De demissionaire staatssecretaris van Financiën heeft een nieuw voorstel gedaan voor de vermogensbelasting per 2027. Box 3 gaat op een nieuwe manier belast worden.
Wat verandert er?
Deels vermogensaanwasbelasting
Het uitgangspunt van het nieuwe stelsel is dat het werkelijk rendement wordt belast. Dit bestaat uit het directe rendement, zoals rente op spaargeld, huur en dividend met aftrek van kosten. Daarnaast bestaat het ook uit indirect rendement, de positieve of negatieve waardeontwikkeling van bijvoorbeeld aandelen of vastgoed.
De waardeontwikkeling wordt in principe jaarlijks belast (vermogensaanwasbelasting). Als er sprake is van een verlies, dan mogen de verliezen verrekend worden met box 3-inkomen uit andere jaren. Wel zal er sprake zijn van een verliesdrempel.
Deels vermogenswinstbelasting
Voor een aantal vermogensbestanddelen, zoals onroerende zaken en bepaalde categorieën aandelen in familiebedrijven en start- en scale-ups, is het uitgangspunt om de waardeontwikkeling bij realisatie te belasten; de vermogenswinstbelasting. Ook bij een vermogenswinstbelasting worden directe inkomsten, zoals huur, belast. Werkelijke kosten zijn aftrekbaar.
Ook is één van de voorstellen om voor een eerste (vakantie)woning in box 3 die zelf gebruikt wordt een forfait te gebruiken. Dit forfait is een vast percentage van de WOZ-waarde. Tot slot wordt het heffingvrije vermogen in het voorstel vervangen door een heffingvrij inkomen.
Wat betekent dit voor FIRE-aanhangers?
FIRE-aanhangers (FIRE = Financial Independence Retire Early) gaan er iets van merken. Het zal invloed hebben op het veilige opnamepercentage (Safe Withdrawal Rate, oftewel SWR). Een en ander zal wel afhangen van de details van de uitwerking. Zie de blogpost Vermogensaanwasbelasting 2027 en FIRE voor uitleg.
Vermogensbelasting en inflatie
Het grote minpunt aan vermogensaanwasbelasting en vermogenswinstbelasting vind ik dat er geen rekening wordt gehouden met inflatie. In tijden van inflatie wordt je (deels) belast op winst die je in werkelijkheid helemaal niet gehad hebt. Een oplossing zou zijn om een vrijstelling te hanteren ter hoogte van de inflatie.
Ik heb dit bezwaar kenbaar gemaakt in de internet-consultatie die nu loopt. En ik hoop dat veel anderen dat ook doen. Hoe meer bezwaren, des te meer kans dat er rekening mee gehouden wordt. In heb dit bij vraag 1 van de 7 vragen ingevuld en de rest van de antwoorden blanco gelaten. Zo was ik snel klaar. Klik hier om jouw bezwaar kenbaar te maken als je dat ook hebt.
Heb jij ook bezwaar gemaakt tegen de vermogensbelasting zoals die nu voorgesteld wordt?
Geef een reactie