strand

1% beleggingsrendement per maand

Home » Alle blogposts » Beleggen » 1% beleggingsrendement per maand

Beleggingsrendement

Nu het eerste kwartaal van 2017 voorbij is, heb ik gekeken hoe mijn indexbeleggingen gepresteerd hebben dit kwartaal. Mijn gewone beleggingen bij DEGIRO hebben 2.7% rendement gegeven in 3 maanden tijd. Mijn pensioenbeleggingen bij Brand New Day hebben 3.6% rendement gegeven in dezelfde periode. Gemiddeld dus ongeveer 1% beleggingsrendement per maand.

Eigenlijk is beleggingsrendement bekijken op een termijn van een kwartaal helemaal niet relevant. Het gaat bij beleggingen om de lange termijn, 10 jaar of langer. Na de korte termijn stijgingen komen er gegarandeerd ook weer dalingen. Het gaat om het lange termijn rendement, met mijn portefeuille gemiddeld 6-7% per jaar.

strand

Om op de lange termijn een goed beleggingsrendement te behalen is het cruciaal een strategie te hebben waar je je, ook in onrustige beurstijden, aan houdt. Daarvoor heb ik deze rationele, simpele beleggingsstrategie.

Maar omdat ik het gewoon leuk vind om bij de cijfertjes stil te staan hier de details van mijn beleggingsrendement van het afgelopen kwartaal:

Indexfondsen DEGIRO

Rendement aandelen

Van mijn aandelen wil ik de helft belegd hebben in VTI (Vanguard Total Stock Market; Amerikaanse bedrijven) en de helft in VXUS (Vanguard Total International Stock Market; niet Amerikaanse bedrijven) hebben. Zo heb ik wereldwijde spreiding tegen de laagst mogelijke kosten die ik ken.

VTI heeft 4.2% beleggingsrendement behaald in het eerste kwartaal (inclusief 0.5% dividend). VXUS kwam op 7.2% (inclusief 0.4% dividend). Gemiddeld hebben mijn aandelen indexfondsen dus 5.7% rendement gegeven in 3 maanden tijd (4.2% + 7.2% gedeeld door 2).

Rendement obligaties

Van mijn obligaties wil ik 75% belegd hebben in IEAC (iShares Core € Corp Bond UCITS ETF: bedrijfsobligaties). 25% wil ik belegd hebben in IEGA (iShares Core € Govt Bond UCITS ETF: staatsleningen).

IEAC heeft een rendement gehaald van -0.2% (inclusief 0.8% dividend). IEGA kwam op -1.6% (inclusief 0.4% dividend). Gemiddeld hebben mijn obligatie indexfondsen dus -0.9% rendement gegeven in 3 maanden tijd (-0.2% – 1.6% gedeeld door 2).

Totaalrendement indexfondsen DEGIRO

Met de verdeling die ik in mijn portefeuille aanhoud kom ik zo op een beleggingsrendement van 2.7% met mijn gewone beleggingen in het eerste kwartaal.

Herbalanceren

Ik houd mijn beleggingen niet wekelijks bij, maar wel maandelijks. Elke maand als ik mijn salaris binnen heb gekregen maak ik ongeveer de helft over naar mijn beleggingsrekening bij DEGIRO. Dit beleg ik vervolgens in dat fonds dat het de afgelopen maand het slechtst gedaan heeft. Zo beleg ik altijd tegen de markt in.

Ook kijk ik op dat moment of ik moet herbalanceren. Met mijn gewone beleggingen wil ik ongeveer 55% aandelen in portefeuille hebben en 45% obligaties, omdat ik evenveel obligaties in mijn portefeuille wil hebben als mijn leeftijd. Zo bouw ik het risico van mijn portefeuille af naarmate ik ouder word.

Als de positie van een fonds meer dan 5% afwijkt van de positie die ik wil dat het fonds heeft binnen mijn portefeuille, herbalanceer ik die positie. Ik verkoop het fonds of de fondsen die ik te veel in portefeuille heb. Daarna koop ik het fonds of de fondsen die ik te weinig in portefeuille heb.

Door de flinke koersstijgingen van mijn aandelen fondsen en de lichte daling van mijn obligatie fondsen heb ik wat aandelen fondsen verkocht en omgezet in obligatie fondsen.

Indexfondsen Brand New Day

Ik doe aan pensioenbeleggen omdat ik daar bijna 3 keer zoveel rendement mee behaal als met gewoon beleggen, zoals uitgelegd in deze post over pensioenbeleggen.

Mijn pensioenbeleggingen hou ik aan bij Brand New Day. Met mijn pensioenbeleggingen wil ik een andere verdeling hebben dan met mijn gewone beleggingen. Dit komt omdat mijn beleggingshorizon voor mijn pensioenbeleggingen een stuk langer is.

Mijn gewone beleggingen ga ik over een paar jaar aanspreken zodra ik gestopt ben met werken. Ik wil niet dat mijn volledige portefeuille dan net bijvoorbeeld 20% gedaald is door een beurskrach op de aandelenmarkt. Daarom heb ik een substantieel, steeds groter wordend deel obligaties in mijn portefeuille.

Mijn pensioenbeleggingen daarentegen spreek ik pas over ongeveer 25 jaar aan. Daardoor wil ik daarmee meer risico nemen. Ik heb met mijn pensioenbeleggingen dan ook 80% aandelen en 20% obligaties. Tegen de tijd dat mijn pensioendatum dichterbij komt bouw ik het deel aandelen in portefeuille pas af.

BND indexfondsen

Als aandelenbelegging heb ik het BND Wereld Indexfonds Unhedged. Als obligatiebelegging heb ik het BND Euro Obligatie Indexfonds.

Het BND Wereld Indexfonds Unhedged heeft 4.5% beleggingsrendement behaald in het eerste kwartaal van 2017. Het BND Euro Obligatiefonds heeft 1.0% rendement behaald. Met de verdeling die ik in mijn portefeuille aanhoud kom ik zo op een rendement van 3.6% met mijn pensioenbeleggingen bij Brand New Day in het eerste kwartaal.

Hoe was jouw eerste kwartaal van 2017?

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kliklogo kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Mr FOB

Mr FOB heeft in 2016 Financieel Onafhankelijk Blog opgericht. FOB gaat over besparen, beleggen en alles wat verder nodig is om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. Mr FOB is zelf in 2019 gestopt met werken op 49 jarige leeftijd.

FOB is miljoenen keren gelezen, in Nederland erkend als Digitaal Cultureel Erfgoed en verschenen in vele landelijke media. Lees meer over Mr FOB.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


27 reacties

  1. Hallo Mr Fob,
    Kun je eens uitleggen waarom je juist voor de Obligatie-ETFs IEAC en IEGA hebt gekozen, en waarom in de verhouding 75:25??
    (Of heb je dit al eens in een ander blog gedaan?)

    1. Zie hier en hier.

  2. Met veel aandacht de verschillende posts gelezen. Ik ben mezelf ook aan het oriënteren om te beginnen met beleggen in aandelen en obligaties.

    Ik heb alleen een vraag over hoe je het rendement van de obligaties kan vinden/berekenen. Ik zie in deze post dat je in het eerste kwartaal van 2017 het volgende rendement op obligaties hebt behaald: “IEAC heeft een rendement gehaald van -0.2% (inclusief 0.8% dividend). IEGA kwam op -1.6% (inclusief 0.4% dividend)”. Als ik op morningstar kijk vind ik andere kwartaalcijfers qua rendement voor deze obligaties. Ook als ik je rendement van 2016 bekijk zie ik dat het voor aandelen overeenkomt met morningstar, maar het obligatie rendement wijkt af van morningstar. Dus hoe bereken je of waar vindt jij het rendement voor de obligaties?

    Misschien is het een idee voor een toekomstige post om wat aandacht te besteden aan hoe/wat/waar obligaties. Ik lees namelijk op deze blog redelijk veel over aandelen, maar obligaties blijven vaak onderbelicht.

    1. Het is al weer even geleden dat ik die rendementen uitgezocht heb, maar ik meen me te herinneren dat ik de iShares rendementen van de site van iShares zelf heb gehaald.

      Ik heb een post over obligaties op “mijn lijstje” gezet.

  3. Ik vind het wel moeilijk, vooral omdat ik nu 2 maanden beleg (kleine hoeveelheden maandelijks) en ik zie het steeds wat dalen. Moeilijk om dan toe te kijken. Ik ben 29 en heb een modaal salaris. Ik ben nu sinds 2 maanden begonnen met het aanpassen van mijn financiën etc en ben gaan beleggen bij Meesman in indexfondsen (65%) en obligaties (35%). Ik ben bezig wat kleine schulden weg te werken en hoop vanaf oktober 43% van mijn inkomen te sparen. Ik ga nog niet meteen alles in beleggingen stoppen want ik wil ook een buffer opbouwen, dus ongeveer 30% van mijn spaar gaat naar mijn belegginen. Mijn vriend en ik hebben een huis wat we hebben opgeknapt en zijn nog niet helemaal klaar, dus daar zal nog wat geld naartoe gaan. Daarnaast heb ik een studieschuld. We hebben geen auto dus dat scheelt best, al is mijn ov-rekening vaak hoog.
    Heb je misschien nog tips voor een beginner over hoe ik de fluctuaties in mijn beleggingen kan negeren (ik begrijp dat dat the way is in ieder geval voor de komende 20-30 jaar ;)).
    Ik vind de afweging tussen versneld de hypotheek afbetalen en beleggen ook best moeilijk. Het idee dat onze (lineaire) hypotheek sneller wordt afbetaalt geeft mij best wel veel mentale rust, plus de maandlasten gaan omlaag. Alleen doordat wij begin vorig jaar hebben gekocht is het vanwege de lage rente waarschijnlijk slimmer om het in beleggen te stoppen. Heb je hier nog tips over misschien?

    1. Mooi dat je er op jouw leeftijd zo voor staat. Heel bewust en een stevige spaarquote in het verschiet.

      De fluctuaties negeren lukt alleen door gewoon niet te kijken. Het heeft waarschijnlijk even tijd nodig om te wennen. Ik keek in het begin ook vaker totdat ik op een gegeven moment daar gewoon geen zin meer in had. Het gaf alleen maar onrust en leverde niets op.
      Het is cruciaal dat je een strategie hebt die je snapt en waar je achter staat. En waar je je simpelweg aan houdt, met name wanneer de beurzen onrustig worden of zelfs flink kelderen. Als je dan op gevoel gaat handelen maak je hoogstwaarschijnlijk flink verlies.

      Aflossen of beleggen is naast een rationele ook een gevoelskeuze. Heel persoonlijk dus. Ik heb ook zoveel afgelost totdat ik me rustig voelde bij mijn resthypotheek. Die los ik niet af maar dat geld heb ik belegd. Zie mijn post over aflossen.

  4. Nog bedankt voor je reactie, heb nu pas tijd gehad om er inhoudelijk naar te kijken. Volgens Morningstar zijn de TERs 0,04% en 0,11% = gemiddeld 0,08% in plaats van 0,18% dat scheelt dan weer 0,1%. Ga ik me verder in verdiepen.

  5. Ik snap je risicoprofiel met die beleggingshorizon. Degelijke fondsen, mooi resultaat. VT wisselen voor combi VTI/VXUS geeft je nog wat extra rendement.

    1. thanks, extra rendement?! dat klinkt interessant natuurlijk, waar is het extra rendement uit opgebouwd? lagere kosten?

    2. Ja, lagere kosten. Zie punt 5 in de post Indexfondsen, waar moet je op letten

  6. Zelf heb ik (ik geloof in de factor waarde) de volgende buy and hold portefeuille horizon >20 jaar (daarom en mede gezien mijn persoonlijke keuze geen obligaties):
    25% iShares MSCI World Value Factor UCITS ETF I3CS EUR obv MSCI Enhanced Value Index
    25% Vanguard Global Value Factor UCITS ETF Shares USD Acc EUR VVAL VVL en
    50% Vanguard Total World Stock Index Fund ETF Shares – VT – ARCA
    4,5% rendement volgens Morningstar over het eerste kwartaal van 2017
    Rendement laatste jaar 25% 🙂

  7. When Do You Retire?

    Klopt! Ben ook aan het wachten om nog eens wat trackers in te slaan.

  8. When Do You Retire?

    Mooi maandelijks rendement! Hopelijk kun je de lijn doortrekken over het hele jaar 🙂

    1. Dat zou niet gek zijn! Hoewel, in de opbouwfase ben ik ook niet vies van een lekkere koersdaling zodat ik goedkoop kan inkopen…

  9. Bedankt. Lig inderdaad graag op de couch als het op beleggen aankomt.
    Mooi zoals jij met opties bezig bent; personal finance is lekker personal

  10. ambertreeleaves

    Mooie resultaten en een perfecte toepassing van de couch potato strategy met herbalanceren. Knap.

    Ik reken geen rendement uit voor mijn portefeuille. Ik hou het enkel bij voor mijn optieposities.

  11. BescheidenBeurs

    Klopt, ik zit ook met spanning te wachten tot er een flinke beursdip komt, maar dat gebeurt maar niet. Ik heb wel een bedrag achter de hand om bij te kopen zodra bepaalde aandelen omlaag gaan.

  12. 3stappenplanBescheiden

    Ik ben druk aan het opbouwen, dus het is voor mij nog niet opportuun om naar het rendement te kijken. Doe ik dat stiekem toch dan kom ik op een rendement van ongeveer 3% voor het eerste kwartaal. Omdat hier relatief veel transactiekosten in verwerkt zitten ben ik niet ontevreden.

    1. 3% in een kwartaal is 12% op jaarbasis, alle reden om tevreden te zijn inderdaad. Hoewel je in de opbouwfase eigenlijk beter af bent met negatief rendement, dan kun je goedkoop aankopen.

  13. Je hebt het beter gedaan dan ik! Ik had over het 1e kwartaal een rendement van 2,2%

    1. Yes, gewonnen! ;-). Rendement vergelijken zonder risicoprofiel van de portefeuille vergelijken zegt eigenlijk niets natuurlijk. Maar 2.2% in 3 maanden schiet ook lekker op!

  14. Ik moet nog even goed kijken. In verhouding heel veel bijgekocht in het eerste kwartaal. Maar over het algemeen denk ik dat ik ook wel een dergelijk rendement heb gehaald..

    1. Ik zag het inderdaad op je blog dat je lekker aan het bijkopen bent 🙂

  15. Mijn XIRR was 14,0% voor de 1e 3 maanden, dus voor het 1e kwartaal komt dat op 3.33%
    Portefeuille bestaat nu uit 25% Index ETFs (Vanguard), 30% olie (RD en Fugro), en nog wat kleins (Rabo, Novo Nordisk en Akzo Nobel). Ik heb wel een grote pluk Vanguard verkocht in Q1 vanwege wat hoogtevrees..

    1. Mooi rendement!
      Pas op met market timen. Pakt bijna altijd negatief uit.. Je rendement wordt namelijk maar door een paar dagen per jaar bepaald en die dagen zijn niet te timen. Op de lange termijn kun je het beste continu in de markt zitten en steeds herbalanceren naar je gewenste risicoprofiel.

  16. Moet toe geven dat ik je strategie wat betreft herbeleggen en balanceren, door iedere maand het product te kopen dat het slechts gepresteerd heeft, een hele slimme actie vind. Ook goed dat je aangeeft dat als de overall balans te ver gaat afwijken, dat je toch de beleggingen koopt die al omhoog gegaan zijn. De combi van deze twee zou een mooi recept voor succes moeten zijn.

    1. Bedankt. Probeer een Warren Buffet in het klein te zijn: rationeel handelen tegen de markt in 🙂