beleggen 2018

Beleggen per 2018 in indexfondsen

Home » Alle blogposts » Beleggen » Beleggen per 2018 in indexfondsen

Beleggen per 2018 is in Nederland veranderd als gevolg van de nieuwe Europese PRIIPS wetgeving. Sinds januari 2018 worden de twee aandelen indexfondsen van mijn voorkeur (VTI en VXUS) niet meer verkocht door DEGIRO. Daarom ben ik overgestapt op het wereldwijd gespreide aandelen indexfonds Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL).

In mijn vorige post ga ik hier in detail op. In deze post deel ik een aangepast tooltje om je inleg mee te bepalen.

Beleggen per 2018 – Mijn beleggingsportefeuille

Ik hou mijn bestaande posities in VTI en VXUS aan omdat ik hier behoorlijk grote posities in heb en daardoor het extra rendement ruimschoots opweegt tegen de extra kosten (zie mijn vorige post voor meer details hierover). Nieuwe aandelen transacties doe ik in VWRL.

Vanguard FTSE All World UCITS ETF (VWRL)

Met VWRL beleg je in aandelen die meer dan 90% van de marktkapitalisatie van alle bedrijven ter wereld vertegenwoordigen. Het is dus een breed gespreid fonds. Via DEGIRO kun je zonder transactiekosten beleggen in dit fonds, omdat het fonds in de Kernselectie zit. Dit is de goedkoopste manier om in dit fonds te beleggen.

Zie mijn beleggingsstrategie voor uitleg waarom ik onderstaande fondsen als beleggingsportefeuille aanhoud.

Mijn aangepaste beleggingsportefeuille voor nieuwe beleggingen ziet er nu als volgt uit:

Mijn aandelen portefeuille:

100% aandelen wereldwijd Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ticker symbool: VWRL, ISIN code: IE00B3RBWM25, beurs: Euronext Amsterdam)

Mijn obligatie portefeuille:

75% bedrijfsobligaties wereldwijd in euro’s uitgegeven: iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (IEAC)

25% overheidsobligaties eurozone: iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA)

Update september 2018: Ik ben op basis van onder andere een recente Vanguard studie overgestapt naar DBZB voor mijn obligatiebeleggingen, zie Beleggen in obligaties. Daar vind je ook de laatste versie van het beleggingstool.

Waar moet ik in beleggen per 2018?

Hier heb ik eerder heb ik een tooltje beschikbaar gesteld om je nieuwe inleg mee te kunnen bepalen bij beleggen in VTI, VXUS, IEAC en IEGA volgens dezelfde strategie als die ik volg.

Ik heb dit tooltje aangepast naar de nieuwe situatie met VWRL.

Beleggen in aandelen brengt meer risico en beweeglijkheid van je portefeuille met zich mee dan beleggen in obligaties. Daarom beleg ik ook in 2 obligatie indexfondsen. Ik heb hetzelfde percentage aan obligaties in mijn portefeuille als mijn leeftijd.

Als je al vermogen belegd hebt in VTI en VXUS kun je dat optellen bij je belegde vermogen in VWRL en invoeren in het vakje “VWRL (+VTI + VXUS)”.

 

Leeftijd

Totaal belegd vermogen  
VWRL (+VTI + VXUS)
IEAC
IEGA

Te beleggen bedrag

Hoe inleg te verdelen
VWRL  
IEAC  
IEGA  

 

Als een fonds in waarde gestegen is kan het zijn dat je een negatief getal ziet bij je inleg in dat fonds. Dat betekent dat je het negatieve bedrag dat je ziet in dat fonds moet verkopen. Dat moet je dan inleggen in een van de andere fondsen waar een positief bedrag staat. Dit hoef je natuurlijk niet heel precies elke maand te doen als het om kleine afwijkingen gaat. Als je meer dan 5% afwijkt van je gewenste verdeling zou ik het wel doen, zie mijn post over herbalanceren.

Wat moet ik doen als ik meer of minder risico dan jij wil nemen?

Ik hanteer een redelijk neutraal risicoprofiel. Als je wat meer risico wilt nemen kun je je leeftijd met bijvoorbeeld 10 of 20 jaar verlagen ten opzichte van je echte leeftijd. Dan krijg je automatisch een agressievere verdeling, oftewel meer aandelen en minder obligaties.

Als je wat defensiever wilt beleggen kun je evenzo je leeftijd met bijvoorbeeld 10 of 20 jaar ophogen. Dan krijg je automatisch meer obligaties in de verdeling.

Beleggen 2018 – VTI en VXUS via Lynx of Binck?

Update 28 februari 2018: Lynx biedt VTI en VXUS ook niet meer aan.

Update 2 mei 2018: Binck biedt VTI en VXUS ook niet meer aan.

Voor de volledigheid: ik heb begrepen dat via Lynx en Binck op dit moment VTI en VXUS nog wel te koop zijn. Het is onduidelijk voor hoe lang zij deze fondsen nog aanbieden. Ik ga daarom in ieder geval voorlopig voor VWRL via DEGIRO.

Als ik via Lynx of Binck nu VTI en VXUS zou blijven aanschaffen en ze over een tijdje er ook mee moeten stoppen, zou ik de daar opgebouwde VTI en VXUS willen overhevelen naar DEGIRO omwille van de eenvoud. IEAC en IEGA wil ik sowieso via DEGIRO blijven doen vanwege kosten. Ik zou dan alles bij elkaar hebben omdat ik dat overzichtelijker vind en omdat dat makkelijker is bij herbalanceren. Over een tijdje overhevelen van Binck naar DEGIRO brengt kosten met zich mee, vanaf Lynx is kosteloos.

Indien Lynx en Binck deze fondsen op de langere termijn toch mogen blijven aanbieden, dan mag DEGIRO dat ook en verwacht ik dat ze ook weer beschikbaar zullen komen via DEGIRO. Dan kan ik op dat moment zonder transactiekosten mijn VWRL positie omzetten in VTI/VXUS.

Beleggen 2019 – VTI en VXUS via Binck?

De maximaal paar tienden van een procent rendement die ik mogelijk misloop op mijn inleg in VWRL in 2018 neem ik voor lief. Ik wil niet het risico lopen op switchen van broker voor mijn aandelenbeleggingen en dan binnenkort mogelijk weer terug switchen.

Als VTI en VXUS per volgend jaar nog steeds via Binck beschikbaar blijven en niet via DEGIRO, ga ik ze waarschijnlijk wel via die route aanschaffen. Dan zet ik mijn DEGIRO VWRL positie via een van hen om in VTI en VXUS posities.

Tot slot

Dat 2018 maar weer net zo’n succesvol aandelen beleggingsjaar mag worden als de afgelopen 5 jaren met gemiddeld 11% beleggingsrendement op de aangehouden aandelen indexfondsen per jaar!

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Mr FOB

Mr FOB heeft in 2016 Financieel Onafhankelijk Blog opgericht. FOB gaat over besparen, beleggen en alles wat verder nodig is om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. Mr FOB is zelf in 2019 gestopt met werken op 49 jarige leeftijd.

FOB is miljoenen keren gelezen, in Nederland erkend als Digitaal Cultureel Erfgoed en verschenen in vele landelijke media. Lees meer over Mr FOB.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

143 reacties

  1. Bedankt voor de wederom erg heldere uitleg. Heb wel een vraag: heeft u de exacte ISIN nummers van de obligatiefonden? Wil wel graag de juiste kopen…

    1. IEAC: IE00B3F81R35
      IEGA: IE00B4WXJJ64

      Beide genoteerd aan Euronext Amsterdam

  2. Hey,

    Is het ook mogelijk om een gedeelte te kopen van een etf. Dus stel dat de etf 100 eu kost en dat je 50 eu in wilt leggen.

    Bedankt alvast!

    Gr,

    1. Dat is bij deze ETF’s niet mogelijk.

  3. Is er een probleem met Vanguard S&P 500 (VUSA )? Dit kijgt 5 sterren bij Morningstar http://www.morningstar.nl/nl/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0p0000yxkb terwijl VWRL er 4 krijgt http://www.morningstar.nl/nl/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0P0000YXJO
    De laatste jaren heeft VUSA een betere opbrengst en het kost ook wat minder (0.07% tov 0.25%)

    1. VUSA is alleen VS. VWRL is wereldwijd.

  4. Hallo MrFob, ik ben nieuw op je site en lees met veel interesse je blogs. Vraag die bij me opkomt mbt de keuze van je obligatie ETF’s: waarom iShares IEAC en IEGA en niet Vanguard VETY en VECP? Is dit een specifieke keuze? Beide volgen dezelfde indices, maar Vanguard wel tegen lagere kosten. Ben benieuwd naar jouw overwegingen.

    1. IEAC heeft ruim 10x zoveel obligaties in portefeuille als VECP, IEGA heeft ongeveer anderhalf keer zoveel obligaties in portefeuille als VETY. De iShares fondsen geven dus veel meer spreiding en dus minder risico.

      IEAC zit ook in Kernselectie en kan ik dus zonder transactiekosten in handelen. Deze Vanguard fondsen zitten dat niet.

      De iShares fondsen keren eenmaal per kwartaal dividend uit, de Vanguard fondsen maandelijks. Dat geeft veel meer dividendkosten met een Custody account bij DeGiro, wat ik heb.

  5. Bedankt voor alle goede adviezen in de blog!
    Een gedeelte van mijn vermogen 100K wil ik beschikbaar stellen om in ETF’s te beleggen. Volgens mij kun je bij Lynx nog voor VTI en VXUS terecht. Is dit raadzamer dan bij de Giro voor VWRL??

    1. Ik weet natuurlijk niet hoe lang je VTI en VXUS nog via Lynx kunt aankopen. Zodra dat daar ook niet meer kan is DeGiro de goedkoopste met VWRL. Dus afhankelijk van hoeveel je in wilt leggen en hoeveel risico op gedoe je wilt (gedoe bedoel ik nu VTI/VXUS via Lynx en later VWRL via DeGiro zodra Lynx VTI/VXUS ook niet meer aanbiedt) kun je voor een van beide kiezen.

  6. Hoi! Dank voor het delen.
    Wat is het verschil als je in de All World variant op LSE in GBP investeert? Idem dito voor Vanguard SP500 op LSE maar dan in $ ipv Euronext in €? Ik dacht zelf meer liquiditeit maar je moet wel meer transactiekosten betalen.

    Is er een reden om niet op de Euronext te investeren? Hebben die ETFs met dezelfde naam maar die op andere beurzen worden verhandeld nog verschillen?

    Alvast dank!

    1. Het zijn dezelfde ETF’s, alleen de valuta waarin ze genoteerd staan verschillen. Het kan zijn dat de spread iets verschilt door verschillend handelsvolume, daar heb ik me niet in verdiept. Op Euronext heb je via DeGiro geen transactiekosten en geen valutakosten omdat VWRL daar in euro’s genoteerd staat.

  7. Index beleggen gaat niet over de markt proberen te timen maar over buy and hold en dus periodiek aankopen voor een vast bedrag zodat je je aankoopprijs middelt. Dividenden kun je herbeleggen, of je kiest fondsen die dat al doen. Daarom moet je een langere tijd het belegde geld kunnen missen, 10 jaar of meer is heel gebruikelijk. En reken erop dat na de volgende crash en herstel er wel weer een crash zal volgen

  8. Beste FOB

    De aandelen markt zijn erg prijzig. Het gaat maar omhoog omhoog en nog eens omhoog. Jij hebt de crash van 2008 meegemaakt. Dit kan toch niet zo lang duren. Ik ben wel dit jaar begonnen met VWRL en ga ik ook aankomende maanden kopen. Maar Ik zal met tegen zin kopen denk ik. Heb jij de index van dow jones gezien? Dit kan toch niet zo doorgaan? Koopkracht zal alleen maar minder worden en mensen gaan toch opgegeven moment hun winst nemen. Ik heb het nog niet over dat America in zijn schulden zwemt. Mijn vraag is; als beurs gaat crashen (mijn verwachting eind 2018) heb jij dan een plan B? Ben jij niet bang of denk jij zelf niet dat binnenkort gaat crashen? Kun jij ons tips geven? Gewoon wachten en als bodem bereikt is dan weer elke maand kopen? Stop loss heeft geen zin? Omdat je niet weet of het crash of correctie is?

    1. Ik heb geen plan B. Er komt ongetwijfeld een beurscorrectie of crash, alleen niemand weet wanneer. En na de correctie of crash komt er ongetwijfeld ook weer herstel.
      Je inleg hierop timen gaat vrijwel altijd mis en probeer ik dus ook zeker niet. Ik blijf, ongeacht het beurssentiment of de koersen, maandelijks bijkopen. Dat doe ik met het tooltje uit deze post, zodat ik altijd tegen de markt in koop.
      En ik volg de koersen en het financiële nieuws verder zo min mogelijk, dat geeft rust.

  9. goed blog!

    Ik wil 70% gaan beleggen in VWRL, ik heb me er een beetje ingelezen, ik begrijp de materie ook, kan de risico’s aardig afwegen.

    De overige 30 procent wil ik gaan beleggen in obligaties. 75 % IEAC en en 25 % IEGA, dit lijkt me lekker simpel inderdaad. Maar is het niet een beetje link om alleen in Europa obligaties te doen? Wat nu als er een oorlogje ergens gebeurd in Europa. Is het niet beter om iets te pakken wat wereldwijd doet, vergelijkbaar wat vwrl doet voor anderen (wel in euro uitbetaald). Ik weet dat de Amerikanen simpelweg 30% in VanGuard BND zetten, maar dat is onhandig voor mij omdat het in dollar is, en ik niet wil hoeven na te denken voor valutaschommelingen.

    Ik zoek producten waar ik niet heel de tijd over hoef na te denken, dus gewoon kan laten staan en kan bijstorten.

    1. Ik wil omwille van valutarisico beleggen in euro genoteerde obligaties en accepteer de mindere spreiding dan wereldwijd. Een fonds dat wereldwijd gespreid in obligaties belegt en in euro’s genoteerd, is in feite niet in euro’s. Het gaat om de valutanotering van de obligaties zelf.

  10. Is hier nou wel of geen zicht op? Ik hoorde dat het waarschijnlijk uberhaupt niet meer beschikbaar komt.

    1. Vanguard geeft aan de KIID voor VTI en VXUS niet te gaan vertalen. Hoe DeGiro, Lynx en Binck hier vervolgens mee om zullen gaan in de toekomst is mij niet bekend.

  11. Price of Risk staat op het niveau net voor de crisis nu… daarom zijn obligaties ook zo goedkoop… In Wallstreet schieten de champagnekurken elke dag in het rond… mijlpaal na mijlpaal… ik herinner me een periode waar dat ook zo was… net voor de crisis…
    Daarnaast is er geen huis meer te koop.. groei in prijzen op basis van lage rente… mensen dachten koopje.. en kochten alsnog een duur huis… wat gebeurt er straks met stijgende rente? NL is het land met zo een beetje de hoogste schuldenlast per inwoner mbt hypotheek…
    Zitten straks ladingen mensen met een veel te duur huis maar wel lage rente … dat wordt interessant… IMF heeft ons niet voor niets zo vaak gewaarschuwd de laatste jaren… En Rutte gooit er nog een schepje bovenop door het afbetaalde deel van de hypotheek te gaan belasten… 😉

  12. Ik begrijp overigens dat je graag via KISS werkt, maar je rekent ook achter de komma, daar zit een contradictie volgens mij 😉
    Hier gebruik ik een excell waar ik met gemak 30 fondsen in heb en automatisch welke herbalanseert bij nieuwe investeringen.

  13. Hallo,

    Ik begrijp het, ik ga nu steeds zwaarder in obligaties omdat ik eerdaags een crash verwacht, daarnaast zijn obligaties enorm goedkoop nu, dus beter in te kopen. In crisistijd zal dat smullen worden. De aandelen stijgen niet zo hard meer als voorheen, en de maatregelen die Rutte en Trump nemen om nog meer groei te krijgen zijn kunstgrepen om de groei te houden. Het grote gevaar is echter dat de koopkracht nooit is meegegroeid, de lonen stijgen amper.. het geld zit dus puur bij de bedrijven.
    En als we kijken naar belastingen betalen om de schulden weer te verminderen, zijn het vooral de burgers waar het vandaan moet komen. Koopkracht zwengelt consumptie aan, dus de zogenaamde groei nu is een bubbel van jewelste… Rente kan niet omhoog overigens, dan wordt schuld meer waard en kan Europa zijn eigen schulden niet meer terugbetalen… daarom willen ze ook zo enorm graag inflatie hebben… Europa en USA zitten in een enorme spagaat… als een volgende crisis komt dan hebben ze geen middel meer om te helpen met renteverlaging..
    Daarom zet ik in op langdurende obligaties… overigens waren die in 2007/2008 ook favouriet gezien de stijging ten tijde…

    E20Y: klik op de grafiek… zet hem op maximaal en hou hem eens naast de grafiel van de VGK van Vanguard.. mooist valt dat te doen op Morningstar trouwens, het betaalde abbo…

    https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/272122/ishares-euro-government-bond-20yr-target-duration-ucits-etf?siteEntryPassthrough=true&locale=en_GB&userType=individual#/

    Doe datzelfde vergelijk tussen EDV en VTI 😉

    Wellicht wel eens van de Price of Risk index gehoord?
    Als die op zijn laagst staat, is het historisch gezien grootste kans dat er een crash komt….

    Discount Rate is oa deels gebaseerd hierop…

  14. Dank je voor jouw reactie Mr FOB, het artikel kende ik al. Toch vraag ik mij nog af na het opnieuw lezen, waarom EU gov obligaties only terwijl Vanguard ook US aanbiedt en waarom global obligaties corp?
    Wat mij opvalt, als je wilt winnen in crisistijden, is dat langlopende obligaties meer stijgen en dus meer winst geven om bij herbalanseren goedkoop aandelen in te kopen, heb je dat meegenomen in jouw overwegingen?
    De fondsen die je gekozen hebt mbt obligaties zullen wat stijgen maar marginaal tov de langlopende gov obligaties zeggen de statistieken.

    Verder hoor ik hier veel over de aantallen bedrijven in trackers, maar niet over de branches….
    VWRL is nogal heavy in finance, maar Tech en Healthcare zijn de best presterende sectoren de laatste 10 jaar.
    Dat compenseerde ik met de VHT en VGT een deel bij te kopen, zaten ook in de trackerselectie van DG.

    Hoe kijk je daar tegenaan?

    1. V.w.b. obligaties: Ik ga richting opnamefase steeds zwaarder in obligaties en wil dan relatief meer in euro’s belegd zijn om valutarisico af te dekken. Korter lopende obligaties zijn minder beweeglijk in tijden van renteschommelingen en geven dus meer stabiliteit. Heb je overigens een link naar de statistieken waar je naar verwijst?
      V.w.b. aandelen: ik ben een groot voorstander van het KISS principe (Keep It Simple Stupid). Ik volg simpelweg de wereldmarkt naar marktkapitalisatie. Dat tech en healthcare het goed gedaan hebben is geen garantie dat ze het goed blijven doen. De goed presterende sectoren nemen overigens vanzelf in aandeel toe in VWRL (of VTI/VXUS) zonder dat ik er omkijken naar heb.

  15. Kleine aanvulling nog op hierboven, ik ben nog hard op zoek naar een ETF voor 15+ jaar bonds van de rijke Aziatische landen, of China alleen op zichzelf.. Iemand een idee?

  16. Hallo FoB,

    Dank voor het mooie onderzoek.
    Mijn vraag is deze:

    Waarom beleg je alleen in Europese Gov obligaties? Spreidingstechnisch lijkt dat een aardig risico.
    Ik zelf beleg vooral in de Government obligaties met long term. 15+ jaar of liefst nog langer omdat die het meest renderen in crisistijden.
    Maar dan wel degenen die bij landen als USA en de rijkere EU landen horen zoals DUI en NL.

    Een fonds als E20Y van Ishares bijvoorbeeld.
    En waarom 75% in corp obligaties?

    Hoor graag van je.

  17. Vraagje…. VWRL staat op de AEX genoteerd, maar het land van herkomst is Ierland. In Ierland wordt 20% dividend belasting geheven, volgens mij kun je tijdens je belasting aangifte 15% terug krijgen, dan zou er dus 5% aan de strijkstok blijven hangen. De lopende kosten voor deze ETF zijn 0.25%.

    Wat is jouw mening over de Think Global Equity ETF? Deze ETF is ook op de AEX genoteerd maar in Nederland gevestigd. De 5% die je in Ierland kwijt bent, blijft bij deze ETF dus niet aan de strijkstok hangen. Daarnaast zijn de lopende kosten voor deze ETF 0.20%. Deze zijn dus ook nog eens lager dan die van VWRL.

    Ben benieuwd naar je mening over de Think Global Equity ETF!

    1. Zie Indexfondsen kiezen – 6 punten om op te letten voor mijn mening over Think Global Equity ETF

  18. Er zit wel een risico aan het aanhouden van stukken die je niet meer kunt bijkopen. Bij een flinke daling moet je deze aanhouden maar je kunt niet meer bijkopen tegen lagere koersen om zodoende sneller het eerdere verlies goed te maken als de koersen weer stijgen
    Dat betekent dat je wel een horizon moet hebben die lang genoeg is, het kan soms enkele jaren duren voordat de koersen weer voldoende hersteld zijn

    1. Je kan dan gewoon VWRL bijkopen, het effect is dan hetzelfde.

  19. Philip Steenbergen

    Heel fijn, dankjewel 🙂

  20. Philip Steenbergen

    Fijn dat je hier meteen bovenop zit, Mr. FOB.

    Ik heb een vraag: ik meen ergens gelezen te hebben dat jij VTI en VXUS aanhoudt omdat je er zoveel in hebt zitten. Moet ik daaruit opmaken dat het bij lagere bedragen wél handiger is om VTI en VXUS te verkopen en om te zetten in VWRL? Ik heb momenteel een kleine €1k in die twee zitten, maar ik zou zelf niet durven zeggen of ik mezelf ermee in de vingers snijdt ze aan te houden maar vanaf nu in VWRL te investeren.

    Ik hoor graag hoe je hier over denkt, alvast bedankt!

    -Philip

    1. VTI/VXUS levert ongeveer 0.7% van €1.000 = €7 meer rendement op dan VWRL per jaar, ervan uitgaande dat de afgelopen 5 jaar representatief zijn voor de toekomst. Uitgaande van een Custody account bij DeGiro zijn je beurskosten en dividendkosten ongeveer €5 + €4 = €9 hoger voor VTI/VXUS dan voor VWRL. Bij een standaard account heb je de dividendkosten van €4 niet. Bij een Custody account loont het dus om om te zetten, bij een standaard account loont aanhouden bij €1.000 in VTI/VXUS. Vanaf ongeveer €1.300 in VTI/VXUS loont aanhouden voor beide typen accounts.

    2. Ik zou zeker ook nog even afwachten of DeGiro niet (net als alle andere brokers) VT/VXUS/VTI binnenkort weer beschikbaar maakt voordat je het omzet.

  21. Meneer en Mevrouw

    Mooi tooltje, al blijf ik van de obligaties af.

    Voorlopig ook hier maar VWRL aankopen i.p.v. VTI/VXUS. Idiote regelgeving.

  22. Via de “gewone Binck” kan ik ze op zowel de ISIN als VTI/VXUS naam gewoon vinden en aankopen (net gecontroleerd). Fundcoach heeft ze inderdaad niet.

  23. Voor de lezers: Verschil zit ‘m in een “zelf beleggen” account en een “fundcoach” account, waarbinnen je periodiek kan beleggen in ETF’s.

  24. MrFOB, ik beleg zelf via Binck, maar zowel VTI als VXUS heb ik nooit kunnen vinden helaas. Weet je zeker dat deze via Binck beschikbaar zijn? Op ISIN kan ik ze niet vinden (US9219097683 en US9229087690).

    1. Ik weet het niet zeker aangezien ik daar zelf niet beleg. Via Binck Fundcoach zijn ze in ieder geval niet beschikbaar volgens mij, wellicht wel via de “gewone” Binck.

  25. Beste meneer FOB,

    Ik ben de laaste maanden geïntreseerd geworden om FO te worden en heb me al enkele maanden verdiept in veschillende blogs (MMM en uw blog etc.) om zo meer kennis te verwerven. Nu heb ik net een rekening bij DeGiro geopend en wilde ik graag gaan beleggen. Eerder gaf u al codes om in VXUS en VTI te beleggen en te kijken welk bedrag in welke ETF moest belegt worden.

    Wilt u opnieuw een code geven voor in een excel bestand te zetten?

    Ik heb tot heden nog niets belegd, dus ik wil een goede start maken (voor zover dat mogelijk is). Een goede start is namelijk het meeste werk.

    Hartelijk dank voor uw blog!

    1. Ik heb de excel code niet meer gemaakt voor het nieuwe tooltje omdat ik zelf tegenwoordig altijd het tooltje op mijn site gebruik. Ik kan dus ook geen code delen.

  26. Mooi stukje huiswerk gedaan Mr FOB. Altijd gewaardeerd!

  27. MrFOB, wederom bedankt voor jouw insights! Ik lees je blogs nu sinds een maand ongeveer met veel plezier. Jij hebt me getriggerd om daadwerkelijk (zelf) te gaan beleggen en ik doe dit inmiddels ook voor mijn moeder.

    Wat ik me nog afvroeg, is – net als Kevin – of het verstandig is om nu te beleggen in euro gov bonds. Ik weet dat market timing wordt afgeraden, maar met de kennis van het opkoopprogramma dat zal worden afgebouwd, en de ECB rente die op een gegeven weer zal oplopen, zou je toch kunnen stellen dat deze koersen zullen dalen? Is het daarom misschien raadzaam om alle obligatiebelggingen in Corp bonds te investeren? Of, kies je dan liever voor mee spreiding en houd je je lange termijn visie aan. Wat is hierin jouw afweging en beredenering?

    PS: op het Tweakers forum las ik dat Lynx de KiD (eid) zelf heeft vertaald naar het Nederlands.

    1. Voor obligaties is een stijgende rente op korte termijn ongunstig. Voor de lange termijn is een rentestijging voor obligaties voordelig, omdat het betekent dat obligaties weer meer rendement gaan opleveren.
      De rente zou overigens zomaar nog jaren laag kunnen blijven. Niemand die het weet. In Japan is de rente al meer dan 20 jaar lager dan twee procent, zo nu en dan zelfs onder de nul procent. Ondanks verwoede pogingen van overheid en centrale bank om daar wat aan te doen. Dat zou hier ook zomaar kunnen gebeuren.

  28. Is het verstandig om 75/25 in Corporate/Sovereign Bonds in te leggen terwijl we weten dat de ECB afgelopen tien jaar de grootste koper is geweest van dit soort obligaties en dat ze nu (van plan zijn) hun obligatie opkoop programma per Sep 2018 te gaan handhaven? Dit zou best een sterke (negatieve) invloed kunnen hebben op de waarde van dit soort obligaties.

  29. Beste FOB,
    Ik lees je artikelen graag. Ben vooral geïnteresseerd in het pensioenbeleggen. Zou je misschien ook eens wat kunnen vertellen over Aziatische indexfondsen? Ik zou daar zeer geïnteresseerd in zijn. Groet

  30. Dus De Giro hanteert strengere regels waardoor er niet meer belegt kan worden in Vanguard? Is dit niet vreemd?

Gelieve een geldig emailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Bedankt voor het inschrijven. Bevestig aub je inschrijving via de link die naar je inbox of spamfolder gestuurd is.