Inflatie: wat is het precies?

Feitelijk betekent inflatie dat je minder waar voor je geld krijgt doordat de prijzen stijgen. Beleg je of investeer je je geld op een andere manier? Dan is het belangrijk dat je hier meer rendement van hebt dan het inflatiecijfer. Anders daalt je koopkracht. Dan kun je minder kopen met het geld dat je hebt. Er zijn twee soorten inflatie te onderscheiden: kosteninflatie en bestedingsinflatie.

Zo wordt de inflatie berekend

Het inflatiecijfer is de stijging van de consumentenprijsindex ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar. Vraag je je af wat de consumentenprijsindex is? Deze geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten dat Nederlandse huishoudens gemiddeld genomen kopen. Hoe belangrijker een product, hoe zwaarder een prijsstijging meetelt in het eindresultaat. Niet ieder huishouden koopt precies dezelfde producten. Hierdoor wisselen de effecten van inflatie per situatie.

Over de oorzaken van inflatie worden verhitte discussies gevoerd door economen. Over het algemeen neemt men echter aan dat het gaat om twee zaken. De hoeveelheid geld die in de maatschappij aanwezig is ten opzichte van de economische productie. Op basis hiervan verandert het inflatiecijfer. Het kan zijn dat er meer geld aanwezig is in de maatschappij. Bijvoorbeeld doordat de centrale bank dit in roulatie brengt. Maar dan moet ook de economische productie stijgen. Gebeurt dit niet, dan kunnen we met zijn allen minder producten kopen voor hetzelfde bedrag als een jaar eerder.

Het liefst heeft de Europese Centrale Bank een inflatiecijfer van iets minder dan 2%.

Wat is kosteninflatie?

De naam zegt het al: deze variant komt tot stand doordat bedrijven hun gestegen kosten doorberekenen in hun prijzen. Op die manier blijft hun winstmarge ongeveer even hoog. Denk bijvoorbeeld aan de gestegen kosten van benzine zodra er oorlog uitbreekt in een gebied waar olie te vinden is. Brandstoffabrikanten berekenen de gestegen inkoopprijzen direct door aan de consument.

Wat is bestedingsinflatie?

Wanneer er sprake is van overbesteding, dus de volledige productiecapaciteit is in gebruik, verhogen bedrijven hun prijzen omdat het aanbod schaars is geworden. De vraag neemt nog steeds toe, wat betekent dat consumenten bereid zijn om meer te betalen. Door op deze manier hun prijzen te verhogen, zorgen bedrijven voor een hogere winstmarge. Tegelijkertijd proberen zij de vraag naar hun producten te verlagen met deze vorm van inflatie. Niet iedereen kan immers mee met de hogere prijzen.

Eind jaren negentig hadden we in Nederland te maken met bestedingsinflatie. Het ging toen zo goed met de economie dat veel bedrijven aan hun maximale capaciteit zaten. Een flinke prijsverhoging was het gevolg, waardoor het hele land te maken kreeg met inflatie.

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kliklogo kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Mr FOB

Mr FOB heeft in 2016 Financieel Onafhankelijk Blog opgericht. FOB gaat over besparen, beleggen en alles wat verder nodig is om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. Mr FOB is zelf in 2019 gestopt met werken op 49 jarige leeftijd.

FOB is miljoenen keren gelezen, in Nederland erkend als Digitaal Cultureel Erfgoed en verschenen in vele landelijke media. Lees meer over Mr FOB.