Ik heb een brief gestuurd naar het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dat komt omdat ik gecompenseerd wil kunnen worden indien ik financiële schade ga ondervinden van laagvliegen van en naar vliegveld Lelystad. Tot 1 april 2020 kun je een dergelijke brief indienen.
Waardevermindering huis
Wij zijn ons aan het oriënteren om kleiner te gaan wonen. En daarbij zou het best zo kunnen zijn dat we vanuit Noord-Brabant op een plek terecht gaan komen in Gelderland of Overijssel. En dan zou het kunnen gebeuren dat we daar geconfronteerd gaan worden met een waardevermindering van ons huis als er opeens laagvliegende vliegtuigen over ons huis gaan vliegen ten gevolge van de opening van vliegveld Lelystad.
Onduidelijkheid vliegroutes
Het is nog niet duidelijk of vliegveld Lelystad open gaat en zo ja, hoe de vliegroutes zullen gaan zijn. Daardoor weet ik niet of ik met een dergelijke schade geconfronteerd ga worden. Desalniettemin moet je nu actie ondernemen als je dat nog niet gedaan hebt, indien je over een tijd mogelijk schade denkt te gaan ondervinden en die dan wilt kunnen claimen.
Hier een indicatie waar de vliegtuigen wellicht laag over gaan vliegen.
Verjaring recht op vergoeding waardevermindering huis
Op 1 april 2015 is het Luchthavenbesluit Lelystad in werking getreden. Op grond van de Wet luchtvaart (Wlv) kan een belanghebbende verzoeken om een vergoeding van de schade. In dit geval als gevolg van het Luchthavenbesluit Lelystad.
Het recht op vergoeding van schade verjaart na vijf jaar. In het geval van Lelystad Airport is dit op 1 april 2020. Als je de veroorzaker nog niet aansprakelijk hebt gesteld, loop je het risico op verjaring en kan je de aanspraak op schade kwijtraken.
Concept stuitingsbrief
Op de website van SATL (Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen) staat een door een jurist opgestelde zogenaamde “stuitingsbrief”. Om verjaring te voorkomen is het belangrijk om vóór 1 april 2020 deze brief te sturen naar het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Deze stuitingsbrief mag je gebruiken om jouw eigen stuitingsbrief mee te maken. Je hoeft niet meer te doen dan je naam en adres in te vullen en de brief aangetekend op te sturen. Dat heb ik gedaan, omdat ik een recht op schadevergoeding niet wil verspelen.
Indien je mogelijk ergens in de komende jaren gaat verhuizen richting gebieden waar de vliegtuigen laag over kunnen gaan vliegen of indien je er al woont, is insturen van zo’n brief wellicht verstandig. Dan kan je vele duizenden euro’s schelen.
Heb jij een stuitingsbrief ingestuurd om je in te dekken tegen mogelijke waardevermindering van je (toekomstige) huis?
Geef een reactie