beleggingsstrategie

Beleggingsstrategie voor financiële onafhankelijkheid

Home » Alle blogposts » Beleggen » Beleggingsstrategie voor financiële onafhankelijkheid

Update: deze beleggingsstrategie is achterhaald, zie Mijn nieuwe beleggingsstrategie.

Beleggingsstrategie

Een beleggingsstrategie bepalen hoeft niet moeilijk te zijn. Mijn beleggingsstrategie op weg naar financiële onafhankelijkheid is eigenlijk heel simpel en heeft 3 peilers:

  1. Ik heb een cash reserve voor noodsituaties, verdeeld over een vrij opneembare spaarrekening en een Raisin deposito
  2. Vervolgens beleg ik maximaal in indexfondsen waarbij de belasting uitgesteld is via Brand New Day
  3. De rest beleg ik in indexfondsen via DEGIRO.

Vooralsnog geen verhuur van vastgoed voor mij. Lijkt me lastig om zo een beter rendement dan met beleggen te halen. En ik heb geen zin in mogelijk gedoe met huurders. In Nederland zijn huurders namelijk zeer goed beschermd. En ik wil direct bij het grootste deel van mijn vermogen kunnen, wat niet kan als het in stenen zit. Maar dat is een heel persoonlijke afweging.

1. Beleggingsstrategie – Cash reserve

Ik heb een cashreserve van 10.000 euro voor noodsituaties waarvan ik een half jaar gewoon kan leven. Ik heb €5000 op een vrij opneembare spaarrekening en €5000 op een 1 jaars deposito bij Raisin.

Hierdoor hoef ik mijn beleggingen in indexfondsen niet meteen aan te spreken in geval van nood. Groot voordeel is dat ik geen indexfondsen hoef te verkopen wanneer die net op een lage koers staan, wanneer dat moment mocht samen vallen met mijn noodsituatie. Met een noodsituatie bedoel ik bijvoorbeeld ontslag.

2. Beleggingsstrategie – Indexfondsen waarvan belasting uitgesteld is

Ik maak maximaal gebruik van de mogelijkheid vermogen op te bouwen waarbij ik als inleg bruto inkomen mag gebruiken. Over dit belegd vermogen betaal ik geen vermogensrendementsheffing. En wanneer ik dit vermogen laat uitkeren betaal ik veel minder belasting dan ik nu zou moeten betalen.

Op deze manier genereer ik 3x zoveel vermogen met mijn inleg dan wanneer ik die inleg als netto loon laat uitbetalen en zelf beleg. Dit wordt pensioenbeleggen genoemd. Ik doe dit via Brand New Day. In mijn post over pensioenbeleggen ga ik hier uitgebreid op in.

3. Beleggingsstrategie – Beleggen in indexfondsen

Indexfondsen zijn de meest kostenefficiënte manier om wereldwijd gespreid te beleggen in aandelen en obligaties. Op de lange termijn verslaan actief beheerde fondsen de index nauwelijks of niet, maar maken wel vrijwel altijd veel hogere kosten. Daarom kies ik voor passief beheerde indexfondsen.

In de post Indexfondsen kiezen – 6 punten om op te letten leg ik precies uit waar je op moet letten bij het kiezen van een indexfonds.

Als je nog weinig of geen ervaring hebt met beleggen, dan kun je wellicht op weg geholpen worden door de post Beleggen voor beginners te lezen. Ik leg in die post de basis uit en geef een aantal tips bij beginnen met beleggen.

Ik beleg in die fondsen via DEGIRO.

Zie DEGIRO review voor mijn ervaringen met hen.

DEGIRO is de goedkoopste broker die ik ken. In de post DEGIRO kosten – Vergelijk kosten DEGIRO met brokers en banken heb ik de kosten voor indexbeleggen via DEGIRO, Binck, Lynx, ING, Rabobank en ABN AMRO naast elkaar gezet.

Hier kun je trouwens zien welke welkomstactie DEGIRO eventueel heeft lopen.

Beleggingsstrategie – Mijn portefeuille

Aandelen en obligaties

Mijn portefeuille bestaat uit aandelen indexfondsen en obligatie indexfondsen. Aandelen hebben op langere termijn historisch gezien een hoger rendement dan obligaties. Maar soms kan het tot 20 jaar duren voordat een dip op de aandelenmarkt hersteld is. Meer obligaties in je portefeuille geeft een minder beweeglijke portefeuille.

Verhouding aandelen en obligaties tijdens opbouwfase

De verhouding aandelen/obligaties is een persoonlijke keus. Deze heeft vooral met je risico tolerantie te maken. Kies je verdeling aandelen/obligaties zodanig dat je ook tijdens een flinke beursdaling niet in paniek gaat verkopen. Zie ook de paragraaf over herbalanceren hieronder.

Naarmate mijn beleggingshorizon korter wordt bouw ik mijn aandelen portie af en zet die om in obligaties.

Ik volg het advies van John Bogle (oprichter Vanguard, de beste indexfonds aanbieder die ik ken): evenveel obligaties in procenten in je portefeuille als je leeftijd. Dus als je bijvoorbeeld 35 bent, dan 35% obligaties en 65% aandelen in portefeuille.

Ik heb tijdens de forse beursdaling van 2008 gemerkt dat ik niet meer aandelen dan deze verhouding in mijn portefeuille moet hebben, omdat ik dan te onrustig word tijdens flinke koersdalingen.

Herbalanceren

Ik herbalanceer 1 keer per jaar of zodra ik meer dan 5% afwijk van de gewenste verdeling. Deze strategie in combinatie met een goed gekozen verhouding aandelen/obligaties op basis van je risicoprofiel bepaalt met name je succes als belegger. Rationeel en niet emotioneel handelen is namelijk de sleutel tot succesvol beleggen.

De meeste mensen beleggen niet succesvol doordat ze zich door emoties laten leiden (en lijden). Zodra de markt flink daalt verkopen ze, zodra de markt flink stijgt kopen ze. In beide gevallen vrijwel altijd te laat. Ik heb dit ook door schade en schande moeten leren.

En één ding is zeker, eens in de zoveel tijd daalt de beurs fors. Dat ga je gegarandeerd meermaals meemaken tijdens je tocht naar en tijdens financiële onafhankelijkheid. In de post Verkopen!, verkopen!!, verkopen? ga ik hier verder op in. Ook leg ik daarin uit of je beter al je geld in één keer in kunt leggen of in stapjes.

In de post Herbalanceren geeft maximaal beleggingsrendement leg ik precies uit hoe ik herbalanceer.

Op deze site heb ik ook een interactief tooltje opgenomen waar je mee kunt spelen om je inleg te bepalen wanneer je dezelfde beleggingsstrategie als ik wilt volgen: Beleggingstool

Verhouding aandelen en obligaties tijdens financiële onafhankelijkheid

Tijdens financiële onafhankelijkheid (opnamefase) is minimaal 25% en maximaal 75% obligaties aan te raden, zoals Wade Pfau heeft laten zien (zie de figuur van Pfau in mijn post Safe withdrawal rate Nederland).

Ik zal overigens niet minder dan 40% aandelen in portefeuille nemen. Zo hou ik voldoende opwaarts potentieel zonder een al te beweeglijke portefeuille te hebben.

Mijn aandelen portefeuille:

50% aandelen wereldwijd exclusief VS: Vanguard Total International Stock ETF (VXUS)

50% aandelen VS: Vanguard Total Stock Market ETF (VTI)

Update januari 2018: Vanwege de Europese PRIIPS wetgeving zijn VTI en VXUS niet meer verkrijgbaar, zie hier. Ik doe mijn aandelenbelegging tegenwoordig 100% in het Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL)

Mijn obligatie portefeuille:

100% overheidsobligaties wereldwijd waarbij het valutarisico is afgedekt naar de euro: Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (DBZB)

VXUS, VTI zitten in de DEGIRO Trackers kernselectie, zodat je daar een keer per maand zonder transactiekosten in kunt handelen. Dit geldt ook voor VWRL.

Euro’s of dollars

Met mijn obligaties wil ik niet in dollars maar in euro’s beleggen om zo dit stabiele deel van mijn portefeuille zo stabiel mogelijk te hebben. Op de lange termijn zie ik overigens geen valutarisico met aandelen indexfondsen in dollars, zie mijn post over aandelen kopen in dollars.

 

Hoe ziet jouw beleggingsstrategie eruit? Beleg jij ook bij DEGIRO en Brand New Day?

 

Wil je graag weten hoeveel opbrengst je van je beleggingen hebt na 10 jaar bij DEGIRO, Binck, Lynx, ING, Rabobank en ABN AMRO?: Vergelijk tarieven beleggen

Inspirerende tips hoe je eerder kunt stoppen met werken?: Eerder stoppen met werken – 11 tips

 

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kliklogo kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Mr FOB

Mr FOB heeft in 2016 Financieel Onafhankelijk Blog opgericht. FOB gaat over besparen, beleggen en alles wat verder nodig is om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. Mr FOB is zelf in 2019 gestopt met werken op 49 jarige leeftijd.

FOB is miljoenen keren gelezen, in Nederland erkend als Digitaal Cultureel Erfgoed en verschenen in vele landelijke media. Lees meer over Mr FOB.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


249 reacties

  1. Ik beleg zelf ook bij de Giro en koop sinds dit jaar maandelijks een vast bedrag in VWRL. Ik durf gezien de hoge waarderlingen van aandelen nu niet in een keer in te stappen, omdat ik denk dat bij ik bij een beurscrash dan niet zo goed meer slaap. Het opbouwen van mijn portefeuille gaat nu dus langzaam.

    Mijn strategie is maandelijks VWRL bij te kopen en bij een koersdalingen van 10%, 20%, 30% etc extra bij te kopen.

    Ik ben benieuwd wat jij doet bij koersdalingen. Stel dat de VWRL ETF 20% daalt heb je dan ook geld om extra bij te kopen? Of ben je naast je cash reserve al volledig belegd in aandelen en obligaties?

    Tijdens de beurscrash in 2008 ben je toen nog steeds ‘rustig’ blijven zitten en heb je maandelijks bijgekocht? Of ben je (deels) uitgestapt en later weer ingestapt? (Zo ja hoe pakte pakte dat uit?)

    1. Ik ben volledig belegd. Ik herbalanceer tussen obligaties en aandelen zodat de verdeling weer aansluit bij mijn gewenste verdeling.
      In 2008 stapte ik deels uit en later weer in. Dat pakte ongunstiger uit dan wanneer ik was blijven zitten.
      Ik stap niet meer uit en leg consequent in, onafhankelijk van koersen en beurssentiment

    1. Ik zie het statement, wat ik niet goed op realiteitsgehalte kan checken, als irrelevant voor buy-and-hold ETF beleggers zoals ik.

  2. Wat ga je doen als Moneyou niet meer gratis is per 1 januari 2019? Zijn er nog andere alternatieven (Bunq?) die het waard zijn om te vergelijken?

    1. Moneyou blijft gratis vanaf 2019. Alleen de variant met betaalpas gaat geld kosten. Die betaalpas neem ik niet

  3. Hoe denk je over de nieuwe cash funds bij de giro?

  4. Hallo FOB
    Ik heb de info hier gevonden: beleggen.nl/Vanguard_FTSE_All-World_UETF/informatie
    Wat klopt dan niet?

    1. Die informatie klopt niet. De Essentiële Beleggersinformatie van VWRL laat zien dat er geen uitstapkosten zijn: https://www.vanguard.nl/portal/site/loadPDF?country=nl&docId=6016

  5. Ik kom het nergens tegen, daarom wil ik het hier vermelden. VWRL rekent wel 2 euro bij verkoop!

    1. DeGiro rekent geen €2 transactiekosten voor een verkoop van VWRL als je onder de voorwaarden van de kernselectie handelt, zie DeGiro Kernselectie

  6. Verhouding aandelen en obligaties tijdens opbouwfase.
    Is dat in aantal stukken/posities, of is dat de verhouding in belegd vermogen?
    Maw spreid je het risico op euro’s of op aantallen?
    Een verdeling aandelen/obligatie van 65/35% kan qua risico flink uit elkaar lopen als de gemiddelde aandelenprijs op 100€ per positie ligt en de gemiddelde obligatieprijs op 50€ per positie. Dan neem je per saldo dus meer risico over het totaal belegd vermogen…
    Vandaar mijn vraag hoe pas je deze risicoverdeliing het beste toe?
    Bedankt voor de tips

    1. In belegd vermogen

  7. Hi and thank you for the excellent blog. Maybe I am mistaken, but has IEGA been moved from the DeGiro kernselectie? There are three iShares Euro Government bond funds on Euronext Amsterdam in the kernselctie:

    – IE00B14X4Q57 ISHARES E GOV1-3
    – IE00B1FZS681 ISHARES E GOV3-5
    – IE00B1FZS806 ISHARES E GOV7-10

    Are these equivalent to iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA)?

    1. Thanks!

      IEGA was never in the kernselectie.

      IEGA has the combination of maturities of the funds you mention.

  8. Kan het kloppen dat de VWRL niet meer in de Kernselectie zit ?

    1. Mijn laatste aankoop in mei was kostenloos en ik zie hem nog gewoon staan: IE00B3RBWM25

  9. Via mijn werkgever bouw ik ook verplicht pensioen op, waarbij ik niets te kiezen heb.
    Welkom in blogland en veel plezier op jullie FO-reis!

  10. Hi Mr FOB,

    Allereerst dank voor de uitgebreide informatie die je via deze blog deelt. Na inspiratie op te hebben gedaan van FIRE-grootheden in Amerika, ben ik gaan zoeken naar info in Nederland. Mijn man en ik hebben als doel gesteld om over 15 jaar financieel vrij te zijn en de optie te hebben om te rentenieren (we zijn nu 30). Mijn expertise ligt niet bij het financiële berekenen en uitzoeken (meer bij mindset/besparen 50% savingsrate:)), en hierbij heb je al enorm geholpen.

    De beleggingsstrategie die je uiteenzet sluit aan bij onze lijn, al starten we met een wat agressievere verdeling tussen aandelen/obligatie (via DeGiro). We zijn nog jong en hoeven na 15 jaar niet perse met pensioen, de vrijheid om hier een keus over te maken is al veel waard! Je zit dan toch anders in je ‘werk’ vinden wij.

    Ik vroeg me over jouw pensioenbeleggingen nog iets af. Je geeft aan dat je pensioenbelegt via BND, maar ook dat je parttime werkt. Wat doe je met je collectief pensioen via je je werkgever als dat van toepassing is? Mijn werkgever heeft collectief pensioen geregeld bij BND namelijk en ben de mogelijkheden aan het afwegen om meer af te dragen zodat ik belastingvrij kan inleggen. Dit zou wel betekenen dat er minder geld overblijft om te sparen en in te leggen..

    Ben erg benieuwd naar de posts die volgen. Zal ook regelmatig naar je refereren in mijn eigen blog die ik ben gestart over onze pad naar FO 🙂

  11. Hubert Meijles

    Ik lees nu (13 mei 2018) dit artikel. De artikelen op jullie site sluiten goed aan op waar ik ook naar toe wil: (Mentaal) financieel onafhankelijk worden. Aflossen doe ik (uiteraard) ook, weliswaar gefaseerd. Maar ik ben een behoorlijk actieve belegger/trader en het rendement is vele malen hoger dan de rente van mijn hypotheek 4%. Aangezien 4% op dit moment voor een hypotheek hoog is, vind ik aflossen niet onverstandig. Eind vorig jaar heb ik mijn portefeuille bekeken en de stand van de beurzen en vond deze hoog genoeg staan. Ik zag geen aanleiding om bij te kopen, maar heb een deel winstgenomen.
    Met die winst weer een stuk afgelost.
    Persoonlijk vind ik dit een mooie combinatie:-) Voor zover mijn input.
    Groeten, Hubert

  12. Waarom ga je voor 100% in de all world aandelen van Vanguard. Na onderzoek kwam ik erachter dat ze 0.25% onderhoud kosten per jaar vragen. Op zich is dat goed te doen, maar in vergelijking met Vanguard S&P 500 is het veel want die is 0.07. In het boek Money:master the game van Tony Robbins zeggen ze dat ETF goed zijn, maar voor meer rendement kan je ook diversification doen. Bijvoorbeeld 10% emerging markets, 30% S&P etc. Ik ben benieuwd naar de waarom.
    PS: Gaaf hoeveel content je wel niet verspreid hebt en hoeveel waarde mensen uit deze site kunnen halen, dankjewel daarvoor

    1. Als je de wereldwijde spreiding bij elkaar zoekt met verschillende ETF’s kom je al gauw richting 0.25% kosten. Ik hou het graag simpel, zodat de kans op (bijvoorbeeld emotioneel gedreven) overallocatie afwezig is en ik niet hoef op te letten met herbalanceren.
      PS: graag gedaan

  13. Erg informatieve blog! Ben zelf recent ook begonnen met beleggen volgens een vergelijkbare strategie, mede met behulp van de informatie die ik her en der op dit blog heb gevonden. Zelf heb ik er echter voor gekozen niet te beleggen in IEAC, maar mijn aandelen voorlopig volgens een sleutel van 70/30 te verdelen over VWRL en IEGA. Mijn rationale hiervoor is dat je met IEAC, hoewel de spreiding goed te noemen is, alsnog een kredietrisico loopt in het stabiele/dempende onderdeel van de portefeuille. Met IEGA kun je dit risico nagenoeg elimineren, omdat je er m.i. immers wel vanuit kunt gaan dat overheden (i.t.t. bedrijven) binnen de EU niet failliet mogen gaan (denk aan de bail-out van Griekenland). De prijs hiervoor is wellicht een lager rendement op het obligatiedeel van de portefeuille, maar deze is hier toch ook niet echt voor bedoeld. Immers, indien je toch bereid bent om extra (krediet)risico te lopen, kun je m.i. beter een groter percentage van VWRL in de portefeuille opnemen en (mogelijk) een iets grotere volatiliteit accepteren.

  14. Beste Mr.FOB,

    Ik ben nieuw hier en vind je blog razend interessant. Heb nu van m’n spaarcentjes een kleine portefeuille gekocht van ongeveer 70/30 aandelen/obligaties. Aandelen in VWRL (was net te laat op het feestje) en obligaties in IEAC. Nu zie ik dat Vanguard ook een corporate bond ETF in euro’s heeft (IE00BZ163G84, VECP) die maandelijks dividend uitkeert. Ben je al bekend met dat fonds en zo ja, waarom heeft IEAC dan toch je voorkeur? Zoals ik al zei is dit allemaal nog redelijk nieuw voor me dus ben überhaubt wel benieuwd jouw mening over VECP. Bij voorbaat dank!

    1. IEAC heeft ruim 10x zoveel obligaties in portefeuille als VECP. IEAC geeft dus veel meer spreiding en dus minder risico.

      IEAC zit ook in Kernselectie en kan ik dus zonder transactiekosten in handelen. VECP zit dat niet.

      IEAC keert eenmaal per kwartaal dividend uit, VECP maandelijks. Dat geeft veel meer dividendkosten met een Custody account bij DeGiro, wat ik heb.

  15. allesiseenverhaal

    Beste Mr. Fob,

    Ten eerste super bedankt voor alle mooie blogs! Ik leer er een hoop van.

    Ik wilde graag een IEAC-aandeel kopen zoals jij die aangaf, maar er zijn meerdere mogelijkheden. Welke moet ik hebben als ik hetzelfde als jou wil doen: de iShares III Public Limited Company iShares Core Euro Government Bond UETF of de ISHARES CORE EU CORP BOND UCITS ETF DIST? Of zijn ze allebei hetzelfde?

    Groeten

    1. IEAC is corporate en niet government

  16. Dag FOB,

    Leuk initiatief en goed dat Mr Moneymustache een opvolger heeft in het Nederlands.

    Wel heb ik als belegger een opmerking bij beleggingsstrategie. Of eerder een tip om te overwegen.

    Waarom plaats je je geld in indextrackers en niet in holdings.

    In holdings zoals bijvoorbeeld HAL Trust schaar je je naast de grote vermogens.
    Je krijgt op deze manier een topbeheer voor een zacht prijsje.

    Zelf volg ik het al jaren op voor de Belgische markt, waarbij de holdings als geheel veel beter presteren dan de indexen. De verschillen in rendement kunnen gerust nog enkele jaartjes afhalen om financieel onafhankelijk te worden, zeker voor wie nu pas start!

    1. Bedankt voor je tip. Ik beleg niet in holdings omdat ik die niet doorgrond en daardoor teveel risico voor mij met zich meebrengen.

  17. Hi! Ik wil instappen in de beleggingswereld. Ik vraag me af of ik op de ‘juiste’ moment moet wachten om in te stappen of misschien op een wilkeurig moment aandelen moet gaan kopen. Moet ik met al mijn spaargeld instappen of met een x (zoals 2K?) bedrag per maand?

    Gr A

  18. MrFOB, ik heb hetvolgende dilemma: mijn moeder heeft een mooi kapitaaltje geërfd, wat ze wil aanwenden als aanvulling op haar pensioen. Nu vraag ik mij af welke aandelen/obligatie verhouding we het beste kunnen aanhouden in deze ‘opnameperiode’:
    – haar withdrawal rate zal op 1,5% komen te liggen, ofwel jaarlijks 1,5% van de huidige waarde
    – hier wil ze 15 tot 20 jaar gebruik van maken
    – ze wil niet interen op haar kapitaal, rekening houdende met inflatie en vermogensrendementsheffing
    – rekening houdende met een rendement van 4% op obligaties en 8% op aandelen
    – is het dan zo eenvoudig te stellen dat je in die theorie rekening moet houden met 1,5% opname + 2% inflatie + 1,36% box 3 heffing + 0,25% kosten = 5,11% dus 70% obligaties & 30% aandelen (wat 5,2% rendement zou moeten opleveren) ?

    Zo ja, wat voor maatregelen kan ik nemen ivm het korte termijn volatiliteitsrisico ivm de maandelijkse opnames?

    1. Ik ben niet in de positie om dergelijk persoonlijk financieel advies te geven. Wellicht dat iemand in een van de fora uit mijn blogroll je kan helpen, daar zitten veel kundige mensen tussen.

  19. Hmm.. ok, duidelijk wat jouw afweging is geweest. Ik blijf echter sceptisch/kritisch. Ik ga dit nog verder onderzoeken 🙂

  20. Ik lees nu de laatste bladzijden van het eerder genoemde boek, waarin schrijver Wintermans stelt: “Dus: bedrijfsobligaties zijn minder geschikt als stabilisator in een beleggingsportefeuille; voor die rol zijn kortlopende staatsobligaties van solide landen geknipt.”

    Geeft deze stelling jou reden om je beleggingsstratie op dit punt te heroverwegen?

    1. Diezelfde heer Wintermans, medeoprichter van Meesman, biedt als veilige belegging het Meesman wereldwijd spreidende obligatiefonds aan dat zowel in bedrijfsobligaties als in staatsleningen belegt. Dat fonds heeft hetzelfde risicoprofiel als IEAC en IEGA. Meesman ziet dit fonds als de ideale tegenhanger voor een meer risicovolle belegging in aandelen en bij uitstek geschikt om in te beleggen binnen het veilige deel van uw beleggingsportefeuille. Dat strookt dus niet helemaal met de bewering in het boek.
      Hoe dan ook, ik zie geen reden om mijn strategie aan te passen.

  21. Hmm.. toch nog niet helemaal gerust op. In het boek van Jacques Wintermans (De schitterende eenvoud van indexbeleggen, aanrader!) lees ik op pagina 141, laatste alinea:

    “Bedrijfsobligaties geven gemiddeld meer rendement dan staatsobligaties, maar ze reageren ook meer op een verslechtering van de economische situatie dan oerdegelijke staatsobligaties, zoals tijdens de kredietcrisis is gebleken.”

    Waar baseer jij de stelling op dat wereldwijde corp bonds en eur gov bonds hetzelfde risiconiveau geven? Je zou toch namelijk kunnen stellen dat een obligatie van een bedrijf met een A rating toch meer risico omvat dan een obligatie van een land met een A rating?

    Voor alle duidelijkheid: ik waardeer jouw blog enorm en hecht er grote waarde aan. Aan de hand van jouw blog ben ik onlangs van vermogensbeheer via mijn verzekeraar overgestapt naar zelf (index)beleggen via DeGiro (waarvoor dank!), echter blijf ik graag kritisch op zaken die ik niet begrijp. 🙂

    1. Het risicoprofiel dat in de Essentiële Beleggersinformatie vermeld moet worden is bedoeld om beleggingen onderling te kunnen vergelijken, onafhankelijk van het type belegging. De verstrekte informatie is bij wet voorgeschreven en is bedoeld om je meer inzicht te geven in de aard en de risico’s van beleggingen. IEAC en IEGA hebben volgens hun Essentiële Beleggersinformatie hetzelfde risicoprofiel.
      Ik moet wel bekennen dat ik me er niet in verdiept heb hoe betrouwbaar de bij wet verplichte risicoindicatie uit de Essentiële Beleggersinformatie daadwerkelijk is.

  22. Ja, maar hebben niet een verschillende marktwerking?

    1. Het gaat om het risicoprofiel. De hoeveelheid relatief veilige bedrijven en veilige landen of riskante bedrijven en riskante landen in een fonds bepaalt dat.

  23. Hi MrFOB, je kiest voor 75% corp bonds wereldwijd en 25% eur gov bonds voor maximale spreiding geef je aan. Heb je in je keuze daarbij rekening gehouden met het verschil in risico tussen gov en corp bonds? Wat zijn jouw overwegingen daarin geweest?

    1. Deze corporate en government bonds hebben hetzelfde risicoprofiel

  24. Ik heb een aantal van je artikelen gelezen en ze zijn heel interessant. Zelf ben ik starter op de arbeidsmarkt en ik wil ook gaan investeren in indexfondsen. Nu vraag ik mezelf af hoe jij komt bij de verhouding in je aandelen portefeuille. Je hebt 50% VTI en 50% VXUS als strategie. Is dit gebaseerd op een technische of fundamentele analyse?

    Mvg,

    TM

    1. Ik wil wereldwijd gespreid beleggen naar marktkapitalisatie, daar komt VTI/VXUS 50/50 ongeveer bij uit. Er zit geen verdere technische of fundamentele analyse achter, behalve dat ik risico wil minimaliseren door goed te spreiden. Fundamentele analyse heeft iets in zich van de markt willen voorspellen, waar ik niet van overtuigd ben dat dit werkt. Nu is het zo dat deze fondsen per januari 2018 niet meer verkocht mogen worden omdat de Nederlandstalige Essentiële Beleggerssinformatie ontbreekt, zie deze post. Het fonds VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF), welke ook in de kernselectie van DeGiro zit en waar je dus zonder transactiekosten in kunt handelen, vormt echter een goed alternatief waarbij je met 1 fonds direct wereldwijde spreiding hebt.

  25. @MrFOB: zoveel mooie tips op dit forum.. fantastisch! Hierbij een klein tipje terug: blijf naast MoneYou ook de rente bij Knab bank in de gaten houden. Deze is tijden lang (0,1% tot 0,15%) hoger geweest, echter nu gelijk (beiden 0,35%). In eerste instantie kost een Knab rekening € 5 per maand, wat natuurlijk afschrikt, maar als je een account aanmaakt, kun je direct downgraden naar een gratis rekening (Knab Basis). Je kunt dan alleen gebruik maken van de Flexibel Spaarrekening (niet van Kwartaal sparen).

    1. Bedankt voor de tip, ik wist niet dat je bij Knab via die route een gratis spaarrekening aan kunt houden.

  26. Hi,

    Bedankt voor deze post. Ik heb echter een aantal vragen:
    – Hoe schat uw het risico in van een buitenlandse deposito via Savedo?
    – Waarom de keuze voor MoneYou en niet bijv. NIBC?
    – Wat zijn de verschillen tussen een indexfonds, indextracker en ETF? Of zijn dit simpelweg equivalenten?
    – Waarom kiest u niet voor een AEX, Nikkei 225, S&P 500, etc. ETF?

    Ik zie uit naar uw reactie.

    Met vriendelijke groeten,
    Sean

    1. Ik schat het Savedo risico dusdanig klein in dat ik er zelf een deposito heb.
      Moneyou zit ik al jaren. Regelmatig de hoogste rente voor een vrij opneembare rekening, handige app, veilig als ABNAMRO dochter.
      Zie Beleggen voor beginners voor uitleg over indexfondsen en dergelijke.
      AEX e.d. zijn relatief kleine indexen met weinig spreiding. Ik wil wereldwijde spreiding.

  27. Wat een intressante blogg! Ik ben een Nederlander die sinds een aantal jaar in Zweden woont en werkt, maar de meeste tips zijn ook prima op mij van toepassing.

    Het leukste is de herkenning van de strategie en hoe je om gaat met spaargeld en beleggen. Sparen van (nood)buffers, kiezen van indexfondsen, buy-en-hold… fokus op aankoop van fondsen die het nu juist wat slechter doen.. herbalanceren bij inleg. Precies zoals ik de zaken heb aangepakt, zonder ook maar iets van een blogg eerder gelezen te hebben. 😉

    Ik zelf zit nu in de mooie positie dat ik al mijn schulden heb afgelost. Ik gebruik alleen een creditcard die ik elke maand volledig op 0 zet.

    Na het ontvangen van mijn loon en aftrek van alle kosten (die ik allemaal netjes op dezelfde dag probeer samen te laten vallen) hou ik nu omgerekend zo’n 1100 euro per maand over. Wat een luxe en iets om dankbaar voor te zijn. Zonde om dat dus maar te laten verpieteren op een 0% spaarrekening… of (“hollander dat ik ben”) uit te geven aan overmatige consumptie.

    Ik heb een goed leven, eet en leef gezond, maar kies ook voor een eenvoudig en goedkoop leven. Mijn levensgenot haal ik uit andere zaken dan consumptie. Prima beginpunt om dus te werken aan iets wat “frihetskapital” zoals ze dat in Zweden noemen. Een pot geld om op termijn keuzes te kunnen maken in het leven die er toe doen… leuke zaken, zoals aankoop van boot, huis.. maar ook minder leuk zaken zoals het kunnen (en durven) opzeggen van een baan die niet bevalt of het inzetten van een scheiding.

    Hartelijk bedankt voor de blogg. Hier kom ik vaker terug om te lezen (en om bevestigt te krijgen dat ik goed bezig ben hahaha)

    Tack så mycket.

  28. Van de site van de Giro: “Aangezien DEGIRO geen bank is maar een beleggingsonderneming heeft u bij ons de zekerheid van het depositogarantiestelsel voor beleggingsondernemingen (beleggerscompensatiestelstel), deze loopt tot €20.000”