Bereken je FIRE leeftijd en slagingskans met deze FIRE calculator. Zie wanneer jij financieel onafhankelijk bent en kunt stoppen met werken.

FIRE-calculator Nederland | Bereken leeftijd en slagingskans

Home » Alle blogposts » FIRE » FIRE-calculator Nederland | Bereken leeftijd en slagingskans

Na het overlijden van Dutchfirecalc heeft Xander de handschoen opgepakt en wat mij betreft een waardige opvolger gemaakt: Early Retirement Calc. Met deze FIRE-calculator kun je je FIRE-leeftijd berekenen en de daarbij behorende slagingskans.

Voor veel mensen die eerder willen stoppen met werken een tool dat kan helpen zicht te krijgen op waar je financieel staat. Ik vind het mooi dat je daarbij ook de invloed van de huidige en toekomstige vermogensbelasting mee kunt nemen.

Ik geef bij deze het woord aan Xander om zijn calculator toe te lichten.

Early Retirement Calc

In staat zijn om vervroegd met pensioen te gaan en je tijd te besteden aan wat je echt belangrijk vindt, is voor velen een droom. Maar hoe bepaal je jouw streefbedrag en weet je hoe lang je nog door moet sparen? Hier komt de FIRE calculator van Early Retirement Calc om de hoek kijken. In deze blogpost leer je hoe je deze tool kunt gebruiken om jouw weg naar financiële onafhankelijkheid te plannen.

Wat is FIRE?

FIRE staat voor “Financial Independence, Retire Early”. Het is een financieel plan waarbij je voldoende vermogen opbouwt om eerder te stoppen met werken. Door slim te sparen, te investeren en je uitgaven te minimaliseren, kun je eerder dan de gebruikelijke pensioenleeftijd stoppen met werken en leven van je investeringen. Zie FIRE in Nederland voor meer informatie.

Wat doet Early Retirement Calc?

De weg naar financiële onafhankelijkheid vereist een duidelijke strategie en discipline. Iedereen heeft een unieke financiële situatie en toekomstige wensen, waardoor een gepersonaliseerd plan noodzakelijk is. Er bestaat geen effectieve ‘one size fits all’-strategie om te bepalen wanneer je financiële vrijheid bereikt. Een uitgebreide FIRE Calculator als Early Retirement Calc helpt je daarom bij het visualiseren van jouw financiële pad. Het geeft je binnen enkele minuten antwoord op vragen zoals:

  • Welk bedrag heb ik nodig om financieel onafhankelijk te zijn?
  • Op welke leeftijd behaal ik financiële onafhankelijkheid?
  • Wat is de slagingskans van mijn financiële plan?

Met de calculator kun je jouw strategie optimaliseren door bijvoorbeeld te berekenen wat er gebeurt als je iets meer of minder maandelijks spaart, een andere portfolio-allocatie hanteert, of een variabele onttrekkingsstrategie toepast. Kortom, met Early Retirement Calc zorg je ervoor dat je de optimale strategie toepast op jouw financiële situatie.

Wat maakt Early Retirement Calc uniek?

Nederlandse belasting

Zowel het huidige Box-3 belastingstelsel als het voorstel van 2027 is geïmplementeerd. Hiermee kun je onderzoeken hoe het toekomstige Box-3 stelsel voor jouw FIRE-plannen uitpakt.

Ook zijn de belastingstelsels van een aantal andere landen ingevoerd, zodat je bijvoorbeeld kunt berekenen of verhuizen naar België of Duitsland het waard zou zijn.

Berekening van je FIRE-leeftijd

De calculator simuleert zowel je portfoliogroei als het benodigde bedrag om financieel onafhankelijk te zijn, en vindt vervolgens via de snijpunten van beide simulaties jouw FIRE-leeftijd.

Je kunt zelf aangeven welk slagingspercentage je wilt hanteren, en de tool rekent op basis daarvan de FIRE-leeftijd uit.

Heb je zelf al een FIRE-leeftijd in gedachten, dan kun je de slagingskans van jouw plannen berekenen.

Uitgebreide simulatiedata

De data waarmee gesimuleerd wordt, bestaat uit drie onderdelen: aandelen, obligaties, en inflatie. Voor aandelen selecteer je de marktindex die jouw fonds/ETF volgt. Standaard staat deze op MSCI World, omdat de meeste Nederlanders die index volgen en er is voldoende historische data van beschikbaar.

Voor de obligaties selecteer je het land waaruit ze komen. De calculator rekent met 10-jarige staatsobligaties.

Tot slot selecteer je de inflatiedata van het land waarin je woont of met pensioen gaat, of je kiest voor een vast inflatiepercentage in de simulaties.

Voor de simulatiedata kun je zelf bepalen welke start- en einddatum je wilt gebruiken.

Verschillende simulatiemethoden

Je kunt ervoor kiezen om jouw FIRE-plannen te simuleren met chronologische historische data (backtesting), gerandomiseerde historische data (Monte Carlo), of een gemiddelde plus standaardafwijking.

Persoonlijk raad ik je aan de standaard geselecteerde “Monte Carlo Sequentieel”-methode voor alle berekeningen te gebruiken. Deze methode selecteert historische data voor een willekeurige tijdsperiode, afhankelijk van het opgegeven percentage waarmee het volgende chronologische jaar wordt gekozen.

De standaardwaarde van 85% zorgt gemiddeld voor blokken van 3 tot 5 jaar aan historische data. Hierdoor zijn de blokken van data lang genoeg om economische ontwikkelingen mee te nemen, terwijl het door middel van Monte Carlo nog steeds unieke dataseries creëert.

Veel personalisatiemogelijkheden

Je kunt jouw gehele FIRE-pad uitstippelen zoals jij dat wilt: Verschillende toevoegingen/onttrekkingen, pensioeninkomen, portfolio-allocatie, en belastingen.

Daarnaast kun je kiezen om een constante of variabele onttrekkingsstrategie te hanteren. Met een variabele strategie kun je jouw FIRE-leeftijd verlagen, maar loop je wel het risico om (tijdelijk) minder geld te moeten onttrekken. Met de constante strategie onttrek je  altijd 100% van het aangegeven onttrekkingsbedrag.

Ik raad je aan om eerst berekeningen met de constante strategie te doen en pas te experimenteren met variabele onttrekkingsstrategieën zodra je jouw algemene pad naar financiële onafhankelijkheid helder hebt. Hierdoor maak je eerst een veilig plan voor jezelf en kun je vervolgens eventueel kijken wat voor een impact een variabele onttrekkingsstrategie zou kunnen hebben.

Stap-voor-stap gebruik van Early Retirement Calc

1. Huidige situatie

Vul je leeftijd, levensverwachting en portfoliowaarde in. Geef aan welk slagingspercentage je wilt hanteren (standaard is 95%). Vul vervolgens in hoeveel je maandelijks spaart/investeert.

2. Toekomstige situatie

Vul in hoeveel je maandelijks wilt opnemen na het behalen van financiële onafhankelijkheid. Vul dit bedrag in zonder inflatiecorrectie, want dat kan het programma automatisch voor je meerekenen. Vul daarna in hoeveel pensioeninkomen je verwacht te ontvangen en vanaf welke leeftijd. Voeg vervolgens eventuele eenmalige toekomstige toevoegingen of onttrekkingen toe.

3. Jouw persoonlijke plan

Vul de portfolio-allocatie in, zowel voor als na het behalen van FIRE. Kies daarna voor een constante of variabele onttrekkingsstrategie. Voeg ook Box-3 belasting toe om de berekeningen realistischer te maken.

In het Infocenter van Early Retirement Calc vind je uitgebreidere informatie over de functionaliteiten van de calculator.

Slotwoord

Ik vond het erg leuk om Early Retirement Calc te ontwikkelen en het nu voor iedereen beschikbaar te kunnen stellen. Ik hoop dat de calculator je kan helpen om specifieke plannen voor jouw financiële toekomst te maken.

Mocht je vragen, opmerkingen of verzoeken hebben, dan kun je die kwijt onder deze blogpost of door een mail te sturen naar [email protected].

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Mr FOB

Mr FOB heeft in 2016 Financieel Onafhankelijk Blog opgericht. FOB gaat over besparen, beleggen en alles wat verder nodig is om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. Mr FOB is zelf in 2019 gestopt met werken op 49 jarige leeftijd.

FOB is miljoenen keren gelezen, in Nederland erkend als Digitaal Cultureel Erfgoed en verschenen in vele landelijke media. Lees meer over Mr FOB.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 reacties

  1. Dag Xander,

    Excuses voor de late reactie. Ik heb een fout gemaakt doordat de calculator verkeerd begrepen heb.
    Ik vulde
    Bij maandelijks pensioen inkomen eerst het pensioen in wat ik mogelijk zal krijgen. Hier klikte ik op verander maandeljiks pensioen en vulde ik het pensioen in wat mijn vrouw zou krijgen. En dat is dus fout (ben het van ficalc.app gewend.
    Ik moet dus bij het 2e pensioen het totaal van mijzelf en die van mijn vrouw invullen en dan klopt het.

    Mooie tool. Ik kan de SP500 slecteren en de VS voor bonds, maar hij gaat niet verder terug dan 1960 en dat is jammer.
    Aan de andere kant moet je je afvragen of wij ooit een depressie nog mee zullen maken. Ik acht de kans extreem zo niet bijna 0 in.

    1. Dag Danny,

      Klopt inderdaad. Bij veranderingen in het pensioeninkomen (idem voor maandelijkse onttrekking en toevoeging) moet je het totaalbedrag invullen.

      Voor de data is 1960 inderdaad het minimum als je NL inflatie geselecteerd hebt. Je zou ook VS inflatie kunnen selecteren, die wel tot 1928 teruggaat, en dan in je achterhoofd houden dat er een klein verschil tussen de NL en VS inflatie zit.

  2. Mooie tool! Wel mis ik ook hoe het zit met AOW?

    Wat ook handig zou zijn is een mogelijkheid je ingevulde gegevens op te slaan.

    1. Dag John,

      Bedankt voor je reactie.

      AOW kun je meenemen onder het kopje pensioeninkomen. Je vult hoeveel je verwacht te ontvangen vanaf je AOW-leeftijd. Als je aanvullend pensioen vanaf een andere leeftijd krijgt, kun je een verandering in pensioeninkomen aanklikken, en het nieuwe totaalbedrag invullen.

      De mogelijkheid om gegevens op te slaan staat op mijn to-do lijst. Bedankt voor de suggestie!

  3. Ik heb bij bovenstaand ook geen AOW en aanvullende pensioen ingevul, echter zie ik dat vanaf 66 jaar tool een zwarte balkje weergeeft van 1000 euro ontrekking per jaar (alle percentielen (wat betekend dit ?))?

    Houd hij rekening mee met de AOW? Waarom 1000 euro?

  4. Ik heb even een simulatie gemaakt met het belastingstelsel voor Duitsland. Zie ik dat goed dat als je 67 jaar bent je geen vermogens belasting in Duitsland hoeft af te dragen? Dat scheelt enorm als je een flink vermogen hebt !

    Waarom wordt er alleen data vana 1960 gebruikt voor de SP500 en niet van data voor deze datum?

    Ik heb even een testje gedaan. 53 jaar portfolio 620.000 euro (99% aandelen, 0% obligaties en 1% cash) en onttrekking van 3.000 per maand. te bereiken leeftijd 90 jaar. Gek genoeg geeft hij dan een slagingsprecentage van 95%.

    Neem ik ficalc.app, dan geeft hij een slagingsperccentage van 62,4%. En dan hou ik geen rekening mee met de vermogensbelasting ook nog bij deze tool.

    1. Hey Danny,

      De reden dat je in Duitsland geen belasting meer betaalt vanaf je 67e komt waarschijnlijk doordat je hebt ingevuld geen onttrekkingen meer nodig te hebben vanaf AOW-leeftijd. In Duitsland betaal je namelijk alleen bij verkoop een percentage van de winst. Dat is anders dan in Nederland, waar je ook op ongerealiseerde winsten wordt belast.

      De calculator koppelt de historische data van de marktindex (S&P500) met de gekozen obligaties en inflatie (in dit geval Nederland). Van obligaties en inflatie in Nederland vond ik slechts historische data terug tot 1960, vandaar dat dat de vroegste startdatum is. Als je wel met S&P500 data vanaf 1928 wilt rekenen, dan moet je de obligaties en inflatie op die van de VS zetten.

      Ik heb jouw test situatie zelf eventjes ingevuld en kom op een slaginskans van 65% (met S&P500 vanaf 1960), redelijk vergelijkbaar dus met de 62,4% van ficalc.app. Waarschijnlijk had je je pensioeninkomen nog aanstaan vanaf je 67e, want dan kom ik met jouw situatie wel op een slaginskans rond de 95%. Kan dat kloppen?

  5. Wat een gave tool!

    Dit is de enige tool die ik ken die echt realistisch is voor de Nederlandse situatie. Vooral doordat de box 3 belasting (nu en later) meegenomen wordt. Maar ook omdat je MSCI World of ACWI portfolio kan simuleren (volgens mij hebben mensen vaak niet door dat andere calculatoren op S&P500 data is gebaseerd). En Nederlandse inflatiecijfer, obligaties, etc.

    Ook heel uniek dat je niet zelf met trial-en-error maar moet kijken welk bedrag je op welke leeftijd moet hebben om FIRE te gaan, maar de tool zelf dit kantelpunt berekent

  6. Leuk om te lezen dat ik alsnog oud en versleten ben als ik met FIRE kan! 😉

    Super handig deze calculator, ik ga zeker stoeien met instellingen om te kijken wat er allemaal mogelijk is!

  7. Wauw, ik stuur deze naar mijn zoons.
    Voor mijn man en mij is het te laat helaas maar we stimuleren onze zoons hierin.
    Dankjewel!

Gelieve een geldig emailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Bedankt voor het inschrijven. Bevestig aub je inschrijving via de link die naar je inbox of spamfolder gestuurd is.