DEGIRO Basic of Custody account?

DEGIRO Basic of Custody accountUpdate: in dit artikel komen Basic en Custody accounts aan bod. Sinds eind 2021 is het openen van een Custody account niet meer mogelijk. Als je zo’n account al hebt kun je het wel blijven gebruiken.

Ik krijg regelmatig de vraag wat het verschil is tussen een Basic en een Custody account bij DEGIRO. Dat leg ik uit in it artikel.

DEGIRO welkomstbonus

Om te beginnen: hier kun je zien welke welkomstactie DEGIRO eventueel heeft lopen.

Inleiding

DEGIRO is voor velen een aantrekkelijke broker. Volgens eigen zeggen krijgen ze er ongeveer 3.000 nieuwe klanten bij per dag.

Bij het openen van een beleggingsrekening bij DEGIRO moet je kiezen of je een Basic of een Custody account wilt. Deze keuze kun je later niet herzien. Als je alsnog je type account wilt wijzigen moet je een nieuwe beleggingsrekening openen en dan voor het andere type account kiezen.

Ik heb zelf jaren belegd via DEGIRO met een Custody account.

DEGIRO Basic of Custody account verschillen

In onderstaande tabel geef ik de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de account-typen weer:

Basic account Custody account
Kun je in aandelen, obligaties, ETF’s en beleggingsfondsen handelen? Ja Ja
DEGIRO kan je effecten uitlenen? Ja Nee
Dividendkosten? Nee Ja
Short gaan en handel in turbo’s, speeders, sprinters en derivaten mogelijk? Ja Nee

Handelen in aandelen, obligaties, ETF’s en beleggingsfondsen

Verreweg de meeste mensen die beginnen met beleggen kopen aandelen, obligaties, ETF’s en/of beleggingsfondsen. Al deze effecten kun je via beide account-typen aanhouden.

ETF’s zijn tegenwoordig erg populair omdat ze heel goedkoop zijn en heel goede spreiding geven. Ik zelf houd al jaren uitsluitend ETF’s/indexfondsen aan. Onderstaande posts gaan hier op in:

De beste ETF in 2021

ETF’s kiezen: 6 punten om op te letten

Uitlenen effecten

Bij een Basic account kan DEGIRO geld verdienen door de effecten die je bij hen aanhoudt uit te lenen. DEGIRO krijgt bij uitlenen van je effecten geld van de partij aan wie DEGIRO je effecten uitleent. DEGIRO leent bij een Custody account je effecten niet uit.

Het uitlenen van effecten wordt ook wel securities lending genoemd. Het komt veel voor, bijvoorbeeld bij brokers, banken en instellingen die beleggingsfondsen of ETF’s uitgeven. Het wordt vaak gebruikt bij het afsluiten van transacties tussen grote partijen.

Er bestaan bij het uitlenen van effecten een tweetal risico’s, waar dit Morningstar artikel dieper op ingaat. In dat artikel geeft Morningstar overigens ook aan dat ze deze risico’s als laag inschat.

Als je niet wilt dat DEGIRO je effecten mag uitlenen, dan moet je een Custody account kiezen. Omdat ik niet precies weet hoe dit uitlenen in zijn werk gaat, heb ik bij DEGIRO altijd belegd via een Custody account.

Dividendkosten

Bij een Basic account betaal je geen kosten wanneer er dividend aan je wordt uitgekeerd. Bij een Custody account betaal je over elke dividenduitkering het laagste bedrag van:

  • 10% van het totaal uitgekeerde dividend of
  • €1 + 3% van het dividend

Tip: Als je een ETF aanhoudt welke het dividend niet aan je uitkeert, maar direct voor je herbelegt, dan betaal je ook bij een Custody account geen dividendkosten aan DEGIRO.

Tegenwoordig heeft DEGIRO zowel de dividend uitkerende variant als de dividend herbeleggende variant van de populaire, wereldwijd gespreide Vanguard FTSE All-World UCITS ETF in de zogenaamde Kernselectie. Daardoor kun je in beide varianten zonder transactiekosten handelen.

De dividend uitkerende variant heeft als afkorting VWRL. De dividend herbeleggende variant VWCE.

Als je een Custody account kiest en VWCE kiest, betaal je dus toch geen dividendkosten. Zie de volgende post voor details:

DEGIRO Kernselectie: VWRL of VWCE?

Short gaan en handel in turbo’s, speeders, sprinters en derivaten

Ik ben een belegger voor de lange termijn. Een zogenaamde buy-and-hold belegger. Voor mijn type belegger zijn deze extra handelsmogelijkheden helemaal niet interessant.

Ze zijn vooral interessant als je op korte termijn met veel meer risico dan via beleggen in ETF’s wilt handelen. Voor mij komt dit al gauw neer op speculeren en niet op beleggen. Ik blijf er daarom ver vandaan.

Maar als je specifiek in deze extra handelsmogelijkheden geïnteresseerd bent, dan heb je een Basic account nodig. Vervolgens kun je dan een zogenaamd profiel kiezen (Active of Trader) waarbij deze extra mogelijkheden al dan niet beschikbaar komen. Voor meer details: zie “Welke profielen biedt DEGIRO aan?” op deze pagina.

Let op bij aanmaken account en Persoonlijke Pagina

Volgens DEGIRO kun je om technische redenen alleen kiezen voor de custody-optie op het moment dat je jouw Persoonlijke Pagina maakt. Je kunt de custody-optie voor een Persoonlijke Pagina niet kiezen als je deze niet hebt geselecteerd tijdens het openen van het account. Het is ook niet mogelijk om een Persoonlijke Pagina waarvoor je de custody hebt gekozen, te wijzigen in een Persoonlijke Pagina waarvoor de custody niet van toepassing is.

Tot slot

Als je graag een stap voor stap uitleg met afbeeldingen wilt hoe je een fonds kunt aankopen bij DEGIRO, zie dan de volgende blogpost:

DEGIRO uitleg met afbeeldingen

 

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets.

 

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kliklogo kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Mr FOB

Mr FOB heeft in 2016 Financieel Onafhankelijk Blog opgericht. FOB gaat over besparen, beleggen en alles wat verder nodig is om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. Mr FOB is zelf in 2019 gestopt met werken op 49 jarige leeftijd.

FOB is miljoenen keren gelezen, in Nederland erkend als Digitaal Cultureel Erfgoed en verschenen in vele landelijke media. Lees meer over Mr FOB.