Jaarruimte, wat is dat precies?

Het verschil tussen je pensioeninleg en het maximale bedrag dat je per jaar belastingvrij mag inleggen, dat noemen we de jaarruimte. Je zou het ook een pensioentekort kunnen noemen, want je mag in dit geval dus meer sparen voor later dan je doet. Lees hier hoe het precies zit en welke mogelijkheden je hebt.

Benut de voordelen

De fiscus betaalt mee als je een aanvulling op je pensioen opbouwt. Je mag namelijk belastingvrij tot een bepaald bedrag inleggen voor je pensioen. Als je minder hebt ingelegd, heb je ruimte over die je kunt benutten om fiscaal interessant te bouwen aan je inkomen voor later. Je benut in dat geval mogelijk deze belastingvoordelen:

  • Als ondernemer kun je pensioenopbouw aftrekken van je winst.
  • Als je in loondienst werkt, kun je het opgebouwde bedrag aftrekken van je bruto salaris.
  • Het kan zijn dat je minder inkomstenbelasting betaalt. Als je een deel van je inkomen op een pensioenrekening zet, mag je dit ingelegde bedrag aftrekken van je inkomstenbelasting. Pas wanneer je met pensioen gaat, betaal je hierover belasting. Meestal is dit een lager tarief.
  • Als je kiest voor banksparen, betaal je over het gespaarde bedrag geen vermogensbelasting. Het pensioen valt namelijk in box 1. Op een gewone spaarrekening valt het in box 3. Dan betaal je er wel belasting over.

Je jaarruimte voor dit jaar wordt bepaald door wat je vorig jaar hebt verdiend. Naast de jaarruimte heb je de mogelijkheid de zogenaamde reserveringsruimte te benutten. Je reserveringsruimte bestaat uit je niet-gebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar. Die mag je alsnog ‘inhalen’ door deze naast je jaarruimte te storten.

Je jaarruimte berekenen

Als je wilt weten welke ruimte je nog hebt over het afgelopen jaar, of de jaren daarvoor, kun je een berekening op maat maken. Dit is altijd maatwerk, want er is geen standaardtabel of iets dergelijks voor.

Werk je in loondienst, dan heb je de zogenaamde factor A nodig. Hierop staat hoeveel pensioen er dat jaar al voor jou is opgebouwd via je werkgever. Met dit bedrag kun je berekenen hoeveel pensioen je daarbovenop nog mag opbouwen binnen jouw jaarruimte. Benieuwd wat jouw factor A is? Je vindt het op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO).

Werk je als zelfstandig ondernemer zonder personeel? Of bouw je via je werkgever geen pensioen op? Dan heb je geen factor A nodig om de berekening van je jaarruimte te maken.

Hier of op de site van de Belastingdienst kun je de berekening uitvoeren. Daarvoor heb je de volgende gegevens nodig:

  • je online aangifte of papieren formulier van vorig jaar (dit mogen ook je inkomensgegevens over het vorige jaar zijn)
  • de opgaaf (factor A) van de pensioenaangroei die je over vorig jaar hebt gekregen van het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar
  • wil je de reserveringsruimte berekenen? Hou dan je inkomensgegevens en pensioenopbouw van de afgelopen 7 jaar bij de hand

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Bij beleggen kun je je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd. IBKR disclaimer: het opnemen van de naam, het logo of de links van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten.

Gelieve een geldig emailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Bedankt voor het inschrijven. Bevestig aub je inschrijving via de link die naar je inbox of spamfolder gestuurd is.