beleggingsstrategie

Beleggingsstrategie voor financiële onafhankelijkheid

Home » Alle blogposts » Beleggen » Beleggingsstrategie voor financiële onafhankelijkheid

Update: deze beleggingsstrategie is achterhaald, zie Mijn nieuwe beleggingsstrategie.

Beleggingsstrategie

Een beleggingsstrategie bepalen hoeft niet moeilijk te zijn. Mijn beleggingsstrategie op weg naar financiële onafhankelijkheid is eigenlijk heel simpel en heeft 3 peilers:

  1. Ik heb een cash reserve voor noodsituaties, verdeeld over een vrij opneembare spaarrekening en een Raisin deposito
  2. Vervolgens beleg ik maximaal in indexfondsen waarbij de belasting uitgesteld is via Brand New Day
  3. De rest beleg ik in indexfondsen via DEGIRO.

Vooralsnog geen verhuur van vastgoed voor mij. Lijkt me lastig om zo een beter rendement dan met beleggen te halen. En ik heb geen zin in mogelijk gedoe met huurders. In Nederland zijn huurders namelijk zeer goed beschermd. En ik wil direct bij het grootste deel van mijn vermogen kunnen, wat niet kan als het in stenen zit. Maar dat is een heel persoonlijke afweging.

1. Beleggingsstrategie – Cash reserve

Ik heb een cashreserve van 10.000 euro voor noodsituaties waarvan ik een half jaar gewoon kan leven. Ik heb €5000 op een vrij opneembare spaarrekening en €5000 op een 1 jaars deposito bij Raisin.

Hierdoor hoef ik mijn beleggingen in indexfondsen niet meteen aan te spreken in geval van nood. Groot voordeel is dat ik geen indexfondsen hoef te verkopen wanneer die net op een lage koers staan, wanneer dat moment mocht samen vallen met mijn noodsituatie. Met een noodsituatie bedoel ik bijvoorbeeld ontslag.

2. Beleggingsstrategie – Indexfondsen waarvan belasting uitgesteld is

Ik maak maximaal gebruik van de mogelijkheid vermogen op te bouwen waarbij ik als inleg bruto inkomen mag gebruiken. Over dit belegd vermogen betaal ik geen vermogensrendementsheffing. En wanneer ik dit vermogen laat uitkeren betaal ik veel minder belasting dan ik nu zou moeten betalen.

Op deze manier genereer ik 3x zoveel vermogen met mijn inleg dan wanneer ik die inleg als netto loon laat uitbetalen en zelf beleg. Dit wordt pensioenbeleggen genoemd. Ik doe dit via Brand New Day. In mijn post over pensioenbeleggen ga ik hier uitgebreid op in.

3. Beleggingsstrategie – Beleggen in indexfondsen

Indexfondsen zijn de meest kostenefficiënte manier om wereldwijd gespreid te beleggen in aandelen en obligaties. Op de lange termijn verslaan actief beheerde fondsen de index nauwelijks of niet, maar maken wel vrijwel altijd veel hogere kosten. Daarom kies ik voor passief beheerde indexfondsen.

In de post Indexfondsen kiezen – 6 punten om op te letten leg ik precies uit waar je op moet letten bij het kiezen van een indexfonds.

Als je nog weinig of geen ervaring hebt met beleggen, dan kun je wellicht op weg geholpen worden door de post Beleggen voor beginners te lezen. Ik leg in die post de basis uit en geef een aantal tips bij beginnen met beleggen.

Ik beleg in die fondsen via DEGIRO.

Zie DEGIRO review voor mijn ervaringen met hen.

DEGIRO is de goedkoopste broker die ik ken. In de post DEGIRO kosten – Vergelijk kosten DEGIRO met brokers en banken heb ik de kosten voor indexbeleggen via DEGIRO, Binck, Lynx, ING, Rabobank en ABN AMRO naast elkaar gezet.

Hier kun je trouwens zien welke welkomstactie DEGIRO eventueel heeft lopen.

Beleggingsstrategie – Mijn portefeuille

Aandelen en obligaties

Mijn portefeuille bestaat uit aandelen indexfondsen en obligatie indexfondsen. Aandelen hebben op langere termijn historisch gezien een hoger rendement dan obligaties. Maar soms kan het tot 20 jaar duren voordat een dip op de aandelenmarkt hersteld is. Meer obligaties in je portefeuille geeft een minder beweeglijke portefeuille.

Verhouding aandelen en obligaties tijdens opbouwfase

De verhouding aandelen/obligaties is een persoonlijke keus. Deze heeft vooral met je risico tolerantie te maken. Kies je verdeling aandelen/obligaties zodanig dat je ook tijdens een flinke beursdaling niet in paniek gaat verkopen. Zie ook de paragraaf over herbalanceren hieronder.

Naarmate mijn beleggingshorizon korter wordt bouw ik mijn aandelen portie af en zet die om in obligaties.

Ik volg het advies van John Bogle (oprichter Vanguard, de beste indexfonds aanbieder die ik ken): evenveel obligaties in procenten in je portefeuille als je leeftijd. Dus als je bijvoorbeeld 35 bent, dan 35% obligaties en 65% aandelen in portefeuille.

Ik heb tijdens de forse beursdaling van 2008 gemerkt dat ik niet meer aandelen dan deze verhouding in mijn portefeuille moet hebben, omdat ik dan te onrustig word tijdens flinke koersdalingen.

Herbalanceren

Ik herbalanceer 1 keer per jaar of zodra ik meer dan 5% afwijk van de gewenste verdeling. Deze strategie in combinatie met een goed gekozen verhouding aandelen/obligaties op basis van je risicoprofiel bepaalt met name je succes als belegger. Rationeel en niet emotioneel handelen is namelijk de sleutel tot succesvol beleggen.

De meeste mensen beleggen niet succesvol doordat ze zich door emoties laten leiden (en lijden). Zodra de markt flink daalt verkopen ze, zodra de markt flink stijgt kopen ze. In beide gevallen vrijwel altijd te laat. Ik heb dit ook door schade en schande moeten leren.

En één ding is zeker, eens in de zoveel tijd daalt de beurs fors. Dat ga je gegarandeerd meermaals meemaken tijdens je tocht naar en tijdens financiële onafhankelijkheid. In de post Verkopen!, verkopen!!, verkopen? ga ik hier verder op in. Ook leg ik daarin uit of je beter al je geld in één keer in kunt leggen of in stapjes.

In de post Herbalanceren geeft maximaal beleggingsrendement leg ik precies uit hoe ik herbalanceer.

Op deze site heb ik ook een interactief tooltje opgenomen waar je mee kunt spelen om je inleg te bepalen wanneer je dezelfde beleggingsstrategie als ik wilt volgen: Beleggingstool

Verhouding aandelen en obligaties tijdens financiële onafhankelijkheid

Tijdens financiële onafhankelijkheid (opnamefase) is minimaal 25% en maximaal 75% obligaties aan te raden, zoals Wade Pfau heeft laten zien (zie de figuur van Pfau in mijn post Safe withdrawal rate Nederland).

Ik zal overigens niet minder dan 40% aandelen in portefeuille nemen. Zo hou ik voldoende opwaarts potentieel zonder een al te beweeglijke portefeuille te hebben.

Mijn aandelen portefeuille:

50% aandelen wereldwijd exclusief VS: Vanguard Total International Stock ETF (VXUS)

50% aandelen VS: Vanguard Total Stock Market ETF (VTI)

Update januari 2018: Vanwege de Europese PRIIPS wetgeving zijn VTI en VXUS niet meer verkrijgbaar, zie hier. Ik doe mijn aandelenbelegging tegenwoordig 100% in het Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL)

Mijn obligatie portefeuille:

100% overheidsobligaties wereldwijd waarbij het valutarisico is afgedekt naar de euro: Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (DBZB)

VXUS, VTI zitten in de DEGIRO Trackers kernselectie, zodat je daar een keer per maand zonder transactiekosten in kunt handelen. Dit geldt ook voor VWRL.

Euro’s of dollars

Met mijn obligaties wil ik niet in dollars maar in euro’s beleggen om zo dit stabiele deel van mijn portefeuille zo stabiel mogelijk te hebben. Op de lange termijn zie ik overigens geen valutarisico met aandelen indexfondsen in dollars, zie mijn post over aandelen kopen in dollars.

 

Hoe ziet jouw beleggingsstrategie eruit? Beleg jij ook bij DEGIRO en Brand New Day?

 

Wil je graag weten hoeveel opbrengst je van je beleggingen hebt na 10 jaar bij DEGIRO, Binck, Lynx, ING, Rabobank en ABN AMRO?: Vergelijk tarieven beleggen

Inspirerende tips hoe je eerder kunt stoppen met werken?: Eerder stoppen met werken – 11 tips

 

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kliklogo kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Mr FOB

Mr FOB heeft in 2016 Financieel Onafhankelijk Blog opgericht. FOB gaat over besparen, beleggen en alles wat verder nodig is om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. Mr FOB is zelf in 2019 gestopt met werken op 49 jarige leeftijd.

FOB is miljoenen keren gelezen, in Nederland erkend als Digitaal Cultureel Erfgoed en verschenen in vele landelijke media. Lees meer over Mr FOB.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


249 reacties

  1. Mr. Fob,
    Met veel interesse ben ik je blog aan het bestuderen. Wat een goede informatie allemaal.
    De BND rekening heb ikgeopend. Je blog was voor mij een bevestiging om hierin dezelfde strategie te volgen. Ik ben ben nu aan het verdiepen in de trackers. Ik zie dat je in 2018 nog een update hebt geplaatst rondom de aandelen trackers. Vraagje: is de je strategie mbt de aandelen en obligaties nog hetzelfde of heb je inmiddels andere keuzes gemaakt (andere trackers? minder in obligaties?) of heb je vastgehouden aan dezelfde strategie?

    1. Zie Mijn financiën tijdens FO voor mijn laatste update

  2. Hallo Mr. FOB, wij beleggen nu ook al een tijdje bij DeGiro en zitten er nu een beetje mee wat er gebeurt als er met één van ons iets gebeurt. Met name met mijzelf, want de rekening bij DeGiro staat op mijn naam. Weet u hoe dat zit? Het liefst zouden we een en/of rekening hebben, maar schijnbaar kan dat niet bij DeGiro. Hoe hebt u dat zelf geregeld, als ik vragen mag?

    1. Als je onverhoopt zou komen te overlijden gaat de rekening over op de erfgenamen. Ik heb daar niets speciaal voor geregeld.

  3. Beste mr. FOB, bedankt voor de interessante stukken in uw blog.

    Ik wil graag uw mening op de volgende portfolio, die volgens kenners recessie-bestendig is.

    De portfolio heet Golden Butterfly, met 40% aandelen, 40% staatsobligaties (50-50 lang-kortlopend), 20% goud. Dit portfolio is voor de VS situatie terug in de tijd getest, en had goed de zwaarste recessies uit 1974 en 2008 weerstaan. Gemiddeld rendement is 5-6% op jaarbasis, en het grootste verlies tijdens de laatste recessie van 2008 was minder dan -10%.
    Mijn fondsenlijst is alsvolgt:
    1- Aandelen: 20% Vanguard S&P Amsterdam, 0.07% kosten (VUSA), 20% Brookfield Asset Management NYSE, 0% kosten (BAM)
    2- Staatsobligaties: 20% Ishares EUR Long term 0.20% kosten (IBGL), 20% Ishares EUR short term 0.20% kosten (IBGS)
    3- Goud: Xetra Gold EUR, 0.39% kosten (4GLD)

    Reden om voor aandelen voor de Amerikaanse S&P te kiezen is omdat de VS uit het verleden het beste heeft gepresteerd, en aandelen kies je voor het rendement in goede tijden. BAM is een aandeel ipv ETF, dus 0% kosten. BAM is een zeer gediversificeerd aandeel, vergelijkbaar met Berkshire Hathaway (BRK.B)
    Voor staatsobligaties heb ik voor Ishares gekozen ipv DBZB vanwege lagere kosten, en de splitsing tussen long term (IBGL) en short term (IBGS), om meer grip te hebben op recessie-proofness. Het rendement lange termijn uit het verleden voor IBGL is ook beter dan DBZB volgens mij omdat IBGL niet gehedged hoeft te worden.

    1. Ik heb me niet echt verdiept in de recessie-bestendigheid van dergelijke portefeuilles, dus durf daar niet echt een uitspraak over te doen.

  4. Geachte heer FOB,

    Volgens mij nemen heel veel mensen die uw blog lezen ook uw beleggingsstrategie (blindelings) over. Ik vraag mezelf dan af: als u die strategie `aanprijst’ in uw blog en u er tot op heden tevreden over bent, wat zou er dan in principe mis kunnen gaan als anderen uw strategie ook over gaan nemen?

    Gr Patrick

    1. Aan beleggen zitten simpelweg risico’s verbonden, waarbij je uiteindelijk verlies op je inleg kunt hebben. Dat geldt voor mij en voor iedereen die hetzelfde doet als ik. Wat de impact van een onverhoopt verlies voor iemand is zal per persoon wellicht verschillen en overzie ik niet.

  5. Geachte,

    Waarschijnlijk dat ik iets over het hoofd zie, maar hier zegt u dat u in deze aandelen en obligatiefonds belegd:

    Mijn aandelen portefeuille:
    50% aandelen wereldwijd exclusief VS: Vanguard Total International Stock ETF (VXUS)

    50% aandelen VS: Vanguard Total Stock Market ETF (VTI)

    Update januari 2018: Vanwege de Europese PRIIPS wetgeving zijn VTI en VXUS niet meer verkrijgbaar, zie hier. Ik doe mijn aandelenbelegging tegenwoordig 100% in het Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL)

    Mijn obligatie portefeuille:
    100% overheidsobligaties wereldwijd waarbij het valutarisico is afgedekt naar de euro: Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (DBZB)

    Maar ergens anders lees ik ook dat u in:

    Ishares Core Euro Corporate Bond Ucits ETF en de Ishares Euro Government Bond Ucits ETF belegd…..

    1. De iShares fondsen heb ik ingeruild voor DBZB en daarna alleen nog in DBZB verder ingelegd voor obligaties. Nadat VTI en VXUS niet meer verkrijgbaar waren, heb ik in VWRL ingelegd voor aandelen. Mijn bestaande posities in VTI en VXUS heb ik wel aangehouden.

    2. Ah, ik snap het. En deze strategie hou je nog steeds aan? Ik vroeg me ook af: als je een aandeel koopt bij de Giro, hoe kun je nu zien wanneer men hierover dividend uitkeert? Ik weet dat er fondsen zijn die elke 3 maand uitkeren. (sommige zelfs maandelijks).
      Want jij komt denk ik rond van het dividend van de aandelen, toch?
      De filosofie is: aandelen kopen om daarna niet meer te verkopen en van het dividend van de aandelen leef je…?
      Het rente op rente effect.

    3. Op de website van het fondshuis kun je terugvinden wanneer een fonds dividend uitkeert. Voor VWRL hier op de Vanguard site, voor DBZB hier op de site van DWS.

      Ik leef van dividend en koerswinst van mijn fondsen.

    4. Beste Mr Fob,

      Kan het belastingtechnisch schadelijk zijn voor mij als ik bv zelf (maandelijks)participaties aankoop bij de Giro, maar aan de andere kant leg ik iedere maand 50 euro periodiek in (automatisch incasso) in mijn Brand New Day pensioenrekening en ook nog eens 75 euro per maand (automatisch incasso) in mijn BinckForward beleggingsrekening.

      Gr Patrick

    5. Dat durf ik niet te zeggen, daarvoor kun je het beste even overleggen met een fiscalist

  6. Geachte,

    Ik weet dat het niet echt logisch is, maar toen heb ik impulsief een aankoop van een ETF gedaan. Stel, ik zou deze verkopen: wat is dan de waarde die ik dan terugkrijg?

    Patrick

    1. Je krijgt de op het moment van verkoop geldende beurskoers minus eventuele transactiekosten terug

  7. Beste,

    Ik heb uw blog met aandacht gelezen. Zelf heb ik ook een account bij de Giro en u zegt dat u een samengestelde portefeuille hebt. Misschien een domme vraag, maar koopt u die eenmalig aan en vervolgens kijkt u er 10-15 jaar lang niet meer na? Of koopt u iedere maand door een periodieke inleg?

    Met vriendelijke gr,

    Patick

    1. Ik heb maandelijks bijgekocht.

  8. Hallo Mr. Fob,
    Onlangs ben ik begonnen met mijn eerste beleggingen en de post op deze website zijn erg interessant, bedankt! Ik vroeg me alleen af of het verstandig is om buiten VWRL ook nog in een ander (groot/wereldwijd) indexfonds te beleggen, zodat je ook maandelijks kunt kiezen in welk indexfonds je bijkoopt om optimaal van “mean reversion” gebruik te maken?
    Groeten, Tom

    1. Dat heet stock picking in combinatie met market timing in beleggers-jargon en werkt vrijwel nooit. Dat heeft dus geen zin.

  9. Hi, hoe past het aflossen van de hypotheek in deze mix? Gelijktijdig, eerst?

    1. Zie deze post over Hypotheek aflossen

  10. Beste Mr FOB,

    Ik lees met veel interesse je artikelen, waarvoor dank!
    Op dit moment zit ik nog met mijn beleggingen bij de ING. Na het lezen van jouw posts over DEGIRO denk ik er toch over om over te stappen. Ik moet eerst eens kijken of ik dan niet teveel geld verlies als ik mijn huidige beleggingen over wil zetten naar DEGIRO. (ze vragen 50 euro per regel..)

    Ik vroeg mij af of het klopt dat de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF niet verkrijgbaar is bij de ING?
    Groeten! Thomas

    1. ING biedt via zelf beleggen geen VWRL aan, voor zover ik weet. Bij mijn weten biedt ING ook geen ander aandelen indexfonds aan waarmee je via 1 fonds de hele wereld inclusief de opkomende markten te pakken hebt.

      Het kan wel via een combinatie van 2 fondsen. Je kunt dan bijvoorbeeld 88% Northern Trust World Custom ESG Equity Index (ISIN: NL0011225305) in combinatie met 12% Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index (ISIN: NL0011515424) nemen als vervanging voor VWRL. Of 88% iShares Core MSCI World in combinatie met 12% iShares Core MSCI EM. De verhouding van de fondsen (88:12) kan wisselen in de loop van de tijd en zul je dan zelf in de gaten moeten houden, indien je netjes de wereldmarkt wilt blijven volgen.

      Via ING kun je, voor zover ik weet, helemaal niet aan een obligatiefonds komen zoals ik dat heb (DBZB: wereldwijd gespreide staatsleningen gehedged naar de euro, zie Beleggen in obligaties waarom ik specifiek zo’n type fonds heb).

    2. Beste Mr FOB (en Tommy). VWRL is ook via ING aan te schaffen. Daarnaast Ishares MSCI world. Van de laatste ken ik de details niet, nooit in verdiept. Maar volgens mij geen opkomende landen. Groeten Sander

    3. Bedankt, goed om te weten.

      Ishares MSCI world is dezelfde als die ik noem als iShares Core MSCI World. Die moet je, zoals gemeld in mijn vorige reactie, in de verhouding 88 staat tot 12 met iShares Core MSCI EM samen nemen om wereldwijd naar marktkapitalisatie te beleggen.

  11. Waarom betere alternatieven:
    – de lopende kosten zijn 0,15 ipv 0,25%
    – geen dividendlekkage, bij een dividendrendement tussen 2 en 3% scheelt dat toch tussen de 0,3 en 0,45% ?
    – de grotere spreiding tussen MSCI World en MSCI World All Countries is in de praktijk verwaarloosbaar, zie grafiek in bijgaande link: https://www.msci.com/documents/1296102/15179875/MSCI-MIS-World-Apr2019-cbr-en.pdf/
    Dat komt denk ik omdat de marktcapitalisatie van emerging markets niet zo groot is en de hogere uitslagen daarvan niet terug te vinden zijn in beide indexen. En als een land uiteindelijk toch groot genoeg wordt en een ontwikkeld land wordt, komt het toch wel in beide indexen.
    – beide fondsen volgen niet 100% de MSCI World, maar laten een paar aandelen eruit. Dat had van mij niet gehoeven, daarmee ga je niet meer blind in de totale wereldeconomie mee. Maar ook dat effect is marginaal op het totaal en de rendementen van de afgelopen jaren lagen zelfs iets hoger dan de “gewone” index.

    Ik zou dus kiezen voor 1 van deze 2 fondsen ipv de VWRL vanwege de lagere kosten bij hetzelfde rendement.
    Mag ik de conclusie trekken dat jij de hogere kosten toch voor lief neemt voor de breedst mogelijke spreiding ? Ondanks dat uit langjarig vergelijk die spreiding hetzelfde rendement heeft gegeven ? Of zie ik iets over het hoofd, dan zou ik dat graag van je horen !

    1. Zowel het Actiam fonds als het NT fonds vind ik goede indexfondsen. Desalniettemin blijf ik vooralsnog bij VWRL.

      Ik wil wereldwijd belegd zijn (omdat ik opkomende reuzen als China mee wil nemen) en daardoor zou ik Actiam of NT wereld altijd in combinatie met een opkomende markten fonds aanhouden. Dat in VWRL zowel ontwikkelde als opkomende markten vertegenwoordigd zijn vind ik aantrekkelijk. De verhouding tussen ontwikkelde en opkomende markten wisselt in de loop van de tijd, hier heb ik geen omkijken naar. Ik ben een groot voorstander van eenvoud bij beleggen (KISS principe, “Keep It Simple Stupid”), hoewel het aanhouden van 2 aandelenfondsen ook weer niet heel gecompliceerd is.

      Zie de post De beste ETF in 2020 voor een vergelijk van Vanguard fondsen met Northern Trust fondsen

  12. Mijn eerste reactie hier, dus allereerst complimenten met je blog, ik heb al veel posts met grote interesse gelezen!

    Ik heb paar verschillende beleggingspotjes, historisch zo gegroeid, wil die nu in 1 keer in 1 wereldwijde ETF onderbrengen en er dan jaren vanaf blijven.
    Mede met hulp van jouw blogs wat onderzoek gedaan. Jammer dat VTI/VXUS niet meer mogelijk is ivm kosten.
    Heb uiteraard gekeken naar jouw gekozen alternatief, de Vanguard FTSE All World (VWRL).
    Wat ik daar jammer aan vind zijn de wat hogere lopende kosten van 0,25% en het dividendlekkage.
    Doordat jij goed inzichtelijk maakt wat de effecten zijn van zelfs maar 0,1% kosten op het langjarig rendement, heb ik flink zitten zoeken naar alternatieven in NL zodat je geen last heb van dividendlekkage. En wellicht lagere kosten.

    Dan kom je net als bovenstaande post uit bij ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds, of Northern Trust World Custom ESG (ISIN NL0011225305). Het nadeel is inderdaad dat deze niet in de hele wereld beleggen, maar vaak alleen largecaps/midcaps doen en de emerging markets buiten beschouwing laten.

    Toch denk ik dat dit betere alternatieven zijn, ik leg hieronder uit waarom …

  13. Mr FOB,
    Erg leerzaam stuk, dank hiervoor. Ik overweeg met een vergelijkbare strategie aan de slag te gaan. Echter zou ik het liefst mijn volledige portefeuille willen opbouwen met fondsen uit de kernselectie, de kosten drukken anders nogal op het rendement (zeker in het begin). Is er naar uw weten een obligatiefonds binnen de trackers kernselectie dat qua spreiding lijkt op DBZB?
    Zo zat ik bijvoorbeeld te kijken naar iShares € Aggregate Bond UCITS ETF (IEAG). Het nadeel is een beperktere geografische spreiding, het voordeel een grotere spreiding over typen bonds. Hoe kijkt u hier tegenaan?
    Dank alvast!

    1. In IEAG zitten ook bedrijfsobligaties. Een fonds met alleen wereldwijd gespreide staatsleningen gehedged naar de euro zit momenteel niet in de kernselectie

  14. Weet iemand hier iets over Synthetic Replication bij ETF fondsen?
    wat zijn de pro’s en de cons?

  15. Hoi! wat een interessante blog schrijf je. Heel tof!
    Ik zit momenteel bij Brand New Day als pensioenfonds. En word getriggerd door je wijze van schrijven. Het duizelt me alleen ook nog enigszins… want! Ik leg nu in op basis van werkgever die voor BND heeft gekozen. Hoe kan ik zelf heft in eigen handen nemen en wat is hierin dan wijsheid?
    Ik snapte bijvoorbeeld deze tekst nog niet helemaal: maak maximaal gebruik van de mogelijkheid vermogen op te bouwen waarbij ik als inleg bruto inkomen mag gebruiken. Over dit belegd vermogen betaal ik geen vermogensrendementsheffing. En wanneer ik dit vermogen laat uitkeren betaal ik veel minder belasting dan ik nu zou moeten betalen.

    Betekent dat je je hele loon via BND inlegt en vervolgens uit laat keren zodat je minder belasting betaalt?
    Wellicht hele domme vraag, maar ik ben nog redelijk een noviet. Dus help een 28-jarige 😉 aan hopelijk net zo’n tof proces als waar jij aan bent begonnen!

    Groetjes
    Sofi

    1. Je kunt vanuit bruto laan maximaal je jaarruimte en reserveringsruimte inleggen in vrijwillige pensioenbeleggingen. Wellicht dat mijn post over Brand New Day ervaringen je verder helpt met daarin meer uitleg hoe dit werkt.

  16. Hoi Mr. FOB,

    Even een reactie op een al wat ouder artikel. Als ik alles goed begrepen heb ben je een echte buy and hold investeerder. Betekent dit dat je totaal niet werkt met stop losses en dus eigenlijk alleen herbalanceerd wanneer nodig?

    1. Inderdaad

  17. Hoi Mr Fob,

    Ten eerste bedankt voor alle deze nuttige informatie op je hele blog! Ik leer er veel door al je posts te lezen.

    Ik heb een (hopelijk) simpele, praktische vraag. Als je elke maand weer geld bijlegt in beleggingsportefeuille, doe je dat dan in beide VWRL and DBZB zodat je de gewenste verdeling behoudt? Of leg je altijd bij in bijvoorbeeld VWRL (omdat het gratis is), en doe je een keer in de zoveel tijd in DBZB?

    De reden voor deze vraag is omdat DBZB dus (volgens mij) niet in de kernselectie zit, en het dus geld kost om hier een transactie in te doen. Ik vroeg me af hoe je hier mee om gaat in de praktijk.

    1. Ik zou, afhankelijk van je maandelijkse inleg, eens in de paar maanden of eens per jaar in DBZB inleggen om zo transactiekosten te drukken. Tot die tijd zou ik mijn in DBZB in te leggen geld op een vrij opneembare spaarrekening, zoals bij Moneyou, opsparen

  18. Hoi,

    Dank voor deze uitgebreide beschrijving van de strategie. Het klinkt goed doordacht. Ik heb twee vragen:

    1. Ik twijfel over mijn beleggingsstrategie. Ik kan mij goed vinden in de hier voorgestelde zeer gespreide strategie. Ik vroeg mij af of jullie wel eens over duurzaam beleggen hebben nagedacht (over de definitie valt natuurlijk te twisten – zie hieronder mijn werkdefinitie)? Qua markt spreiden kan dan deels, maar je sluit natuurlijk wel wat uit. Hoe zouden jullie duurzaam deze strategie toepassen? Het is vooral lastig de juiste ETF’s te vinden merk ik. Hebben jullie hier ideeen over? Liefst in de DeGiro kernselectie.
    2. Hoe denken jullie over het versneld aflossen van je hypotheek? Op zich een zeker rendement. Bijv. als alternatief voor de obligaties.

    Mijn definitie duurzaam. Ik hoef niet volledig groen, maar vooral ‘rode’ bedrijven afschrijven. Wapens, olie, uitbuiting, sterke vervuiling.

    Dank voor de hulp alvast!

    1. @1) ik heb het schrijven van een post over duurzaam beleggen op mijn lijstje staan
      @2) Aflossen zie ik als een prima optie voor een meestal niet zo hoog, maar zeker rendement. Het nadeel vind ik dat je geld vast zit in stenen. Zie deze post over hypotheek aflossen

    2. Super.
      @1: Ben benieuwd naar wat je bevindingen zijn. Ik heb zelf al even zitten zoeken. Ik ben erachter gekomen dat de kosten van triodos fondsen hoger liggen van die van ASN. En, ik vond zelf in de trackers in de kernselectie vrijwel niks ‘duurzaams’, maar bij de fondsen wel het ‘new energy fund’ van blackrock (BGF-NEW ENERGY FUND-D2). Maarja, dat is weer alleen energie.

      Ik overweeg nu deels een niet per se duurzaam (Vanguard wereld) + ASN duurzaam mixfonds.

      @2: dank!

  19. Beste mhr. FOB! Wat een geweldige site waarvan ik al veel heb mogen leren. Ik ben nu zo ver dat ik het aandurf via De Giro te n. gaan beleggen. Twee vraagjes daarover. Houd jij daar een betaalaccount aan, of toch de gratis account?
    En nog belangrijker, over het aldaar beleggen in Vanguard. Je had ergens een handleidinkje aangemaakt over hoe je daar iets aankoopt. Maar ik kan het helaas nergens zo snel vinden. En zonder hulp lukt het me niet…Alvast bedankt voor je reactie!

    1. DeGiro accounts zijn gratis. Het standaard account rekent vervolgens geen dividendkosten, het Custody account wel. Zie DeGiro kosten voor details.

      De handleiding met plaatjes hoe je een fonds aankoopt via DeGiro kun je vinden in de post Beleggen voor beginners

    2. Beste Mr. Fob! Hartelijk dank voor het me op weg helpen! Ik wilde vandaag bij De Giro mijn 1e aankoop doen, van het Vanguard Fonds. Maar helaas….. Na de laatste stap bleef het bij een onuitgevoerde order, hoewel ik alle stappen heb gecheckt. En ik heb geprobeerd de aankoopprijs steeds met een cent te verhogen. Maar bij een verhoging van zelfs 10 cent ben ik maar gestopt. Of kan het verschil inderdaad zelfs meer zijn dan 10 vanaf de vermelde laat-koers? Dank voor je reactie!!

    3. Beste Mr. Fob. Of kan “handelen”alleen overdag en lukte het daarom niet? Die gedachte komt opeens bij me op….-:) Ik hoor het graag van je. Thanks…

    4. Handelen kan inderdaad alleen overdag tijdens openingstijden van de beurs

    5. Beste Mr. Fob! En alweer wat geleerd dankzij jou!! Hartelijk dank en mijn welgemeende complimenten hoe je hier op allerlei vragen en opmerkingen van reaguurders antwoordt! TOP!

  20. Hi Mr FOB,

    Ik heb inmiddels via De Giro mijn eerste VWRL ETF aangeschaft, maar nu wil ik mijn portefeuille nog uitbreiden met DBZB.
    Mijn vraag is alleen hoe je maandelijks het gehele te investeren bedrag in de juiste verhoudingen kan inleggen. Ik wil maandelijks 500 euro investeren volgens de volgende verhouding 77% VWRL / 23% DBZB. De VWRL ETF is nu rond 71 euro waard en de DBZB rond de 225 euro. Dit betekent 385 euro investeren in VWRL en 115 euro in DBZB. Met mijn budget kan ik dan maandelijks 5,4 stuks VWRL kopen en slechts 0,5 stuks DBZB. Bij De Giro kunnen alleen hele ETF’s gekocht worden en dus kan ik niet iedere maand de DBZB obligatie kopen en houd ik elke keer 30 euro over bij de aanschaf van VWRL.
    Wat is in dit geval de beste optie om toch de verdeling aan te houden? Of is er een andere broker (Binck?) waarbij ik wel een vast bedrag volgens de bovenstaande verhouding in VWRL en DBZB kan investeren?

    Ben erg benieuwd hoe jij en andere lezers deze uitdaging oplossen!

    Groet,
    SON

    1. Er is geen andere broker waar je in fracties in VWRL of DBZB kunt investeren.
      Via Brand New Day en Meesman kun je wel in fracties van indexfondsen inleggen, maar dat zijn andere fondsen dan VWRL en DBZB. Op zich ook prima indexfondsen. Zij hanteren wel iets hogere kosten dan DeGiro.

      Je zou ook je inleg in DBZB op kunnen sparen op een spaarrekening bij bijvoorbeeld Moneyou en dat dan jaarlijks omzetten naar DBZB.

  21. ha Mr Fob, ik stelde laatst (onder een van jouw blogartikelen) de vraag of FTSE aankopen nu ineens geld kost bij de Giro. Heb net even met hen gebeld, en het blijkt dat je 1x per maand kostenloos kan aankopen/verkopen. Als je voor de tweede keer in 1 maand gratis wil aankopen, dan moet dit een bedrag zijn hoger dan €1000. Dus nu snap ik waarom ik ineens wel geschatte kosten zag staan voor mijn transactie (mijn normale aankoop bedragen zijn hoger dan 1000 daarom had ik dit nooit eerder gezien). Ik dacht ik meld het hier ook even ter info.

    1. Bedankt; ik leg e.e.a. in detail uit in mijn post over DeGiro Kernselectie – aandachtspunten

  22. Beste Mr FOB, ik lees je voorkeur voor VWRL en de eisen die je stelt aan een ETF. Wat is voor jou het verschil met Think Global Equity UCITS ETF? Het lijkt erop dat van deze laatste ETF de kosten lager zijn, het dividend is hoger en de focus op de VS lager dan VWRL. Ik kijk overigens bij Binck Fundcoach.

    1. Zie Indexfondsen kiezen: 6 punten om op te letten voor mijn mening over Think Global Equity UCITS ETF

  23. In hoeverre is het uitkeren van dividend een stap in financiele onafhankelijkheid? In je beleggingsstrategie zie ik dit niet expliciet terug. Ik snap je strategie mbt spreiding, verhouding fondsen vs obligaties maar begrijp niet zo goed waarom je dividend niet meeneemt. Als je dit na het bereiken van je doelkapitaal laat uitkeren kun je hiervan dan niet leven?

    1. Van 2% dividend, hetgeen ik jaarlijks gemiddeld genomen ontvang, kan ik niet leven. Ik leef hier deels van en zal ook nog wat op moeten nemen van mijn hoofdsom. Deze hoofdsom blijft hoogstwaarschijnlijk ook groeien door koerswinst.

  24. Edwin Eegerdingk

    Hallo Mr Fob

    Ik lees met belangstelling de verschillende blogs over beleggen.

    ik ben benieuwd wat de recente koersdalingen doen met de herbalancering van uw portefeuille?

    gr Edwin

    1. Zodra ik mijn salaris ontvang leg ik in op mijn beleggingsrekening. Indien mijn verdeling dan meer dan 5% afwijkt van de gewenste verdeling herbalanceer ik. Dit zal waarschijnlijk over een paar dagen het geval zijn.

  25. Hallo mr FOB. Fantastisch dit blog. Met al deze informatie kan ik eindelijk een start maken. Ik begin eerst met al jouw artikelen te lezen. Wat ik me af vraag: Waarom lees ik niks over dividend? Dit is toch juist het middel wat je naar FO brengt?

    1. Dividend is simpelweg onderdeel van de beleggingsopbrengsten waar je over leest op dit blog.

  26. Een spaarrekening bij een bank welke onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt kun je zien als een staatsobligatie met een looptijd van 0 jaar. De Nederlandse staat garandeert de lening.
    Wanneer je bijvoorbeeld een obligatie ETF met staatsleningen van diverse landen hebt, heb je gediversifieerd naar meerdere overheden. Als Nederland niet meer aan zijn verplichting kan voldoen, kan een buitenland dat mogelijk nog wel. In die zin spreid je je risico.
    Nederland is overigens een relatief betrouwbare overheid, waardoor je je kunt afvragen of diversificatie vanuit risico oogpunt nodig is. Gevolg is wel dat de rente heel laag is die Nederland vergoedt.

  27. Kun je uitleggen waarom een ETF in obligaties meer diversificatie geeft dan euro’s op je spaarrekening?

  28. Ik heb het artikel en de studie gelezen, erg interessant. In één keer een groot bedrag inleggen heeft historisch gezien dan wel op de lange termijn de grootste kans op maximaal rendement maar een beursdaling van 30/40% is niet zo goed voor m’n zenuwen als ik net in de buurt van de top ben ingestapt.

    Nu heb ik natuurlijk geen idee wanneer die top is maar gezien de huidige hoge koersen durf ik het niet aan om op dit moment in één keer een groot bedrag in te leggen. Ik beleg voorlopig dus alleen maandelijks een vast bedrag.

    Ik heb zelf ook losse aandelen waarmee ik (op dit moment) meer rendement mee behaal. Alleen deze zijn wel meer volitiel, wat me toch meer onrust geeft dan een VWRL welke een goede spreiding over de hele markt heeft en je dus geen omkijken naar hebt. Dus de losse aandelen bouw ik momenteel af.

    Hoe blijft het dividend niveau van VWRL tijdens een crisis? (of VTI /VXUS omdat VWRL pas sinds 2013 bestaat). Blijft dit stabiel of zakt dit net zo snel weg als de koers?

    1. Ik heb het dividendgedrag tijdens crises van VWRL niet onderzocht

  29. Oke duidelijk, dus indien VWRL 20% daalt en je portefeuille hierdoor meer dan 5% afwijkt ga je obligaties verkopen en VWRL aankopen? Het lijkt me dat zo’n beursdaling schommelingen niet te herbalanceren zijn met je maandelijkse inleg?

    Hoe ben je begonnen met beleggen? Heb je toen in een keer een grote inleg gedaan of heb je het gespreid over maanden/jaren?

    1. Dergelijke variaties kan ik vanwege de omvang van mijn portefeuille inderdaad niet opvangen met mijn maandelijkse inleg.

      Ik ben ooit begonnen met wat spaargeld beleggen in losse aandelen, lang voordat indexfondsen in Nederland beschikbaar waren. En lang voordat ik wist dat de kans op maximaal rendement het grootst is wanneer je in een keer een groot bedrag inlegt, zie hier. Sindsdien heb ik geleidelijk aan opgebouwd.

  30. Kun je wat voorbeelden van obligaties geven ?