Eigenlijk is asset allocatie qua betekenis niets meer of minder dan je beleggingen spreiden. De effecten die je bezit zijn je assets en waar je in belegt is de allocatie ervan. Het doel is altijd zorgen dat je aan risicospreiding doet door niet alleen maar in één bedrijf, regio, sector of type belegging te investeren.
Een portefeuille die tegen een stootje kan
Beleggen betekent onzekerheid. Maar de hoeveelheid onzekerheid kun je zelf voor een groot deel bepalen. Er zijn immers veilige beleggingen, zoals obligaties. Die staan tegenover aandelen en opties, waarvan de waarde en het rendement sterk kan verschillen. Door ze te mixen creëer je een portefeuille die het best kan hebben wanneer er een dipje in een bepaalde markt ontstaat. Af en toe zul je moeten herbalanceren om weer de juiste mix te krijgen.
Hoe geef je asset allocatie betekenis voor jouw situatie?
Allereerst zul je moeten weten wat jouw beleggingsprofiel is. Hou je van zekerheid of durf je wel wat meer risico te nemen? In dat laatste geval heb je kans op een hoger rendement. Afhankelijk van hoe agressief of defensief je wilt beleggen, besluit je welk deel van je portfolio moet bestaan uit aandelen en welk deel uit obligaties. Uiteraard kun je ook andere effecten meenemen in het overzicht. Zo geef je asset allocatie betekenis voor jouw situatie.