Afgelopen kerstvakantie spraken we af dit jaar geen kleding te kopen. Hoe staan we er voor?
Besparing aan kleding 119 euro per maand
In de afgelopen kerstvakantie zat ik te inventariseren hoeveel geld ik waaraan had uitgegeven vorig jaar. Het was een duur jaar geweest. Investeringen in dubbele beglazing in ons huis, een dure (prachtige) reis naar Canada, een nieuwe fiets. Uitgaven aan dingen die we belangrijk vonden, maar die wel een aanslag waren op ons budget. En die ervoor zorgden dat onze spaarquote onder druk stond.
Ik bekeek of ik posten zag in mijn uitgaven waar ik op dacht te kunnen besparen zonder aan plezier of comfort in te leveren. En de post die eruit sprong was kleding (inclusief schoenen, jassen, sportkleding, etc.). 2015 was voor mij een uitzonderlijk duur jaar geweest op het gebied van kleding. In 2015 gaf ik in mijn eentje daaraan 1426 euro uit, oftewel gemiddeld 119 euro per maand. Wat, zoveel?? Ja, zoveel. Weliswaar een aantal investeringen voor de langere termijn welke hard nodig waren, maar toch een hoop geld.
De uitdaging
Je snapt dat ik dus heel wat goede kleding in de kast had hangen. Mijn vrouw had ook heel wat hangen. Dus vroegen we ons af hoe het zou zijn als we in 2016 geen geld aan kleding uit zouden geven. Wat, 0 euro?? Ja, 0 euro. Zouden we het gemis van af en toe een mooi nieuw kledingstuk aan kunnen trekken kunnen weerstaan? Zouden we de lol van door de stad lopen en rondsnuffelen missen? Zouden we het een jaar lang volhouden?
De tussenstand
We hebben nog geen sok gekocht dit jaar. Het lukt ons om ons aan de afspraak te houden. En de afspraak tot eind dit jaar volhouden gaan we met gemak redden.
Ik ben wat dit betreft ook een echte man. Ik mis het kleding shoppen geen seconde. Ik heb er werkelijk geen enkel probleem mee dat ik in dezelfde kleding loop als vorig jaar. Ik ben ervan overtuigd dat geen enkele collega van me er ook maar een seconde mee bezig is waar ik in loop. Ik geniet van het geld dat ik uitspaar en elke maand in extra beleggingen kan steken.
Voor mijn vrouw ligt het net iets anders. Toen ze laatst met een collega door de stad liep besefte ze zich dat ze er bijna een jaar niet geweest was. En toen besefte ze zich dat ze de sfeer in de stad toch wel erg leuk vindt. En op dat moment miste ze de vrijheid om iets aan te schaffen wat ze leuk vond, omdat we de afspraak van dit jaar geen kleding kopen hebben.
Mijn vrouw zegt me terwijl ik dit schrijf: “Ik verlang er nu wel naar om in het nieuwe jaar oude broeken die ik al tienduizend keer heb aangehad in de winter (lees: al minstens 5 jaar oud zijn) te vervangen door een aantal nieuwe exemplaren die ik in de uitverkoop zal kopen.”
Lange termijn besparing
Ik reken alles graag om naar de besparing op de lange termijn. Omdat die besparing groter is dan die van dit moment zelf, en dus meer motiveert. En omdat de besparing van nu inclusief rendement de echte besparing is die ik maak.
Nou kunnen we het natuurlijk niet volhouden om nooit meer kleding te kopen. Maar als we op termijn nou eens de helft minder uit weten te geven dan in 2015. Dan bespaar ik 119/2 euro per maand = 60 euro per maand. En we weten ondertussen dat we een maandelijkse besparing keer 173 moeten doen om te bepalen wat die besparing ons in 10 jaar tijd oplevert. Dat is dus ruim 10.000 euro!! Wow, dat is het langer doorlopen in de kleding die ik heb me wel waard.
Hoeveel geef jij jaarlijks aan kleding uit? Heb jij ook wel eens een tijd geen kleding gekocht? Hoe beviel je dat?
Meer tips hoe je eerder kunt stoppen met werken?: Eerder stoppen met werken – 11 tips
Geef een reactie