust indexfondsen.

2. Wereldwijde spreiding

Ik wil niet afhankelijk zijn van het goed of slecht presteren van een los bedrijf. Zelfs niet van een specifieke sector van bedrijven. Zelfs niet van bedrijven actief in een specifiek land. Zelfs niet van bedrijven actief in een specifiek werelddeel.

Zoals ik in mijn post over de veilige opname aangaf begint het aandeel van de VS in de groei van de wereldeconomie overgenomen te worden door de Aziatische groei economieën. Het voorspellen van waar de groei zal plaatsvinden of haperen is onmogelijk. Daarom wil ik zo breed mogelijk gespreid beleggen, wereldwijd gespreid in alle sectoren.

3. Fysieke replicatie

Ik beleg in indexfondsen die de onderliggende aandelen en obligaties ook daadwerkelijk in portefeuille hebben. Dit soort indexfondsen worden ook wel indexfondsen met fysieke replicatie genoemd. Of een fonds aan deze eis voldoet kun je meestal in de factsheet van het fonds vinden.

Ik beleg niet in indexfondsen die de aandelen- of obligatieposities die in de index horen te zitten middels vage constructies zoals derivaten nabootsen. Dit zijn indexfondsen met synthetische replicatie, waar vooral de uitgevende instanties en banken zelf wijzer van worden.

4. Minimale dividendlekkage

Afhankelijk van het land van vestiging van een fonds en de belastingafspraken die het betreffende land al dan niet met Nederland heeft gemaakt, betaal je meer of minder belasting over je dividend. Gemiddeld heb je te maken met ongeveer 0.1-0.2% aan kosten op je belegde vermogen in aandelen indexfondsen. Dit komt doordat je een deel van de door het fonds ingehouden dividendbelasting niet kunt terugvragen via je belastingaangifte. Dit wordt dividendlekkage genoemd.

De aandelenfondsen die ik heb uitgekozen hebben nauwelijks dividendlekkage.

5. Een fonds moet groot en efficiënt zijn

Als voorbeeld kijk ik naar Vanguard Total International Stock ETF (VXUS) en Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) als aandelenfondsen in een portefeuille.

Door VXUS met VTI in de verhouding 1:1 te combineren heb je dezelfde blootstelling aan de wereldwijde aandelenmarkt als wanneer je het Vanguard Total World Stock ETF (VT) zou nemen. Maar met ongeveer 0.3% meer rendement per jaar! Dit scheelt je bij een gemiddeld rendement van 7% in plaats van 6.7% per jaar voor kosten ruim 61.000 euro aan opbrengst in 30 jaar per 100.000 euro belegd vermogen!

Hoe dit kan? VT heeft 0.14% kosten per jaar en blijft qua performance ongeveer 0.24% achter bij de index per jaar. VTI heeft 0.05% kosten en presteert 0.02% beter dan de index. VXUS heeft 0.13% kosten heeft en presteert 0.03% beter dan de index.

Dit komt doordat VT een nog veel kleiner fonds is (9 miljard $ beheerd vermogen) dan VTI (460 miljard $ beheerd vermogen) en VXUS (219 miljard $ beheerd vermogen). Hierdoor kunnen VTI en VXUS veel kosten-efficiënter werken. Ze volgen de breed erkende index dus meer dan nauwkeurig. In vakjargon: ze hebben een lage tracking error. Met dank aan etf.com voor het uitzoekwerk.

De grootte van een fonds bepaalt ook de liquiditeit, oftewel tegen welke kosten het fonds aan- en verkocht kan worden. Een liquide ETF heeft doorgaans een beheerd vermogen van 1 miljard euro of meer en kent daardoor kleine spreads.

6. Het indexfonds moet nauwkeurig een breed erkende index volgen

In het verleden heb ik het Think Global Equity UCITS ETF indexfonds vergeleken met de hierboven genoemde VTI en VXUS, als een voorbeeld van een alternatief wereldwijd aandelen indexfonds (dit fonds is tegenwoordig overigens ondergebracht in het Van Eck Sustainable World Equal Weight UCITS ETF). Dit indexfonds had echter een hoge tracking error. Daarnaast volgt het ook nog eens een niet breed erkende index. Het volgde een door de uitgever zelf bedachte index, namelijk de Think Global Equity Index. Ten opzichte van deze index had het fonds een flinke tracking error van ongeveer 1.2% per jaar. Het was wel een fonds dat geen last heeft van dividendlekkage, dat is gunstig. De jaarlijkse kosten waren redelijk, namelijk 0.2%.

Als je het rendement van Think Global Equity UCITS ETF over de laatste 5 jaar op het moment van vergelijken afzette tegen dat van VTI en VXUS, zag je een verschil van 1.5% per jaar in het voordeel van VTI en VXUS! De index zelf presteerde dus ook 0.3% slechter dan de breed erkende indexen die VXUS en VTI volgen.

Welke indexfondsen kies ik?

Ik heb mijn portefeuille samengesteld uit de volgende fondsen:

In de post over mijn beleggingsstrategie leg ik uit in welke verhouding ik deze indexfondsen in portefeuille heb bij Interactive Brokers en ABN AMRO ZBB.

In de post Indexfondsen via DEGIRO leg ik met plaatjes uit hoe je een indexfonds via DEGIRO kunt aanschaffen.

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kliklogo kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Mr FOB

Mr FOB heeft in 2016 Financieel Onafhankelijk Blog opgericht. FOB gaat over besparen, beleggen en alles wat verder nodig is om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. Mr FOB is zelf in 2019 gestopt met werken op 49 jarige leeftijd.

FOB is miljoenen keren gelezen, in Nederland erkend als Digitaal Cultureel Erfgoed en verschenen in vele landelijke media. Lees meer over Mr FOB.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


185 reacties

  1. MrFOB, vanaf 2019 gaat de dividendbelasting in NL naar 0%. Gaan andere landen ook bewegen met hun tarieven? Heeft dit gevolgen voor jouw fondskeuze en brokerkeuze?

    1. Ik weet niet wat de plannen van andere landen zijn. Dit heeft vooralsnog geen invloed op mijn broker- of fondskeuze

  2. E.F. de la Croix

    Eindelijk een site waarop in eenvoudige taal zaken helder uiteengezet worden. Mijn vraag:
    Als grootouders leggen we maandelijks 100 euro in op elke spaarrekening van onze beide kleinkinderen.
    Het rendement laat zich raden. Zouden we die bedragen niet (voor een deel) beter kunnen benutten in indexfondsen? Zo ja, hoe en waar?
    Bij voorbaat dank voor je reactie!

    1. Bedankt. Zie hier en hier

  3. Hallo, heb je ook goede ervaringen met alternatieve fondsen met lage kosten (ter) en lage dividendlekkage? VTI en VXUS zijn vanwege nieuwe Europese wetgeving (tijdelijk) niet verhandelbaar (omdat dese fondsen geen Nederlandstalige ‘bijsluiter’ hebben). Bestaande participaties blijven gehandhaaft, maar nieuwe kunnen niet worden aangekocht. Juist nu ik net een substantieel bedrag wil gaan beleggen. 🙁

    1. Zoals hierboven zal dat waarschijnlijk snel opgelost zijn bij DeGiro. Ik beleg bij Binck maar vooralsnog hebben die niet laten weten dat er dinsdag beperkingen zouden zijn en ik verwacht dus dat daar dan gewoon in VXUS/VTI gehandeld kan worden. Waarom DeGiro dit zo last minute stuurt zal vast komende 2 weken meer duidelijkheid over komen.

  4. Jules van Heugten

    Per 1-1-2018 is het (tijdelijk?) niet mogelijk om in ETF’s van o.a. Vanguard en iShares te beleggen. Dit omdat de nieuwe eu regelgeving eist dat de documentatie in je eigen taal aangeboden moet worden. Weet jij of deze vertalingen er komen zodat het wel weer mogelijk is om in die EFT’s te beleggen? Hoe kijk jij hier tegenaan? Heb je al over eventuele alternatieve EFT’s nagedacht?

    https://www.degiro.nl/helpcenter/faq/handelsmogelijkheden/7

  5. Beste Fob, de vanguard fondsen zijn vanaf 2 januari niet meer te koop bij degiro. Ik heb jouw advies gevolgd en beleg al een aantal maanden maandelijks in vanguard fondsen. Welke andere index fondsen zijn daarna aantrekkelijk qua lage kosten? Groet, Wendy

    1. Ik verwacht dat dat op (hele) korte termijn opgelost zal zijn door Vanguard/iShares en je al in januari weer zal kunnen handelen bij de meeste brokers.

    2. Dat verwacht ik ook. iShares heeft de essentiële beleggingsinformatie van IEAC en IEGA al in het Nederlands beschikbaar, wellicht dat je daar gewoon in kunt blijven aankopen.

  6. Bedankt voor je interessante en leuke blog. Wanneer je maandelijks inlegt in de 4 ETF’s. Is het dan handiger om voor de IEGA niet maandelijks, maar bijvoorbeeld per kwartaal of jaarlijks in te leggen omdat deze ETF niet onder de DeGiro kernselectie valt en hier dus kosten aan vast zitten?

    1. Dat kan voordeliger zijn, afhankelijk van de bedragen die je maandelijks inlegt. Als de besparing dan opweegt tegen het gemiste langjarig gemiddelde rendement doordat je later inlegt kan dat uit.

  7. Hallo Mr. FOB, hoe denkt u over beleggen in ’the 4 horsemen’, Google, Amazon, Facebook en Apple? En wat is de beste manier om ETF’s te vergelijken zodat ik het meeste rendement en de laagste kosten krijg? Is daar een handig overzicht van te vinden?

    1. Ik beleg niet in losse fondsen, ik wil spreiding.

      ETF’s vergelijken kun je bijvoorbeeld doen m.b.v. de site van Morningstar.

  8. Bedankt voor je reactie. Zou je dan ook, met het oog op zo’n laag inlegbedrag, adviseren een standaard account te nemen ipv. een Custody account? Want bij die laatste wordt het verschil wel voelbaar, lijkt me.

    ’t Is de eerste keer dat ik ga investeren, dus ik vind het ook moeilijk om in te schatten hoe groot de risicos van zo’n standaard account zijn.

    1. Ik acht het risico van een standaard account laag, maar heb hier ook geen echt zicht op. Het is een persoonlijke afweging of je dit risico tegen de kostenbesparing op vindt wegen

  9. Erg fijn om het hier nog eens allemaal op een rijtje te zien, bedankt!

    Zou het nuttig zijn om een bedrag van €1000,- te investeren, of is dat de moeite niet waard, bv. met het oog op de kosten die eraan verbonden zijn? En geeft DeGiro ook de mogelijkheid om dividend direct te herinvesteren, en wat betekent dat voor evt. transactiekosten?

    1. Als je een standaard account neemt en je beperkt tot fondsen uit de kernselectie zijn de kosten relatief ten opzichte van je investering niet hoger dan bij een grote investering. Dividend automatisch herbeleggen kan alleen als je fondsen kiest die dat zelf doen (zogenaamde accumulerende fondsen), DeGiro doet dat niet voor je. Bij een vermogensrekening van Brand New Day kan dit wel. Daar zijn je kosten wel iets hoger dan via DeGiro

  10. Bedankt voor het informatieve artikel (en de overige op deze site). Bij het kiezen van de juiste partij om te beleggen, viel het mij op dat banken wel onder het depositogarantiestelsel vallen, maar brokers als DeGiro een beleggerscompensatiestelstel. Met ook lagere garanties. Tegelijkertijd geeft DeGiro zelf aan dat het risico bij banken groter is omdat delen (zoals saldo) bij een failliet onder de balans vallen. Indien geld in aandelen zit, is dit bij beide veilig lijkt het? Om als startende belegger niet spijt te krijgen van het kiezen voor een ‘goedkope, maar risicovollere partij’, vroeg ik mij af hoe jij dit risico hebt afgewogen.

    1. Beleggingen vallen niet onder het depositogarantiestelsel, ook niet bij banken. Beleggingen zijn zowel bij banken als bij DeGiro afgesplitst van de bank en blijven van jou bij faillissement van bank of DeGiro.
      Alleen geld op een (beleggings)rekening valt onder het depositogarantiestelsel bij banken. Dat is bij DeGiro ondergebracht in een geldfonds dat afgesplitst is van DeGiro, waardoor ook dat van jou blijft bij een faillissement van DeGiro. Ik zie daardoor geen groter risico bij DeGiro dan bij banken.

    2. Bedankt voor de snelle reactie!

    3. Is je mening over de veiligheid van DEGIRO ook veranderd gelet op het recent uitgebrachte AFM rapport over DEGIRO? Dat is nogal een best rapport geweest. Bronnen zoals NRC geven tevens aan dat klanten van DEGIRO “onnodig risico hebben gelopen”. Ik ben benieuwd naar jouw zienswijze op deze kwestie

    4. Ik ga de AFM bevindingen lezen en kom erop terug

    5. Is hier inmiddels meer nieuws over bekend?

    6. Zie deze en deze post

  11. Mooi en leerzaam blog. Ik heb nog een vraagje. Begrijp ik goed dat VT voor 50% in de US en voor 50% in de rest van de wereld belegt? Alleen dan bereik je hetzelfde resultaat als je 50% in VXUS en 50% in VTI belegt (mits verder alles hetzelfde is) zoals jij aangeeft. Veel dank!

    1. Ja, op mogelijk een paar procent na klopt dat inderdaad

    2. Als je het precies wilt volgen (doe ik) is het nu 52.1% VTI. Wanneer ik herbalanceer kijk ik naar VT en pak weer het juiste percentage. Anders ben je toch zelf weer markt aan het voorspellen met een home-bias 😉

  12. Een vreemde redenatie. Je belegt omdat je verwacht meer rendement te halen. Niet beleggen is dan per definitie geen rendement maken. Het juiste moment bepalen om in te stappen en uit te stappen is onmogelijk.

    In jouw rekenvoorbeeld verlies je 4000 EUR bij een 20% correctie vlak na je inleg een koersverlies van 20000 EUR.
    Aan de andere kant als de beurs ineens met 20% stijgt heb je een koerswinst van 4000EUR

  13. In het jaarrapport zie ik geen lek terugkomen voor IEAC, maar ik ben geen expert. Mogelijk omdat het allemaal Europa is, zijn er verdragen en dus geen lek?

    1. Dat weet ik zo niet, moet ik me nog eens in verdiepen

  14. Goede info, bedankt Mr. Fob! Vraagje: Stel ik heb €20K vrij om te beleggen, wat is dan handig?

    1. Storten/stallen bij de broker en hier maandelijks van inleggen in fondsen en zo ja welk maandbedrag adviseer je dan?

    2. In 1 keer verdelen over de gekozen fondsen?

    1. Thanks, maar ik lees daar:

      “Om als (beginnend) belegger het risico op verlies door plotselinge koersdalingen te beperken kun je een eenmalige, grotere inleg bijvoorbeeld over een paar maanden gespreid beleggen. Op de lange termijn is het echter over het algemeen het meest rendabel om die inleg in één keer direct te doen.”

      Dat is niet echt duidelijk als het gaat om het maandbedrag en daarmee dus het aantal maanden dat je gespreid aankoopt.

      Ik heb net de pdf van Vanguard gelezen en daaruit blijkt inderdaad wel heel duidelijk dat in 1x inleggen veel meer rendement oplevert voor de lange termijn.

    2. Bij het gespreid inleggen verdeel je het risico, stel dat je die 20k in 1x neerlegt en er komt een beurscorrectie van 20% dan sta je ~2400EUR in de min, terwijl als je ~1600 per maand zou inleggen is het max ~320 EUR in de min, persoonlijk zou ik het geld op je broker account zetten en maandelijks aankopen. Als de markt dan mocht corrigeren in de komende maanden heb je daar voordeel aan. De eventuele koerswinst die je zou mislopen met deze strategie zou ik voor lief nemen, just my 2 cents 🙂

    3. Helder, nogmaals dank en ik blijf je volgen!

  15. Beste mr. Fob, allereest bedankt voor je Blog! Door je blog ben ik gaan in beleggen in ETF met lage kosten bij de Giro.
    Ik vroeg mij nog wel af voor de twee obligaties fondsen, IEGA en IEAC daar wordt geen dividendbelasting op ingehouden, althans dat zie ik niet terug bij de giro.

    Kan ik dan aannemen dat de obligatiefondsen IEGA en IEAC dividend uitkeren zonder dat dat daar dividenbelasting over verschuldigd is

    alvast bedankt voor je reactie

    1. Ik zie de dividendbelasting voor IEAC en IEGA bij mij ook niet terug. Weet het even niet precies, moet ik eens induiken..

  16. VT is nu 52.1% VS. Moet ik dat niet volgen dan?

    1. Als je het heel precies wilt doen kun je dat uiteraard doen. Ik hou het graag simpel en hou het daarom op 50/50

    2. Als ik 2.1% pak van het gemiddelde rendement verschil tussen VTI en VXUS over 5 jaar gemiddeld (7.38%) heb je 0.15% per jaar gemist door de verhouding niet precies te volgen. Dat is toch wel significant?

      Vergelijk ik VXUS+VTI met VT gebaseerd op rendement laatste jaar (VT wordt ieder jaar efficiënter) dan krijg je (0.521×22.48)+(0.479×22.21)=22.35% versus 22.33% voor VT. VT doet het dus 0.02% slechter, maar doordat het de markt in de juiste verhouding volgt had VT je dus 0.15-0.02=0.13% meer rendement opgeleverd? En dan was de portfolio nog simpeler. Of ga ik ergens de mist in?

    3. De VS hebben het relatief goed gedaan de afgelopen jaren. Dus dat zie je terug als je die een paar procent meer in portefeuille hebt gehad. Als China het relatief goed had gedaan was het andersom geweest.

      Vanwege omvang verwacht ik dat VTI/VXUS voorlopig efficienter blijven dan VT.

      Omwille van eenvoud blijf ik 50/50 aanhouden.

    4. Ik ging er vanuit dat VT een grotere bid/ask spread zou hebben, maar VTI en VT zitten allebei op 0.01 en VXUS op 0.04, dat zou dus ook in voordeel VT zijn. Ben erg benieuwd naar je reactie.

  17. VT i.p.v. VTI+VXUS “voelt” veel makkelijker met een lange termijn horizon. Je gegevens zijn gebaseerd op 2014, inmiddels is VT een stuk gegroeid en zijn de kosten verlaagd. Is VT lange termijn daarom inmiddels niet verstandiger? Het zou interessant zijn om het recente performance verschil met de index te vergelijken, is daar een makkelijke tool voor?

    Mocht VTI+VXUS toch een betere keus blijven, blijft die verhouding dan altijd 50/50 om de VT te matchen?

    1. VTI/VXUS samen zijn bijna $1000 miljard in omvang, VT slechts $13 miljard. Ook is de gemiddelde fee voor VTI/VXUS 0.075%, die van VT is 0.11%. Dus de verschillen zijn nog significant. Ik ken geen tool om te vergelijken.
      VTI/VXUS is nog steeds ongeveer 50/50 om te matchen. Dit hoeft niet altijd zo te blijven.

  18. Waarom kies je voor de iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF als government fund? En niet de iShares € Inflation Linked Govt Bond UCITS ETF? Dekken voor inflatie lijkt me niet onverstandig toch?

    1. Ik zie het nut er niet zo van. Beschermen tegen inflatie komt tegen een prijs en geeft geen garantie op een beter rendement bij stijgende inflatie.

      De rentevergoeding op inflatiegerelateerde obligaties is bij de uitgifte gecorrigeerd voor de verwachte inflatie. Als de verwachte inflatie 2 procent is per jaar is dan geven inflatiegerelateerde obligaties 2 procent minder rente per jaar dan gewone obligaties met hetzelfde risico. De verzekeringspremie tegen inflatie kost een belegger dus 2 procent. Als de inflatie gedurende de looptijd hoger uitvalt dan heeft de belegger een financieel voordeel. Pakt de inflatie lager uit dan heeft hij een nadeel.

      iShares € Inflation Linked Govt Bond UCITS ETF heeft de afgelopen 5 jaar gemiddeld 1.35% rendement per jaar gegeven.
      iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF heeft de afgelopen 5 jaar gemiddeld 4.66% rendement per jaar gegeven.

  19. Ik had nog een vraag,

    Hoe komt ik erachter of een index fysiek gerepliceerd word of niet?

    Ik ben bezig om een portefeuille te maken maar ik kom daar nu even niet uit.

    Alvast bedankt en bedankt voor uw blog, ik heb al veel geleerd van u.

    1. Dat kun je meestal vinden in de Essentiële beleggersinformatie die verplicht voor elk fonds aanwezig dient te zijn. Die is meestal te vinden via de site van het fondshuis.

      Leuk dat je wat hebt aan mijn blog!

  20. Bedankt voor de link naar Bogleheads. Daar leerde ik veel over dividendlekken. Voor de Nederlandse belegger blijkt die heel doorslaggevend te zijn (https://www.bogleheads.org/wiki/Investing_from_the_Netherlands). Voor de Belgische belegger is dividendlek dan weer te verwaarlozen aangezien wij hoge taksen op dividenden betalen die niet terugvorderbaar zijn. Bij een Amerikaans gedomicileerde ETF betaalt een Belg 15% aan Amerika en op wat overblijft nog eens 30% aan België. We betalen dus een goeie 40% die niet terugvorderbaar is. Bij een Iers gedomicileerd accumulatieETF betalen we enkel het dividendlek. Ook bogleheads raadt de belgen Ierse gedomicilieerde accumulatieETFs aan (https://www.bogleheads.org/wiki/Investing_from_Belgium).
    Of zie ik hier nog iets over het hoofd? Laat het dan zeker weten.

    Dat IWDA de mid en small caps mist, daar heb je gelijk in. Die moet dan opgelost worden door een global small cap ETF zoals ZPRS.

    Spijtig voor de Belgen, want wat had ik graag bij Vanguard gekocht. Nog eens bedankt voor de interessante info.

  21. Ik ontdekte onlangs jouw blog, en is ook voor de Belgische beleggers heel leerrijk. Proficiat.
    Ik wou je wel vragen waarom je Amerikaans gedomicilieerde ETFs verkiest boven Ierse gedomicilieerde accumulatie ETFs in euro. Zo zou je ipv VTI + VXUS kunnen opteren voor IWDA + EMIM. De hogere TER bij deze laatste wordt ruimschoots gecompenseerd door volgende voordelen:
    – dividenden worden onmiddellijk geherinvesteerd (accumulatie) ipv uitgekeerd (distributie). In België worden dividenden 30% belast waardoor accumulatie fiscaal een stuk interessanter is. Dit argument alleen al overcompenseert de hogere TER.
    – geen euro/USD conversie. BinckBank rekent daar 0.45% wisselkoerskosten voor aan.

    1. Dankjewel!

      IWDA heeft een fors intern dividendlek, zie hier. Ook mist het de middelgrote bedrijven, zie deze post. Deze feiten in combinatie met de hogere TER maken hem niet zo aantrekkelijk voor mij als Nederlander met 15% dividendbelasting. EMIM heb ik me nooit zo in verdiept..

  22. Bedankt voor deze inhoudelijke blog, erg duidelijk! Alleen vraag ik mezelf af of je niet beter i.p.v. de Vanguard Total International Stock ETF een ETF kunt aanschaffen die in euro’s genoteerd staat om zo het valuta risico te mijden? Welke gelijke waardige ETF in euro’s zou ik hiervoor kunnen gebruiken? Alvast bedankt!

    1. Graag gedaan! Zie mijn post over valutarisico hoe ik daar tegenaan kijk.

  23. Bedankt voor je blog en tijd, vind het fantastisch om te lezen en ik ga er serieuzer werk van maken 🙂

    Mag ik vragen hoe je in deze fondsen belegd? Stort je maandelijks of jaarlijks een bedrag op Degiro en koop je die aandelen per stuk? Of heb je eenmalig een grote som geld ingelegd die je laat renderen? Het lijkt mij dat als je in de loop van de jaren extra aandelen blijft kopen dat de gemiddelde aankoopwaarde van de aandelen ook mee stijgt en daarmee de winst per aandeel afvlakt?

    Ik heb sinds een half jaar een account bij Degiro en geprobeerd wat geld te beleggen in “losse” aandelen, maar ik merk dat ik erg impulsief en ongeduldig ben en heb daardoor al een paar keer wat geld verloren (ook weer een paar klappers gemaakt, maar dat is beginnersgeluk denk ik dan maar).

    Thanks!

    1. Leuk dat je wat aan hebt!

      Ik koop maandelijks zodra ik mijn salaris binnen heb en heb wel eens een grotere som geld in een keer ingelegd (bijvoorbeeld erfenis). Van mijn maandelijkse inleg koop ik dan die fondsen bij die het slechtst gepresteerd hebben om zo te herbalanceren.

      De aankoopwaarde stijgt in de loop van de jaren mee, maar je procentuele rendement is op de lange termijn gelijk als je kijkt naar de historie.

  24. Dank je!

  25. Aha, vandaar. Bedankt voor het antwoord. Zou je me misschien kunnen vertellen waar in DeGiro ik de kosten voor aankoop van IEGA kan zien?

    1. IEGA kun je aankopen op de beurs Euronext in Amsterdam. Dan gelden de tarieven voor een aandeel aangeschaft op een Nederlandse beurs zoals vermeld in het tarievenoverzicht

  26. Hai, vraagje: kan het kloppen dat IEGA niet meer in de gratis kernselectie van DeGiro zit? Ik kan ‘m in elk geval niet meer vinden: https://www.degiro.nl/data/pdf/DEGIRO_Trackers_Kernselectie.pdf (IEAC vind ik dan wel weer)

    1. IEGA heeft er nooit ingezeten tot nu toe. De andere 3 fondsen wel.

  27. Ik wilde IEAC en IEGA aanschaffen, maar deze zijn niet te vinden op een beurs van een land met Eurovaluta. Bijv. IEAC kon ik wel vinden in Zwitserse franken. Is dat niet onvoordeling?

    1. Die kun je via DeGiro gewoon op Euronext Amsterdam (afgekort EAM) aanschaffen in euro’s

  28. Joost van Alphen

    Allemaal hardstikke interessant maar ook verwarrend omdat ik de fondsen niet met zekerheid kan bepalen.

    Kun je ook aangeven welke ISIN code dat zijn?

    Vanguard Total International Stock ETF (VXUS) ; ik vermoed US9229087690

    Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) ; ik vermoed US9220427424

    iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (IEAC) ;ik vermoed IE00B3F81R35

    iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA) ; ik vermoed IE00B4WXJJ64

    Of zitten die laatste twee niet meer in de kernselectie?

    1. VXUS: US9219097683
      VTI: US9229087690
      IEAC: IE00B3F81R35
      IEGA: IE00B4WXJJ64 (is geen kernselectie)

      Hier kun je zien welke fondsen in de Trackers kernselectie vallen en staat op welke beurs je de eerste 3 aan moet schaffen zodat ze in kernselectie vallen.

      Succes ermee!

  29. ambertreeleaves

    Heb je ook nagedacht over equal weight fondsen? wat denk je over de RSP. Dit is de S&P 500 equal weight.

    1. Nog niet echt. Ga ik binnenkort eens doen. Hebben die structureel betere opbrengst dan market capitalization weight fondsen?

  30. Ha, wat een informatieve blog heb je! Ik beleg nog maar kort en een van de fondsen waar ik in beleg is dus Think Global Equity UCITS ETF 😉 De Vanguard ETF’s worden op veel plekken aangeraden, dus daar ga ik me nu toch maar eens in verdiepen. Het enige is dat ik graag ook groen of verantwoord beleg, daarom heb ik bijvoorbeeld Think Sustainable World UCITS ETF in mijn pakket. Dat kan met die Total Market ETF’s niet.

    1. Hoi PJ, dankjewel voor je compliment. Ik snap je wens om verantwoord te beleggen heel goed. Best lastig vind ik. Niet om je keuze af te vallen, maar als je kijkt waar Think Sustainable World UCITS ETF uit samengesteld is, zit daar ook nog een hoop bedrijven tussen waar je vraagtekens bij kunt zetten. Dr. Doom schreef hier een goede post over: https://livingafi.com/2016/06/17/unloading-guns-from-a-portfolio/.

    2. Project Lonica

      Dank voor de link, interessante post! Ik was er al bang voor… Ik ben met hem eens dat het in de huidige wereld onmogelijk is om niet op de een of andere manier mee te doen / bij te dragen aan dingen waar ik niet achter sta. Mijn eigen pensioenfonds financiert bijvoorbeeld de tabaksindustrie (en wel meer ellendige bedrijven). Dit is voor mij een gewetenskwestie. Hmm, moet ik even op broeden…

    3. Hey PJ, er zijn natuurlijk wel een aantal (o.a. belasting) voordelen aan verantwoord beleggen. Zo krijg je van de overheid belasting vrijstelling op je vermogen in Box 3 als je belegt in een aantal goedgekeurde groene beleggingen. Mogelijk ook de moeite waard om eens naar te kijken. Geen idee wat de rendementen zijn van deze beleggingen, dus dat moet je zeker even onderzoeken.

      Zie hier voor de belastingdienst:
      http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/vermogen_en_aanmerkelijk_belang/bijzondere_situaties/beleggen_met_belastingvoordeel/groene_beleggingen

    4. Sebastiaan

      Goedendag, is er een “minimumbedrag” waaronder het nouwelijks nut heeft en zo ja waar ligt dat?

    5. De principes van beleggen in indexfondsen gelden voor elke inleg. Nut hangt in die zin niet van de omvang van je inleg af