beleggingsstrategie

Beleggingsstrategie voor financiële onafhankelijkheid

Home » Alle blogposts » Beleggen » Beleggingsstrategie voor financiële onafhankelijkheid

Update: deze beleggingsstrategie is achterhaald, zie Mijn nieuwe beleggingsstrategie.

Beleggingsstrategie

Een beleggingsstrategie bepalen hoeft niet moeilijk te zijn. Mijn beleggingsstrategie op weg naar financiële onafhankelijkheid is eigenlijk heel simpel en heeft 3 peilers:

    1. Ik heb een cash reserve voor noodsituaties, verdeeld over een vrij opneembare spaarrekening en een Raisin deposito
    2. Vervolgens beleg ik maximaal in indexfondsen waarbij de belasting uitgesteld is via Brand New Day
    3. De rest beleg ik in indexfondsen via DEGIRO.

Vooralsnog geen verhuur van vastgoed voor mij. Lijkt me lastig om zo een beter rendement dan met beleggen te halen. En ik heb geen zin in mogelijk gedoe met huurders. In Nederland zijn huurders namelijk zeer goed beschermd. En ik wil direct bij het grootste deel van mijn vermogen kunnen, wat niet kan als het in stenen zit. Maar dat is een heel persoonlijke afweging.

1. Beleggingsstrategie – Cash reserve

Ik heb een cashreserve van 10.000 euro voor noodsituaties waarvan ik een half jaar gewoon kan leven. Ik heb €5000 op een vrij opneembare spaarrekening en €5000 op een 1 jaars deposito bij Raisin.

Hierdoor hoef ik mijn beleggingen in indexfondsen niet meteen aan te spreken in geval van nood. Groot voordeel is dat ik geen indexfondsen hoef te verkopen wanneer die net op een lage koers staan, wanneer dat moment mocht samen vallen met mijn noodsituatie. Met een noodsituatie bedoel ik bijvoorbeeld ontslag.

2. Beleggingsstrategie – Indexfondsen waarvan belasting uitgesteld is

Ik maak maximaal gebruik van de mogelijkheid vermogen op te bouwen waarbij ik als inleg bruto inkomen mag gebruiken. Over dit belegd vermogen betaal ik geen vermogensrendementsheffing. En wanneer ik dit vermogen laat uitkeren betaal ik veel minder belasting dan ik nu zou moeten betalen.

Op deze manier genereer ik 3x zoveel vermogen met mijn inleg dan wanneer ik die inleg als netto loon laat uitbetalen en zelf beleg. Dit wordt pensioenbeleggen genoemd. Ik doe dit via Brand New Day. In mijn post over pensioenbeleggen ga ik hier uitgebreid op in.

3. Beleggingsstrategie – Beleggen in indexfondsen

Indexfondsen zijn de meest kostenefficiënte manier om wereldwijd gespreid te beleggen in aandelen en obligaties. Op de lange termijn verslaan actief beheerde fondsen de index nauwelijks of niet, maar maken wel vrijwel altijd veel hogere kosten. Daarom kies ik voor passief beheerde indexfondsen.

In de post Indexfondsen kiezen – 6 punten om op te letten leg ik precies uit waar je op moet letten bij het kiezen van een indexfonds.

Als je nog weinig of geen ervaring hebt met beleggen, dan kun je wellicht op weg geholpen worden door de post Beleggen voor beginners te lezen. Ik leg in die post de basis uit en geef een aantal tips bij beginnen met beleggen.

Ik beleg in die fondsen via DEGIRO.

Zie DEGIRO review voor mijn ervaringen met hen.

DEGIRO is de goedkoopste broker die ik ken. In de post DEGIRO kosten – Vergelijk kosten DEGIRO met brokers en banken heb ik de kosten voor indexbeleggen via DEGIRO, Binck, Lynx, ING, Rabobank en ABN AMRO naast elkaar gezet.

Hier kun je trouwens zien welke welkomstactie DEGIRO eventueel heeft lopen.

Beleggingsstrategie – Mijn portefeuille

Aandelen en obligaties

Mijn portefeuille bestaat uit aandelen indexfondsen en obligatie indexfondsen. Aandelen hebben op langere termijn historisch gezien een hoger rendement dan obligaties. Maar soms kan het tot 20 jaar duren voordat een dip op de aandelenmarkt hersteld is. Meer obligaties in je portefeuille geeft een minder beweeglijke portefeuille.

Verhouding aandelen en obligaties tijdens opbouwfase

De verhouding aandelen/obligaties is een persoonlijke keus. Deze heeft vooral met je risico tolerantie te maken. Kies je verdeling aandelen/obligaties zodanig dat je ook tijdens een flinke beursdaling niet in paniek gaat verkopen. Zie ook de paragraaf over herbalanceren hieronder.

Naarmate mijn beleggingshorizon korter wordt bouw ik mijn aandelen portie af en zet die om in obligaties.

Ik volg het advies van John Bogle (oprichter Vanguard, de beste indexfonds aanbieder die ik ken): evenveel obligaties in procenten in je portefeuille als je leeftijd. Dus als je bijvoorbeeld 35 bent, dan 35% obligaties en 65% aandelen in portefeuille.

Ik heb tijdens de forse beursdaling van 2008 gemerkt dat ik niet meer aandelen dan deze verhouding in mijn portefeuille moet hebben, omdat ik dan te onrustig word tijdens flinke koersdalingen.

Herbalanceren

Ik herbalanceer 1 keer per jaar of zodra ik meer dan 5% afwijk van de gewenste verdeling. Deze strategie in combinatie met een goed gekozen verhouding aandelen/obligaties op basis van je risicoprofiel bepaalt met name je succes als belegger. Rationeel en niet emotioneel handelen is namelijk de sleutel tot succesvol beleggen.

De meeste mensen beleggen niet succesvol doordat ze zich door emoties laten leiden (en lijden). Zodra de markt flink daalt verkopen ze, zodra de markt flink stijgt kopen ze. In beide gevallen vrijwel altijd te laat. Ik heb dit ook door schade en schande moeten leren.

En één ding is zeker, eens in de zoveel tijd daalt de beurs fors. Dat ga je gegarandeerd meermaals meemaken tijdens je tocht naar en tijdens financiële onafhankelijkheid. In de post Verkopen!, verkopen!!, verkopen? ga ik hier verder op in. Ook leg ik daarin uit of je beter al je geld in één keer in kunt leggen of in stapjes.

In de post Herbalanceren geeft maximaal beleggingsrendement leg ik precies uit hoe ik herbalanceer.

Op deze site heb ik ook een interactief tooltje opgenomen waar je mee kunt spelen om je inleg te bepalen wanneer je dezelfde beleggingsstrategie als ik wilt volgen: Beleggingstool

Verhouding aandelen en obligaties tijdens financiële onafhankelijkheid

Tijdens financiële onafhankelijkheid (opnamefase) is minimaal 25% en maximaal 75% obligaties aan te raden, zoals Wade Pfau heeft laten zien (zie de figuur van Pfau in mijn post Safe withdrawal rate Nederland).

Ik zal overigens niet minder dan 40% aandelen in portefeuille nemen. Zo hou ik voldoende opwaarts potentieel zonder een al te beweeglijke portefeuille te hebben.

Mijn aandelen portefeuille:

50% aandelen wereldwijd exclusief VS: Vanguard Total International Stock ETF (VXUS)

50% aandelen VS: Vanguard Total Stock Market ETF (VTI)

Update januari 2018: Vanwege de Europese PRIIPS wetgeving zijn VTI en VXUS niet meer verkrijgbaar, zie hier. Ik doe mijn aandelenbelegging tegenwoordig 100% in het Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL)

Mijn obligatie portefeuille:

100% overheidsobligaties wereldwijd waarbij het valutarisico is afgedekt naar de euro: Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (DBZB)

VXUS, VTI zitten in de DEGIRO Trackers kernselectie, zodat je daar een keer per maand zonder transactiekosten in kunt handelen. Dit geldt ook voor VWRL.

Euro’s of dollars

Met mijn obligaties wil ik niet in dollars maar in euro’s beleggen om zo dit stabiele deel van mijn portefeuille zo stabiel mogelijk te hebben. Op de lange termijn zie ik overigens geen valutarisico met aandelen indexfondsen in dollars, zie mijn post over aandelen kopen in dollars.

 

Hoe ziet jouw beleggingsstrategie eruit? Beleg jij ook bij DEGIRO en Brand New Day?

 

Wil je graag weten hoeveel opbrengst je van je beleggingen hebt na 10 jaar bij DEGIRO, Binck, Lynx, ING, Rabobank en ABN AMRO?: Vergelijk tarieven beleggen

Inspirerende tips hoe je eerder kunt stoppen met werken?: Eerder stoppen met werken – 11 tips

 

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Mr FOB

Mr FOB heeft in 2016 Financieel Onafhankelijk Blog opgericht. FOB gaat over besparen, beleggen en alles wat verder nodig is om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. Mr FOB is zelf in 2019 gestopt met werken op 49 jarige leeftijd.

FOB is miljoenen keren gelezen, in Nederland erkend als Digitaal Cultureel Erfgoed en verschenen in vele landelijke media. Lees meer over Mr FOB.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

249 reacties

  1. Per 2 januari is het tijdelijk niet meer mogelijk buitenlandse (alle?) ETF’s te kopen bij de Giro. Vanguard wordt expliciet genoemd.

    Hoe lang denken jullie dat dat gaat duren?

    1. Ik verwacht dat dat op (hele) korte termijn opgelost zal zijn door Vanguard en je al in januari weer zal kunnen handelen bij alle brokers. iShares heeft de essentiële beleggingsinformatie van IEAC en IEGA al in het Nederlands beschikbaar, wellicht dat je daar gewoon in kunt blijven aankopen.

  2. Deels mee eens, want een overheid kan haast niet failliet gaan en een bedrijf wel. Griekenland was een uitzondering bijvoorbeeld maar zelfs toen schoot de EU te hulp. Daarnaast is het identificeren van risicolanden makkelijker dan risicobedrijven.

  3. Dat bedrijfsobligaties meestal rendabeler zijn dan overheidsobligaties geloof ik zeker, maar dat laatste is stabieler en betrouwbaarder.

    1. Dat hangt uiteindelijk af van de landen en de bedrijven waar je in belegt. En dus van de risicocategorie waar je indexfonds in belegt. Die is voor IEAC en IEGA hetzelfde.

  4. >Zuidelijke landen zijn wel veilig verwacht ik doordat noordelijke landen naar ik verwacht zullen bijspringen indien dat nodig is.

    Die kans is groot (met alle gevolgen van dien) maar houdt er rekening mee dat IEGA voor 38% BBB rating is, dat is 1 stap van junk bonds.
    bij IEAC is 52% BBB
    Dus veilg hmmm,

    1. BBB en hoger is investment grade. Dat betekent dat de kans op wanbetaling heel erg klein is. Zie hier voor meer info.

  5. In hoeverre kan je momenteel niet beter beleggen in 50% stock en 50% cash ipv obligaties.
    Daar obligaties toch een heel laag rendement geven.
    Dan kan je herbalanceren met cash & aandelen.

    Daar de verwachting is dat de rentes op gaan lopen zullen de huidige (staats) obligatie prijzen vermoedelijk dalen (om hoger yield te geven).
    waarmee je voorkomt dat als je nu obligaties koopt die over 2 a 3 jaar minder waard zijn.

    Tevens heb je hier een extra veiligheid, mocht de beurs een forse tik terug doen, kan je goedkoop inkopen/herbalanceren.
    Ik neem even aan dat ‘de giro’ ook een bank garantie heeft van 100,000 dus tot e100,000 cash zou veilig moeten zijn…

    Verder zit IEGA behoorlijk in zuiderlijke eu landen dus vraag is ook even hoe veilig dat is (andere discussie)
    https://www.ishares.com/lu/individual/en/products/251740/ishares-euro-government-bond-ucits-etf?siteEntryPassthrough=true&locale=en_LU&userType=individual

    1. Ik heb dit jaar tot nu toe met IEAC 2.39% rendement, vorig jaar 4.64%. En met IEGA dit jaar 0.36%, vorig jaar 3,05% rendement. Dat haal ik niet met cash. Er zit wel een risico op daling van obligatiewaarde in zodra rente stijgt, maar wanneer dat zal zijn weet niemand. Als je dat risico niet wilt lopen is cash inderdaad een goed alternatief.

      DeGiro heeft geen bankgarantie en geeft geen rente. Je cash kun je beter op bijvoorbeeld vrij opneembare Moneyou rekening aanhouden zodat je bankgarantie hebt, rente krijgt en het alsnog kunt gebruiken voor herbalanceren.
      Zuidelijke landen zijn wel veilig verwacht ik doordat noordelijke landen naar ik verwacht zullen bijspringen indien dat nodig is.

  6. Hoi,

    Ik volg uw blog sinds een aantal weken en ben er zeer van onder de indruk.
    Sinds kort zit ik in de positie dat ik veel meer ben gaan verdienen en daarbij mijn eigen pensioen moet organiseren (zzper geworden). Zodoende ook op uw blog gekomen.
    Nu mijn vraag: U heeft het telkens over uw lange horizon van wel 20 – 30 jr tot uw pensioen. Houd u constant dezelfde fondsen aan? Of wisselen deze ook weleens?
    Het lijkt mij best spannend om nu al zulke beslissingen te nemen voor over +/- 30 jr (ben nu zelf 31 en wil niet meer dan 30 jaar werken).
    Bedankt

    Gr, Ben

    1. Dankjewel voor het compliment.
      Ik doe aan lifecycle beleggen bij Brand New Day. Dat houdt in dat mijn verdeling aandelen/obligaties verschuift richting obligaties naarmate mijn pensioendatum dichterbij komt. De aandelenfondsen en obligatiefondsen wissel ik zelf niet. Ik wil simpelweg breed gespreid belegd zijn tegen minimale kosten.

  7. Hallo Mr. FOB, is het wel handig om in IEGA te investeren? Ik ben 25 en mijn verdeling zou adhv uw Excel-sheet als volgt zijn:
    VANGUARD TOTAL STOCK MARKET ETF (VXUS): € 187.50
    Vanguard Total International Stock ETF (VTI): € 187.50
    iShares Core Euro Corporate Bond UETF (IEAC): € 93.75
    iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA): € 31.25

    Dat gaat om zo weinig geld, €31,25, terwijl ik wel transactiekosten moet betalen.

    Hoe hoog zijn die transactiekosten overigens? Ik kan dat nergens vinden.

    1. Wellicht is het met deze relatief kleine bedragen inderdaad efficiënter IEGA nog even links te laten liggen en dat mee te nemen in IEAC. IEAC kun je dan zodra je meer belegd hebt altijd nog deels omzetten naar IEGA.
      In het tarievenblad op de site van DeGiro kun je de transactiekosten vinden (het wordt als een aandelentransactie beschouwd).

  8. Ik heb een vraag ten aanzien van het kiezen van de juiste broker en fondsen. Hoe kan je bijv. van de iShares fondsen bepalen hoe hoog de ‘spread’ (verschil biedprijs en laatprijs) is? En verschilt de spread tussen verschillende brokers? Ik kan hier nauwelijks informatie over vinden, maar het kan wel een belangrijke overweging zijn in de keuze van de broker.

    1. Bij DeGiro zie je bij aankoop of verkoop de spread met 15 min vertraging. Tegen betaling kun je realtime koersinformatie krijgen.
      Voor de passieve lange termijn belegger doet de spread niet zoveel op het eindresultaat omdat dit eenmalige “kosten” zijn.
      De spread zou niet mogen verschillen tussen brokers. Ze wordt door vraag en aanbod op de beurs bepaald.

  9. @Lot,
    >Is het voordeliger om deze strategie te doen met geleend geld uit eigen bv of rechtstreeks vanuit de bv? Wat denk je?

    Laat je het in de bv dan moet je over die winst vennootschaps belasting betalen 20..25% en daarna inkomsten belasting als je het
    naar prive haalt. Keer je het in hetzefde jaar uit dat uiteraard alleen inkomsten belasting. hangt dus van je loon af en wanneer je het uit wil keren… verder is risico dus voor de bv.

    haal je het naar prive, dan moet je rente betalen over de lening aan de bv. het risico/winst is voor prive.

    vond dit nog…
    http://www.belastingtips.nl/zakelijk/dga_belastingen/dga_beleggen/

    1. Bedankt voor de suggestie. De fondsen zijn zeer vergelijkbaar en zou je kunnen uitwisselen.

      Via de links die je hebt toegevoegd bekeken geeft IEGA over 2013-nu gemiddeld 4.32% rendement per jaar en DBXN 4.03%. Dat zou voor IEGA pleiten, ook als dit rendement nog exclusief de 0.05% hogere TER is (wat ik zo gauw niet kan zien via je links).

      DBXN keert zijn dividend niet uit maar herbelegt het, IEGA keert 2x per jaar uit. Sommigen geven voorkeur aan uitkeren vanwege cashflow, anderen juist niet omdat IEGA bij Custody account bij DeGiro een beetje dividendkosten geeft (hoe groter je portefeuille, des te minder dit meetelt).

      Kortom, zeer vergelijkbare fondsen met voor mij een lichte voorkeur voor IEGA vanwege iets hogere rendement over de afgelopen jaren.

  10. Is het voordeliger om deze strategie te doen met geleend geld uit eigen bv of rechtstreeks vanuit de bv? Wat denk je? Een mooie heldere, duidelijke website trouwens

    1. Dat zou ik zo niet weten. En bedankt!

  11. Beste Mr FOB,

    ik las in een andere post waarin je kosten tussen brokers vergelijkt dat je een custody account aanhoudt. Je vergelijkt daar aandelen trackers en neemt o.a. dividend afhandeling mee. Hoe zit het met de couponafhandeling in de andere twee trackers van je portefeuille, betalen deze coupon uit of wordt dit geherinvesteerd? Uitbetalen van coupon zou de kosten t.o.v. aanbieders die hier niets voor rekenen verhogen met een custody account. Wat is de reden dat je voor een custody account hebt gekozen? Ik las dat je het risico zelf heel klein acht maar kennelijk toch te groot voor het aanhouden van je portefeuille?

    Alvast bedankt voor je reactie.

    Hartelijke groet

    1. Al mijn trackers betalen dividend uit. Omdat veiligheid bij mij voorop staat hou ik, ondanks dat ik het risico klein acht dat met uitlenen van effecten door DeGiro iets mis mee kan gaan, een custody account aan. De hiermee gemoeide dividendkosten neem ik voor lief.

  12. Maar als het risicoprofiel gelijk is en het verwachte rendement bij bedrijfsobligaties groter is, waarom dan niet 100% bedrijfsobligaties? (antwoord zal wel ‘spreiding’ zijn)

    Toch heb ik het idee dat hoe hoger het verwachte rendement (bedrijfsobligaties), hoe groter het risico.

    Klopt het dat een meer conservatieve / veilige strategie zou zijn om 25:75 als verhouding corporate / government aan te houden?

    1. Inderdaad, spreiding. Zoals gezegd is het risicoprofiel vergelijkbaar. Waarom bedrijfsobligaties meestal net iets meer rendement geven weet ik niet.

  13. Bedankt voor je interessante blogs! Ik ben bezig om mijn dure beleggingsbeheer via ING op te zeggen en zelfstandig in indexfondsen te gaan beleggen.

    Hoe kom je tot de verhouding 75:25 voor corporate en government bonds?

    Gevoelsmatig zit er dan toch wat meer risico in de bedrijfsobligaties. En in andere portfolio’s zie ik vaak een groter percentage staatsobligaties.

    1. Het risicoprofiel van deze obligaties is hetzelfde. De bedrijfsobligaties geven meestal wel iets meer rendement. Vandaar deze verdeling.

  14. Mogelijk heb ik deze vraag ergens gemist, waarom zou je niet alleen IEAC als obligatie pakken, wat voegt IEGA toe? Is een spaarrekening vergelijkbaar qua portfolio opbouw met IEGA?

    1. IEGA toevoegen geeft veel meer spreiding doordat je naast bedrijfsobligaties ook overheidsobligaties toevoegt. Een spaarrekening is iets anders dan een obligatie

  15. Met veel interesse lees ik je blog! Ik heb zelf bijna dezelfde beleggingen gedaan (al voordat ik je blog ontdekte). Leuk om de overeenkomsten te zien!

    Ik vraag me af over je obligaties bij DEGIRO, waarom je niet voor deze ETFs kiest:
    -iShares € Corp Bond Large Cap UCITS ETF EUR (Dist) (IE0032523478)
    -iShares € Govt Bond 7-10yr UCITS ETF EUR (Dist) (IE00B1FZS806)

    Na uitgebreide analyse via morningstar kwam ik zelf bij deze fondsen uit. Eén ster hogere rating (iets meer rendement), beide kernselectie (dus geen transactiekosten bij handelen binnen de voorwaarden). Ik ben benieuwd naar jouw overwegingen!

    Cashreserve houd ik overigens na tevredenheid bij KNAB. De spaarrente is momenteel hetzelfde als Moneyou, maar bij KNAB kan je ook b.v. je reguliere betaalrekening aanhouden (gemak) en kwartaalsparen doen (evt. met iets extra rente).

    1. Bedankt!

      Ik hou wel van de Core fondsen van iShares omdat dat hun low cost paradepaardjes zijn waarmee ze maximaal willen concurreren.

      -Jouw corporate bond fonds vind ik duidelijk minder aantrekkelijk dan IEAC: jouw corporate bond heeft de helft aan obligaties t.o.v. IEAC (minder spreiding), zit alleen in large caps (minder spreiding) en 5% lager cumulatief rendement afgelopen 5 jaar.
      -Jouw government bonds fonds heeft ook niet mijn voorkeur vanwege de beperkte spreiding, maar heeft wel een wat aantrekkelijker rendement over de afgelopen 5 jaar: jouw fonds heeft slechts 27 obligaties in portefeuille (IEGA heeft er 334, dus jouw fonds heeft ruim 12x minder spreiding), jouw fonds keert 4x per jaar dividend uit (2x vaker dan IEGA en dus meer kosten via Custody account), jouw fonds heeft wel 3% beter cumulatief rendement afgelopen 5 jaar

      KNAB heeft 5 euro kosten per maand, Moneyou heeft geen kosten. Dat maakt dat ik voor Moneyou kies. Voor zakelijke rekening is KNAB wel de meest aantrekkelijke heb ik gezien.

  16. Wat een TOP blog.
    Ik ben heel benieuwd hoe je kijkt naar het ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds Wereld (NL0011309349) die ook de MCSI volgt, als alternatief voor VTI/VXUS? Duurzaam Nederlands fonds in EUR, geen dividendlekkage, maar spreiding in kleiner aantal bedrijven?

    1. Bedankt!

      De volgende punten zijn goed om je te beseffen, zonder dat ik hiermee een waardeoordeel wil geven over het fonds:
      MSCI wereld index is niet wereldwijd, zie hier. Beperkte spreiding dus. Daarnaast zit je met VTI/VXUS in ongeveer 6x zoveel bedrijven, vanuit dat oogpunt dus ook veel bredere spreiding.
      Dat het fonds in euro’s noteert zegt niet zoveel, de notering in de onderliggende fondsen is veel bepalender, zie hier.
      Dit soort verantwoorde fondsen zit wel vol in bijvoorbeeld oliemaatschappijen, goed om te beseffen.

  17. Leuke artikelen en ze sluiten goed aan bij mijn eigen zoektocht naar de perfecte beleggingsportefeuille voor de lange termijn.

    Wat ik mij nog afvraag is het volgende. Europese ETF’s hebben altijd een UCITS code, wat betekend dat ze onder Europees toezicht staan. De Amerikaanse fondsen (van Vanguard bijvoorbeeld) hebben dit niet, want deze staan onder Amerikaans toezicht. Wat mij echter onduidelijk is, is wat nu precies de verschillen in risico’s zijn die bij deze fondsen/toezicht horen. Zijn er behalve de dividendlekkage en beheerskosten duidelijke voor- en nadelen voor het kiezen van fondsen uit de VS of de EU?

    Heeft iemand zich hier al eens goed in verdiept?

    1. Bedankt, mooi dat je wat aan de artikelen hebt!

      Ik zal binnenkort een keer ingaan op de veiligheid van de fondsen.

  18. Zodra je stopt met werken en dus geen inkomen meer binnen krijgt, hou je dan dezelfde aandelen indexfondsen en obligatie indexfondsen aan of maak je daar een wijziging? Je verkoopt vervolgens iedere maand (of ieder jaar) een deel om van de cash te leven? Is het valuta risico en de kosten voor conversie van dollars terug naar euro niet significant in die nieuwe situatie?

    1. Ik heb dat nog niet goed uitgezocht, maar ik denk dat ik dan ongeveer de helft in obligaties zal hebben. Dat lijkt me een redelijke balans tussen opwaarts potentieel van de aandelen (in dollars met valutarisico) en stabiliteit van de obligaties (in euro’s zonder valutarisico).

  19. Mooie informatieve blog!

    Ik heb een vraag over het volgende:

    Ik wil proberen om ongeveer €500 per maand te investeren in bijvoorbeeld jouw gekozen strategie.

    Nu heb ik jouw handige tool ingevuld maar nu kom ik dus niet uit. Jouw tool geeft aan dat ik het volgende moet gaan doen:

    27 jaar en nog niets geïnvesteerd.

    VXUS €183
    VTI €183
    IEAC €101
    IEGA €34

    Dit terwijl de koersen er als volgt uit zien:

    VXUS $55
    VTI $130
    IEAC €130
    IEGA €122

    (Koersen afgerond voor het gemak)

    Hoe moet ik dit nu gaan aanpakken om toch de aanbevolen verhoudingen te realiseren?

    1. Nogmaals dank! Zie hier voor mijn eerdere antwoord op je vraag.

  20. Als ik naar de laatste 5 jaar kijk, doet VXUS het niet zo goed toch? Ik snap dat de spreiding belangrijk is, maar een rendement is ook fijn. Volstaat alleen VTI niet als voldoende spreiding? Die is over de laatste 5 jaar enorm gestegen. Of verwacht je juist bij deze een daling ten opzichte van de VXUS?

    1. 5 jaar zegt niet zoveel. Kan de komende 5 jaar best andersom zijn voor VTI en VXUS. Of niet, dat is toch alleen maar speculeren.

      VTI geeft je alleen de VS. Ik wil ook Europa, Azië, Australië en dergelijke erbij. Dat geeft op langere termijn voor mij de optimale risico/rendement verhouding.

  21. Interessante blog en bedankt voor het delen van de informatie. Ik werk in het buitenland en overweeg al meer dan een jaar om mijn spaargeld gedeeltelijk om te zetten in beleggingen. Door het veelvoud aan informatie op internet is het bos soms niet meer te zien en mede dankzij jouw blog heb ik besloten om de sprong in het diepe te nemen. Met een klein bedrag ga ik via Degiro aan de slag bij wijze van expirment en als oefening om basiskennis te vervaardigen. Ik zal de belasting-technische aspecten helaas ook nog moeten uitzoeken.

    Zou je misschien een blogpost kunnen wijden aan de crisis van 2008 en de lering die je uit jouw ervaringen hebt getrokken? Ik heb je post gelezen over herbalanceren, maar maak je absoluut geen gebruik van hedging mechanismen om bij een volgende beursval je verlies te beperken (bijvoorbeeld door een loss stop bij een val van meer dan 10%?).

  22. Hoi Mr.FOB, De vanguard indexfondsen (VTI en VXUS) worden ook zelf door Vanguard aanbevolen, als je niet goed weet in welke etf’s je zou moeten beleggen en in iedergeval gespreid wil beleggen.
    Zie volgende link: https://investor.vanguard.com/etf/investment-options
    Naast deze 2 ETFs beveelt Vanguard de volgende 2 obligatie ETFs aan (BND en BNDX, zie ook in de link). Waarom kiest u zelf dan toch voor de Ishare Obligatie indexen en niet die Vanguard aanbeveelt?

    1. BND belegt in Amerikaanse obligaties in dollars en BNDX in niet Amerikaanse obligaties. BNDX dekt het valutarisico naar de dollar toe af. Alles is dus in feite in dollars belegd.
      Ik wil met mijn obligaties in Euro’s beleggen omdat ik niet in de VS maar in Nederland woon. Naarmate ik dichter bij de opnamefase zit met mijn portefeuille wil ik minder (valuta)risico lopen en dus niet vol in dollars beleggen. Daarom kies ik de iShares obligaties, welke in Euro’s zijn.

  23. Wat een mooi blog is dit! Mag ik je vragen waarom je niet kiest voor bijvoorbeeld een Vanguard ETF S&P500 (IE00B3XXRP09)? Volgens mij heeft deze ETF een nog lager kostenpercentage (0,07%).

    1. Bedankt!

      Vanguard ETF S&P500 belegt uitsluitend in de 500 grootste bedrijven uit de VS. VTI belegt in de 3607 grootste bedrijven uit de VS. VTI neemt daardoor ook de zogenaamde mid-caps, oftewel middelgrote bedrijven mee en geeft dus veel bredere spreiding.

      VTI heeft kostenpercentage van 0.04%, Vanguard ETF S&P500 0.07%. VTI is dus ook nog bijna de helft goedkoper.

  24. Zowel VXUS als VTI staan op hoogste punt ooit. Hoe bepaal je wanneer in te stappen?

    1. Zie Verkopen! Verkopen!! Verkopen? voor mijn kijk op het bepalen van het instapmoment

  25. Gezonde en solide strategie. Vooral op emotioneel vlak moet je inderdaad eerlijk zijn met jezelf. Als je weet dat je aan het verkopen zal slaan op het moment dat de koersen zwaar dalen, kan je best een groter percentage van je portefeuille in obligaties aanhouden.

    Naar mijn mening is dit één van de punten die door de meeste mensen onderschat wordt: je eigen emoties. Iedereen evalueert belegginsstrategieën vanuit een cijfermatig en rationeel standpunt, maar geeft te weinig aandacht aan het emotionele en het gedragsaspect.

    Ik pak de dingen een tikkeltje anders aan:

    1/ Ik houd een veel grotere berg cash als reserve aan. (ook Moneyou trouwens). Op dat vlak ben ik nogal defensief.
    2/ Ik heb geen obligaties -> ik heb andere investeringen, men eigen huis, een groot reservefonds en wat aandelen in een kleine onderneming. Als ik kijk naar men asset allocation over al deze zaken heen, zou ik niet wakker mogen liggen bij sterk dalende koersen. Tevens, voor zover ik het kan inschatten ben ik nog wel 10+ jaar jonger dan jou 😉

    Je haalt aan dat vastgoed je niet zint. Wel, grappig genoeg heb ik als Belg op lange termijn wel interesse in Nederlands vastgoed. Het zal niet voor morgen zijn, maar een opbrengsteigendom in Zeeland interesseert me wel. De prijzen liggen daar gevoelig lager dan andere regio’s (Amsterdam, Antwerpen, etc) en je kan ze via HomeAway en Airbnb aan interessante tarieven verhuren. Ok, je hebt dan wel wat opvolging, gemail en getelefoneer voor je rekening te nemen, maar rendementen liggen een stuk hoger dan een gewoon appartementje verhuren. En, je kan er ook zelf in het weekend af en toe tot rust komen!

    1. Inderdaad, emoties zijn het lastigste aspect van beleggen. Een strategie waar je niet van afwijkt als de markten turbulent worden is het allerbelangrijkste om een succesvol belegger te zijn. Swedroe heeft onlangs ook nog een interessant artikel geschreven over het belang van een buy-and-hold strategie in combinatie met herbalanceren.

    2. Bedankt voor de link! Zeer degelijk artikel.

      Citaat: “Recall the litany of problems the markets have faced since the S&P 500 bottomed out on March 9, 2009. The green flag letting you know it was safe simply has never appeared; it has been red the entire time.” -> Je kan eeuwig wachten op de bodem, je kan eeuwig wachten op de top. Gewoon eerlijk zijn met jezelf: “wat kan ik aan in termen van bedrag per maand/jaar dat je investeert” en “hoe diep ben ik bereid te gaan wanneer de martken dalen”.

      We zullen zien bij de volgende correctie of ik het zelf aandurf!

    3. Ik heb ook door ervaring moeten leren dat ik niet vol in aandelen moet zitten. Je wordt alleen door schade en schande wijs, gewoon ontdekken door te doen hoe jouw risicotolerantie is!

  26. Beste MR FOB, wat een leuk blog! Bedankt voor de duidelijke informatie.

    Ik volg jouw beleggingsstrategie en kan 1 fonds niet vinden bij de GIRO. Het gaat om het volgende;
    iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA).

    Wel kan ik exact dit fonds vinden met SEGA ipv IEGA. Kun jij het verschil uitleggen? Overigens kan ik ook een ishares fonds van blackrock vinden. Deze is wel IEGA.

    1. Als ik IEGA bij de zoekfunctie intik krijg ik als eerste fonds de ISHARES IEGA genoteerd aan Euronext Amsterdam. Dat is de goede. De code die er tevens bij staat is de ISIN code: IE00B4WXJJ64. SEGA is hetzelfde fonds, maar dan genoteerd aan een andere beurs.

  27. Ontzettend dank voor alle zeer nuttige informatie. Ik heb het boek Money van Tony Robbins gelezen en ben zodoende op jouw site gekomen. Fijn om Nederlandse info te vinden over dit onderwerp. Ik heb zelf op dit moment een aantal aandelen van bedrijven die tussen de 60 en 80% in de plus staan op dit moment. Maar ik ben mede door jouw site ook geïnteresseerd geraakt in indexen. Nu lees ik dat er divident lekkage is. Je kunt de 15% terugvorderen. Ik heb Think EFT’s gevonden, dit is een Nederlands bedrijf in tegenstelling tot Vanguard.

    Ik lees dit op hun site: Think ETF’s is de eerste Nederlandse aanbieder, en dus een aanbieder waar u de ingehouden dividendbelasting volledig kunt terugvorderen. Think ETF’s heeft, in tegenstelling tot andere aanbieders, een Nederlandse juridische structuur en fiscaal gezien de FBI (Fiscale Beleggingsinstelling) status. Hierdoor kunnen de Think ETF’s de ontvangen dividenden efficiënt doorgeven aan de belegger. Zo heeft een belegger in bijvoorbeeld de Think AEX UCITS ETF ongeveer 15% meer dividendopbrengst dan een belegger in een van de andere AEX UCITS ETF’s. Dit is bij een dividendrendement van 3% tot 4% per jaar al gauw 0,5% meer vermogenswinst!

    Denk je dat Think interessant is, volgens mij hebben zo ook lage kosten? Wellicht ook iets voor jou?

    Groetjes en dank,
    Dutchwoman

    1. Graag gedaan!

      Ik prefereer mijn Vanguard fondsen boven die van Think ondanks het oplossen van de dividendlekkage, zie punt 6 in mijn post over indexfondsen kiezen.

  28. ” Ik begreep van je post over herbalanceren inderdaad ook dat bij de manier die je uitlegt de verdeling van inleg voor een groot deel afhankelijk is van de (mutaties in) de portefeuille in de afgelopen maand. Ik snap dat het probleem van inleggen dan steeds kleiner wordt naar verloop van tijd. ”

    Het is inderdaad een grote concept fout van je als je met kleine bedragen elke maand wil investeren. De broker vaste investeringskosten wegen dan veel te veel door, vergeleken met jouw beschikbaar investeerbedrag. Als zulks zou ik jouw adviseren om bvb enkel om de 3 maanden te investeren / herbalanceren, zodat je investeringsbedragen automatisch veel groter worden, en je beurskosten in % vergelijking veel lager worden.

    Of nog beter, een maal per jaar investeren en dus herbalanceren, en klaar is kees. Ondertussen spaar je gewoon op een deftig spaarrekening en geniet je van het leven, tot je klaar ben om te investeren met een deftig veel groter bedrag in de “FOB” indexfondsen aan het einde van het jaar. Als je jong ben en dit over tientallen jaren zal moeten doen, zal het opgespaarde bedrag aan vermeden vaste maandelijkse broker fees gigantisch zijn, en bijgevolg direkt in je investering terechtkomen, ipv aan de broker afgegeven te worden.

    En eerlijk gezegd, alles bij één broker als DeGiro centraliseren, is ook levensgevaarlijk en dom, je centraliseert al je risiko’s bij een spotgoedkope broker dat kaput kan gaan bij de eerste beste serieuze krisis zoal we in 2008 meemaakten, waarbij zelfs grote banken in de miserie kwamen, en door de staat moesten gered worden met vers belastingsgeld. Zal de staat zich dan bezighouden met een zeer kleine speler zoals DeGiro ? Ik denk het niet. En het reddingsfonds dekt je tegoeden enkel tot 20 000 euro, de rest is voor je eigen rekening. Wat is de lage kredietwaardigheid van een kleine broker als DeGiro je waard, als je je pensioen hiermede op het spel zet, enkel omdat je je broker onkosten tot op het bot wilde reduceren ?

    Speel op veilig, door zowel bij Lynx, Binckbank als DeGiro aktief te zijn, en bij alle drie enkel tot 20 000 euro te gaan, zodat je ook nog van de staatwaarborg kan genieten, als één van de drie onder gaat. Je ben dan tenminste je geld niet kwijt. Je kan dan bvb je eerste obligatiefonds bij de ene aanhouden, je aandelenfonds bij een andere enz, en je vers opgespaard investeringskapitaal kan je dan bij één van de drie investeren op geregelde langere tijdstippen, om alles terug te herbalanceren. Risikospreiding zonder veel te moeten nadenken, en waarbij je de onkostenplaat ook redelijk minimaal gehouden hebt…

    Nu het is je eigen geld, dus doe zoals het u belieft.

    1. Met 3 van de 4 van mijn indexfondsen kan ik zonder kosten maandelijks inleggen bij DeGiro. Ik maak dan ook nauwelijks kosten.
      Als DeGiro omvalt zijn de effecten nog steeds van mij. Die zitten in Nederland verplicht afgescheiden van de broker zelf bij een bewaarbedrijf dat niet geraakt wordt door een eventueel faillissement van DeGiro. Daar zie ik dan ook geen risico.

  29. Ik probeer ook een excel sheet te maken die de verdeling automatisch berekend naar aantallen fondsen toe. Kom er niet uit hoe ik dit voor elkaar krijg. Zou je je excel sheet willen delen? (Natuurlijk zonder data erin)

    1. Ik ben nu op vakantie en heb de excel niet bij me. Heb je iemand in je omgeving die handig is met excel die je even zou kunnen helpen?

      Update: zie Waar moet ik in beleggen?

Gelieve een geldig emailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Bedankt voor het inschrijven. Bevestig aub je inschrijving via de link die naar je inbox of spamfolder gestuurd is.