goedkoop eten

Goedkoop eten: hoe kun je besparen op groenten

Home » Alle blogposts » Besparen » Goedkoop eten: hoe kun je besparen op groenten

Toen ik een paar weken geleden schreef over de goedkoopste supermarkt en boodschappen bespaartips kreeg ik veel nieuwe tips van lezers.

Waar we het toen nog niet over hadden is hoe je goedkoop groenten kunt eten.

Nu het voorjaar voor de deur staat heb ik wat van onze ervaringen met het zelf kweken van een aantal groenten verzameld.

Goedkoop eten

Besparen op groenten kan je een hoop geld opleveren. Lees hier hoe wij dat doen! #besparen #geld #geldbesparen #doehetzelfRucola, gewone sla en andijvie zijn voorbeelden van groenten die ik zelf kweek. Ik vind het altijd erg leuk om zelf groenten te kweken.Dit zijn groenten die heel makkelijk te kweken zijn. En een tip die helpt om extra goedkoop van deze groenten te eten is dat je met één keer zaaien meerdere keren van dezelfde plant kunt oogsten.

Goedkoop eten: meerdere keren oogsten

Rucola

Een groente die je heel gemakkelijk zelf kunt kweken en maanden lang kunt blijven oogsten is rucola. Zaai ze nu al direct buiten uit en na een paar weken kun je de eerste portie oogsten. Knip de blaadjes ongeveer een centimeter boven de grond af en laat 1 of 2 blaadjes zitten.  Dan groeien er daarna vanzelf weer nieuwe blaadjes. Zo kun je met een enkele zaai beurt maanden vooruit. Als zich bloemstengels beginnen te vormen, moet je die meteen wegknippen. Dan blijft de plant het meeste blad vormen.

rucola

Gewone sla en andijvie kun je ook op die manier mee omgaan. Wij hadden een krop andijvie waar een konijn verliefd op werd. Nadat die hem gekortwiekt had tot ongeveer één centimeter boven de grond, was die binnen een paar dagen al weer helemaal aangegroeid tot een volwaardige krop. Die truc hebben wij daarna zelf herhaald.

Goedkoop eten: zaadjes uit de groenten van je weekmenu gebruiken

Er is ook een aantal andere groenten waarvan je gratis aan het zaad kunt komen, doordat je die groenten toch al op je menu had staan. Voorbeelden van dergelijke groenten die je nu kunt zaaien zijn rode peper, paprika en tomaten.

Rode peper

Rode peper

Als voorbeeld de rode peper, die ook weer heel gemakkelijk te kweken is in je tuin of op je balkon. Een groot voordeel van rode peper is ook dat je het uitstekend in kunt vriezen en dan op een moment dat je het nodig hebt kunt gebruiken. Wij eten het hele jaar door rode pepers uit eigen tuin, waarbij we steeds een stukje van een peper uit de vriezer afsnijden.

Scherper

De zelf gekweekte pepers die wij hebben zijn een heel scherpe variant. Ik kweek deze rode pepers elk jaar opnieuw met wat zaadjes uit een peper van het afgelopen jaar. Daardoor hebben we er maar weinig van nodig, waardoor onze voorraad afkomstig van 2 planten genoeg is voor een heel jaar.

Simpel

Er komt niet veel kijken bij het kweken van rode peper. Nu is de tijd van het jaar om in een paar plastic bekertjes of potjes wat tuinaarde te doen en een zaadje uit een rode peper te stoppen. Over een paar weken heb je dan een plantje. Wacht met buiten uitplanten totdat het niet meer vriest ’s nachts, oftewel tot na de ijsheiligen ergens tweede helft mei.

Groen naar rood

De pepers die aan de plant verschijnen na de bloei kleuren in het begin groen. Je kunt ze dan al oogsten en als groene peper verwerken. Als je ze laat hangen worden ze na verloop van tijd rood. Als je ze dan oogst heb je dus rode peper. Wachten totdat ze rood zijn is wat ik altijd doe.

goedkoop eten

Tussen andere planten

Als je geen echte moestuin hebt is dat geen enkel probleem. Wat goed werkt met rode pepers is ze tussen gewone planten in de border zetten. Ook kunnen ze uitstekend in een pot op een balkon gekweekt worden. Of in een kas als je die hebt. Ze houden van warmte en zon. Ik heb een houten kas gemaakt waar ik ze tegenwoordig in kweek.

hobbykas

Goedkoop eten

Zo heb je een paar simpele manieren om goedkoop groenten te eten. En het is ook nog eens leuk en lekker om te doen.

Als je meer tips wilt om goedkoop te eten, lees dan de post Goedkoopste supermarkt + bespaartips boodschappen en vooral ook de tips die in de reacties gegeven zijn!

Kweek jij zelf groenten? Heb jij nog (bespaar)tips voor bepaalde gewassen?

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Mr FOB

Mr FOB heeft in 2016 Financieel Onafhankelijk Blog opgericht. FOB gaat over besparen, beleggen en alles wat verder nodig is om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. Mr FOB is zelf in 2019 gestopt met werken op 49 jarige leeftijd.

FOB is miljoenen keren gelezen, in Nederland erkend als Digitaal Cultureel Erfgoed en verschenen in vele landelijke media. Lees meer over Mr FOB.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 reacties

  1. Ik heb deze zomer voor het eerst in mijn leven een (vrij bescheiden) groentetuin en ik kom tot de conclusie dat we met moeite alles zullen kunnen verwerken (voor in de diepvries) of onmiddellijk opeten. Ik weiger nl om iets wat eetbaar is weg te gooien. Klinkt waarschijnlijk logisch, maar ik wil het graag even verduidelijken;
    – Soep maak ik nooit van de oorspronkelijke groente maar enkel van wat bestempeld wordt als snijafval. In mijn soep gaat wel steevast een ui, aangevuld met de schil van pompoen, bladeren van courgette , bladeren van pompoen, het loof van radijsjes, bladeren van bloemkool…
    Die zijn echt allemaal eetbaar en lekker bovendien .Ook de steel van broccoli gaat in de soep.
    – Bladeren van pompoen en courgette gooi ik ook in de smoothie. Wortelloof is ook eetbaar en kan je in principe ook gebruiken, maar is wel vrij taai dus moet je wel over een krachtige blender beschikken.
    – Meeste van bovenstaande kan je ook gebruiken in een aardappelstoemp.
    – Het blad van framboos, braam en aardbei kan je gebruiken om thee van te maken.

  2. Bij onze plaatselijke Deen hebben ze elke week nieuwe aanbiedingen, dat stapelt ook wel op een gegeven moment op als je de besparingen per jaar uit gaat rekenen… Deze week waren veel groentes in de aanbieding, is natuurlijk zeker niet zo goedkoop als ze zelf in de tuin groeien! Leuke blog post!

  3. Wij hebben het geluk in Spanje te wonen en onze buren geven van alles uit de moestuin. Artisjokken, bonen. Wij eten met de seizoenen. Nu is bijvoorbeeld granaatappel voorradig. 0,35€ per stuk. Het is een werkje om de pitten eruit te krijgen, maar het is hartstikke gezond en lekker. Onlangs kregen we nog zelfgeplukte cantharellen. Lekker gebakken met nieuw geperste olijfolie (27€ voor 5 liter), knoflook en thijm.

  4. Bijna om de dag haal ik groente. Ik loop bij alle supermarkten en van alles pak ik het goedkoopste. Het liefst een kilo voor een euro. Iedere ochtend was/snij ik groente en fruit. Ik laat de gootsteen vol water lopen en gedurende de dag schep ik daar alles uit. Ik bereid het in de elektrische stomer die er naast staat of eet het rauw. Grote hoeveelheden verdeel ik over clipdozen in de koelkast. Snijafval + groenten bereid ik in de sapcentrifuge. Ik maak ca. 1.5 l groentesap per dag. Ik sta maar een uur per dag in de keuken voor 6 maaltijden.

    1. Dat is nog eens efficient en gezond eten klaarmaken!

  5. Als toeristen onkruid eten en er nog voor willen betalen ook, zou ik het als Italiaan ook snel op de kaart zetten 😉

  6. Grappig! Was vorige week in Italië en daar stond het bij meerdere restaurants wel op het menu..

  7. Vlijtig Liesje

    Mijn man werkt bij een Japans vertaalbureau waar allerlei nationaliteiten werken. En de Italianen verwonderen zich er over dat wij rucola eten. Bij hen is dat onkruid dat in de berm groeit : )

  8. Klinkt goed, krijg spontaan zin in al dat lekkers (behalve rabarber, niet mijn favoriet).

  9. De frambozen, bramen, kersen, appels, walnoten en rabarber staan klaar voor dit jaar. Volgend jaar gaan we uitbereiden, maar daarvoor moeten we de tuin een beetje ombouwen

  10. Project Lonica

    Kan niet wachten tot ik straks mijn eigen moestuin heb in Spanje! 🙂

    1. Leuk! Wat ga je kweken?

  11. Wat leuk van die andijvie. Heb wel eens begrepen dat je wortels ook terug kunt zetten met een klein stukje wortel aan het loof. Maar nog niet zelf geprobeerd.

    Wat betreft eten uit het seizoen, blijf ik ook lastig vinden. Paprika is toch wel erg lekker. Gelukkig kun je veel in de vriezer bewaren 🙂

    1. Van die wortel is een goeie, die wist ik nog niet. Ga ik ook eens proberen.

      Ja, seizoensgroenten invriezen is ook een goede tip!

  12. Wat een leuke, uitgebreide reactie, bedankt! Goede suggesties!

    Ja, heb dat ook, dat ik het enerzijds absurd en anderzijds bijzonder vind dat we hier het hele jaar door bijna alle groenten in de winkel kunnen kopen. Probeer ook met de seizoenen mee te eten, maar kan ook niet altijd de verleiding weerstaan.

    Bij mij komen de peulen ook al weer op, inderdaad veel lekkerder dan uit de winkel!

  13. Ik kweek van alles. Gewassen die duur zijn in de winkel maar erg makkelijk (of waarbij het verschil in versheid en smaak erg groot is), hebben een streepje voor. Rucola is inderdaad een hele goede.
    Een paar toppers op dat vlak:
    Rabarber: hartstikke makkelijke plant, maar best duur in de winkel. Je betaalt zo 3 euro voor een bosje, terwijl het een plant is die zonder moeite elk jaar opnieuw oogst geeft en geen hoge eisen stelt. De pol rabarber breidt zich elk jaar uit, dus rond deze tijd zie je veel “gescheurde” rabarber verhuizen naar een nieuwe eigenaar. Die van mij waren ook afdankertjes.

    Frambozen: makkelijke struik en niks lekkerder dan zelfgeplukte frambozen! Wij eten eigenlijk pas veel bessen e.d. sinds we een tuin hebben, want in de winkel vind ik ze te duur én te smakeloos. Nadeel: plant maakt veel uitlopers ondergronds. Meteen wegsteken en iemand anders blij maken met een gratis stek. Het is dan ook niet moeilijk om via via aan een stek te komen. Ik geef ze elk jaar weer graag weg.

    Aardbeien: deze plantjes stekken zichzelf, elk jaar weer. Hoef je niks voor te doen. Aardbeien die je op eigen tempo hebt laten rijpen buiten smaken erg lekker. Helaas vinden de vogels/slakken/pieren(!) etc. dat ook dus je moet ze wel afschermen als je zelf mee wilt snoepen.

    Courgette: geen idee waarom ze zo prijzig kunnen zijn in de winkel, want ze groeien goed en geven de hele zomer massa’s vruchten als je ze maar vochtig houdt en wat bemest. Nadeel: redelijk wat ruimte nodig voor één plant. Maar meer dan één planten heb je ook echt niet nodig. Tenzij je heel veel van courgette houdt.

    Peultjes en sugar snaps: alles wat je nodig hebt is een rekje en wat weinig bemeste grond. Peultjes uit de winkel komen vaak van ver weg en ik vind ze ook minder lekker dan zelfgeplukte.

    Misschien wel de meest besparende tip, die pas echt wortelschiet (haha) als je zelf wat groente gaat kweken: eet met het seizoen mee. In december kun je nu eenmaal geen peultjes eten en pompoenen in april is ook compleet onlogisch. “Making do” met kolen (en nog een heleboel andere zaken hoor!) in de winter etc pakt beter uit voor het milieu en je portemonnee. Ik kan soms de verleiding van verse paprika in januari ook niet weerstaan, maar ik ben me er nu wel een stuk bewuster van dat dit eigenlijk raar is om in de supermarkt beschikbaar te hebben. Daardoor geniet ik er meer van en gebruik ik minder.

Gelieve een geldig emailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Bedankt voor het inschrijven. Bevestig aub je inschrijving via de link die naar je inbox of spamfolder gestuurd is.