Wat is pensioensparen?
Pensioensparen is een manier om fiscaal gunstig te sparen voor je pensioen. Je kunt geld inleggen van je bruto inkomen en betaalt geen vermogensrendementsheffing. Bij opname betaal je alsnog inkomstenbelasting, maar dan wel het vaak lagere belastingtarief dat geldt voor gepensioneerden. Het is mogelijk voor iedereen die fiscale jaarruimte of reserveringsruimte heeft, oftewel een zogenaamd pensioengat. En dat is bijna iedereen, ook degenen die een goed pensioen via hun werkgever opbouwen, mensen die in de WW zitten of die ZZP’er zijn. Pensioensparen levert over het algemeen minder op dan pensioenbeleggen.
Wat is pensioenbeleggen?
Pensioenbeleggen is een manier om fiscaal gunstig te beleggen voor je pensioen. Je kunt geld inleggen van je bruto inkomen en betaalt geen vermogensrendementsheffing. Bij opname betaal je alsnog inkomstenbelasting, maar dan wel het vaak lagere belastingtarief dat geldt voor gepensioneerden. Het is mogelijk voor iedereen die fiscale jaarruimte of reserveringsruimte heeft, oftewel een zogenaamd pensioengat. En dat is bijna iedereen, ook degenen die een goed pensioen via hun werkgever opbouwen, mensen die in de WW zitten of die ZZP’er zijn.
Ik doe zelf aan pensioenbeleggen via Brand New Day.
Gerelateerde posts zijn te vinden in de categorie Pensioenbeleggen.
Wat is lijfrente?
Lijfrente is een levensverzekering die aan een aantal fiscale voorwaarden moet voldoen en die bijvoorbeeld als pensioenvoorziening gebruikt kan worden. Je kunt geld inleggen van je bruto inkomen en betaalt geen vermogensrendementsheffing. Bij uitkering betaal je alsnog inkomstenbelasting, maar dan wel het vaak lagere belastingtarief dat geldt voor gepensioneerden. Het opgebouwde tegoed van de lijfrenteverzekering geeft recht op uitkeringen die allemaal even hoog zijn. De perioden tussen deze termijnen moeten gelijk zijn. De uitkeringen eindigen uiterlijk bij het overlijden van degene die de uitkeringen ontvangt. Bij overlijden valt het eventueel resterende tegoed toe aan de verzekeringsmaatschappij. De kosten van een lijfrenteverzekering zijn vaak hoger dan die van een bankspaarproduct.
Gerelateerde posts zijn te vinden in de categorie Pensioenbeleggen.
Wat is jaarruimte?
Jaarruimte is het bedrag dat je jaarlijks maximaal mag inleggen van de fiscus in pensioensparen of pensioenbeleggen. Je jaarruimte voor dit jaar wordt bepaald door wat je vorig jaar hebt verdiend en je factor A (zie verderop op deze pagina).
Hier vind je een tooltje waarmee je je jaarruimte kunt berekenen. Ook vind je daar verdere uitleg en kun je hulp krijgen met de berekening.
Gerelateerde posts zijn te vinden in de categorie Pensioenbeleggen.
Wat is reserveringsruimte?
Je reserveringsruimte bestaat uit je niet-gebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar. Naast de jaarruimte heb je de mogelijkheid de zogenaamde reserveringsruimte te benutten bij pensioensparen of pensioenbeleggen. De reserveringsruimte mag je alsnog ‘inhalen’ door deze naast je jaarruimte te storten.
Ook de reserveringsruimte is gemaximeerd. Wat je in een bepaald jaar aan inlegt, wordt allereerst weggestreept tegenover je oudste, nog ongebruikte jaarruimte.
Op de site van de belastingdienst staat een tooltje waarmee je je jaarruimte en reserveringsruimte kunt berekenen, ze noemen dat daar de rekenhulp lijfrentepremie.
Gerelateerde posts zijn te vinden in de categorie Pensioenbeleggen.
Wat is factor A?
Factor A is het bedrag waarmee je pensioen aangroeit in een jaar. De factor A staat vermeld op je UPO, oftewel je Uniforme Pensioen Overzicht. Je hebt de factor A nodig om te bepalen hoeveel jaarruimte je in een jaar hebt.
Hier vind je een tooltje waarmee je je jaarruimte kunt berekenen. Ook vind je daar verdere uitleg en kun je hulp krijgen met de berekening.
Gerelateerde posts zijn te vinden in de categorie Pensioenbeleggen.
Wat is UPO?
UPO is de afkorting voor Uniform Pensioen Overzicht. Dit is een overzicht dat een pensioenuitvoerder in Nederland dient te verstrekken aan de deelnemers van de pensioenen die de uitvoerder in beheer heeft. Bij je huidige werkgever dien je jaarlijks zo’n overzicht te ontvangen. Van vorige werkgevers dien je eens in de 5 jaar zo’n overzicht te ontvangen.