FOB beleggingsstrategie

FOB beleggingsstrategie per april 2024

Home » Alle blogposts » Beleggen » FOB beleggingsstrategie per april 2024

Ik heb besloten mijn beleggingsstrategie enigszins te wijzigen. Voor een deel van mijn box 3 beleggingen ben ik van de iShares Core MSCI World UCITS ETF (IWDA) via ABN AMRO op de goedkopere Amundi Prime All Country World UCITS ETF (WEBG) via Interactive Brokers overgestapt.

Daarmee blijf ik spreiden over twee fondshuizen (verlaging risico), worden al mijn aandelen-beleggingen voortaan bewaard bij een centrale bewaarinstelling (maximale veiligheid), spreid ik voortaan over 2 brokers (verlaging risico) en ben ik nog iets goedkoper uit dan ik al was.

Mijn beleggingsstrategie heeft nog steeds 3 pijlers:

  1. Ik heb nog steeds een cashreserve voor noodsituaties.
  2. Vervolgens beleg ik nog steeds maximaal in indexfondsen waarbij de belasting uitgesteld is via Brand New Day.
  3. Mijn box 3 aandelen-beleggingen hou ik voortaan aan in een drietal Northern Trust indexfondsen via ABN AMRO ZBB en in WEBG via Interactive Brokers. De rest van mijn box 3 vermogen hou ik aan in een depositoladder via verschillende aanbieders.

Let op: met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

1. Cash reserve

Voor noodgevallen hou ik nog steeds op een vrij opneembare spaarrekening voldoende middelen aan om een paar maanden van te kunnen leven. Deze heb ik tegenwoordig bij Trade Republic.

2. Pensioenbeleggingen

Pensioenbeleggingen blijf ik aanhouden via Brand New Day.

Zie de post over mijn ervaringen met Brand New Day waarom ik pensioenbeleggingen aantrekkelijk vind.

In deze post leg ik uit in welke fondsen ik via hen beleg en waarom ik die fondsen gekozen heb.

Gerelateerde blogpost: Nieuwe pensioenwet: jaarruimte flink omhoog

3. Box 3 beleggingen

60% van mijn gewone box 3 beleggingen heb ik belegd in aandelen (via indexfondsen en een ETF). Dit deel heb ik voor het rendement. 40% heb ik belegd in een depositoladder. Dit deel heb ik voor de stabiliteit.

Allereerst ga ik in op de wijzigingen welke ik heb aangebracht in mijn box 3 aandelen-beleggingen. Daarna leg ik uit waarom ik een depositoladder aanhoud.

Veiligheid beleggingen

Ruim 5 jaar geleden ben ik gestopt met werken. Sindsdien leef ik van het rendement op mijn vermogen. Als ik een deel van mijn vermogen kwijt zou raken door malversaties van mijn bank of broker zou dat kunnen betekenen dat ik mijn vrijheid weer moet inruilen voor verplicht werk. Dat risico wil ik minimaliseren.

Een bank of broker dient het belegde vermogen van haar klanten in een apart bewaarbedrijf aan te houden. Dit wordt vermogensscheiding genoemd. Zo blijven bij een faillissement van de bank of broker jouw beleggingen buiten schot.

Er is een risico dat een bank of broker de verplichte vermogensscheiding niet op orde heeft. Het feit dat een bank of broker een vergunning heeft om beleggingsdiensten aan te bieden, wil niet zeggen dat de geldende regels nageleefd worden. Dan kun je wel vermogen verliezen bij een faillissement van je bank of broker.

Veiligheid: systeembank en/of centrale bewaarinstelling

Zoals ik bij de vorige wijziging van mijn beleggingsstrategie uitlegde heeft beleggen in effecten die aangehouden worden bij systeembank en/of via een centrale bewaarinstelling vanuit veiligheidsoogpunt mijn persoonlijke voorkeur.

De kans op een faillissement van een door de overheid als systeembank aangemerkte bank acht ik kleiner dan een niet als zodanig aangemerkte bank of broker. Bijvoorbeeld in de crisis van 2008 zijn systeembanken door de overheid gered met belastinggeld.

Systeembanken bewaren effecten zowel bij centrale bewaarinstellingen als bij andere bewaarbedrijven.

Het liefste heb ik dat al mijn aandelen-beleggingen bewaard worden bij een centrale bewaarinstelling zoals Euroclear. Zoals uit dit artikel blijkt hebben beleggers betere eigendomsbescherming van aandelen indien deze bewaard worden bij Euroclear Netherlands dan wanneer ze bewaard worden bij een bewaarbedrijf.

Centrale bewaarinstellingen acht ik ook om een andere reden nog veiliger dan bewaarbedrijven, omdat ik verwacht dat landen het niet zullen laten gebeuren dat hun centrale bewaarinstelling haar verplichtingen niet nakomt. Deze centrale bewaarinstellingen zijn over het algemeen zeer sterk gereguleerd.

Veiligheid: spreiden over fonds-aanbieders

Indexfondsen (of ETF’s) worden aangeboden door fondsaanbieders zoals Vanguard, iShares, Northern Trust, Xtrackers en Amundi. De kans op malversaties bij een fondsaanbieder acht ik niet groot, maar je weet maar nooit.

Om het risico op vermogensverlies door malversaties bij een fondsaanbieder te verkleinen kun je spreiden over verschillende aanbieders. Om deze reden had ik mijn aandelen-beleggingen tot de dag van vandaag gespreid over twee fondsaanbieders; Northern Trust en iShares.

Veiligheid: spreiden over banken en/of brokers

Om het risico te verkleinen dat je niet bij je geld kunt als een bank of broker in de problemen komt kun je spreiden over meerdere banken en/of brokers. Ik deed dat al door mijn aandelen-beleggingen bij een bank en mijn deposito’s bij andere banken aan te houden. Maar nu zet ik de stap dat ik mijn aandelen-beleggingen zelf ook spreid over twee partijen, namelijk ABN AMRO ZBB en Interactive Brokers.

Gerelateerde blogpost: Interactive Brokers Nederland review

Mijn aandelen-beleggingen

De drie Northern Trust fondsen die ik heb blijf ik aanhouden via ABN AMRO Zelf Beleggen Basis. Deze fondsen worden onder de Wet giraal effectenverkeer door ABN AMRO aangehouden bij de centrale bewaarinstelling Euroclear Netherlands.

De iShares ETF IWDA die ik daarnaast bij ABN AMRO aanhield heb ik verkocht. IWDA wordt bewaard bij een eigen ABN AMRO bewaarbedrijf.

Hiervoor in de plaats heb ik de Amundi Prime All Country World UCITS ETF (ticker: WEBG, ISIN: IE0009HF1MK9) aangeschaft via Interactive Brokers.

Deze ETF wordt door Interactive Brokers aangehouden bij de centrale bewaarinstelling Clearstream Bank Luxembourg. Het fonds volgt zowel de ontwikkelde als de opkomende markten.

Vanaf nu worden hiermee al mijn aandelenfondsen aangehouden bij een centrale bewaarinstelling.

Bijkomend voordeel van de spreiding over deze fondsen vind ik dat ik hiermee ook spreid over ESG-fondsen (Northern Trust fondsen, waar ik voor 50% in beleg) en een fonds dat geen ESG-uitsluitingen heeft (WEBG, waar ik ook voor 50% in beleg).

Kosten fondsen

Kosten van fondsen zelf kun je bepalen door de TER (Total Expense Ratio) + interne transactiekosten + dividend lek op te tellen en daar de inkomsten van het fonds door het uitlenen van effecten vanaf te halen. Gerben heeft me aan de uitkomsten van deze berekeningen geholpen.

Zie De beste ETF voor uitleg waarom ik bovengenoemde fondsen goede fondsen vind. Deze fondsen horen bij de goedkoopste goede indexfondsen om wereldwijd gespreid te beleggen.

De lopende kosten van de combinatie van de 3 Northern Trust fondsen, berekend op de hierboven beschreven manier, bedragen 0.27% per jaar. Met bankkosten van ABN AMRO erbij kom je op 0,36% tot 0,82%, afhankelijk van de omvang van je belegde vermogen en het feit of je al wel of nog geen betaalrekening hebt bij ABN AMRO.

WEBG komt op totale lopende kosten van 0,37% (inclusief de lopende kosten van Interactive Brokers, die nihil zijn). Omdat het fonds pas sinds februari 2024 bestaat zijn er nog geen cijfers beschikbaar om de dividendlekkage, interne transactiekosten en inkomsten door het uitlenen van effecten precies te berekenen.

De TER bedraagt 0,07%. Gerben heeft geschat dat de dividendlekkage op 0,30% komt en dat de interne transactiekosten en de inkomsten door het uitlenen van effecten tegen elkaar wegvallen. Bij elkaar kom je dan op 0,37% kosten inclusief brokerkosten.

Beleggingstool

Met de verdeling over de fondsen die ik aanhoud beleg ik wereldwijd gespreid naar marktkapitalisatie. Als je in dezelfde fondsen en in dezelfde verhouding als ik wilt beleggen kun je onderstaand tooltje gebruiken om in één oogopslag te zien hoeveel je in welk fonds moet inleggen (verdeling zoals die geldt per januari 2025):


Hoeveel heb je al belegd in NT fondsen en WEBG? Per fonds in hele euro’s invullen. Als je nog niets belegd hebt in deze fondsen kun je 0 laten staan bij de fondsen in deze stap:  
NT World (ISIN: NL0011225305)
NT Emerging Markets (ISIN: NL0011515424)
NT Small Caps (ISIN: NL0013552078)
WEBG (ISIN: IE0009HF1MK9)

Vermogen dat je nog niet belegd hebt en wel wilt gaan beleggen:

Je moet de volgende transacties doen om tot een correcte verdeling te komen:
NT World  
NT Emerging Markets  
NT Small Caps  
WEBG  

Als je een negatief getal ziet bij een fonds betekent dat dat je het negatieve bedrag dat je ziet in dat fonds moet verkopen. Een positief bedrag betekent dat je in dat fonds moet inleggen.

Depositoladder

Niet in paniek verkopen tijdens een beurskrach is een van de belangrijkste dingen om succesvol te kunnen beleggen. In 2008 was ik vol in aandelen belegd en verkocht ik tijdens de neergang. Ik heb weer aangekocht toen de beurs alweer een stuk gestegen was. Dit heeft mij veel geld gekost.

Ik heb toen geleerd dat ik een significant deel van mijn beleggingen in stabiele stukken moet hebben om voldoende rustig te blijven. Daar heb ik na 2008 ook dan ook een deel in belegd. Tijdens de corona-krach ben ik vervolgens wel rustig gebleven, mijn aangepaste strategie werkt dus voor mij. Zoals eerder vermeld beleg ik momenteel 60% in aandelen en 40% in stabiele stukken.

Stabiele stukken kunnen bijvoorbeeld bestaan uit obligaties of een depositoladder.

Obligaties worden voor de vermogensbelasting hoog belast, deposito’s laag. De belastingdruk op obligaties ligt in 2024 ongeveer 1,8% hoger dan op spaargeld/deposito’s. Het verschil in rendement na belastingen tussen een obligatie-ETF van mijn voorkeur als DBZB en spaardeposito’s ligt rond de 2% in het voordeel van spaardeposito’s. Zie Vermogensbelasting 2024: spaargeld of obligaties aanhouden?

Daarnaast vallen deposito’s vallen onder het depositogarantiestelsel, dat tot € 100.000,- per instelling garandeert. Dat is een hogere garantie voor spaartegoeden dan de € 20.000,- voor beleggingen via het beleggerscompensatiestelsel.

Voor het stabiele deel van mijn portefeuille hou ik dan ook al een aantal jaren een depositoladder aan bij Nederlandse partijen zoals Ayvens Bank en NIBC. Dit heb ik niet gewijzigd.

Hoe ziet jouw beleggingsstrategie eruit?

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kliklogo kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Mr FOB

Mr FOB heeft in 2016 Financieel Onafhankelijk Blog opgericht. FOB gaat over besparen, beleggen en alles wat verder nodig is om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. Mr FOB is zelf in 2019 gestopt met werken op 49 jarige leeftijd.

FOB is miljoenen keren gelezen, in Nederland erkend als Digitaal Cultureel Erfgoed en verschenen in vele landelijke media. Lees meer over Mr FOB.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


97 reacties

  1. Beste Mr FOB,

    Ik beleg op het moment bij Meesman en ben aan het kijken om wat meer zelf te gaan doen bij IBKR bijvoorbeeld. In uw aandelenportefolio belegt u in Northern Thrust en Amundi fondsen om het fondsrisico te spreiden. Voor de NT fondsen belegt u in World, Emerging Markets in Small caps, het Amundi fonds belegt alleen in World & Emerging Markets begrijp ik. Wat zijn uw overwegingen om naast het Amundi fonds niet ook nog een Small Cap fonds te zetten? Dat zou toch nog een grotere spreiding opleveren? Eventueel kunt u ook wat fondsrisico opgeven en het NT Small Cap fonds een factor 2 overwegen?

    Groet,

    Kees

    1. In het tooltje zat een fout die ik heb hersteld. De verdeling zoals die nu is geeft wereldwijde spreiding naar marktkapitalisatie.

    2. Beste Mr FOB,

      Ok, duidelijk. Bedankt! De percentages wijken nog marginaal af van wat ik voor de MSCI op http://www.marketcaps.site kan vinden maar ik vermoed dat, dat komt omdat de NT en Amundi fondsen andere indices gebruiken.

      Groet,

      Kees

    3. Inderdaad.

    4. Beste Mr. FOB,

      Ik volg je strategie met veel interesse en ben een groot voorstander van spreiding, zowel tussen fondshuizen als brokers.

      Ik heb een vraag over de beleggingstool op deze pagina.

      NTWC, NTEM en NTSC worden berekend op basis van verdelingen van respectievelijk 0,381, 0,081 en 0,039 (samen goed voor de helft van je belegde vermogen). De andere helft beleg je in WEBG (of WEBN). De NT-verdelingen in jouw wijken af van de verdeling op marketcaps.site, waarschijnlijk omdat de small caps in WEBG/WEBN ontbreken (zoals je eerder in een reactie aangaf).

      Zou je kunnen toelichten op welke manier de NT-verdelingen in jouw tool worden bepaald? Ik wil deze graag zelf kunnen reproduceren.

    5. Middels de volgende stappen in excel (ik hoop dat dit zo duidelijk genoeg is):

      Verdeling binnen totale portefeuille (marketcaps.site NT 3 fund verdeling)
      World 83,1%
      EM 8,9%
      SC 8,1%

      Gewenste verdeling
      NT 50,0%
      WEBG 50,0%

      Geografisch aandeel binnen WEBG
      World 90,0%
      EM 10,0%
      SC 0,0%

      Gerealiseerd geografisch aandeel door WEBG
      World 45,0%
      EM 5,0%
      SC 0,0%

      Benodigd geografisch aandeel via NT
      World 38,1%
      EM 3,9%
      SC 8,1%

    6. Beste Mr FOB,

      Dank voor de uitleg. Waar vind je de geografische verdeling World/EM/SC van WEBG? Uit de officiële documentatie van Amundi kan ik geen 90/10/0% verdeling reproduceren. Gebruik je hiervoor ook marketcaps.site?

      Alvast dank!

    7. Ja, ik gebruik marketcaps, waarbij ik voor het gemak de MSCI index aanhoudt ondanks dat het fonds een andere index volgt.

  2. Beste Mr FOB,

    Ik wil graag wat meer in stabiele stukken beleggen. Jou voorkeur gaat uit naar DBZB. Als ik daar het rendement van bekijk dan begrijp ik dat niet. Het rendement is laag of zelfs negatief.
    Ik kan het dan beter op een spaarrekening zetten. Of mis ik iets?

    bedankt

    groet
    Frank

    1. Zoals je in mijn beleggingsstrategie kunt lezen gebruik ik op dit moment ook een spaarrekening en deposito’s i.p.v. DBZB.

  3. Beste Mr. Fob,

    Heb ik het goed dat je voor de verdeling van NT World/NT Emerging Markets/NT Small Caps hanteert wat er hier staat https://marketcaps.site/ (Northern Trust Funds > 3 funds)?

    En zijn dit dezelfde als de 3 fondsen die je noemt op https://www.financieelonafhankelijkblog.nl/brand-new-day-fondsen/?

    Groet

    1. Ja. En nee. BND hanteert voor hun wereldfonds geen NT maar een Vanguard fonds.

    2. Dank!

      Zou je voor de verdeling bij BND wel hetzelfde hanteren als de verdeling van de NT fondsen op https://marketcaps.site/? Of haal ik dan dingen door elkaar?

    3. Ja, zou ik zelfde hanteren

    4. Nogmaals dank 🙂

      Over BND: waarom verkies je hier deze handmatige verdeling in plaats van hun eigen opties (offensief, defensief etc..) En met welke zou je jouw verdeling kunnen vergelijken?

  4. Beste,

    Ik heb in plaats van de WEBG de WEBN.
    Dit is een Accumulerende ETF.

    Ik heb mijn rekening bij revolut, dus Ik heb geen Nederlandse ABN AMRO, Rabo of ING Bank.
    Wel heb ik nog een account bij Rabobank en is het me gelukt om een zelf beleggen rekening te openen Zonder dat de kosten heb blijkbaar.

    Mijn vraag is, gaat Rabobank mij uiteindelijk kosten rekenen of zou ik er gewoon niks over zeggen?
    Of zal ik gewoon 100%. In de WEBN gaan? Want Als de kosten er nog bijkomen voor een betaalrekening bij een van de Nederlandse banken, dan ben ik toch veelste te duur uit bij de Northern Trust ETF?

    1. Ik weet niet wat Rabobank zal doen, aangezien ik de details van jouw situatie niet overzie. Zie De beste ETF voor de kosten van WEBN versus Northern Trust.

  5. Hoi,
    Zijn er kosten verbonden als je via degiro van vwrl overstapt op webg?

    1. Ja, je bent wat transactiekosten kwijt

  6. Hoi MR. Fob,

    Bedankt voor de geweldige website.
    Het helpt mij als leek om de eerste baby stapjes te maken in de ETF wereld.

    Toch heb ik een vraag:
    Ik heb via ABN ZBB de drie NT ETF aangekocht ( verhouding 80/10/10)
    Nu had je ook ishares in het verleden en nu Amundi.

    Ik wil graag alles bij ABN zbb houden, wat adviseer je om te doen?
    Ishares 50% en de drie NT? 36/7/7?
    Of zijn de drie NT voldoende?

    Alvast bedankt !

    1. Als je wilt blijven spreiden over 2 fondshuizen en over niet-ESG en ESG-fondsen kun je iShares erbij houden, anders kun je je beperken tot NT.

  7. Hi Mr. FOB,

    Thanks for the great info all around. So I read that for retiring you can “safely” withdraw about 3.5% of your investment capital and keep your portfolio safe. I also read that you would need to invest in bonds or in safer investments a percentage that equals your age. For safer investments I recon Brand New Day pension funds is recommended for tax benefits than bonds, so for example 30% in that and 70 % in NT funds or world index funds or other securities.
    Hopefully my understanding is correct. Please let me know if I misunderstood.

    Now my question, exist strategy, closing to retirement age, would I sell from my 70% and put in my 30% part of the portfolio? or adjust my monthly contribution percentage in those each year? Or what ? Like obviously one would want to lower the risk as they grow older, and also not pay a lot of taxes with rebalancing…what do you think ?
    A lot of info get one more confused.

    Thank you

  8. Hoi MrFOB,

    Allereerst bedankt voor de blog. Als dertiger voelt het voor mij als het juiste moment om eens goed na te gaan denken hoe ik mijn geld voor me ga laten werken, en uw blog helpt me daarbij enorm.

    Ik heb naar aanleiding van deze post wel een vraag. U benoemt bij het onderdeel ‘cash reserve’ dat je bij Trade Republic een rendement van 3,75% kan krijgen. Vervolgens heeft u het bij het onderdeel ‘box 3 beleggingen’ over deposito’s bij o.a. Leaseplan Bank. Echter zie ik bij Leaseplan een rendement staan van 2,95% bij de maximale looptijd.

    Wat maakt het dan dat u niet uw deposito’s simpelweg als spaargeld aanhoudt bij Trade Republic voor een hoger rendement? Als ik het goed begrijp is de belasting op beide ook vergelijkbaar. Is de reden dat deposito’s een hogere garantie genieten?

    1. Ik wil grotere bedragen onder Nederlandse depositogarantie hebben.

  9. Heb je al aangifte voor 2024 gedaan? Ik las ergens te lezen dat je de oude methode met 57k aan vrijstelling kan doen, maar als je bezwaar maakt, dat je dan voor het werkelijke rendement van je hele vermogen, zonder vrijstelling, moet doen? Ik las ergens dat de Hoge Raad dat dan beter vindt, en dat je dat dan zelf moet aantonen? Weet jij hier meer van?

    1. Bij de consumentenbond staat ‘Het kan tegenvallen wat zo’n herziening oplevert. De Hoge Raad vindt dat bij de herberekening van de vermogensheffing op basis van het werkelijke rendement de vrijstelling in box 3 buiten beschouwing blijft.’

      Ik ben wel benieuwd of je wel/niet de ene methode prefereert boven de andere gezien je strategie voor 2024.

    2. Aangifte over 2024 kun je pas in 2025 doen. Ik zie tegen die tijd wel hoe e.e.a. precies afgehandeld zal gaan worden.

  10. Dag MrFOB,

    Ik ben benieuwd naar je overweging om voor WEBG te kiezen en niet voor de accumelerede variant WEBN?

    Ik begrijp dat de accumelerende varianten het vaak ietsje beter doen qua rendement?

    Ik heb zelf altijd via degiro belegd en dan in vwrl. Ik overweeg om de overstap te maken naar Amundi voa IBKR. Alleen twijfel tussen deze varianten.

    1. Ik ga nog wel overstappen op WEBN, vind ik makkelijker nu die beschikbaar is gekomen. Er is geen verschil in rendement.