In de wereld van effecten is het vertrouwen van beleggers van groot belang. Hebben zij veel vertrouwen, dan zie je dat aan de koersen. Maar dat geldt ook wanneer er weinig vertrouwen is. Een bear market betekent een periode van dalende koersen door laag vertrouwen.
Economische recessie als aanjager
In de meeste gevallen zitten aandelenkoersen langdurig in een dalend patroon wanneer een land of de hele wereld zich in een economische recessie bevinden. Maar dat hoeft niet altijd. Er kan ook ‘gewoon’ wijdverbreid pessimisme heersen. Zo zou het zelfs kunnen leiden tot een self-fulfilling prophecy: door het lage vertrouwen ontstaat een recessie die er anders misschien niet was geweest.
Symptomen van een bear market zijn lage bedrijfswinsten of zelfs verliezen, hoge werkloosheid, meer aanbod dan vraag. In die gevallen worden effecten minder waard.
Een bekende bear market is bijvoorbeeld de Grote Depressie tussen 1929 en 1932. In die jaren verloor de Amerikaanse beurs 90% aan waarde. De afgelopen eeuw ervoer de Dow Jones Index 23 bear markets. Daarbij daalden de koersen gemiddeld met 34% en duurde het een jaar voordat er herstel zichtbaar was. In Japan is het al vanaf 1989 onafgebroken een bear market. Tijdens de beginperiode van de coronapandemie, van 20 februari tot 23 maart 2020, bevond de MSCI World-index zich in een bear market. Dit was de kortste bear market ooit geregistreerd.
Waarom heet het een bear market?
De naam van de markttrend is afgeleid van de neergaande beweging die beren maken als ze aanvallen. Hun slaande pootbeweging staat symbool voor de richting die de aandelenkoersen op gaan in een bear market. Dus: wat is een bear market? Een markt met neergaande koersen.
Wat is een bull market?
Een bull market is een periode van groot vertrouwen en stijgende koersen op de effectenmarkt. Die voelde je al aankomen natuurlijk. Een dergelijke periode wordt veroorzaakt door groot vertrouwen onder investeerders. Zij kopen daardoor volop aandelen en andere effecten omdat ze verwachten dat er mooie winsten aankomen in de toekomst. Deze grote vraag stimuleert de koersen weer. Zo is ook dit voor een deel een self-fulfilling prophecy. Als de grote massa meedoet (ook wel de ‘herd’ of ‘kudde’ genoemd), is het een duidelijk teken van een bull market.
Waar komt de naam bull market vandaan?
Net als bij de bear market is voor de term bull market gekeken naar het aanvalsgedrag. Stieren gooien hun tegenstanders met hun hoorns de lucht in. Dat staat hier symbool voor de opgaande aandelenkoersen. Dus: wat is een bull market? Een markt met stijgende koersen.
Markttrends en conjunctuur
De markttrends op de beurs volgen vaak de conjunctuur van de economie, hoewel dat niet altijd het geval is. Ben je benieuwd of we op een bull markt of een bear markt af gaan? Markttrends zijn niet te voorspellen. Een mogelijke indicatie van de markttrends kun je vinden in de conjunctuurklok van het CBS. Maar een trend voorspellen blijft een gok.