Update: Sinds 2022 maakt vermogensbeheerder ACTIAM deel uit van Cardano. Vanaf 1 juni 2023 is de naam ACTIAM stapsgewijs aan het verdwijnen. En gaan beide bedrijven samen verder onder de naam Cardano.
Deze pagina is geschreven door Gerben en hoort bij de gastblog van hem over de kosten van ETF’s en indexfondsen:
De kosten van een ETF of indexfonds
ACTIAM fondsen kosten
Een “Nederlandse” aanbieder van indexfondsen tegen super lage beheerkosten. Tussen aanhalingstekens want Actiam wordt onderdeel van de Nederlands-Britse vermogensbeheerder Cardano Group. Ik heb wel het idee dat Actiam redelijk zelfstandig op de Nederlandse markt actief is.
ADIAW: ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld
ADIAOL: ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Opkomende Landen
Fonds | TER | ITK | Dividendlekkage |
ADIAW | 0,08% | 0,018% | 0,42%-1,05%? |
ADIAOL | 0,13% | 0,125% | 13%* |
* ADIAOL is geen FBI, dus heeft gewoon een dividendlek. In het jaarverslag is echter niet te vinden hoe groot dit is. Ik neem hier aan dat ADIAOL evenveel lekt als een vergelijkbaar Iers MSCI Emerging Markets fonds.
Interne transactiekosten (ITK)
Gemiddelde van 2018, 2019 en 2021 genomen. In 2020 heeft men een koerswijziging ingezet naar een duurzamer beleggingsbeleid. Dat heeft in dat jaar wat extra interne transactiekosten veroorzaakt, daarom dat jaar buiten beschouwing gelaten.
Securities lending
Actiam leent geen aandelen uit.
ESG Beleid
Het wereld fonds sloot in 2021 naar market cap gewogen ongeveer 16,7% van de bedrijven uit. Voor het opkomende landen fonds was dit ongeveer 26,8%. Wat waarom is uitgesloten is meestal hier te vinden.
Met deze uitsluitingen zal men van het rendement van de hoofdindex (MSCI) afwijken. Voor beide fondsen richt men op max 1,5% rendement afwijking, maar hierop zitten natuurlijk geen garanties. Men heeft wel proces om de afwijking zoveel mogelijk te beperken. Zie daarvoor het onderdeel “Spreiding” en “Beleggingsproces” uit de prospectus.
De 10 grootste uitsluitingen van het wereld fonds zijn: Facebook, Johnson & Johnson, Berkshire Hathaway, Exxon mobil, Chevron, Pfizer, Walmart, Broadcom, McDonalds en Honeywell.
Tracking difference controle
Het zijn Nederlandse fondsen, dus we moeten hier niet al te veel waarde aan hechten. Maar laten voor het wereld fonds eens kort kijken.
Door de ESG-uitsluitingen wordt er afgeweken van de index. Maar in het jaarverslag wordt keurig aangegeven wat de “ESG Overlay” voor performance verschil heeft veroorzaakt. Door dat te verrekenen kunnen we toch een tracking difference bepalen.
Grappig genoeg komen we spot on uit met bovenstaande kosten. Gezien hoe Nederlandse fondsen werken is dit waarschijnlijk een toevalstreffer.
Er zouden cashdrag kosten behoren te zijn, maar deze worden waarschijnlijk opgeven door het hogere dividend wat is veroorzaakt door wat uitstroom in 2020. In 2020 is er namelijk een lichte negatieve tracking difference ten opzichte van de bruto index na de ESG-correctie, dat lijkt mij eigenlijk niet kunnen.
Als ik 2020 eruit haal dan blijft men 3-4bps (0,03%-0,04%) meer bij de index achter als wat je op basis van TER + ITK zou denken. Voor een Nederlands fonds lijkt mij dat best normaal, zie uitleg bij methodiek hoofdstuk. Nu is het Pacific deel niet altijd dividend efficiënt geweest, meen pas sinds begin 2020. Dus dat zou er ook mee te maken kunnen hebben.
Bijzonderheden
Deze fondsen zitten momenteel allemaal ruim boven de 200 miljoen beheerd vermogen. Normaal denk ik daarmee voldoende levensvatbaar voor de toekomst.
Type fondsen en brokers
Nederlandse Fondsen die via Euronext fund services worden verhandeld. Dus bij veel brokers wel te krijgen, maar bij ABN AMRO niet. ADIAOL is beperkter verkrijgbaar, voor zover ik heb kunnen vinden alleen bij Saxo. Interactive Brokers (IB) heeft alleen ADIAW. Omdat ADIAOL toch lekt zou je kunnen aanvullen met een iShares of Vanguard (ESG) fonds. Bij IB kan je ADIAW orders alleen tussen 13:00 en 17:00 plaatsen en moet je initiële investering minimaal €1000,- zijn.