In het nu leven: vind hier tips

Je leeft ook nu

Home » Alle blogposts » Besparen » Je leeft ook nu

Veel mensen denken dat het bereiken van FIRE (Financial Independence Retire Early, oftewel financieel onafhankelijk worden en eerder kunnen stoppen met werken) een onmogelijke opgave is. Ze gebruiken vaak het argument dat ze nu willen leven en niet elk dubbeltje om willen draaien. Mijn ervaring is dat je door minder uit te geven juist meer het gevoel kunt krijgen dat je nu leeft dan wanneer je dat geld wel uitgeeft.

Budgetteren

Een budget is bijna onmogelijk om vol te houden. Als je werkt met budgetten, voelt het al snel alsof je op elke euro moet letten. Stel je voor: een boodschappenbudget van €50 en dan bij elk product in de winkel nagaan of het binnen dat budget past. Veel mensen ervaren dit als een ontmoedigende of zelfs onmogelijke methode om vol te houden.

Er zijn echter manieren die wel stimulerend kunnen werken en die het gevoel dat je nu in vrijheid leeft kunnen versterken. Deze manieren paste ik zelf ook toe toen ik nog in loondienst was, op weg naar financiële onafhankelijkheid:

Echte uurloon

Ik begon met het berekenen van mijn echte uurloon. Daarbij nam ik niet alleen de uren op kantoor mee, maar ook alle tijd die ik buiten werktijd om kwijt was aan mijn werk, zoals reistijd en de tijd om te herstellen van werk. Dit gaf me inzicht dat mijn werkelijke uurloon veel lager was dan ik dacht, waardoor de waarde van elke verdiende euro significant toenam. Deze aanpak, evenals de volgende, had ik overgenomen uit de gratis aanrader Je geld of je leven.

Wat vind je het waard?

Ik bracht vervolgens tot op de cent in kaart waar mijn geld naartoe ging. Hiervoor gebruikte ik dit huishoudboekje. Met de gedachte aan de levensenergie die elke euro me kostte, merkte ik dat veel uitgaven die niet strikt noodzakelijk waren, het me niet waard waren. Dit leidde automatisch tot bezuinigen zonder dat ik er extra moeite voor hoefde te doen. Ik voelde me beter èn hield meer geld over.

Zet geld aan het werk

Ik leerde hoe ik mijn geld kon laten groeien zonder extra inspanning. Door het geld dat ik niet uitgaf zo efficiënt mogelijk voor me aan het werk te zetten (zie mijn beleggingsstrategie), groeide mijn vermogen als een sneeuwbal. Een bespaarde euro bleek daarmee niet slechts een euro, maar op termijn vele euro’s. Dit besef maakte sommige uitgaven nog minder aantrekkelijk en besparen werd daardoor eenvoudiger.

Betaal jezelf eerst

Zodra ik wist hoeveel ik maandelijks echt nodig had, begon ik mezelf eerst te betalen door bij ontvangst van mijn salaris direct een deel naar mijn beleggingsrekening over te maken. Dit zorgde ervoor dat ik zonder veel moeite spaarzamer leefde, omdat ik een beperkte, maar niet krappe, hoeveelheid geld op mijn lopende rekening had.

Maak je groei inzichtelijk

Mijn vermogen hield ik bij in een grafiek. Ik vond het enorm stimulerend om dit te zien groeien in de loop van de tijd. En door het sneeuwbaleffect, doordat gemaakt rendement zelf ook weer mee ging renderen, werd de groei steeds sneller. Dat stimuleerde nog extra.

Rijker en vrijer

Met deze aanpak had ik nooit het gevoel dat ik op elke euro moest letten. Integendeel, ik voelde me rijker en vrijer door minder uit te geven. Ik had minder het gevoel dat ik geleefd werd, ik leefde juist meer in het hier en nu. Met meer controle over mijn leven genoot ik meer van bewuste keuzes en leefde bovendien duurzamer. Een win-win-winsituatie, zonder het gevoel dat ik elk dubbeltje moest omdraaien!

Heb jij nog meer suggesties hoe je kunt bezuinigen zonder dat dat ten koste gaat van je levensgeluk?

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kliklogo kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Mr FOB

Mr FOB heeft in 2016 Financieel Onafhankelijk Blog opgericht. FOB gaat over besparen, beleggen en alles wat verder nodig is om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. Mr FOB is zelf in 2019 gestopt met werken op 49 jarige leeftijd.

FOB is miljoenen keren gelezen, in Nederland erkend als Digitaal Cultureel Erfgoed en verschenen in vele landelijke media. Lees meer over Mr FOB.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Één reactie

  1. Wat ook effectief was voor ons is bij elke (duurdere) uitgave bedenken hoeveel uur het kost om ervoor te werken. Is het je die uren waard? Dan zal het waarschijnlijk de moeite waard zijn.
    En bij echt duurdere uitgaven altijd minimaal 3 dagen erover slapen, is de endorfine weg en kan je objectief besluiten. Veel aankopen naar volle tevredenheid gelaten daardoor!